Om du tillbringar mycket tid i köket för att laga mat, så är du med säkerhet medveten om att en bra kökskniv är en av branschens viktigaste verktyg. En äkta kockkniv symboliserar hög förmåga att prestera i köket, och du förtjänar att ha en signaturkniv i ditt kök. Vi har gjort efterforskningar för att hitta några av de bästa knivarna på marknaden för att hjälpa dig hitta den som kan ta din matlagning till nästa nivå.
Jämförelse av de bästa köksknivarna
DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS
Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer
För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!
UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:
För att få den bästa shoppingupplevelsen online ser vi till att konstant kontrollera våra produkter och priser för att ge dig endast alternativ av högsta kvalitet. Du kan lita på våra val.
Vilken är den bästa kökskniven?
MAC Mighty Kockkniv
BÄST I TEST- Japansk kockkniv tillverkad med höga standarder
- Sylvass med en bekväm hantering
- Välbalanserad
- Standard kockkniv-längd
- Ska ej diskas i diskmaskin
MAC Mighty professionell kökskniv toppar vår lista eftersom den är otroligt vass, lätt och välbalanserad. Du kommer att älska att använda denna kniv varje dag precis som matlagningsproffs runt om i världen.
MAC-knivar tillverkas i Japan av professionella hantverkare som använder japanska verktyg och material, så att du vet att kniven du får är äkta och av högsta kvalitet.
En egenskap som utmärker en MAC-kniv är dess unika skäregg som är en hybrid mellan en traditionell japansk enfasad mejselegg och en västerländsk V-formad egg. Denna vassa kant ger dig stor kontroll samtidigt som den lägger till mångsidighet med sin förmåga att skära tunna skivor såväl som långa, raka snitt.
Bladet som är 21 cm långt är tillverkat av rostbeständigt molybden bestick-stål med hög kolhalt. Bladen går igenom en lång process från början till slut inklusive handslipning, och slipning på vattenkylda stenar. Det slutliga bladets prestanda är knivskarpt och den är designad för att hålla sig vassare längre än andra knivar. Den slutliga hårdheten är runt 58 på Rockwell hårdhetstest.
Varje kniv är handgjord i Sakai, Japan, en stad som är känd för att tillverka svärd och bestick sedan medeltiden. Du kan lita på kvaliteten på ditt blad med vetskapen om att det kommer från en lång historia av hantverkare.
Med en vikt på endast 204 gram är denna kniv relativt lätt och perfekt balanserad. Du kommer att älska hur den känns i din hand. Handtaget är högpolerat magnoliaträ som är starkt och lätt vilket ger den ett bra grepp.
För skivning, tärning och hackning, och alla dina köksbehov, kommer du att vara mycket nöjd med kvaliteten och prestandan hos din MAC Mighty professionella kökskniv.
Vikt: 204 g
Bladlängd: 21 cm
Bladhöjd: 4,4 cm
Knivlängd: 33,8 cm
Metall: Molybdenum
Handtag: Magnoliaträ
Zwilling Miyabi 5000FCD
BÄSTA PREMIUM- Hög kvalitet
- Den har en komplett knivuppsättning
- Lätt vikt
- Extra lång
- Den är dyr
Med ett rykte som en av de vassaste knivarna i världen får du verkligen vad du betalar för när du väljer denna premium Miyabi 5000FCD 24 cm kökskniv.
Varje Miyabi-kniv kommer från staden Seki, Japan som har varit ett smidescentrum sedan 1300-talet. De är stolta över sina hantverk. Dessa knivar är gjorda i samarbete med Zwilling, ett välkänt tyskt knivföretag, så du får ett otroligt äktenskap mellan ingenjörskonst och hantverk.
Varje kniv tar 100 steg och 42 dagar att göra. De kommer ut med ett vackert designat blad som får dig att tänka på samurajsvärd. Utöver skönheten i Damaskus-mönstret är den legendariska skärpan något du kommer att märka direkt.
Oavsett om du behöver papperstunna skivor av tomat eller perfekt hackad lök, är den här kniven den du kommer att sträcka dig efter om och om igen. Det långa bladet är smidd av FC61-stål i 48 lager som har en hårdhetsgrad på 61 på Rockwell-skalan, så det är designat för att vara vasst från första gången du använder det, och för att hålla sig vassare mycket längre än många andra knivar.
Det släta handtaget är tillverkat av Pakka-trä och har en finish i svart för att ge kniven ett övergripande vackert utseende där handtaget smälter samman med bolstret för ett mer harmoniskt utseende.
Kniven designades i samarbete med kockarna Michiba och Morimoto, som båda är välkända.
Med en kvalitet du kan lita på, och ned en design du kommer att uppskatta, kommer denna Miyabi 5000FCD kockkniv att ge dig år av njutning i ditt kök.
Vikt: 220 g
Bladlängd: 24 cm
Bladhöjd: 5,1 cm
Knivlängd: 38 cm
Metall: FC61 Handtag
Handtag: Pakka wood
Global G-2 Kockkniv
BÄST VÄRDE- Lätt vikt
- Perfekt balans
- Prisvärd
- Tillverkad av hållbara material
- Handtaget kan kännas litet
så menar vi inte att den är billig. Du kan spendera mycket mindre för en kniv i din lokala butik, men vi har hittat en prisvärd kökskniv som du kommer vara stolt över att äga.
Global Knives är handgjorda i Japan och har varit det sedan 1985. Dessa knivar är designade för att vara perfekta för användning hemma av amatörer, såväl som av professionella kockar. De är kända för sin balans och otroliga skärpa.
Dessa knivar är slipade på båda sidor av bladet med ett brant blad som sträcker sig en centimeter från knivspetsen, vilket gör att bladet håller sig skarpare längre. Dessutom är bladet tillverkat av en kombination av rostfritt stål, krom, molybden och vanadin vilket ger den en exceptionell hårdhet och hållbarhet. Den totala hårdheten är mellan 56–58 på Rockwell-skalan.
En annan intressant egenskap hos Global-kniven är handtaget i rostfritt stål, som är perfekt anpassat till bladet och fyllt med fin sand för att ge en otrolig balans. Du kommer märka att det är imponerande lätta 160 gram, och ändå kommer den att skära igenom allt med relativ lätthet och väldigt lite tryck.
När du äger en Global kniv, var medveten om att du bör ta hand om den genom att diska den för hand och torka den noggrant efter varje disk. Den kommer med en livstids nöjdhetsgaranti.
Kom ihåg att dessa knivar tillverkas i Niigata, Japan av människor som vet och förstår hur ett otroligt blad ska se ut och kännas. Så även om denna är vårt val som den mest prisvärda, kommer du inte att få en billig kniv när du köper denna Global G-2.
Vikt: 160 g
Bladlängd: 20 cm
Bladhöjd: n/a
Knivlängd: 33 cm
Metall: Cromova18 Rostfritt stål
Handtag: Rostfritt stål
Yaxell Zen Kockkniv
BÄSTA AMATÖRKOCKAR- Bra utformning
- Japansk kvalitet
- Välbalanserad
- Håller sig vass.
- Den är lite dyr
Denna prisbelönta kökskniv från Yaxell är vårt val som bästa kniven för amatörkockar, eftersom den är så välbalanserad och vass, och den är en av de mest bekväma knivarna att använda
Yaxell Zen Chefs kniv kommer även imponera på dina gäster med sitt vackert raffinerade Damaskus-stål mönster. Detta mönster är inte bara estetiskt snyggt, utan det är en del av historien om denna japanska Yaxell-kniv. I över 90 år har Yaxell tillverkat knivar i historiska Seki City. Bladen värms upp i en ugn och ishärdas sedan vilket gör dem starka och hållbara.
Zen-serien från Yaxell har VG10 rostfritt stål som är otroligt hårt och når 61 på Rockwell-skalan. Bladet har 37 lager stål med hammarmärken och knivens namn stämplat. Du kan vara säker på att denna skärpa kommer att hålla och du kommer att kunna göra fantastiska skärningar gång efter gång. Groparna hjälper maten att glida av när du skär och hackar.
Handtaget är tillverkat av Micarta som är ett tyg blandat med resin för ett lätt, men ändå starkt material som är både bekvämt och hållbart. Den svarta färgen ger en fin accent till det skimrande bladet.
Precis som andra handgjorda knivar bör du sköta denna genom att endast handdiska och hålla den torr och ren hela tiden. Den är lämplig för både höger- eller vänsterhänta kockar och kommer ge många års användning med sin fantastiska kvalitet.
Även en amatörkock förtjänar de bästa verktygen, och du kommer att älska denna vackra Yaxell Zen kockkniv.
Vikt: 230 g
Bladlängd: 20 cm
Bladhöjd: 4,5 cm
Knivlängd: 34 cm
Metall: Damaskstål och japanskt VG10-stål
Handtag: Micarta
Fiskars Norden Kockkniv
BÄSTA KNIV I SKANDINAVISK DESIGN- Välbalanserad
- Tillverkad från hållbara material
- Trähandtag
- Behåller skärpan en lång tid
- Inte lämplig att diskas i diskmaskin
De andra knivarna på vår lista har alla skönhet och charm, men för den sanna älskaren av skandinavisk minimalistisk design är Fiskars Norden kökskniven något för dig.
Fiskars har tillverkat produkter för konsumenter sedan 1649, och de har fortsatt passionerat för att skapa och utveckla de bästa produkterna för hemmabruk.
Denna kniv har tysktillverkat kolstål som är designat för att ge bra prestanda och för att hålla länge. Den har en 26-graders skärvinkel för optimal skärpa. Bladet är klassat 56 på Rockwells hårdhetstest.
Med en vikt på 296 gram är den här kniven tyngre än en del av de andra knivarna på vår lista, men den väger fortfarande under 300 gram, så den kommer inte att leda till trötthet i armen. Det vackraste elementet är utan tvekan det värmebehandlade björk-handtaget utan skruvar eller skarvar. Det ser ut och känns som att det är i harmoni med knivens glänsande stål.
Bolstren är maskinbearbetad, vilket gör det bekvämt att använda kniven. Du har gott om knogutrymme när du skär på grund av det smala handtaget och det breda bladet.
Underbara Fiskars Norden kökskniv kommer inte bara att vara användbar i alla dina matlagningsförberedande uppgifter från skivning och tärning till hackning och skärning, utan den minimalistiska designen kommer att ge dig år av varaktig glädje varje gång du tar tag i skaftet av björkträ.
Vikt: 296 g
Bladlängd: 19,8 cm
Bladhöjd: 3 cm
Knivlängd: 31,5 cm
Metall: Tyskt stål
Hadtag: björk
Global G-9R Brödkniv
BÄST BRÖDKNIV- Bekvämt stabilt grepp
- Så vass att den även kan skära genom varmt bröd
- Snygg design
- Välbalanserad för ökad kontroll
- Dyr
Hittills har alla knivar på vår lista varit traditionella kockknivar och köksknivar för allmänt köksarbete. Men ibland behöver man specialknivar för vissa uppgifter, och en av de viktigaste är en brödkniv med tandad egg. Vi tycker att Global G-9R är den bästa brödkniven på marknaden.
Global Knives är handgjorda i Japan och har varit det sedan 1985. Dessa knivar är designade för att vara perfekta för användning hemma av amatörer såväl som av professionella kockar. De är kända för sin balans och otroliga skärpa.
Denna kniv är gjord av cromova18 rostfritt stål och har en Rockwell-hårdhetsklassning på mellan 56 och 58. Den är designad för att vara vass och för att hålla skärpan under lång tid.
Brödknivar skiljer sig från kockknivar eftersom de har en distinkt tandad egg. Dessa tandningar gör att du kan såga igenom den sega skorpan på ett bröd utan att trycka ner och krossa limpan. Denna förmåga har många applikationer förutom att skiva bröd som att göra fina tomatskivor, skära igenom ben från en kyckling eller till och med skorpan på en stek.
Knivens spets är trubbig och rundad så att du kan lägga handen över toppen utan att den är för vass mot din hand, vilket hjälper till att stabilisera kniven när du skär. Denna kniv är designad med de vassa tänderna på vänster sida av bladet, så att när du skär med höger hand blir skivorna jämnare. De gör vänsterhänta blad på begäran, men dessa knivar kan också användas av vänsterhänta.
Som alla globala knivar har detta varumärke ihåliga rostfria stålhandtag fyllt med sand, så den är välbalanserat och lätt. Den är smidig att hålla och skär igenom lätt, utan någon tröghet. Kniven omfattas också av en livstidsgaranti.
För att skära bröd och många andra applikationer kommer du att tycka att denna Global G-9R brödkniv, som är ett ovärderligt verktyg i din köksarsenal.
Vikt: 173 g
Bladlängd: 22 cm
Bladhöjd: n/a
Knivlängd: 37,8 cm
Metall: Cromova18 Rostfritt stål
Handtag: Rostfritt stål
Köpguide
Innan du köper en köckenkniv, finns det viktiga saker du bör veta, eftersom de bestämmer kvaliteten på den köckkniv du köper. Efter att ha läst igenom den här köpguiden har du all nödvändig information om kockkniven som gör ditt köp avgörande. Så låt oss dyka in i det.
Känn din kniv
Medan de flesta knivar kommer som ett köksredskap i ett stycke utan att behöva monteras, består kockkniven av olika delar. Att känna till delarna i din kockkniv är avgörande, och i detta avseende, har vi gett dig en kort översikt över delarna i din kökskniv.
Blad
Bladet på en köckkniv har ett enda syfte, som är att skära. Du kan använda den för att skära kött, grönsaker, fisk och även bröd. Bladet består också av kanten och ryggraden, som vi kommer att diskutera strax nedan.
Punkt
Punkterna av en kniv är den vassaste delen av bladet. Punkten kan vara en dropppunkt, en spjutpunkt, en spårpunkt, en tantopunkt, en klippunkt osv. Typen av spets beror på var den är placerad: ovanför, under eller till och med med bladets ryggrad. Du kan använda knivspetsen för att göra ett hål, göra en skåra eller hugga något.
Kant
Kanten av en kniv är den viktigaste arbetsdelen av kniven. Du kan slipa kanten så att den passar din användning eftersom den kan vara mejsel, sammansatt, konvex, ihåligt slipad, tandad eller platt slipad. Kanter som halvt tandad och halvt hålslipad kan ha flera olika vinklar.
Ryggrad
Ryggraden på en köckkniv är vanligtvis den tjockaste delen av bladet som ger kanten styrka. Knivens ryggrad är så viktig att ju tjockare det är, desto kraftfullare är bladet. Spinnet spelar också en roll i balanseringen av en kniv.
Bolster
Bolstern av din köckkniv är den del som håller dina fingrar säkra när motsatta blad löper ner i dina. Du kan se detta i effekt i knivstrider. För köckkniven hindrar den dock din hand från att glida in i bladet.
Handtag/Skala
Handtaget på en kniv är samma sak som skalan på en kniv. Du kan göra det av olika material, till exempel trä, plast, gummi, micarta, abalonepolymerer osv. Handtaget/skalan erbjuder ett ordentligt grepp om kniven. Handtagen kan ha fingerrännor som förbättrar greppet och kan också vara raka..
Nit
Niten i en kniv är cylindriska dubbar som säkrar handtagets fäste vid knivens tång. När du köper en kniv ska du se till att nitarna inte sticker ut.
Tang
Tanget på en kökskniv är den trubbiga metallen i bladets ände som används för att fästa handtaget. Denna metall kan sträcka sig till slutet av handtaget, vilket är en full-tang. Den kan också vara en partiell tang, vilket underförstått innebär att den inte sträcker sig till handtagets ände. Full-tang ger bladet mer kraft.
Bakdel
Den bakre delen av en kockkniv är den bakre ändan av kniven.
Hur tillverkas knivar?
Det kommer att vara till nytta för dig om du vet hur de grundläggande kockknivarna tillverkas. På så sätt vet du exakt vad du letar efter och vad de erbjuder. Det finns två grundläggande typer av kockknivarna , nämligen stämplade knivar och smidda knivar. Vi kommer att diskutera dem nedan.
Stämplade knivar
Som namnet “stamped” antyder är de stämplade knivarna tillverkade av stora ark av rostfritt stål som en maskin stämplar ut knivens form ur. Efter att du stämplat ut, skärpt och polerat kniven fortsätter du sedan med att lägga till ett ordentligt handtag.
Smidda knivar
Du kan göra smidda knivar av olika metaller. Det vanligaste materialet är dock rostfritt stål som värms upp tills det blir gult och sedan plattas till med en hammare. Det genomgår sedan en slipningsprocess som slätar ut bladets kanter. Det skulle hjälpa om du återuppvärmde det för att mjuka upp bladets spröda natur. Du lägger sedan till ett handtag efter att du har slipat bladet med en fil och en slipsten. Smidda knivar är kända för att vara starkare och mer hållbara än stämplade knivar.
De vanligaste knivtyperna
Nedan har vi gett dig en översikt över de vanligaste knivtyperna som finns att köpa.
Kockkniv
Även känd som kökskniv, är kockkniven ett vasst skärverktyg som används för att förbereda mat. Från början var kockkniven främst avsedd för skivning av stora köttbitar. I modern tid är kockkniven standardkniven för de flesta västerländska kockar. Kockknivens blad är i genomsnitt åtta tum och finns i två bladformer: Fransk stil och tysk stil. Den franska stilen är rak fram till slutet, där den är böjd, medan den tyska stilen har ett böjt blad genomgående.
Paring kniv
Paringkniven är en relativt liten men multifunktionell kniv med en slät kant som är perfekt för att skala eller skära grönsaker och frukter. Paringkniven är idealisk för mer mindre komplicerade arbeten, t.ex. för att ta bort frön från en jalapeño, rensa räkor, flå osv. Paringkniven är användbar för arbeten som kräver att man håller ett föremål med en hand medan man använder den andra handen för att skära.
Bröd/ tandade knivar
Brödknivar eller tandade knivar, som vissa säger, är knivar med scalloped, tandliknande kanter. De tandade knivarna är de perfekta bladen för att skära igenom livsmedel som har ett hårt yttre men mjukt inre, som t.ex. knaprigt bröd. De tandade knivarna fungerar på samma sätt som en såg eftersom bladets tänder fångar och sedan sliter det, vilket skapar ett snyggt snitt. Du kan använda dessa tandade knivar för att skära hårt skal och tomater utan risk för att krossa dem.
Brukskniv
Bruksknivar är i princip alla typer av knivar som används för övergripande manuellt arbete. Bruksknivar är fastbladiga knivar med skarpa, hållbara kanter för att skära. Brukskniven är perfekt för grova arbeten som att skrapa hudar, skära av rep, forma om timmer, rengöra fjäll från fisk osv. Brukskniven kan också kallas lådskärare, mattkniv, rakbladskniv och stationär kniv. Så om du hör något av dessa namn så syftar det på en bruks kniv.
Urbeningsknive
Urbeningskniven är en speciell typ av kniv med ett smalt blad och en vass spets. Vid matberedning hjälper utbeningskniven dig att ta bort ben från fjäderfä, fisk och kött. Längden på en urbeningskniv är i genomsnitt 12 cm till 17 cm, beroende på fabrikat. Urbeningsknivar är mycket vassa, och ju hårdare bladet på urbeningskniven är, desto längre kan du behålla dess skärpa. Att investera i en urbeningskniv kommer att underlätta matlagningsstressen eftersom segt nötkött, griskött eller kött i allmänhet inte kommer att vara ett problem.
Skivkniv
Skivkniven är en värdefull kockkniv som är perfekt för att skiva och skära upp kokta eller rökta fjäderfän, kött och fisk. Skivkniven har ett långt blad med en längd på cirka 8-12 tum. Skivkniven kan ha två typer av spetsar: den spetsiga spetsen eller den runda spetsen. Rökt kött kan vara svårt att skära igenom med vanliga knivar. Men om du investerar i en skivkniv kommer den att ta hand om sådana problem.
Skalningskniv
Skalningskniven är en kockkniv som du måste ha eftersom den är ett perfekt skalningsverktyg. Du kan använda skalkniven för att skala alla slags produkter. Pollningskniven är en mycket vass kniv med en spetsig spets. Bladen på en skalkniv kan komma i olika former, allt från ett rakt blad till ett böjt blad. Beroende på dina behov kommer ett av dessa blad att göra susen.
Ostkniv
Ostkniven, som namnet antyder är avsedd för att skära ost. Beroende på ostens hårdhet kräver olika ostar olika knivar. Utformningen av en ostkniv hindrar osten från att fastna på den, tack vare att det finns hål på bladet.
Tomatkniv
Som namnet antyder är tomatknivar det perfekta bladet för att skära och skiva tomater på grund av tomatens känsliga och ömtåliga hud och mjuka natur. Den har en tandad kant som gör att du kan skära igenom tomaten utan att krossa det mjuka interiören, vilket ger ett rent och exakt snitt. Dessa knivar är cirka 6 till 7 tum långa och har vanligtvis plast- eller gummihandtag som ger ett bättre grepp.
Palettkniv
Palettkniven är ett annat användbart kockverktyg. Du kan använda palettkniven för att flytta mindre föremål utan att riskera att de går sönder. Du kan också använda den för att lyfta bakverk av vilket den gör utan att göra hål i dem. Palettkniven kallas också för glasyrspatel, och du kan använda den för att sprida ut ämnen på en plan yta. Du kan till exempel använda en palettkniv för att applicera glasyr på en tårta.
Cimeterkniv
Cimeterkniven är en slaktarkniv som är perfekt för att skära kött. Till skillnad från cleaverkniven nedan är den inte beroende av sin vikt utan snarare av sin skärpa. Cimeterkniven har ett mycket vasst böjt blad på cirka 20 cm till 35 cm. Det är det perfekta verktyget för att skära kött till biff.
Cleaver kniv
Cleaverkniven är en av de viktigaste kockknivarna som är värda att investera i. Den är perfekt för att hugga rått kött i mindre delar. Tack vare sin tunga utformning och vikt är cleaverkniven idealisk för att skära genom ben och därmed den bästa kniven för beredning av rått kött. Bladet på en klubbkniv är brett, tungt och platt. Du kan använda cleaverkniven för att krossa vitlöksklyftor. Ett annat namn på cleaverkniven är slaktarkniven.
Bladmaterial
Bladmaterialet som används vid tillverkning av en kockkniv är avgörande eftersom det påverkar knivens kvalitet och hållbarhet. Nedan följer en översikt över några av de material som används för att tillverka knivblad.
Kolstål
Detta bladmaterial är en produkt av kol och järn. Kolstål saknar krom som finns i tillverkningen av rostfria legeringar och som gör att det stöter bort fläckar. Knivar som kräver styrka och stelhet är ofta smidda med stål som är rikt på kol, vilket gör kolstål idealiskt för blad i slaktarknivar och skalningskniven.
Fördelar
- Det är ett starkt stål
- Kolstål är hållbart
Nackdelar
- Kolstålsblad kommer sannolikt att bli fläckiga på grund av avsaknaden av krom.
Rostfritt stål
Rostfritt stål är det mest populära materialet för att tillverka knivblad, tack vare dess hållbarhet och motståndskraft mot fläckar och rost. Du kan tillverka knivblad i rostfritt stål genom att använda järn och kol som bas. Krom finns i blad av rostfritt stål vilket gör stålet motståndskraftigt mot fläckar.
Fördelar
- Det är hållbart
- Den är motståndskraftig mot fläckar och rost
Nackdelar
- På grund av det stora utbudet av legeringar på marknaden varierar kvaliteten på blad av rostfritt stål beroende på vem som säljer dem.
Högkolhaltigt rostfritt stål
Högkolhaltigt rostfritt stål är ett annat kvalitetsmaterial som används för att tillverka blad eller knivar. Detta material är slitstarkt och extremt hårt. Det har också god duktilitet vilket innebär att det inte går sönder lätt eftersom det kan deformeras eller böjas utan att gå sönder.
Fördelar
- Det är hållbart
- Den slits inte av lätt
Nackdelar
- Det är något tyngre än vanligt rostfritt stål
Laminerat / Damaskusstål
Damaskusstål är en produkt av två eller flera olika legeringar som har hamrats och på så sätt bildat ett starkt stål med ett vågigt mönster. Detta stål har sitt ursprung i Damaskus och har en lång historia. Damaskusstålet är älskat och används tack vare sin styrka och vackra design.
Fördelar
- Den är stark
- Den har en bra utformning
Nackdelar
- Ökad kostnad
Titan
Detta kan lätt vara ett av de styvaste bladmaterialen eftersom det är ett av de hårdaste materialen på jorden. Tack vare sin förmåga att motstå rost är det idealiskt för dyk- och fickblad. Titanblad är dock kända för att inte vara lika vassa som andra blad.
Fördelar
- Den är motståndskraftig mot rost
- Den är hållbart
Nackdelar
- Den är inte särskilt skarp
Keramiska
Keramiska blad är icke-metalliska och är också icke-magnetiska blad som smidas med hjälp av härdad zirkoniumdioxid. Du kan belägga keramiska blad med andra material. På så sätt kan du öka dess hållbarhet. Keramiska blad är ett toppval för kockar eftersom de är mycket lätta och hygieniska jämfört med metaller. Ett plus som de keramiska knivarna har är att du kan utforma dem stilfullt.
Fördelar
- Det är lättviktigt
- Den har en bra utformning
Nackdelar
- Den är ömtålig
Bladkanter
Nedan har vi diskuterat de olika typerna av bladkanter.
Rakt
Den raka kanten är lätt den mest använda kanten på kockknivar. Den raka kanten kallas också för den platta slipade kanten. Du kan hitta den raka kanten på kockkniv, bruks kniv och paringkniv.
Tandad
Köksknivar med tandad kant är knivar som har åsar och vässade rännor på bladet. Detta gör att den kan skära tuffa livsmedel. Blad med tandad kant är idealiska för att skära mjuka livsmedel samtidigt som risken för att krossa dem försvinner. Tomatknivar och brödknivar är typiska exempel på blad med tandad kant.
Granton
Granton-kanten har gropar på sidorna av knivbladen, vilket förhindrar att mat fastnar på knivens yta. Grantonkanter är idealiska för att skära klibbiga ämnen som rå fisk. Ett annat namn för Granton-kanten är den scalloped-kanten.
Handtagstyper
Handtaget på en kniv är av avgörande betydelse. Nedan har vi försett dig med allt du behöver veta om handtagstyper innan du köper en kniv.
Plasthandtag
Plasthandtag är lätt det vanligaste syntetiska handtaget för knivar. Detta beror på att plast är tillgänglig och prisvärd eftersom den produceras i stora mängder. Knivhandtag av plast är också lätta att använda.
Fördelar
- It is affordable
- It is easy to use
Nackdelar
- Färgen bleknar med tiden
Trähandtag
Trähandtag har funnits sedan knivarna uppfanns. Ett trähandtag av god kvalitet kan vara mycket attraktivt och hållbart. Eftersom trä finns i princip överallt på planeten är trähandtag relativt billiga. Om du ska använda knivar med trähandtag i våta områden ska du dock inte skaffa en kniv med trähandtag av barrträ.
Fördelar
- Det är billigt
- Den är attraktiv
Nackdelar
- It can damage when exposed to moisture too often
Vänsterhänt
Medan de flesta människor använder höger hand för att skära, är de flesta knivar därför högerhänta. Det finns dock undantag för de som är vänsterhänta eftersom det finns vänsterhänta handtag. Vissa använder dubbelkantade knivar. På så sätt behöver de inte oroa sig för vilken hand de ska använda.
Fördelar
- Perfekt för vänsterhänta användare
Nackdelar
- Tillgänglighet är ett problem
Hur du förvarar och vårdar dina knivar
Nedan följer några tips om hur du tar hand om dina knivar.
Rengöring av knivarna
Rengöring av knivarna är något som borde vara naturligt för alla som har erfarenhet av matlagning. På så sätt förlängs knivens livslängd avsevärt. Rengöring av dina knivar regelbundet ökar inte bara dess livslängd utan är också hygieniskt eftersom smuts vid användning kommer in i vissa delar av kniven.
Skärpning av knivarna
Skärpning av dina knivar minskar inte bara den energi som används för att skära, utan hjälper också till att underhålla din kniv. Du kan vässa din kniv på tre olika sätt: manuella knivskärpare, elektriska skärpare och skärpningsstenar. Vi kommer att diskutera dem nedan.
Manuell knivskärpare
Du använder en manuell knivskärpare genom att dra kniven genom den grova slitsen från hälen till spetsen. Du lägger till lite tryck och drar kniven fram och tillbaka tills den är vass.
Elektrisk skärpare
Elektriska knivskärpare är lika bekväma som de är effektiva. De är kända för att vara de enklaste knivskärpningsverktygen.
Skärpningsstenar
Skärpningsstenar är verktyg som du också kan använda för att vässa din kniv manuellt. Även om det kräver mer ansträngning än de elektriska vässarna, gör det jobbet lika bra.
Förvaring av knivarna
Hur du förvarar dina knivar är en avgörande faktor för hur länge de håller. Du kan förvara dina köksknivar i knivblock, magnetremsor, mantlar osv.
Knivblock
Knivblock är fasta kompakta material som du kan använda för förvaring av knivar. Dessa block har ihåliga spår där du kan skjuta in din kniv.
Magnetiska remsor
Du kan använda en magnetremsa för att förvara dina knivar så länge magneterna är starka. Den här förvaringsmetoden är idealisk för dem som har lite diskutrymme.
Mantlar
Knivskidor är ofta tillverkade av läder, nylon eller kevlar, och beroende på vad du väljer kan de vara det perfekta förvaringsverktyget för dina knivar.