www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Att äta hälsosamt är viktigt, men att skära, skiva och tärna färska grönsaker till måltider och mellanmål tar tid. En mandolin kan däremot kan göra att det går snabbare och det blir roligare att fixa grönsaker.

Med tanke på att det finns så många tillgängliga alternativ, så kan det vara svårt att välja en som uppfyller dina krav. För att hjälpa dig att fatta det bästa beslutet, har vi sammanställt en lista på de fem bästa mandolinerna som ser till att inte göra dig besviken. Fortsätt att läsa för att få veta mer!

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

För att få den bästa shoppingupplevelsen online ser vi till att konstant kontrollera våra produkter och priser för att ge dig endast alternativ av högsta kvalitet. Du kan lita på våra val.

Kyocera Mandolin CSN-152-NBK

Kyocera ‎Mandolin CSN-152-NBK Keramisk ställbar Svart
Bästa köp
Fördelar
 • Olika tjocklekar på det du skär kan väljas
 • Den har vassa blad som kan justeras till önskad tjocklek i fyra steg
 • Den är enkelt att använda, rengöra och förvara
 • Den är prisvärd
Nackdelar
 • Griphantaget är ineffektivt
Översikt

Det vassa keramiska bladet på Kyocera Mandolin CSN-152-NBK gör att du kan skiva lök och andra grönsaker direkt i skålen. Denna grej är också liten, flexibel och enkelt att rengöra.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 5

Oxo God Grips Mandolin V-blad

Oxo Good Grips Mandolin V-blad
Bästa mellanklass
Fördelar
 • Den är bäst för korta grönsaker
 • Tar minimal plats vid förvaring i köksskåpet
 • Kniven är superskarp, vilket gör det lätt att skiva
 • Enkel rengöring
Nackdelar
 • Bladet är säkert packat men är svårt att ta bort
 • Höjdjustringen är felaktig
Översikt

Oxo God Grips Mandolin V-blad är ett flexibelt justerbart köksredskap för att enkelt skiva frukt och grönsaker. Dess fyra olika blad gör att du kan välja rätt tjocklek för gallret.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 5

Benriner Mandolin

Benriner Mandolin Vit 9,5 cm
Bästa premium
Fördelar
 • Den har utbytbara blad som den enkel att använda
 • Den har ett bra skivområde
 • Den är stark och har en knivskarp kant
 • Den kan ändras i tjocklek för att skiva grönsaker till måltider
Nackdelar
 • Den är dyr och ger inte valuta för pengarna
Översikt

Benriner Mandolin Vit har en klack som gör att den kan hållas mot en skål, så att de tunna skivorna faller direkt ner i skålen.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 5
Kolla Priset

Anders Petter Backaryd Mandolin V-form

Anders Petter Backaryd Mandolin V-form
Bästa justerbara
Fördelar
 • Den är anpassningsbar och lätt att använda
 • Den är enkel och mångsidig
 • Den fungerar bra
Nackdelar
 • Frukthållaren är ineffektiv
Översikt

Bladet i rostfritt stål på Backaryd Mandolin V-format, vilket gör det lättare att applicera minimalt tryck när du använder den. Den har också en Julienne-funktion som kan strimla 6–9 mm tunt.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 5
Kolla Priset

Joseph Joseph Go To 20241

Joseph Joseph Go To 20161
Bästa skär- & rivjärnuppsättning
Fördelar
 • Den levereras med en hållare för att göra den enklare att hantera
 • Den har tre olika grepp för alla storlekar av grönsaker
 • Fingrarna skydda från bladet, tack vare det skyddande skyddet
 • Den skivar en mängd olika frukter och grönsaker jämnt
Nackdelar
 • Ändarna på frukten/grönsakerna kan inte skäras utan att riskera fingrarna i processen
Översikt

Joseph Joseph Go To 20161 har en exakt mathantering som låter dig skiva ett brett utbud av livsmedel. För säker användning har den tre skicktjocklekar, en halkfri spets och ett handtag som är lätt att greppa.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 5

Köpguide

När det gäller att skiva grönsaker är effektivitet, noggrannhet och snabbhet avgörande faktorer. Att få konsekventa och exakta skurna skivor kan vara en svår uppgift. Saker förändras dramatiskt och till det bättre, när du skaffar dig en mandolin.

Eftersom det finns många olika varumärken av mandoliner på marknaden, är det viktigt att lära dig grunderna innan du bestämmer dig för vilken du ska köpa. Här är några saker att tänka på när det gäller den bästa mandolinen.

Elektrisk grönsaksmaskinskärare VS en manuell mandolin

Elektrisk grönsaksmaskinskärare VS en manuell mandolin

När det gäller att köpa en mandolin baserad på dina val och dina preferenser, är det smart att ta dig en närmare titt på mandoliner bäst i test. Här är allt du behöver veta om grönsaksmaskinskärare, både elektriska och manuella.

En manuell grönsaksskärare behöver inte ha el. För att skiva, allt du behöver göra är att flytta frukten eller grönsaken fram och tillbaka. När du skivar bör du använda mathållaren som skyddar dina fingrar från att skadas på knivarna

För det första är en elektriskt grönsaksmaskinskivare unik, men kan inte fungera utan el. Allt du behöver göra är att se till att grönsakerna når bladen och skivorna samlas i behållaren under. Jämfört med en manuell mathackare tar den här typen av grönsaksmaskinskärare extremt lite tid att använda.

Vad kan du använda en skärare till?

En skärare är en kulinarisk köksutrustning för att skiva eller riva saker tunt. Efter vår mandolin test upptäckte vi att mandolinen kan skära hårda frukter och grönsaker i tunna bitar (julienne), skivor, samt fasta ostar snabbt snyggt och jämt.

Du kan använda den bästa mandolinen för att göra exakt likformiga lökskivor, paprikaringar och annat ätbart. Den fungerar betydligt bättre än en kniv för allt du vill skära ultratunt. En mandolin kan skiva allt från sallad och bröd, till ost och pommes frites till perfektion. Du kan också skiva tomater, potatis, äggplanta, sallad och en mängd andra grönsaker. Att använda en mandolin gör skärningen enklare och gör det möjligt att laga mat på några sekunder.

Hur du väljer den bästa mandolinen

Hur du väljer den bästa mandolinen

En mandolin är en nödvändig köksutrustning för att strimla grönsaker och frukter snabbt och effektivt. Vissa mandoliner blir snabbt slitna och mister sin skärpa och blir oanvändbar, vilket gör att de inte fungerar korrekt. Som ett resultat av detta bör du välja en mandolin bäst i test och utifrån följande kriterier:

Typ av skärare

Vilken typ av grönsaksskärare är en viktig sak att överväga inför ett mandolin köp. Det finns två sorters matskärare på marknaden – manuella och elektriska.

En manuell skärare manövreras för hand. Denna typ av skärare är utmärkt för personer som lagar liten mängd mat. Efter vår mandolin test visades det sig att det är den perfekta typen för dem som gillar att skiva matprodukter såsom ost, kött, grönsaker och så vidare för att få en bättre textur.

Elektriska matskärare är å andra sidan ett populärt alternativ för att skära mat. Som namnet antyder har denna matskärare en elektrisk motor som gör det lätt att skiva livsmedel. Den viktigaste delen i denna typ av maskinskärare är att den vanligtvis har ett manuellt alternativ. Du kan alltså använda det manuella läget för att skära maten på vilket sätt du vill.

Typ av blad

Bladen är indelade i tre kategorier: De raka bladen, vilket inte är lika populärt längre som de en gång var. Det krävs mer ansträngning (och är därför farligare) att skära känsliga livsmedel såsom tomater. Å andra sidan fungerar mycket bra att skriva tomater med det diagonala bladet, vilket ger en mer strömlinjeformad (och säker) skärupplevelse. Slutligen använder V-skiv-bladet diagonalen genom att inkludera en motdiagonal för en ytterligare ökad stabilitet och säkerhet. Dessutom skär den som en dröm, så du blir klar med middagsförberedelserna på nolltid.

Kontroller om bladen är tillverkade av rostfritt stål, eftersom annars finns risken att de börjar rosta. Rostfria stålblad skär inte bara snabbt, utan rostar inte heller.

Bladmaterial

Högkvalitativt rostfritt står och keramik är de två vanligaste typerna av blad som används till grönsaksskärare. Det keramiska bladet är tio gånger starkare än om bladet är i rostfritt stål, trots att både typerna är rostbeständigt och knivskarpa.

Plattformstorlek

Den plana ytan som grönsakerna rör sig över är plattformen som håller bladet. Vissa skärare har en liten plattform, vilket för det svårt att skära vissa livsmedel på dem. Om du är den typ av hemmakock som att skiva en bred och tjock frukt, behöver du en stor plattform för att skära dem. Innan du klickar på knappen för köp, se till att du har undersökt plattformens storlek.

Diskamaskinsäker

Att rengöra mandolinen med vatten är en absolut nödvändighet, men att bar använda vatten är dock räcker inte för att få en ordentlig rengöring. Efter varje rengöring kan en diskmaskin återställa mandolinens glansfulla utseende. Maskinen rengör också köksredskapet från farliga bakterier.

Säkerhet och användarvänlighet

När du ska skiva mat är säkerheten en av de viktigaste aspekterna att tänka på. Grönsaksskärarna har extremt vassa och stora blad som snurra i en hög hastighet. Därför är det viktigt att välja en matskärare som är enkel att använda. När knivarna tas bort finns det risk för att du kan skära dig. Risken för att skära dig minskas i samband med användandet av bladskydd.

Den främsta anledningen till att köpa en matskärare är att göra ditt skivande av mat enklare. Du kan genomföra skivandet på kort tid och utan att du behöver ta en paus, speciellt om du använder en kraftfull grönsaksmaskinskärare.

Dessutom hjälper skärmaskinens många typer av blad dig att uppnå önskad form och tjocklek, till exempel vertikala blad för julienne, vågiga blad för vågig mat och så vidare. Många skärare kommer med en serveringsplatta, vilket gör det enklare för dig.

Tjockleksindikator

Kanske är det första en kock eller hemmafru skulle överväga innan de köper en grönsaksskärare för att använda, är hur tjockt en skärare kan skiva. Det grundläggande svaret på denna fråga är att skärareffektiviteten hos en grönsaksskärare varierar avsevärt från modell till modell. En anständig skärare bör ha en tjockleksindikator som låter dig ända skivans tjocklek och skiva maten från supertunna (0,2 mm) till 1 tum (2,54 cm) tjocka.

Specialfunktioner

Följande unika egenskaper bör du ha i åtanken vid ett köp av en skärmaskin:

Knivskydd – Ett knivskydd skyddar dina fingrar genom att skydda dem från bladet och förhindrar på så sätt skador. Många skärmaskiner inkluderar knivskyddsspärr, som förhindra maskinen från att starta om skyddet inte är påsatt ordentlig.

Handtag – Ett enkelt grepp är konstruerat av sköna polymerer och utformat så att det ger det bästa greppet. Detta för att förhindra olyckor för att du garanterat har handen på ett säkert sätt under tiden skärmaskinen eller mandolinen används.

Mätplatta – En mätplattas sammankoppling är en enhet som förhindrar att locket kan tas bort tills mätplattan är inställd på noll. Du kommer att skyddas från bladens kanter på så sätt.

Priset

När du köper en ny sak till köket måste de flesta tänka på vad det kostar. En skärmaskin eller mandolins pris kan variera, men det vanligaste priset ligger runt 400–500 kronor, så beroende på vad du har råd med kan du säkert hitta någon som passar dig. Andra dyrare skärmaskiner innebär att du få något i gengäld, såsom exempelvis bekvämlighet, fler bladval för att skiva och riva olika grönsaker och frukter, samt längre livslängd eller bättre kvalitet. Tänker du använda skärmaskinen ofta kan det vara värt att spendera lite mer på en högre kvalitet.

Hur du rengör en grönsaksskärare

grönsaksskärare

Att rengöra en grönssaksskärare regelbundet är nödvändigt för att hålla utrustningen i ett gott skick. Rengöringen av din skärare garanterar att den inte är en källa till eventuella matförorening och ökar säkerheten vid användningen av den. Det är svårare att rengöra grönsaksskäraren om inte maten tas bort direkt efter att den har använts. Om diskning är nödvändig kan det vara farligt att rengöra delarna nära bladet.

Ett rengöra en grönsaksskärare är lika enkelt som att torka av den med milt diskmedel och varmt eller hett vatten. Om detta görs direkt efter varje användning kommer inte maten att fastna i skäraren och därför behövs inte en mer grundlig rengöring. Rengöring runt bladet eller bladen bör göras med stor försiktighet eftersom de är mycket vassa. För att förhindra att bladet mister skärpan, rengör du bladet i motsatt riktning mot den vassa kanten. Efter rengöring av grönsaksskäraren med diskmedel och vatten, skölj den väl med varmt vatten för att få bort alla diskmedelsrester. Därefter ska skäraren lufttorkas eller torkas med en ren handduk.

Letar du efter fler hushållsmaskiner? Du kanske gillar dessa: 

 1. Lär dig mer om vilken fritös som är bäst i test (djupgående analys)
 2. Liknande till airfrayer och en av våra favorithushållsmaskiner – riskokare
 3. Självklart blir det inte ett riktigt kök utan kastruller och stekpannor
 4. Skärmaskin – för mer kul i köket (Se till att använda den säkert bara!)
 5. Bästa gasolgrillarna för njutbar matlagning utomhus

Slutledning

Vissa grönsaksskärare är dyra, ändå kommer bör du vara mer uppmärksam på kriterierna ovan som väljer dig att välja den bästa. Alla är inte dyra som uppfyller dina krav. Om du inte använder en matskärare regelbundet, väljer du en mandolin eller en enklare modell av maskinskärare som passar dina behov och förbättrar din effektivitet inom matlagning.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 5
Back to top button