www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Varje matlagningsentusiast behöver bra knivar i sitt kök. En bra knivslip är dock ett måste, för att hålla den prisbelönta uppsättningen i toppskick. Läs vidare för att lära dig allt du veta om knivslipning och fa reda på modeller via vårt knivslip test som rekommenderas av experter och hemanvändare.

BÄST I TEST
4.8 / 5
MC-550 plus 3 är en perfekt knivslip för hemmabruk. De tre färgkodade keramiska hjulen med olika grovhet samt den praktiska vattenbehållaren gör denna enhet enkel att använda och att leverera perfekt resultat.

Fördelar

 • Säker och enkel att använda
 • Har tre färgkodade grovhetsinställningar
 • Kan även slipa mycket slöa knivar
 • Kompakt och lätt

Nackdelar

 • Kan inte slipa tandade knivar
 • Slipvinkeln kan inte justeras, vilket kan leda till något ojämn slipning
BÄSTA PREMIUM
5.0 / 5
VG2 Professional är dyr, men den har en justerbar slipvinkel, utbytbara stenar och ett hållbart, diskmaskinssäkert stålhus. Det är ett säkert kort för alla dina knivar, inklusive de tandade.

Fördelar

 • Utmärkta slipresultat, även efter några slipningar
 • Justerbar slipvinkel (11–21°) som förhindrar repor och ojämn slipning
 • Mycket hållbar konstruktion i rostfritt stål med utbytbara stenar
 • Helt diskmaskinssäker och enkel att rengöra 
 • Passar även för sågtandade knivar

Nackdelar

 • Dyr
MEST PRISVÄRT
4.9 / 5
Fiskars Essential Roll Sharp är en mycket pålitlig knivslip för sitt låga pris. Med endast en skärpvinkel och grovhetsinställning ger den inte knivskarpa resultat, men fungerar tillräckligt bra för hemmabruk.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Mycket enkel att använda
 • Har halkfritt bas- och fingerskydd
 • Kompakt och lätt

Nackdelar

 • Ej lämplig för sågtandade knivar
 • Slipvinkel och grovhet går ej justera, vilket kan vara suboptimalt för vissa knivar
BÄSTA SLIPSTEN
4.8 / 5
I skickliga händer är Zwilling Twin Pro ett perfekt verktyg. Den har en grovare sida för att reparera hack, en finare för slipning och en bekväm bas som håller stenen stilla under slipningsprocessen.

Fördelar

 • Extremt hållbar och effektiv vid slipning
 • Har två grovhetsinställningar
 • Levereras med en gummifotad bas som förhindrar att stenen skiftar
 • Den kan användas på alla typer av knivar, inklusive tandade knivar

Nackdelar

Kräver viss skicklighet för att användas korrekt

BÄSTA ELEKTRISKA SLIPEN
5.0 / 5
M1520-slipen är dyr, men ger skarpa resultat snabbt och utan ansträngning. Med sina två slipvinklar och en separat fasett för tandade blad är detta en allt-i-ett-lösning för slöa knivblad.

Fördelar

 • Snabb och mycket enkel att använda
 • Har två slipvinklar på 15° och 20°
 • Kan användas för sågtandad kniv
 • Tystare än de flesta elektriska knivslipar

Nackdelar

 • Mycket dyr

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

För att få den bästa shoppingupplevelsen online ser vi till att konstant kontrollera våra produkter och priser för att ge dig endast alternativ av högsta kvalitet. Du kan lita på våra val.

Köpguide för knivslipare

Köpguide för knivslipare

En knivslip är ett verktyg som används för att slipa och finslipa knivens kant. Om knivbladen i ditt kök får kämpa för att kunna skiva lök, tomater och liknande produkter snyggt, kommer en knivslipning få dem att fungera som nya igen. 

Men att ta väl hand om dina knivar handlar inte bara om fint skuren mat. Ett slött knivblad kan också glida fel (vilket ökar risken för skador), och det sätter mer belastning på armen och handleden eftersom varje snitt kräver lite extra tryck. Å andra sidan, om bladet är skarpt, kommer det att glida igenom problemfritt, så att du kan förbereda mat snabbare och med mindre ansträngning.

Typer av knivslipare

Flera typer av knivslipare finns tillgängliga, och de kan alla ta väl hand om dina matlagningsvapen. Modellerna skiljer sig dock åt i hur mycket tid och behärsning som krävs för att vässa bladen, samt hur mångsidiga och effektiva de är.

 • Manuella knivslipare (kallas även pull-through) är kompakta, lätta, relativt prisvärda och enkla att använda. Dessa egenskaper har gjort dem mycket populära bland kockar på alla färdighetsnivåer. Du måste antingen dra kniven genom en V-formad skärpning eller dra skärparen nedåt längs bladets längd medan du håller kniven nedåt på ett bord. Det första alternativet är säkrare, och de flesta modeller har en till tre slitsar för olika slipvinklar eller grovhetsinställningar. De flesta manuella knivslipare kan inte användas för tandade knivar, och de kanske inte alltid är tillräckligt effektiva i de fall där bladet har blivit mycket slött.
 • Elektriska knivslipare har motoriserade, slipande skivor eller bälten som gör slipjobbet åt dig. Vanligtvis har elektriska modeller 2–3 olika steg, från slipning av bladet med grövre stenar till att finslipa bladet med mycket fint grus. Elektriska slipar är de enklaste att använda (så länge du följer instruktionerna i manualen), har justeringsalternativ och kan slipa även mycket slöa knivar. Men de tenderar att vara mer otympliga, högljudda och dyra än andra typer. Dessutom kan elektriska knivslipare typiskt nog inte heller slipa tandade knivblad.
 • Slipstenar (även kallade whetstones) är de mest effektiva vid slipning och perfekt för de som tycker om ritualen att behandla vart och ett av sina knivblad individuellt. En whetstone ger dig fullständig kontroll över processen. Men du måste behärska att hålla och flytta bladet i rätt vinkel, med rätt tryck. Whetstones är gjorda av olika material och kan vara grövre eller finare. Således behöver du förmodligen några olika eller en sten med två eller tre kanter med olika grovhet. Whetstones kan också användas för att slipa sågtandade knivar. Tänk på att slipning av ett blad på en whetstone tar några minuter även om du behärskar processen väl, medan andra typer av knivslip kan behandla dina blad på några sekunder.
 • Slipstavar kallas ibland felaktigt för slipstänger, men de fungerar annorlunda. I stället för att ta bort små mängder metall för att göra bladkanten tunnare, rätar stavarna ut böjda metallfibrer när du passerar en kniv på sidan. Att slipa dina knivar regelbundet förbättrar också skärprestandan, men stavar kan inte ersätta en knivslip och vice versa. Slipstavar kan tillverkas av stål, keramik eller ha en diamantbeläggning. 

Hur ofta ska du vässa kniven? 

Hur ofta ska du vässa kniven

Beroende på hur ofta du använder dina knivar behöver de slipas från några månader, till 1–2 gånger om året. En högkvalitativ kökskniv behöver slipas ~ 2–3 gånger per år med genomsnittlig hemanvändning.

Slipstavar bör användas oftare (minst 1–2 gånger i veckan) för att hålla din knivs kant rak. 

Att slipa knivbladen för ofta eller användning av för grov knivslip kan minska bladets livslängd, eftersom små metallpartiklar försvinner varje gång. Det bästa sättet att avgöra om det är dags att vässa kniven är genom att testa den regelbundet.

Hur vet jag om min kniv behöver slipas?

Det finns flera knivslip test för att kontrollera hur vassa dina knivar är. Den vanligaste metoden är att försöka skiva en tomat eller lök. Lägg helt enkelt ditt test-offer på en skärbräda, placera kniven mot skinnet, och dra den tillbaka mot dig. Kniven är tillräckligt vass om bladet lätt fastnar och glider genom skinnet utan att du sätter extra tryck. 

En annan metod är att använda ett pappersark. Du kan använda vilken typ som helst, men helst ett tunt och glansigt papper (exempelvis från en katalog eller tidning) är det mest utmanande att skära. Försök att skära ner genom toppen av arket. För att klara testet bör din kniv skära papperet rent, utan att böja, fånga eller riva det.

Vissa människor använder också andra metoder, till exempel att testa bladens skärpa mot nageln. Men vi rekommenderar inte sådana metoder, eftersom du kan skada dig själv om du inte är försiktig. 

Är professionell knivslipning nödvändig?

Det är beroende av flera faktorer, till exempel kvaliteten på dina blad, slipningsverktyg och hur mycket tid och ansträngning du är villig att investera i att underhålla dem. Men många professionella kockar kommer att vässa sina bästa blad själva snarare än att lägga sin tillit på professionell knivslipning.  Detta beror på att professionella knivslipare tenderar att ta bort för mycket metall från bladet, vilket minskar livslängden på dina knivar.

Men om du inte vill bry dig om att behöva slipa knivbladen själv, är det en bättre lösning att ta dina knivar till ett proffs några gånger per år än att uthärda matberedning med slöa blad.

Vårt omdöme

Nu vet du allt för att hålla dina knivar i utmärkt form, och det handlar om att använda den kunskapen. Om du letar efter en knivslip bäst i test som  prismässigt ligger i mellanklassen, kan det inte gå fel med Mino Sharp MC-550 plus 3 och dess tre hjul av olika grovhet.  Fiskars Essential Roll Sharp är mycket lik och ännu billigare, men den har bara en grovhetsinställning.

Om du vill ha en manuell knivslip sticker Vulkanus VG2 Professional ut bland modellerna, på grund av dess kvalitetskonstruktion och justerbara slipvinkel. Chefs Choice Angle Select M1520 är knivslip bäst i test bland de elektriska knivsliparna du kan köpa, och med sina tre fasetter är den perfekt lämplig för alla knivtyper.

Slutligen kommer Zwilling Twin Pro 250/1000 att vara ett utmärkt val för de som vet hur man använder whetstones eller är villiga att lära sig hur man gör, för att ta bäst hand om var och en av sina knivar.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button