www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Vem kan dra nytta av en vakuumförpackare? Vem som helst egentligen, från jägaren som vill fälla en älg, stycka och snabbt kyla ner köttbitarna, till bärplockaren som vill njuta av färska bär året om och småbarnsmamman som gärna skär ner på tiden i köket för att spendera mer kvalitetstid med de sina.

Vakuummaskinen underlättar arbetet även för den som jobbar heltid och helst lagar mat på en kvart, som amatörkocken. Har du redan förståelse om hur vakuumförpackaren fungerar kommer följande artikel att ge dig fler anledningar till att fortsätta med att vakuumförpacka dina matvaror.

Har du däremot ingen aning om hur det fungerar kommer du att inse hur praktisk och smart en vakuumpackare är. I den här artikeln får du även reda på vilka modeller det är som klarat vakuumförpackar test och en guide för dig som vill köpa den bästa vakuumförpackaren.

Caso VC 100
Vårt betyg
Caso VC 300 Pro
Vårt betyg
Caso FastVac 500
Vårt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi värdesätter dig som kund och därför uppdaterar vi ständigt våra produktlistor för att ge dig de bästa produkterna till de bästa priserna. Du kan lita på att vi nyligen har verifierat våra bästa produkter.

OBH Nordica Supreme

OBH Nordica Supreme 7949
Kraftfull vakuumpackare i stilren design
Fördelar
  • Lätt att använda
  • Enkel att rengöra
  • Utmärkt förpackningskvalitet
  • Endast svets-funktion
Nackdelar
  • Saknar pulsknapp
Översikt

OBH Nordica Supreme food sealer är en mycket prisvärd vakuumpackare som klarar av relativt långa arbetspass.

En högpresterande vakuumförpackare som du kan få till resonligt pris. Den är ganska kraftfull och du kan använda den under längre stunder. OBH Nordica Supreme vakuumförpackare 7949 är frontmatad och lätt att använda eftersom den inte har alltför många knappar. Den klarar att suga ut luften ur påsen och försegla den i bra tid, och låter du den vila i en minut mellan varje påse kan du använda den för att förpacka en hel del råvaror utan att den upphettas. Den har två inställningar, en för torra produkter och en annan för våta eller fuktiga produkter. Dock saknar den en pulsknapp som tillåter dig vakuumförpacka manuellt.

Den har en praktisk förvaring för rulle inuti maskinen samt en skärkniv så att du kan göra dina påsar så små eller så stora du vill. Den här vakuumförpackaren är perfekt för hemmakocken och oumbärlig om du lagar mat med sous vide-tekniken. Påsarna tål att kokas så du kan snabbt laga din mat. Du kan även använda den för snabb marinering, och få kryddorna att tränga in i varje fiber!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 8 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
  • Tryck: -0,8 bar
  • Sugkapacitet: 12 l/m 
  • Funktioner och inställningar: Automarinering, anti-kross, fuktig/torr mat, rullförvaring med skärfunktion 

Champion CHVF410

Champion CHVF410
Helautomatisk och högklassig vakuumförpackare
Fördelar
  • Helautomatisk
  • Pulsknapp
  • Dubbla svetstrådar
Nackdelar
  • Avståndet mellan kammaren och svetsen är ganska stor så mycket av påsen slösas bort
Översikt

En stark och snabb vakuumförpackare med många funktioner och inställningar för en komplett och användarvänlig vakuumpackning.

Med endast 4 kg vikt är denna en helautomatisk vakuumförpackare för dig som söker någonting med större kapacitet än standardmodellerna. Amatörkocken, jägaren, bärplockaren eller ägaren till en gårdsbutik kan dra nytta av en Champion vakuumförpackare. Med den här vakuumförpackaren får du extra tät försegling med maskinens dubbla svetstrådar och en ordentlig förpackning tack vare dubbla pumpar. Till skillnad från OBH Nordica food sealer 7949 har du möjligheten att pulsera, det vill säga vakuumförpacka manuellt, detta är nödvändigt för att vacuumförpacka känsliga produkter. Den integrerade rullhållaren och skäraren tillåter dig skära upp tillräckligt stora påsar och försegla dem i tre olika värmeförseglingslägen. Justerbar vakuumintensitet fungerar för att försegla både torr och fuktig mat. Du kan lätt marinera dina råvaror med marineringsfunktionen i en burk och få en smaklig köttbit på några minuter istället för ett dygn!

Använder du sladden kan du vakuumförpacka soppa eller såser i burk, vilket är lättare att göra än om du vill vakuumförpacka vätska i en påse. Vakuumet i burken gör det också omöjligt för den att läcka, så att du kan ta med dig en burk soppa i väskan när du cyklar till jobbet utan att oroa dig för att maten läcker ut. Utmärkt problemlösare!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 8 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
  • Tryck:  0,9 bar
  • Sugkapacitet: 20 l/m 
  • Funktioner och inställningar: Automatisk, anit-kross, fuktig/torr mat, pulsknapp, marineringsfunktion, rullförvaring.

Caso VC 100

Caso VC 100
Liten men robust vakuumpackare
Fördelar
  • Både pulsering och stoppknapp
  • Dubbelsvetsning
  • Löstagbar vakuumkammare
  • Temperaturkontroll för ökad säkerhet
Nackdelar
  • Sugkapaciteten tillåter mest hemmabruk, inte kommersiellt bruk
Översikt

En pålitlig vakuumförpackare från Caso med flera funktioner samt startkit med tio påsar så att du kan komma igång med ens!

Caso VC 100 har blivit väldigt populär bland användarna eftersom den är liten och smidig men ändå kraftig; perfekt vakuummaskin för hemmabruk. Den här vakuumpackaren är bland de mest prisvärda produkterna på marknaden, och du får en hel del för pengarna, styrkan är lik OBH Nordica vakuumförpackare, fast med fler funktioner. Caso VC 100 kan förpacka dina grönsaker, frukt och kött för att laga sous-vide eller förvara i kylen/frysen utan risk för matspill och frysskador. Du kan använda pulsknappen eller även stoppknappen för att göra en manuell vakuumförsegling när du vakuumförpackavakuumförpackar känsliga livsmedel som kanske avokado, bär eller vissa grönsaker. Den är ganska bred så du kan försegla påsar som är upp till 30 cm breda, perfekt om du vill vakuumförpacka en hel kyckling eller en stor köttbit.

Vakuumkammaren är löstagbar så du kan lätt rengöra den, och vill du vakuumförpackavakuumförpackar i en extern behållare som ziploc-påsar med valv eller vakuumburk kan du göra den med sladden som kommer kopplad till maskinen.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 8 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
  • Tryck: -0,8 bar 
  • Sugkapacitet: 12 l/m 
  • Funktioner och inställningar: Helautomatisk, anit-kross, slanguttag, pulsknapp, stoppknapp, temperaturkontroll

Caso VC 300 Pro

Caso VC 300 Pro
Kraftull och justerbar
Fördelar
  • Variabelt tryck med upp till 90 % vakuum
  • Droppbricka
  • Inbyggd rullhållare och skärare
  • Löstagbar vakuumkammare
Nackdelar
  • Ingen hastighetsreglering
Översikt

En kraftfull vakuumpackare med många inställningar som är lätta att förstå och som ger dig mer frihet och möjligheter för att vakuumförpackavakuumförpacka dina råvaror.

Med en vikt på endast 1,9 kg är denna vakuumförpackare en mycket starkare version av Caso VC100. Under ytan finns en kraftig maskin som klarar av att suga ut och skapa upp till 90 % vakuum. Förpackningen gör dina råvaror perfekta för sous vide-matlagning och långvarig förvaring i kylskåpet. Caso VC 300 kommer med inbyggd rullhållare för en lättare packning, du behöver endast dra i plasten och bestämma storleken med hjälp av skäraren.

För känsliga produkter, som vissa grönsaker eller marinad, kan du justera trycket efter behag. Du kan även suga ut luft ur externa behållare, som burkar och påsar. När du är färdig kan du ta bort vakuumkammaren för rengöring, till och med slänga in den i diskmaskinen utan problem.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 8 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
  • Tryck: -0,8 bar
  • Sugkapacitet: 12 l/m 
  • Funktioner och inställningar: Helautomatisk, anit-kross, löstagbar vakuumkammare, temperaturkontroll, tryckkontroll 

Caso FastVac 500

Caso FastVac 500
Vakuumförpacka under 68 dB
Fördelar
  • Temperaturkontroll
  • Inbyggd rullhållare och skärare
  • Dubbelsvetsning
  • Justerbar värme, tryck och svetsning
  • Kontrollpanel
Nackdelar
  • Något dyrare
Översikt

Tystlåten vakuumförpackare för både hemma- och kommersiellt bruk i rostfritt stål och andra finesser. 

Älskar du att vakuumförpacka men hatar oljudet? Caso FastVac 500 tillåter dig vakuumförpacka snabbt, upp till 20 l/m utan att låta ohövligt mycket. Designen tillåter den endast arbeta under 68 dB, så att du slipper arbeta under ett irriterande brummande. Denna vakuummaskin räknar med alla nödvändiga inställningar som dubbelsvetsning för bättre försegling, 30 cm bred svetsare, tre olika nivåer av svetsning, två lägen för vakuumering, pulsering och manuellt läge. Du kan koppla den till externa vakuumbehållare, burkar och använda den för endast svetsning.

Dessutom kan du använda den för marinering, det vill säga att du marinerar ditt kött och lägger den i en speciell burk som sugs fri från luft. Efter en kvart är köttet fullt marinerat, fast du kan också låta det ligga några timmar om du har tid. Så slipper du vänta i hela dygn på att köttet till grillfesten marineras färdigt. Caso FastVac har en kraftfull motor och två pumpar och är designad för professionell användning, så vare sig du är en hemmakock eller en restaurangägare kan du använda dig av denna vakuumförpackare utan problem. Kombinera den med den bästa sous vide maskinen för att laga perfekta måltider, varje gång, utan problem.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 8 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
  • Tryck: -0,9 bar
  • Sugkapacitet: 20 l/m
  • Funktioner och inställningar: Marineringsfunktion, justerbar svetsning, tryckkontroll, pulsering, manuellt läge 
Kolla Priset

Köpguide – det du behöver veta för att välja den rätta vakuumförpackaren

caso vakuumförpackare
Källa: Amazon.com

Varför är en vakuummaskin bra att ha i köket? Helt enkelt för att vakuumförpackning, eller “vaccning” som man också kallar det, ökar livslängden, färgen och smaken på dina matvaror. Du kan bevara vakuumförpackade grönsaker, kött och diverse matvaror i kylen eller frysen upp till 5 gånger längre än med vanliga plastpåsar och burkar. Detta leder naturligtvis till mycket mindre matspill och du sparar pengar. Eftersom svinn faktiskt är en orsak till den globala uppvärmningen, kan du med denna teknik vara miljövänlig.

Bättre matlagning

Eftersom vakuumpackning gör att all luft ska sugas ut ur påsen så förblir matvarorna nästan helt fria från bakterier och mikrober. Dessa behöver näringen från luften för att föröka sig. Detta gör att frukt, grönsaker behåller sin färg och näringsvärde även om de är skalade och hackade. Samma gäller kött, fisk och kyckling. Därför används vakuummaskiner ofta i restauranger och till matlagning med sous-vide metoden.

Du kan även marinera i expressfart om du använder dig av en vakuumförpackare. Marinering och kryddning kan ibland ta upp till 48 timmar i vanliga fall, men i en vakuumpåse kan du marinera eller inlägga fisk, kött och kyckling och ha det färdigt på 30 min eller några timmar, beroende på maträtten så klart. Anledningen till att marineringen går så snabbt när man vakuumförpackar maten är att avsaknaden av syret gör att kryddorna får bättre kontakt med köttet. Dessutom gör vakuumet att porerna öppnas på köttet och låter kryddorna tränga in mycket snabbare och effektivare.

Tillåter dig göra batchmatlagning och minskar matspill

vakuumförpackare bäst i test

En vakuumförpackare tillåter dig också laga nyttig – utan färdiglagade produkter – mat på ett effektivt sätt. Gillar du batch cooking, eller har du ett tajt schema som inte tillåter dig laga mat from scratch varje dag? Då kommer du att älska en vakuumpackare! Den tillåter dig att skala, hacka, marinera och krydda alla ingredienser till dina favoriträtter flera dagar, veckor och till och med månader i förtid så att du bara behöver ta fram dem när du kommer hem från jobbet och ha en nyttig måltid färdig på nolltid.

Renare kök och hälsosammare mat

Som sagt tillåter vakuumet inte att bakterier och andra baciller förökar sig i kontakt med maten. Därför håller sig till exempel en köttbit röd och fin upp till ett år eller två i kylen i en vakuumförpackad påse istället för endast några månader i en vanlig påse innan den blir brun.

Eftersom föråldringen nästan stannar upp helt i vakuum så försvinner inte näringen i till exempel grönsaker och frukt. Till exempel oxideras inte äpple och avokado i en vakuumförpackning, vilket det snabbt gör annars.

Förpackningen minskar även antalet gånger man rör vid matvarorna, eftersom de befinner sig i en seglad påse, därför sprids inte bakterier på samma sätt som vid en konventionell lagring av mat.

När bör man inte använda vakuumförpackning?

Det finns dock tillfällen då vakuumförpackning kanske inte är bästa valet. Detta kan gälla vätskor. Visst går det att vakuumförpacka såser, men är det mycket vätska som kanske en kastrull soppa eller mycket sås, kan det vara svårt att försegla påsen utan att vätskan rinner ut, och fukten kan göra det svårt att få en 100% tät fog. För detta kan det vara bättre med en zip-lock påse eller endast använda förseglingen på maskinen, utan att vakuumförpacka. Ett tips är att placera maskinen nära kanten på bänken eller bordet, så att du kan hålla påsen så upprätt som möjligt utan att vätskan rinner ut eller fukt hamnar på kanten som ska förseglas.

Vill du dock vakuumförpacka vätskor så se till att använda en vakuumförpackare som har inställningar för våta produkter och kraftig luftsugare.

Inte bara till köket

Det fiffiga med vakuumförpackning är att dess fördelar inte är begränsade till köket. Tänk på vad tekniken går ut på: du förvarar varorna bättre genom att sluta dem i påsar där all luft ska sugas ut. Tänk på källaren: alla dina gamla tillhörigheter som ligger och möglar i fukten.

Det är synd på den gamla dyrgripen, att behöva utsätta dem för väderlekens alla spel! Ta fram din gamla barndomsnalle och tvätta bort all smuts. Se till att den torkar ordentligt, att all fukt är borta – och vakuumförpacka den i en påse med justerbar storlek. Försegla påsen ordentligt och lägg Nalle tillbaka i förvar: möglet kommer att ha väldigt svårt att bita fast igen!

Och detta gäller alla små prylar du har undanlagda, som du kanske inte behöver just nu men ändå våndas av tanken av att göra dig av med dem. Passa på när det är dags för storstädning – och vakuumförpacka, vakuumförpacka, och vakuumförpacka!

Typer av vakuumförpackning

Det finns olika typer av vakuumpackare för olika syften. Den lilla vakuumförpackaren man har hemma och som går att lägga undan i köksskåpet passar perfekt för att planera måltider och skapa utsökta sous-vide rätter. Men den modellen skulle nog inte klara av arbetet i en stor restaurang som en professionell kammar-vakuumpackare, och en del personer menar att denna är den bästa vakuumförpackare som finns. Men vilken kommer att passa dig? Läs vidare för att klart och tydligt veta vilka typer som finns och vilken det är som kommer att passa dig.

Handhållen vakuumförpackare

Tycker du att en traditionell vakuumförpackare tar upp för mycket plats i köket eller planerar du inte att vakuumförpacka stora mängder mat, kan du behöva en handhållen vakuumförpackare. Med den kan du enkelt vakuumförpacka frukt i portioner, matrester och matvaror som du vill ska hålla länge i kylen.

En handhållen eller bärbar vakuumförpackare är en liten och smart uppfinning som tillåter dig vakuumförpacka mat och råvaror snabbt och enkelt. En bärbar vakuumförpackare brukar inte vara mycket större än en rakapparat så den tar inte upp mycket plats i köket, körutsett att du har påsar och burkar med en typ av ventil för att kunna sätta i munstycket på vakuumförpackaren. Som exempel finns Champion CHVF010, munstycket är designat för att passa många olika tillbehör som påsar med ziploc och andra behållare.

Extern vakuumförpackare

En extern vakuumförpackare är en traditionell, frontmatad vakuumförpackare. Den fungerar som en kammare med en lång öppning, där du petar i kanten av påsen och när du sätter på maskinen suger den ur luften ur påsen, och sedan svetsar den ihop påsen.

Storlekarna kan variera från något som liknar en tjockare hår-plattång till en större modell med olika finesser. De är ofta ganska lätta och brukar väga runt 2–4 kg – då blir det ganska enkelt att ställa undan i skåpet eller under diskbänken när du inte använder den.

De enklare och kanske billigare modellerna brukar endast ha en eller två lägen för att suga luften ur en påse – som ofta brukar vara speciella för att kunna micra eller koka – och därefter svetsas påsen och inget mer med det. Detta är jättebra om du vill att den där halva avokadon inte ska bli brun eller för att hallonen ska hålla hela veckan i kylen.

För några hundralappar till kan du köpa dig en vakuumförpackare som dessutom kan kontrollera trycket och värmen på svetsningen. Dessutom kommer en del med två eller tre svetsningar, för att undvika att luft smiter igenom fogen. Den kan även komma med pulseringfunktion, det vill säga att du själv bestämmer hur länge maskinen suger ur luften. Detta behövs när du vakuumförpackar ömtåliga produkter som du inte vill ska klämmas ihop för mycket. Många modeller har även en inbyggd rullhållare och folieskärare vilket är praktiskt och förenklar arbetet. Ibland får du också med en inbyggd kabel som du kan använda för att marinera eller vakuumförpacka externa behållare.

Kammar-vakuumförpackare

Det här är en annan typ av vakuumpackare. Resultatet blir densamma som med en frontmatad vakuumförpackare, men den fungerar inte precis likadant. Istället för att suga ur luften ur påsen, läggs påsen inuti en kammare som sluts och därefter sugs luften ut ur hela kammaren, och när man släpper på trycket resulterar det i att påsen med ens förseglas, helt vakuumförpackad. Därför kan du vakuumförpacka praktiskt taget vad som helst och resultatet är alltid perfekt. Med denna vakuumförpackare kan du utan problem slänga in en påse soppa och den kommer att förseglas perfekt, någonting som är svårt med en extern vakuumförseglare. Dessa förpackare är kraftfullare och är designade för att tåla mycket arbete. De används ofta i restauranger, mataffärer och till annat kommersiellt bruk.

En fördel med kammar-vakuumförpackaren är att eftersom luften inte sugs direkt ur påsen utan ur hela kammaren, så behövs inte så speciella påsar som i vanliga fall krävs. Och dessa brukar bli mycket billigare, fast självaste maskinen kan kosta flera tusenlappar mer än en traditionell vakuumpackare, men behöver du vakuumförpacka mycket mat kan detta vara något för dig.

En sak att tänka på med påsarna är ändå att om du ska laga mat sous vide så bör du se till att påsarna tål att kokas eller att använda i mikrovågsugnen.

Vad bör man tänka på innan man köper en vakuumförpackare?

Det finns många vakuumpackare som är väldigt billiga, men som inte är tillräckligt kraftfulla för att suga ut luften ordentligt eller som inte förseglar påsen väl. Och där förloras hela poängen med att vakuumförpacka maten. Så välj istället en modell som klarat av vacuumpackare test som till exempel råd och rön vackuumförpackare test. Det finns några viktiga egenskaper som en bra vakuumförpackare bör ha och för att klara de vakuumförpackare test som användare över hela världen har utfört. Innan du bestämmer dig för en vakuumförpackare bör du först försäkra dig om vad du kommer att använda den till. Läs vidare för att veta vilka funktioner som finns och vilka du kan behöva.

Kraften – är den tillräckligt stark för att vakuumförpacka och försegla?

Detta är den viktigaste saken du bör leta efter i produktbeskrivningen innan du köper din vakuumförpackare. Kraften brukar nämnas i bars. Externa vakuumförpackare brukar ha -0,8 eller -0,9 bars och 130 W medans en kammarvakuummaskin klarar av runt 230 V. Dessutom står det hur mycket maskinen kan vakuumförpacka i minuten till exempel 12 l/m, vilket betyder att den kan vakuumförpacka 12 liter i minuten och detta passar bra till en vakuummaskin för hemmabruk. En dyrare modell kan oftast vakuumförpacka runt 20 l/m vilket är precis tillräckligt till efter jakten och en professionell kammarvakuumförpackare arbetar i m3/h, alltså för mäktiga mängder mat.

Beroende på vad du planerar att använda din vakuumförpackare till bör du försäkra dig om att kraften är tillräcklig. Vill du endast vakuumförpacka lite grönsaker och kött för bättre förvaring kan en -0,8 bar, 12 L/m passa utmärkt. Men vill du göra lite mer så behöver du mer styrka.

Funktioner

Kontrollerna och funktionerna på din vakuumförpackare utgör hur mycket du kan vakuumförpacka och kvaliteten på förpackningen. Det finns väldigt praktiska funktioner som kommer att underlätta vakuumförpackningen. Till exempel enbart svetsfunktion, så kan du själv bestämma storleken på din påse. Marinering-funktionen är jättebra att ha om du tycker om att grilla eller krydda dina köttbitar innan matlagningen då det minskar marineringstiden rejält. En annan bra sak att ha är integrerad rullhållare. Det gör det lättare att hålla koll på rullen och du kan enkelt dra fram den bit påse du behöver. Vissa maskiner kommer med ett startpaket på flera påsar när du köper den. En annan funktion du bör hålla utkik efter är läge för torr och våt/fuktig eller ömtålig mat. Med den här funktionen kan du vakuumförpacka fuktig mat eller ömtåliga matvaror utan att de skadas.

Vikten av en ordentlig försegling

Den näst viktigaste saken är att svetsningen är tillräckligt stark, för är inte svetsfogen tillräckligt stark kommer luft att börja läcka in och maten kan gå till spillo. Därför har vissa modeller en dubbel eller trippel svetstråd, för att försäkra att vakuumet stannar på sin plats.

Storleken på svetstråden bestämmer hur stora påsar du kan packa. I genomsnitt har externa vakuumförpackare en svetsbredd på ca 30 cm. Värmen på svetsningen är också justerbar på vissa modeller som till exempel Caso VC 100 och Caso FastVac 500, detta försäkrar en säker fog även om det finns lite fukt emellan. Se till att du köper en vakuumförpackare med en ordentlig försegling och svetsning, annars kommer allt arbete att göras i onödan.

Påsar till vakuumförpackare

påsar till vakuumförpackare

Det finns ett hav av påsar i olika former och storlekar för att använda tillsammans med din vakuumförpackare. Men du kan inte använda vilken påse som helst, så fins risken att maten varken vakuumförpackas väl och att maskinen skadas, så det är bäst att använda de påsar som är ansedda för maskinen. Till exempel har OBH Nordica vakuumförpackare påsar i olika storlekar.

En del påsar kommer färdigklippta, så att du endast behöver ta fram en, lägga i din mat och vakuumförpacka. Men vill du inte behöva köpa flera paket påsar bara för att kunna ha olika storlekar, kan du istället köpa rullplast till vakuumförpackare. Rullen är sluten på båda sidor, du behöver endast klippa den i den storlek du vill, svetsa en bottensida och sedan lägga i din mat och vakuumförpacka. Det finns zip-påsar med valv som du kan vakuumförpacka med hjälp av en slang. Dessa kan du sedan diska och återanvända.

Att kunna använda vakuumförpackaren utan att den överhettas

Ska du använda din vakuummaskin för att vakuumförpacka stora mängder mat kan du lugnt använda en kommersiell eller professionell vakuumpackare. Dessa är gjorda för att tåla långa arbetspass utan att överhettas. Men vakuumpackare som klarat av vakuumförpackare test för hemmabruk kan ändå överhettas och då riskerar man att svetsningen inte fungerar som den ska. För att undvika detta när du vakuumförpackar mycket mat, bör du låta den vila lite mellan varje användning, så förekommer du skador på maskinen och dåligt packade matvaror.

Storlek på maskinen

Innan du köper en vakuummaskin bäst i test så bör du tänka på vart du ska ha den. Hur mycket plats har du i köket? I ett litet kök kanske det passar bra med en handhållen eller extern vakuumförpackare. Denna kan du lägga ner i lådan eller förvara i skåpet. De är inte så stora och brukar inte vara så tunga heller för den delen. Behöver du en kammar-vakuumförpackare bör du ha plats för den i köket också. En del går att monteras på en större bänk, men andra kräver sin egen plats precis som spisen och kylskåpet.

Ljud och volym

Vakuumförpackare är kända för att göra ganska mycket oväsen på grund av vakuumpumpen. Störs du mycket av ljudet kan du skaffa dig en modell som Caso FastVac 500 som har en tystlåten design, det vill säga att pumpen inte låter högre än 68 dB. Detta är inte en avgörande egenskap, eftersom ljudet inte påverkar maskinens prestanda. Men är det någonting som verkligen kommer att störa dig eller din omgivning, så bör du se till att den är av den tystare sorten. Som regel brukar en billigare vakuumförpackare låta mer än en dyrare, och du kan försäkra dig om detta i produktspecifikationerna innan ditt köp.

Extra funktioner

Vissa funktioner är inte helt oumbärliga för en ordentlig försegling, men ändå mycket praktiska och skulle kunna vara just det du behöver. Läs vidare för att veta vilka dessa extra funktioner kan vara.

Funktion för att försegla vätska

Det flesta nya modeller brukar ha en knapp speciellt för att försegla våta produkter. Vakuumförpackar du till exempel kött eller kanske matrester med lite sås, eller marinering, då behöver du kunna använda denna funktion. Förutom en försiktig sugning så brukar maskinen också öka temperaturen på svetsningen för en säkrare försegling.

Pulsering

Pulsknappen eller pulsering kommer du att behöva för ömtåliga matvaror. Till exempel vissa grönsaker och frukt. Vakuumet gör att maten inuti påsen pressas ihop, och det kanske du inte vill ska hända med din papaya eller ägg. Pulsknappen tillåter dig ha fullständig kontroll över hur länge maten vakuumförpackas. Har du ingen torr/fuktig funktion kan du använda pulseringsläget istället.

Droppbricka

När du vakuumförpackar – speciellt fuktiga varor som kött och så – kommer det alltid att sugas med fukt tillsammans med luften. Dessa droppar hamnar då i droppbrickan, som sitter precis i kammaröppningen och fångar all vätska. Du kan ta ur brickan och rengöra den innan du lägger tillbaka den och på så sätt hålla vakuumpackaren ren. Utan droppbricka blir det svårt att rengöra maskinen.

Inbyggd förvaring för rulle och skärkniv

En annan praktisk finess är inbyggd rullhållare och skärkniv. Med modeller som har denna extra funktion behöver du endast lyfta på locken och dra i rullen för att få fram din påse. Skärkniven sitter ofta på locket så du behöver bara stänga och dra kniven över plasten. Enkelt och välorganiserat!

Tillbehör

vakuumförpackning mat
Källa: cdon.se

Det finns massvis med tillbehör för din vakuumförpackare. Till att börja med brukar många externa vakuumförpackare ha en sladd, menad att använda för att vakuumförpacka externa behållare som burkar eller påsar.

Burkar och behållare för marinering är ett annat tillbehör. Burkar och behållare som används för att vakuumförpacka brukar ha en ventil som tillåter dig ansluta den till vakuummaskinen och vakuumförpacka innehållet. Självaste behållarna brukar även vara riktigt tåliga; du kan köra dem i mikrovågsugnen och kyla eller frysa dem.

Flaskstopp är ett annat finurligt tillbehör. En liten propp som fungerar utmärkt för att skapa vaccum i en flaska, som för vin och soda. Det förekommer att till exempel vinet blir dåligt för snabbt omm det lämnas öppet – att vakuumförpacka hjälper därför den goda drycken att behålla smak, arom och kvalitet mycket längre.

Ta hand om din vakuumförpackare

När du valt den vakuumförpackare som passar bäst till dina behov är det dags att sköta om den ordentligt för att den ska hålla länge. Det som följer är vissa tips och tricks du kan följa för att förlänga livstiden på din finurliga lilla apparat:

Regelbunden rengöring gör för en hälsosammare upplevelse. Först ska du förpacka rått kött – sedan fruktbitarna du vill ha till lunch. Det är lätt hänt att det blir lite förorening där. Försäkra dig därför om att göra rent din vakuumförpackning efter varje användning. Om du ska packa in flera saker samma stund och inte vill torka av apparaten stup i kvarten, gör det i kategorier: först det som ska ätas direkt, som frukt och grönsaker, sist råa varor somm kyckling och kött.

Använd inte starka kemikaliska rengöringsprodukter på din vakuumförpackare. Dessa kan skada mer än de hjälper.

Torka av apparatens delar med en fuktig, men aldrig blöt, trasa. Det är trots allt en elektrisk apparat som bör hanteras varsamt.

Ta bort alla mat- och tvålrester med en gång. Vakuumförpackaren förhindrar bakterietillväxt inne i påsen, eftersom den drar ut all luft. Men på själva apparaten kan det växa mycket ont om den inte sköts om ordentligt. Märker du att det kommit matspill på vissa delar, eller att det efter rengöringen fortfarande finns tvålrester kvar – avlägsna då dessa med en gång.

Vakuumförpackare för en smidigare vardag

bästa vakuumförpackare
Källa: Sealers101

Hur kan den finurliga apparaten hjälpa dig upptagna människa att förbättra din livskvalitet? Det finns vissa saker som enkelt försummas när man har mycket på gång.

Den första av dessa brukar vara det man stoppar i munnen. Om du kommit på dig själv med att falla i fällan snabbmat alltför ofta, kanske du också känt ditt samvete mana dig att förbättra dina rutiner, kanske gå upp en halvtimme tidigare för att fixa lunchlåda… men vem vill väl det en trött och kall morgon?

Det finns ett sätt att vara duktig och hälsosam i alla fall: använd din vakuumförpackare som räddaren i nöden! Ta dig lite tid under helgen för att förbereda vardagsmaten för veckan som kommer. Försegla varje rätt i påsar eller burkar med din vakuumförpackare, och se till att du har massor med färdigskurna grönsaker inpackade också, några paket för varje arbetsdag. När du trött och olustig vaknar på måndagsmorgonen, är det lätt hänt att plocka fram lunchen från kylen och sticka till jobbet.

FAQ

Vad används vakuumpackare till?

Vakuumpackare används till att förvara och frysa matvaror, allt från frukt och grönsaker till matrester och kött. Tekniken går ut på att all luft att sugas ut ur förvaringspåsen, så att inga bakterier kan växa på matvaran. Vakuumförpackning gör att varorna håller upp till fem gånger längre i kylskåpet och behåller sin färg och smak utan frysskador och utan att ta upp mycket plats i frysen. På detta sätt gör du ditt för att minska matsvinnet och skydda miljön.

Vad bör man inte vakuumförpacka?

Man behöver inte vakuumförpacka sådant som redan håller sig väl förvarat som ägg i sitt skal, eller vätskor (om du inte har en kammar-vakuumförpackare).

Vilka matvaror kan man vakuumförpacka?

Allt möjligt: frukt och grönsaker, även hackade och skalade. Kött, fisk och kyckling, både råa och tillagade, håller mer än dubbelt så länge när de vakuumförpackats innan de lagts i kylen. Matrester och färdiglagade måltider kan du vakuumförpacka under helgen för en snabb och hälsosam middag under vardagen, varje dag. Genom att förbereda hälsosamma snackspåsar (frukt och nötter) och ha dem till hands kan du komma över godissuget på smartaste sättet. Du kan även vakuumförpacka teddybjörnen för att spara den i lådan nere i den fuktiga källaren.

Vilka påsar ska man använda?

Du kan välja mellan två sorter: de färdigseglade påsarna, eller plast på rulle som du själv bestämmer storleken på. Båda valen har sina fördelar, men du som gillar att vakuumförpacka både stort och smått kanske har bättre nytta av påsrullen, eftersom du då kan svetsa påsen i vilken storlek som helst. Det finns även vissa påsar som kommer med en anslutning till vakuumpackaren för en lättare vakuumpackning – dessa kan du diska och återanvända om du vill.

Kan man använda ziplock-påsar?

Endast de som har en anslutning till vakuumsladden. Att försöka stänga en vanlig ziplock-påse efter vakuumförpackningen kan vara svårt och leda till att åtminstone lite luft stannar kvar – och då är ju hela poängen förlorad.

Kan man koka vakuumpåsar?

De flesta är tänkta för sous vide matlagning – en teknik som går ut på att låta maten koka under vakuum några timmar – så de går att koka och lägga i mikron. Läs dock på instruktionerna innan du kokar din vakuumpåse – det kan finnas de som inte går att koka!

Hur länge håller vakuumförpackat kött?

Upp till två år i frysen.

Sammanfattning

Funderar du på hur du skulle kunna minska matsvinn, få maten att hålla längre i kylen och expressmarinera, så är svaret enkelt: köp en vakuumförpackare. Det är ett otroligt praktiskt köksredskap. Beroende på modell och pris kan du få olika funktioner och finesser, men i slutändan kommer du att vara glad över att ha investerat i en sådan smart uppfinning.

Bland de många varianterna som finns på marknaden kommer du att hitta den som passar just dina behov, hur stora eller små dessa än ser ut. Se endast till att du köper en med tillräcklig kraft och bra svetsning för att få perfekta resultat varje gång. Tänker du prova på att laga mat sous vide så behöver du verkligen en vakuummaskin, och vi lovar, det kommer verkligen att bli en smaklig måltid!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 8 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 8 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button