Oavsett om man har matlagning som en hobby eller om man bara lagar mat till familjen varje dag, sÄ Àr det vÀrt att införskaffa sig i en bra kockkniv. Idag finns det en rad olika modeller nÀr man tittar pÄ kockknivar. Det kan vara en köttkniv, som dÄ Àr menad att anvÀnda för att skÀra i kött. En kockkniv kan ocksÄ innefatta en brödkniv som dÄ fokuserar pÄ att skÀra i just bröd. Sedan finns det ocks en grönsakskniv, som man fÄ anvÀnder nÀr man ska skÀra grönsaker. De flesta knivarna hör man vÀldigt enkelt i namnet vad för slags anvÀndning de Àr till. NÀr man köper kockknivar idag sÄ kan det vara vÀrt att titta pÄ köksknivar set, sÄ att man fÄr med alla dessa knivar en och samma gÄng. Skulle det vara sÄ att man vill fÄ en god överblick över vad respektive kniv erbjuder för funktioner och hur man tar hand om dem pÄ bÀst sÀtt, dÄ Àr det alltid bra att lÀsa igenom de kockknivar bÀst i test som finns pÄ nÀtet, dÀr man oftast hittar god information om varje kniv innan man bestÀmmer sig för att köpa en. Det kan ocksÄ vara smart att lÀsa igenom dessa Àven om man redan köp kniven, om det Àr sÄ att man vill ha lite mer tips för hur man tar hand om kniven pÄ bÀst sÀtt. Idag finns det mÄnga olika val av modeller och designer nÀr man har bestÀmt sig för att köpa köksknivar.

Vad för material en kockkniv Àr gjord av

Det finns en del knivar idag som Ă€r gjorda av olika slags material. Idag Ă€r det mĂ„nga som anvĂ€nder keramikknivar i sitt kök, medans andra anvĂ€nder knivar som Ă€r gjorda av metall. Är det sĂ„ att man söker efter billiga köksknivar, dĂ„ kan det vara vĂ€rt att titta pĂ„ de som Ă€r gjorda i keramik eller de som sĂ€ljs i set. Vill man veta exakt vad för material som kniven Ă€r gjord utav sĂ„ Ă€r det vĂ€rt att lĂ€sa de köksknivar bĂ€st i test som finns, sĂ„ att man enkelt kan se vad för information som finns om kniven. Är det sĂ„ att man letar efter en billig kökskniv sĂ„ kan det vara vĂ€rt att titta pĂ„ de kockknivar rea som finns, dĂ„ man Ă€ndĂ„ kan hitta bra och kvalitativa knivar men för ett litet lĂ€gre pris Ă€n fullpris. Skulle det vara sĂ„ att man vill se över vilken kniv som passar dig och din matlagning bĂ€st, dĂ„ kan du lĂ€sa igenom de köksknivar test som finns sĂ„ att du fĂ„r en god överblick över vad knivarna erbjuder för slags material och annan nyttig information om kniven. DĂ„ blir det enklare att se vilken kniv som Ă€r den bĂ€sta kökskniven för dig.

Det spelar egentligen ingen roll vad för slags material kökskniven eller kockkniven Àr utav, skulle det vara sÄ att kniven blir slö sÄ kan du alltid fila den sÄ att den blir vass igen. PÄ sÄ sÀtt kan du ta hand om dina nuvarande knivar sÄ att de hÄller en lÀngre period.

Vad för modeller och storleksval finns det nÀr det gÀller kockknivar

Det spelar ingen roll om det Àr en liten eller en stor kniv nÀr det gÀller bra köksknivar, det som Àr viktigt Àr nÀr man tittar pÄ materialet som kniven Àr gjord utav och hur vass kniven Àr sÄ att den faktiskt gör sitt jobb pÄ bÀst sÀtt. Tittar man pÄ keramikknivar sÄ finns de oftast i mÄnga olika fÀrger och storlekar. Tittar man pÄ ett set, sÄ fÄr man i sÄ fall oftast med knivarna i bÄde lite mindre storlekar men ocksÄ större storlekar. Ska du ha den bÀsta kockkniven, titta i sÄ fall pÄ de knivar som Àr i lite högre priser dÄ de oftast Àr dessa som Àr i bÀttre material och i högre kvalité, vilket ocksÄ gör sÄ att de hÄller en lÀngre tid.

NÀr det gÀller storlekarna sÄ tittar man oftast pÄ vad för slags funktion som kniven har. Ska man skÀra mindre grönsaker sÄ kan de vara enklare att ha en mindre kniv, men ska man skÀra bröd eller lite större saker vill man gÀrna ha en bredare kniv sÄ att man enkelt kan anvÀnda kniven för de större sakerna ocksÄ. DÀrför Àr det smart att se över de set som finns, sÄ man kan hitta mÄnga olika knivar som passar mÄnga olika situationer och tillfÀllen nÀr man lagar mat.

Hur vÀljer man rÀtt kockkniv för sina behov?

köttknivInnan du kan vĂ€lja en kockkniv sĂ„ bör du se över vad du ska anvĂ€nda kniven till. Ska du skĂ€ra kött sĂ„ Ă€r det i sĂ„ fall en bra köttkniv som du ska, men i dessa val sĂ„ finns det ocksĂ„ olika slags knivar. HĂ€r kan du hittar knivar som filĂ©ear köttet, om det Ă€r sĂ„ att du behöver filĂ©ea fisk till exempel. Det finns ocksĂ„ vissa köttknivar som Ă€r utformade pĂ„ vissa sĂ€tt med taggar eller utan taggar. Det beror helt enkelt pĂ„ vad det Ă€r du ska skĂ€ra. Tittar man igenom de bĂ€st i test kockkniv som finns sĂ„ fĂ„r man bra information om vad kniven kan göra och hur man bör tvĂ€tta den eller hur man tar hand om kniven pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt. Dessutom kan du ocksĂ„ jĂ€mföra olika knivar med varandra sĂ„ att du hittar den kniv som passar just dig och din matlagning bĂ€st. Ett tips Ă€r att tĂ€nka över vad man behöver kockknivarna till. Är det sĂ„ att man anvĂ€nder kniven till mĂ„nga olika saker sĂ„ bör man ta en titt pĂ„ de set som finns nĂ€r man köper kockknivar. DĂ„ fĂ„r man hem knivar som passar bĂ„de till grönsaker, kött eller bröd. Perfekt nĂ€r man behöver olika knivar till olika tillfĂ€llen. Det Ă€r vĂ€rt att se över de kockkniv test som finns innan man köper en ny kniv eller ett nytt set till sitt kök. DĂ€r fĂ„r man god information om vad knivarna Ă€r gjorda av för material och hur man tar hand om dem pĂ„ bĂ€st sĂ€tt.

TĂ€nk ocksĂ„ pĂ„ att vĂ€lja en kniv som kĂ€nns bekvĂ€m att anvĂ€nda, sĂ„ att du köper en kockkniv som ger dig ett bra grepp nĂ€r du vĂ€l ska skĂ€ra det du ska skĂ€ra. Är det sĂ„ att du har svĂ„rt att bestĂ€mma dig vilken kockkniv eller kökskniv du ska köpa, dĂ„ kan det vara smart att jĂ€mföra olika knivar med varandra för att se vilken kniv som passar in med din matlagning bĂ€st. Det finns ocksĂ„ de knivar som har snygga designer, sĂ„ att de matchar resterande inredning i ditt kök. Detta kan vara roligt om du vill att de ska matcha resterande fĂ€rger eller om du har ett metalliskt kök. Det hela ser helt enkelt mer matchande och mer snyggt ut tillsammans om man gör det sĂ„. Se ocksĂ„ till att hitta en kniv som kĂ€nns bekvĂ€m att anvĂ€nda, dĂ„ du förmodligen kommer att ha den i din hand flera gĂ„nger om dagen, om det Ă€r sĂ„ att du lagar bĂ„de frukost, lunch och middag hemma. Att ha en knivslip Ă€r ocksĂ„ bra, det finns enkla och smidiga som du manuellt kan slipa dina knivar med, sĂ„ att de inte tar sĂ„ stor plats med en maskin eller liknande. Äger du dock en restaurang sĂ„ kan det vara vĂ€rt att ta en titt pĂ„ en maskin som hjĂ€lper dig att slipa dina knivar.

Ska du anvĂ€nda din kökskniv till olika saker, som till exempel kött, fisk, grönsaker eller bröd – dĂ„ kan det ocksĂ„ vara vĂ€rt att skaffa flera olika knivar som fokuserar pĂ„ respektive matlagnings del. Ibland kan det vara smidigare att anvĂ€nda en mindre kniv nĂ€r man skĂ€r grönsaker eller smĂ„ saker som ost eller liknande. Ska man skĂ€ra kött eller bröd vill man gĂ€rna ha en lite större och lĂ€ngre kniv, sĂ„ att man enklare kan skiva större och bredare bitar. Det finns ocksĂ„ knivar som har olika stubbar pĂ„ sig, beroende pĂ„ hur svĂ„rt det Ă€r att skĂ€ra i saken. Kött kan till exempel vara lite mört och kan dĂ€rmed vara svĂ„rt att skĂ€ra i, dĂ€rför Ă€r det bra att ha en bra köttkniv som verkligen har bra taggar som hjĂ€lper till att skĂ€ra köttet. Det kan ocksĂ„ vara bra att ha till vissa grönsaker som kan vara svĂ„ra att skĂ€ra nĂ€r de har skalet pĂ„. Brödknivar Ă€r utformade sĂ„ att de enklare kan ta sig igenom den hĂ„rda ytan pĂ„ brödet sĂ„ man fĂ„r sĂ„ fina brödskivor som möjligt.

Se alltsÄ till att köpa ett knivset som ofta erbjuder olika knivar till olika slags matrÀtter och ingredienser, det kommer förenkla matlagningen rejÀlt om man har rÀtt redskap nÀr man pÄbörjar allt. Har man endast en kniv till allt, sÄ finns det stor chans att matlagningen blir lite krÄngligare. Först och frÀmst sÄ kommer kniven bli slö snabbare dÄ den anvÀnds mer frekvent, dessutom anvÀnds den pÄ saker som den egentligen inte Àr anpassad för att anvÀndas till, vilket gör att den slits ut Ànnu mer. Ju mer en kniv slits ut, desto ofta behöver du slipa den. Dock kan man inte slipa en kniv för alltid, sÄ till slut kommer du dessutom behöva kasta kniven och köpa en ny. DÀrför Àr det bÀttre att ha knivar som Àr anpassade, sÄ att de hÄller en lÀngre tid.

Hur man tar hand om en kockkniv pÄ bÀst sÀtt

För att veta hur man tar hand om kniven pÄ bÀst sÀtt sÄ Àr det alltid bra att lÀsa igenom de kockknivar bÀst i test som finns pÄ nÀtet, dÀr de stÄr mycket bra information om respektive kniv, sÄ att man vet hur man tar hand dem pÄ bÀst sÀtt. Det Àr till exempel inte bra att diska sina kockknivar i en diskmaskin, sÄ se istÀllet till att handdiska knivarna. PÄ sÄ sÀtt slits dina knivar inte ut lika snabbt eller mycket. Det Àr smart att ha de plastfickor eller skydd som kommer med knivarna, sÄ att man kan skydda kniven mot just smuts eller slag utifrÄn. Har man pÄ detta skydd pÄ kniven sÄ fort den inte anvÀnds sÄ finns dÀr ocksÄ större möjlighet att kniven hÄller i en lÀngre tid, vilket man sÄklart vill. MÄnga knivar vill inte att man anvÀnder diskmedel eller hÄrda rengöringstillbehör, sÄ se till att rengöra din kniv sÄ försiktigt som möjligt. Det Àr dÀrför det alltid Àr bÀst att rengöra kniven sÄ fort man anvÀnt den, sÄ att det inte torkar saker pÄ den sÄ att man blir tvungen att skrubba hÄrt för att fÄ bort det. Gör man sÄhÀr sÄ finns det risk att kniven slits mycket snabbare och dÀrmed finns det risk att man inte kan anvÀnda den efter ett tag.

Hur lÀnge hÄller en kockkniv

brödknivNÀr man tittar pÄ hÄllbarheten pÄ en kockkniv sÄ beror allt pÄ materialet av kniven men ocksÄ hur vÀl man tar hand om den. Skulle det vara sÄ att man diskar kniven i en diskmaskin sÄ finns dÀr risken att den slits ut snabbare och dÀrför blir den ocksÄ dÄligare under en kortare tid. Skulle det vara sÄ att kniven börjar bli lite slö sÄ kan man i sÄ fall titta pÄ en knivvÀssare, sÄ att du kan slipa kniven och sÄ att den blir vass igen. Detta Àr smartare att göra Àn att behöva köpa en helt ny kniv varje gÄng, dÄ man istÀllet kan göra sÄ att kniven kÀnns som ny igen nÀr du har slipat klart den. I de flesta fall bör en kockkniv iallafall hÄlla ett Är eller fler, bara man tar hand om den pÄ bÀst sÀtt. Det Àr alltid bÀst att torka av kniven sÄ fort den har anvÀnts sÄ att det inte fastnar matrester eller liknande pÄ kniven. Det Àr ocksÄ bra att ta bort sÄ att det inte finns nÄgot vatten kvar pÄ kniven innan den sÀtts tillbaka i lÄdan eller hÀngs upp eller lÀggs dÀr du annars lÀgger dina knivar, sÄ att det inte skulle bildas rost vid kniven. Dock Àr det alltid bÀst att titta pÄ en kniv med rostfri metall, sÄ man slipper detta. DÄ fÄr man dock ocksÄ rÀkna med att priserna stiger lite i pris.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0