
Topp 5 bästa köksknivar

www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.
Kockkniv varierar eftersom olika tillverkare gör dem enligt sina egna kvalitetsstandarder. Du vill väl inte ha en ineffektiv Kockkniv? För att lösa detta har vi gett dig en översikt över de 5 bästa kockkniven som finns tillgängliga att köpa.
DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS
Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer
För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!
MAC Mighty Kockkniv

Fördelar
- Japanska kokkärl tillverkade med höga standarder
- Razorskarp och bekväm hantering
- Välbalanserad
- Standard kockknivlängd
Nackdelar
- Inte diskmaskinsäker
Översikt
MAC Mighty Coock kniv är bäst i testkategorin av en bra anledning. Skär bara en skiva av något livsmedel och känn det professionell beröring. Den är välbalanserad och har full tang och rostfritt stål bolster.
Kolla Priset
Zwilling Miyabi 5000FCD

Fördelar
- Hög kvalitet
- Den har en komplett knivuppsättning
- Lättvikt
- Extraordinärt vass
Nackdelar
- Det är inte billigt
Översikt
Zwilling Miyabi 5000FCD faller under kategorin bästa premiumkniv. Denna kniv kombinerar modern tysk ingenjörstradition och gammaldags japanska traditioner och resultatet är premiumkvalitet som kommer att tillfredsställa köksentusiaster såväl som yrkesverksamma.
Kolla Priset
Global G-2 Kockkniv

Fördelar
- Lättvikt
- Perfekt balans
- Prisvärd
- Tillverkad från hållbara material
Nackdelar
- Handtaget kan kännas litet
Översikt
Vi har valt Global G2 kockkniv för den mest prisvärda kategorin eftersom varumärket är känt för att skapa imponerande redskap till ett bra pris. Om du inte vill investera för mycket pengar i din kökskniv, kommer detta att vara ett värdefullt köp för priset.
Kolla Priset
Yaxell Zen Kockkniv

Fördelar
- Bra utformning
- Japansk kvalitet
- Välbalanserad
- Håller sig vass för en lång tid
Nackdelar
- Det är lite kostsamt
Översikt
Yaxell Zen kockkniv är en annan bra japansk produkt och den kommer inte att lämna dig besviken. Vi har valt den bästa amatörkockskategorin för den här produkten eftersom den fungerar bra för rötter och stora köttbitar och är tillverkad med professionell kvalitet.
Kolla Priset
Fiskars Norden Kockkniv

Fördelar
- Välbalanserad
- Tillverkad från hållbara material
- Trähandtag
- Behåller skärpan för en lång tid
Nackdelar
- Inte lämplig att tvättas i diskmaskin
Översikt
Fiskars Norden kockkniv tillhör kategorin den bästa kniven i skandinavisk design. Trähandtaget ger den en bra skandinavisk touch. Denna kniv är perfekt för att skära bröd, grönsaker och för att skiva kött.
Kolla Priset
KÖPGUIDE
Innan du köper en köckenkniv, finns det viktiga saker du bör veta, eftersom de bestämmer kvaliteten på den köckkniv du köper. Efter att ha läst igenom den här köpguiden har du all nödvändig information om kockkniven som gör ditt köp avgörande. Så låt oss dyka in i det.
Känn din kniv
Medan de flesta knivar kommer som ett köksredskap i ett stycke utan att behöva monteras, består kockkniven av olika delar. Att känna till delarna i din kockkniv är avgörande, och i detta avseende, har vi gett dig en kort översikt över delarna i din kökskniv.
-
Blad
Bladet på en köckkniv har ett enda syfte, som är att skära. Du kan använda den för att skära kött, grönsaker, fisk och även bröd. Bladet består också av kanten och ryggraden, som vi kommer att diskutera strax nedan.
-
Punkt
Punkterna av en kniv är den vassaste delen av bladet. Punkten kan vara en dropppunkt, en spjutpunkt, en spårpunkt, en tantopunkt, en klippunkt osv. Typen av spets beror på var den är placerad: ovanför, under eller till och med med bladets ryggrad. Du kan använda knivspetsen för att göra ett hål, göra en skåra eller hugga något.
-
Kant
Kanten av en kniv är den viktigaste arbetsdelen av kniven. Du kan slipa kanten så att den passar din användning eftersom den kan vara mejsel, sammansatt, konvex, ihåligt slipad, tandad eller platt slipad. Kanter som halvt tandad och halvt hålslipad kan ha flera olika vinklar.
-
Ryggrad
Ryggraden på en köckkniv är vanligtvis den tjockaste delen av bladet som ger kanten styrka. Knivens ryggrad är så viktig att ju tjockare det är, desto kraftfullare är bladet. Spinnet spelar också en roll i balanseringen av en kniv.
-
Bolster
Bolstern av din köckkniv är den del som håller dina fingrar säkra när motsatta blad löper ner i dina. Du kan se detta i effekt i knivstrider. För köckkniven hindrar den dock din hand från att glida in i bladet.
-
Handtag/Skala
Handtaget på en kniv är samma sak som skalan på en kniv. Du kan göra det av olika material, till exempel trä, plast, gummi, micarta, abalonepolymerer osv. Handtaget/skalan erbjuder ett ordentligt grepp om kniven. Handtagen kan ha fingerrännor som förbättrar greppet och kan också vara raka..
-
Nit
Niten i en kniv är cylindriska dubbar som säkrar handtagets fäste vid knivens tång. När du köper en kniv ska du se till att nitarna inte sticker ut.
-
Tang
Tanget på en kökskniv är den trubbiga metallen i bladets ände som används för att fästa handtaget. Denna metall kan sträcka sig till slutet av handtaget, vilket är en full-tang. Den kan också vara en partiell tang, vilket underförstått innebär att den inte sträcker sig till handtagets ände. Full-tang ger bladet mer kraft.
-
Bakdel
Den bakre delen av en kockkniv är den bakre ändan av kniven.
Hur tillverkas knivar?
Det kommer att vara till nytta för dig om du vet hur de grundläggande kockknivarna tillverkas. På så sätt vet du exakt vad du letar efter och vad de erbjuder. Det finns två grundläggande typer av kockknivarna , nämligen stämplade knivar och smidda knivar. Vi kommer att diskutera dem nedan.
-
Stämplade knivar
Som namnet “stamped” antyder är de stämplade knivarna tillverkade av stora ark av rostfritt stål som en maskin stämplar ut knivens form ur. Efter att du stämplat ut, skärpt och polerat kniven fortsätter du sedan med att lägga till ett ordentligt handtag.
-
Smidda knivar
Du kan göra smidda knivar av olika metaller. Det vanligaste materialet är dock rostfritt stål som värms upp tills det blir gult och sedan plattas till med en hammare. Det genomgår sedan en slipningsprocess som slätar ut bladets kanter. Det skulle hjälpa om du återuppvärmde det för att mjuka upp bladets spröda natur. Du lägger sedan till ett handtag efter att du har slipat bladet med en fil och en slipsten. Smidda knivar är kända för att vara starkare och mer hållbara än stämplade knivar.
De vanligaste knivtyperna
Nedan har vi gett dig en översikt över de vanligaste knivtyperna som finns att köpa.
-
Kockkniv
Även känd som kökskniv, är kockkniven ett vasst skärverktyg som används för att förbereda mat. Från början var kockkniven främst avsedd för skivning av stora köttbitar. I modern tid är kockkniven standardkniven för de flesta västerländska kockar. Kockknivens blad är i genomsnitt åtta tum och finns i två bladformer: Fransk stil och tysk stil. Den franska stilen är rak fram till slutet, där den är böjd, medan den tyska stilen har ett böjt blad genomgående.
-
Paring kniv
Paringkniven är en relativt liten men multifunktionell kniv med en slät kant som är perfekt för att skala eller skära grönsaker och frukter. Paringkniven är idealisk för mer mindre komplicerade arbeten, t.ex. för att ta bort frön från en jalapeño, rensa räkor, flå osv. Paringkniven är användbar för arbeten som kräver att man håller ett föremål med en hand medan man använder den andra handen för att skära.
-
Bröd/ tandade knivar
Brödknivar eller tandade knivar, som vissa säger, är knivar med scalloped, tandliknande kanter. De tandade knivarna är de perfekta bladen för att skära igenom livsmedel som har ett hårt yttre men mjukt inre, som t.ex. knaprigt bröd. De tandade knivarna fungerar på samma sätt som en såg eftersom bladets tänder fångar och sedan sliter det, vilket skapar ett snyggt snitt. Du kan använda dessa tandade knivar för att skära hårt skal och tomater utan risk för att krossa dem.
-
Brukskniv
Bruksknivar är i princip alla typer av knivar som används för övergripande manuellt arbete. Bruksknivar är fastbladiga knivar med skarpa, hållbara kanter för att skära. Brukskniven är perfekt för grova arbeten som att skrapa hudar, skära av rep, forma om timmer, rengöra fjäll från fisk osv. Brukskniven kan också kallas lådskärare, mattkniv, rakbladskniv och stationär kniv. Så om du hör något av dessa namn så syftar det på en bruks kniv.
-
Urbeningsknive
Urbeningskniven är en speciell typ av kniv med ett smalt blad och en vass spets. Vid matberedning hjälper utbeningskniven dig att ta bort ben från fjäderfä, fisk och kött. Längden på en urbeningskniv är i genomsnitt 12 cm till 17 cm, beroende på fabrikat. Urbeningsknivar är mycket vassa, och ju hårdare bladet på urbeningskniven är, desto längre kan du behålla dess skärpa. Att investera i en urbeningskniv kommer att underlätta matlagningsstressen eftersom segt nötkött, griskött eller kött i allmänhet inte kommer att vara ett problem.
-
Skivkniv
Skivkniven är en värdefull kockkniv som är perfekt för att skiva och skära upp kokta eller rökta fjäderfän, kött och fisk. Skivkniven har ett långt blad med en längd på cirka 8-12 tum. Skivkniven kan ha två typer av spetsar: den spetsiga spetsen eller den runda spetsen. Rökt kött kan vara svårt att skära igenom med vanliga knivar. Men om du investerar i en skivkniv kommer den att ta hand om sådana problem.
-
Skalningskniv
Skalningskniven är en kockkniv som du måste ha eftersom den är ett perfekt skalningsverktyg. Du kan använda skalkniven för att skala alla slags produkter. Pollningskniven är en mycket vass kniv med en spetsig spets. Bladen på en skalkniv kan komma i olika former, allt från ett rakt blad till ett böjt blad. Beroende på dina behov kommer ett av dessa blad att göra susen.
-
Ostkniv
Ostkniven, som namnet antyder är avsedd för att skära ost. Beroende på ostens hårdhet kräver olika ostar olika knivar. Utformningen av en ostkniv hindrar osten från att fastna på den, tack vare att det finns hål på bladet.
-
Tomatkniv
Som namnet antyder är tomatknivar det perfekta bladet för att skära och skiva tomater på grund av tomatens känsliga och ömtåliga hud och mjuka natur. Den har en tandad kant som gör att du kan skära igenom tomaten utan att krossa det mjuka interiören, vilket ger ett rent och exakt snitt. Dessa knivar är cirka 6 till 7 tum långa och har vanligtvis plast- eller gummihandtag som ger ett bättre grepp.
-
Palettkniv
Palettkniven är ett annat användbart kockverktyg. Du kan använda palettkniven för att flytta mindre föremål utan att riskera att de går sönder. Du kan också använda den för att lyfta bakverk av vilket den gör utan att göra hål i dem. Palettkniven kallas också för glasyrspatel, och du kan använda den för att sprida ut ämnen på en plan yta. Du kan till exempel använda en palettkniv för att applicera glasyr på en tårta.
-
Cimeterkniv
Cimeterkniven är en slaktarkniv som är perfekt för att skära kött. Till skillnad från cleaverkniven nedan är den inte beroende av sin vikt utan snarare av sin skärpa. Cimeterkniven har ett mycket vasst böjt blad på cirka 20 cm till 35 cm. Det är det perfekta verktyget för att skära kött till biff.
-
Cleaver kniv
Cleaverkniven är en av de viktigaste kockknivarna som är värda att investera i. Den är perfekt för att hugga rått kött i mindre delar. Tack vare sin tunga utformning och vikt är cleaverkniven idealisk för att skära genom ben och därmed den bästa kniven för beredning av rått kött. Bladet på en klubbkniv är brett, tungt och platt. Du kan använda cleaverkniven för att krossa vitlöksklyftor. Ett annat namn på cleaverkniven är slaktarkniven.
Bladmaterial
Bladmaterialet som används vid tillverkning av en kockkniv är avgörande eftersom det påverkar knivens kvalitet och hållbarhet. Nedan följer en översikt över några av de material som används för att tillverka knivblad.
Kolstål
Detta bladmaterial är en produkt av kol och järn. Kolstål saknar krom som finns i tillverkningen av rostfria legeringar och som gör att det stöter bort fläckar. Knivar som kräver styrka och stelhet är ofta smidda med stål som är rikt på kol, vilket gör kolstål idealiskt för blad i slaktarknivar och skalningskniven.
Fördelar
- Det är ett starkt stål
- Kolstål är hållbart
Nackdelar
- Kolstålsblad kommer sannolikt att bli fläckiga på grund av avsaknaden av krom.
Rostfritt stål
Rostfritt stål är det mest populära materialet för att tillverka knivblad, tack vare dess hållbarhet och motståndskraft mot fläckar och rost. Du kan tillverka knivblad i rostfritt stål genom att använda järn och kol som bas. Krom finns i blad av rostfritt stål vilket gör stålet motståndskraftigt mot fläckar.
Fördelar
- Det är hållbart
- Den är motståndskraftig mot fläckar och rost
Nackdelar
- På grund av det stora utbudet av legeringar på marknaden varierar kvaliteten på blad av rostfritt stål beroende på vem som säljer dem.
Högkolhaltigt rostfritt stål
Högkolhaltigt rostfritt stål är ett annat kvalitetsmaterial som används för att tillverka blad eller knivar. Detta material är slitstarkt och extremt hårt. Det har också god duktilitet vilket innebär att det inte går sönder lätt eftersom det kan deformeras eller böjas utan att gå sönder.
Fördelar
- Det är hållbart
- Den slits inte av lätt
Nackdelar
- Det är något tyngre än vanligt rostfritt stål
Laminerat / Damaskusstål
Damaskusstål är en produkt av två eller flera olika legeringar som har hamrats och på så sätt bildat ett starkt stål med ett vågigt mönster. Detta stål har sitt ursprung i Damaskus och har en lång historia. Damaskusstålet är älskat och används tack vare sin styrka och vackra design.
Fördelar
- Den är stark
- Den har en bra utformning
Nackdelar
- Ökad kostnad
Titan
Detta kan lätt vara ett av de styvaste bladmaterialen eftersom det är ett av de hårdaste materialen på jorden. Tack vare sin förmåga att motstå rost är det idealiskt för dyk- och fickblad. Titanblad är dock kända för att inte vara lika vassa som andra blad.
Fördelar
- Den är motståndskraftig mot rost
- Den är hållbart
Nackdelar
- Den är inte särskilt skarp
Keramiska
Keramiska blad är icke-metalliska och är också icke-magnetiska blad som smidas med hjälp av härdad zirkoniumdioxid. Du kan belägga keramiska blad med andra material. På så sätt kan du öka dess hållbarhet. Keramiska blad är ett toppval för kockar eftersom de är mycket lätta och hygieniska jämfört med metaller. Ett plus som de keramiska knivarna har är att du kan utforma dem stilfullt.
Fördelar
- Det är lättviktigt
- Den har en bra utformning
Nackdelar
- Den är ömtålig
Bladkanter
Nedan har vi diskuterat de olika typerna av bladkanter.
-
Rakt
Den raka kanten är lätt den mest använda kanten på kockknivar. Den raka kanten kallas också för den platta slipade kanten. Du kan hitta den raka kanten på kockkniv, bruks kniv och paringkniv.
-
Tandad
Köksknivar med tandad kant är knivar som har åsar och vässade rännor på bladet. Detta gör att den kan skära tuffa livsmedel. Blad med tandad kant är idealiska för att skära mjuka livsmedel samtidigt som risken för att krossa dem försvinner. Tomatknivar och brödknivar är typiska exempel på blad med tandad kant.
-
Granton
Granton-kanten har gropar på sidorna av knivbladen, vilket förhindrar att mat fastnar på knivens yta. Grantonkanter är idealiska för att skära klibbiga ämnen som rå fisk. Ett annat namn för Granton-kanten är den scalloped-kanten.
Handtagstyper
Handtaget på en kniv är av avgörande betydelse. Nedan har vi försett dig med allt du behöver veta om handtagstyper innan du köper en kniv.
Plasthandtag
Plasthandtag är lätt det vanligaste syntetiska handtaget för knivar. Detta beror på att plast är tillgänglig och prisvärd eftersom den produceras i stora mängder. Knivhandtag av plast är också lätta att använda.
Fördelar
- It is affordable
- It is easy to use
Nackdelar
- Färgen bleknar med tiden
Trähandtag
Trähandtag har funnits sedan knivarna uppfanns. Ett trähandtag av god kvalitet kan vara mycket attraktivt och hållbart. Eftersom trä finns i princip överallt på planeten är trähandtag relativt billiga. Om du ska använda knivar med trähandtag i våta områden ska du dock inte skaffa en kniv med trähandtag av barrträ.
Fördelar
- Det är billigt
- Den är attraktiv
Nackdelar
- It can damage when exposed to moisture too often
Vänsterhänt
Medan de flesta människor använder höger hand för att skära, är de flesta knivar därför högerhänta. Det finns dock undantag för de som är vänsterhänta eftersom det finns vänsterhänta handtag. Vissa använder dubbelkantade knivar. På så sätt behöver de inte oroa sig för vilken hand de ska använda.
Fördelar
- Perfekt för vänsterhänta användare
Nackdelar
- Tillgänglighet är ett problem
Hur du förvarar och vårdar dina knivar
Nedan följer några tips om hur du tar hand om dina knivar.
Rengöring av knivarna
Rengöring av knivarna är något som borde vara naturligt för alla som har erfarenhet av matlagning. På så sätt förlängs knivens livslängd avsevärt. Rengöring av dina knivar regelbundet ökar inte bara dess livslängd utan är också hygieniskt eftersom smuts vid användning kommer in i vissa delar av kniven.
Skärpning av knivarna
Skärpning av dina knivar minskar inte bara den energi som används för att skära, utan hjälper också till att underhålla din kniv. Du kan vässa din kniv på tre olika sätt: manuella knivskärpare, elektriska skärpare och skärpningsstenar. Vi kommer att diskutera dem nedan.
Manuell knivskärpare
Du använder en manuell knivskärpare genom att dra kniven genom den grova slitsen från hälen till spetsen. Du lägger till lite tryck och drar kniven fram och tillbaka tills den är vass.
Elektrisk skärpare
Elektriska knivskärpare är lika bekväma som de är effektiva. De är kända för att vara de enklaste knivskärpningsverktygen.
Skärpningsstenar
Skärpningsstenar är verktyg som du också kan använda för att vässa din kniv manuellt. Även om det kräver mer ansträngning än de elektriska vässarna, gör det jobbet lika bra.
Förvaring av knivarna
Hur du förvarar dina knivar är en avgörande faktor för hur länge de håller. Du kan förvara dina köksknivar i knivblock, magnetremsor, mantlar osv.
Knivblock
Knivblock är fasta kompakta material som du kan använda för förvaring av knivar. Dessa block har ihåliga spår där du kan skjuta in din kniv.
Magnetiska remsor
Du kan använda en magnetremsa för att förvara dina knivar så länge magneterna är starka. Den här förvaringsmetoden är idealisk för dem som har lite diskutrymme.
Mantlar
Knivskidor är ofta tillverkade av läder, nylon eller kevlar, och beroende på vad du väljer kan de vara det perfekta förvaringsverktyget för dina knivar.