www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Det kan vara roligt att laga mat, men vi är många som inte är så förtjusta i följderna av matlagningen. När alla delikata godsaker är borta, så återstår den tråkiga och ovälkomna högen av kastruller och tallrikar i diskhon. Men det måste inte vara på det viset. Moderna diskmaskiner är bland de coolaste uppfinningarna som underlättar vardagen. De är tysta, ekonomiska och kan sterilisera och göra ditt porslin skinande rent. Dessutom kommer de att bespara dina händer, ländrygg och äktenskap en massa onödig stress.

Det kan ändå kännas som ytterligare en betungande syssla att hitta rätt diskmaskin, när det finns så många varianter och funktioner att välja mellan. Oroa dig inte, efter att ha studerat och jämfört mer än 50 förstklassiga diskmaskinsmodeller så har vi satt ihop denna djupgående guide. Oavsett om du vill köpa en diskmaskin för första gången eller hitta en värdig ersättare för din numera pensionerade diskmaskin, så har vi täckt in allt du behöver veta om dessa apparater. Vi har också valt ut våra fem favoritmodeller för alla olika budgetar och storlekar på kök. Läs vidare för att ta reda på vilka som är de bästa diskmaskinerna på marknaden just nu, och varför de är bäst.

Bosch SMU46CW00S
Vårt betyg
Cylinda DM 3105
Vårt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi har nyligen granskat våra produkter och vi står fast vid de produkter som vi har valt på vår lista. Vi kontrollerar och uppdaterar ständigt våra listor så att du garanterat får de bästa resultaten att välja mellan.

Bosch SMU46CW00S

Bosch SMU46CW00S
Fördelar
 • Enastående disk- och torkförmåga
 • Stor kapacitet
 • Tyst drift
 • Energieffektiv
 • Diskprogrammet kan förkortas med upp till 3 gånger
 • Den övre korgens höjd kan justeras
Nackdelar
 • En del användare tycker displayen är för svag
Översikt

Vi trodde det skulle bli svårt att utse vinnaren bland så många modeller, men Bosch SMU46CW00S är verkligen den ultimata diskmaskinen. Denna modell från serie 4 har fått flera priser i tester såväl som många hyllningar av köpare, eftersom den konstant levererar diskning och torkning av högsta klass och är enkel att använda. Dessutom har Bosch när den är igång en ljudnivå på endast 44 dB, vilket gör den till en av de tystaste diskmaskinerna som finns på marknaden.

När vi pratar om kapaciteten så kan SMU46CW00S ta hand om 13 standardkuvert på en gång, vilket gör den till ett perfekt val för ett hushåll om 4–5 personer. Dessutom går rymlighet och kostnadseffektivitet hand i hand här, eftersom denna modell inte bara klarar av kraven för klass A+++ utan också överträffar dem med 10%. Den årliga förbrukningen uppskattas till endast 234 kWh för el och 2660 liter vatten. För att uppnå dessa enastående siffor använder man branschens ledande teknik, som Zeolith®-torkning. En speciell grupp av mineraler som kallas zeoliter absorberar fukten och omvandlar den till värme. Resultatet blir kruttorrt även när det rör sig om knepiga föremål som glas eller plasttallrikar – något som de flesta diskmaskiner får kämpa med. Det är ingen överraskning att SMU46CW00S torkkapacitet får ytterligare ett A.

Naturligtvis saknar alla dessa imponerande specifikationer värde om SMU46CW00S inte diskar bra. Men det gör den. I tester så var detta den enda modell som lyckades få bort även de mest envisa matresterna, inklusive fasttorkade grötrester på tallrikar och torkat rödvin ur glas. Speciella sensorer justerar vattnets temperatur och förbrukning beroende på hur tung och smutsig disken är, vilket skyddar både miljön och din plånbok. Det finns totalt 6 program för diskning, som inkluderar de vanliga auto, eco, snabb, intensiv och sköljning. Det som utmärker Bosch är programmet för att diska glas. Det använder en lägre temperatur (40 °C) och längre torktid för att säkerställa att du får ett perfekt rent, torrt och skinande resultat. En unik funktion som kallas VarioSpeed Plus är praktisk när du behöver rengöra tallrikar snabbt, eftersom det kan förkorta disktiden med upp till tre gånger. Det är också möjligt att välja halv maskin (Half Load) när man har en mindre mängd disk och att använda 24-timmars timern för att schemalägga diskningen när det behövs.

Bosch SMU46CW00S är också utmärkt i termer av användarvänlighet och säkerhet. AquaStop-systemet eliminerar risken att ditt kök förvandlas till ett akvarium, och barnlåset förhindrar att barnen pillar på maskinen. Den inre behållaren är gjord av rostfritt stål, och tack vare RackMatic-systemet kan höjden på den övre korgen justeras med upp till 5 cm, vilket ger dig mera flexibilitet när du ska plocka i maskinen. Doseringsassistenten säkerställer en jämn dosering av diskmedlet och indikatorer informerar dig om när salt eller spolglans behöver fyllas på. Användare tycker att denna modell är enkel att packa upp och installera, och instruktionerna som medföljer är tydliga. SMU46CW00S är designad för att monteras under en köksbänk och levereras därför utan något skydd för ovansidan.

Denna modell har inte Bosch Connect-appen, men vi tycker inte heller att den behövs eftersom en app ändå inte kan fylla i eller plocka ur en diskmaskin åt dig. Även om de flesta användare prisar sin SMU46CW00S så finns det lite kritik angående en ganska ljussvag display, ingen plats avsedd för djupa tallrikar och avsaknaden av en korg för bestick högst upp. Vi erkänner också att Bosch SMU46CW00S inte är någon billig diskmaskin, men utbudet av funktioner och tekniken som används motiverar också priset. Denna modell tar verkligen hand om alla dina diskrelaterade bekymmer och låter dig njuta av dina lediga kvällar istället.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Specifikationer
 • Diskmaskinstyp: Inbyggd
 • Kapacitet: 13 kuvert
 • Energieffektivitetsklass: A+++
 • Årlig energiförbrukning: 234 kWh
 • Årlig vattenförbrukning: 2660 l
 • Maximal ljudnivå: 44 dB
 • Torkningseffektivitet: A
 • Antal program: 6
 • Fördröjd start: Ja
 • Aqua Stop: Ja
 • Barnlås: Ja
 • Övre bestickkorg: Nej
 • Mått (h x b x d): 81,5 x 59,8 x 57,3 cm
 • Vikt: 45,8 kg
Kolla Priset

Siemens SX657X02ME

Siemens SX657X02ME
Fördelar
 • Enastående disk- och torkförmåga
 • Extrastor kapacitet
 • Tyst drift
 • Energieffektiv
 • Diskprogrammet kan förkortas med upp till 3 gånger
 • Den övre korgens höjd kan justeras
 • Inkluderar övre bestickkorg samt glashållare
Nackdelar
 • Det är inte möjligt att se hur lång tid som är kvar av programmet
Översikt

Om du tycker om det snygga utseendet hos helintegrerade diskmaskiner så kan vi rekommendera Siemens SX657X02ME. Även om den är dyr, så har denna modell ett utbud av funktioner som matchar priset och som kan tillfredsställa den mest krävande kund.

SX657X02ME delar glatt flera egenskaper med vårt första val, Bosch SMU46CW00S. Detta är ingen överraskning, eftersom båda märkena tillhör BSH Group. Men Siemens har riktat in sig på att erövra högprissegmentet av marknaden och har en hel del extrafunktioner. Den första är kapaciteten; denna XXL-modell rymmer 14 kuvert och har en höjd på hela 92,5 cm. Detta betyder att du kan utnyttja hela utrymmet under moderna köksbänkar och använda det extra utrymmet i den nedre korgen till större tallrikar, stekpannor och kannor. Den uppskattade förbrukningen är nära nog identisk med Bosch, med 237 kWh el och 2660 liter vatten per år. Den maximala ljudnivån om 44 dB är också likadan för båda maskinerna.

Disk- och torkprestandan är inget att klaga på. Siemens använder Zeolith®-tekniken som älskas av användare, och sensorer som utvärderar hur tung och smutsig disken är för att justera vattenmängden och temperaturen. SX657X02ME har totalt 7 olika program; intensiv, auto, eco, kort, glas, snabb och försköljning. Intensivprogrammet på 70° C är värt att nämna eftersom det är utmärkt för att få bort brända eller torkade matrester från grytor, stekpannor och andra robusta köksartiklar. Dessutom kan man välja bland fyra extrafunktioner. VarioSpeedPlus är identisk med Bosch SMU46CW00S och förkortar disktiden. HygienePlus säkerställer extra rengöring genom att öka disktiden och vattentemperaturen. Shine&Dry använder mera vatten och förlänger torktiden för att bli av med eventuella märken medan IntensiveZone ökar vattentrycket i spridaren och temperaturen i den undre korgen, för att ta hand om hårt smutsade grytor och stekpannor.

Användarnas erfarenheter av SX657X02ME sticker ut som överväldigande positiv. Denna modell har RackMatic®-systemet som gör att man kan justera den övre korgens höjd. Dessutom inkluderas en övre bestickkorg, och det finns också en hållare för glas med fot. Om du är osäker på om den faktiskt kan hålla dina dyrbara glas på plats på ett säkert sätt, så borde du lugnas av det faktum att den blivit godkänd av Zwiesel 1872. Eftersom denna diskmaskin är så tyst projiceras ett stiligt blått ljus på golvet under diskningen – det informerar dig om när porslinet kan plockas ur och underhåller kanske också din katt. Maskinen har också AquaStop samt barnlås, och indikatorer som låter dig få veta när maskinen behöver salt, sköljningshjälp eller körning av underhållsprogrammet. Den smidiga touch-control panelen besparar dig besväret att behöva rengöra smuts som kan ansamlas mellan knapparna.

Den största nackdelen med SX657X02ME är priset. Även om diskmaskinen har ett flertal behändiga extrafunktioner, är de inte nödvändiga för alla kunder. En del användare har nämnt att de skulle föredra en synlig display som visar hur mycket tid det är kvar innan programmet är slut, men alla diskmaskiner med toppkontroller delar denna brist. Slutligen medför den helt integrerade designen en dyrare och mer komplicerad installation såväl som en utmaning om du väljer att flytta. Men för den som inte begränsas av sin budget är denna högklassiga diskmaskin en njutning att använda, och den kommer att klara av allt från de värsta fläckarna till de mest ömtåliga glasen.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Specifikationer
 • Diskmaskinstyp: Integrerad
 • Kapacitet: 14 kuvert
 • Energieffektivitetsklass: A+++
 • Årlig energiförbrukning: 237 kWh
 • Årlig vattenförbrukning: 2660 l
 • Maximal ljudnivå: 44 dB
 • Torkningseffektivitet: A
 • Antal program: 7
 • Fördröjd start: Ja
 • Aqua Stop: Ja
 • Barnlås: Ja
 • Övre bestickkorg: Ja
 • Mått (h x b x d): (86,5–92,5) x 60 x 55 cm
 • Vikt: 47,3 kg
Kolla Priset

Electrolux ESF5545LOW

Electrolux ESF5545LOW
Fördelar
 • Mycket bra disk- och torkförmåga
 • Prisvärd
 • Rymlig
 • Tyst
 • Energieffektiv
 • Programmen kan förkortas med upp till 50%
 • Den övre korgens höjd kan justeras
Nackdelar
 • En del användare menar att kvaliteten på korgarna och kontrollpanelen kunde vara bättre
Översikt

Electrolux ESF5545LOW kombinerar alla nödvändiga funktioner du kan önska dig av en diskmaskin – ett rimligt inköpspris, bra ekonomi och en diskkapacitet som prisats i oberoende tester. Denna modell är också relativt tyst och tillräckligt rymlig för att möta behovet hos en familj om 4–5 personer.

Electrolux kapacitet uppskattas till 13 kuvert, precis som hos vårt första val Bosch SMU46CW00S. Men denna modell är aningen hungrigare eftersom den årliga förbrukningen av el och vatten är 234 kWh respektive 2775 liter. Dessa siffor är fortfarande imponerande och placerar Electrolux bland A+++ diskmaskinerna. Även om denna modell inte använder zeoliter, så har den ett annat knep för att få till den perfekta torkningen. I slutet av programmet så öppnar luckan sig ca 10 cm för att släppa ut het luft och kvarvarande vattenånga, och låta disken lufttorka. Användare rapporterar att ESF5545LOW klarar av också plastkärl, och därmed får torkningseffektiviteten A. En annan fördel med denna modell är att den är så tyst. Med en maximal ljudnivå om 44 dB, klarar den sig fint i konkurrensen med de dyrare diskmaskinerna från Bosch och Siemens.

Du kan välja mellan sex olika program. Auto justerar vattenmängd och temperatur genom att utvärdera hur smutsig och tung disken är. Eco-läget sparar energi. Intensivprogrammet är främst menat för mycket smutsig disk, och snabbprogrammet på 30 minuter diskar lättsmutsad disk och sparar tid. Sen finns det också alternativ för försköljning så väl som ett program på 45 °C för glas och annat skört porslin. Den övre korgen har SoftSpikes-funktion – gummistöden håller försiktigt glas och andra sköra saker på plats under diskningen och skyddar dem från skador. ExtraDry-läget kan väljas för att bli av med varenda vattendroppe, till exempel när man diskar plastbehållare, och väljer man TimeManager kan programmet förkortas med upp till 50%.

ESF5545LOW har en 24-timmars timer och ett barnlås men saknar AquaStop-säkerhetsfunktionen. Den övre korgens höjd kan justeras tack vare FlexiLift-systemet. Generellt sett är användarnas upplevelse positiv, men en del rapporterar att korgarna är gjorda av tunn metall och är benägna att missformas, medan plastknapparna på frontens kontrollpanel känns lite billiga. Den här modeller har heller ingen övre bestickkorg. Men om man beaktar det trevliga priset så har ESF5545LOW mycket att erbjuda, och vi rekommenderar den som den mest prisvärda diskmaskinen.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Specifikationer
 • Diskmaskinstyp: Inbyggd
 • Kapacitet: 13 kuvert
 • Energieffektivitetsklass: A+++
 • Årlig energiförbrukning: 234 kWh
 • Årlig vattenförbrukning: 2775 l
 • Maximal ljudnivå: 44 dB
 • Torkningseffektivitet: A
 • Antal program: 6
 • Fördröjd start: Ja
 • Aqua Stop: Nej
 • Barnlås: Ja
 • Övre bestickkorg: Nej
 • Mått (h x b x d): 85 x 60 x 62,5 cm
 • Vikt: 45,9 kg
Kolla Priset

Cylinda DM 3105

Cylinda DM 3105
Fördelar
 • Bra disk- och torkförmåga
 • Prisvärd
 • Ganska tyst
 • Kompakt storlek
 • Enkel sensorkontroll
Nackdelar
 • En del användare tycker programmen är för långa
Översikt

Cylinda DM 3105 är en enkel men pålitlig diskmaskin. Den har inte ett enormt utbud av extrafunktioner, men den klarar av det nödvändiga jobbet med att diska och torka vardagsdisken. Dessutom är denna modell kompakt och prisvärd, vilket gör den till ett attraktivt val för många kundgrupper.

Med en kapacitet om 10 kuvert så är Cylinda tillräcklig för en vanlig familj om 3–4 personer. Med sin bredd på endast 44,7 cm är den perfekt för mindre kök, medan höjden kan justeras upp till 92 cm. Tyvärr är DM 3105 inte den mest ekonomiska modell du kan hitta: den får betyget A+. Den årliga konsumtionen på 237 kWh är ganska okej, men den årliga vattenkonsumtionen uppskattas till 2940 liter vilket är ganska mycket för en mindre diskmaskin. I jämförelse med dyrare modeller är Cylinda också mera högljudd då ljudnivån kan nå 49 dB. Men det är inte troligt att något ljud under 50 dB kommer att börja gå dig på nerverna.

7 diskprogram täcker vardagens alla behov. Du kan välja mellan auto, eco, daglig 58-minuters disk, snabb 30-minuters disk, intensiv, sköljning och ett speciellt rengöringsprogram. En timer är praktisk för att kunna senarelägga starttiden med upp till 24 timmar. Extrafunktioner gör att du ytterligare kan anpassa det valda programmet, dessa inkluderar Time Saver, extra skölj- och torkfunktioner och halv maskin. Denna modell har också en enkel sensor som mäter mängden smutspartiklar i vattnet och anpassar vattenkonsumtionen efter detta.

När vi kommer till användning och underhåll så ger inte Cylinda samma lyxiga intryck som modellerna i högprissegmentet, men den är solid och har förtjänat sitt rykte bland användare som haft den en längre tid. Tyvärr är höjden på den övre korgen inte justerbar och det finns ingen övre bestickkorg heller. Men den nedre korgen är tillräckligt stor för tallrikar på upp till 25 cm och hållarna kan vikas ner för att få mera plats när det behövs. Displayen är stor och ljus och har indikatorljus som visar när maskinen fått slut på salt och spolglans.

En del användare tycker att Cylindas program är lite för långa, det automatiska programmet kan ta upp till tre timmar. Den högre konsumtionen är också något man bör överväga. Om du använder diskmaskinen ofta, kan det hända att en något dyrare men mera ekonomisk modell blir billigare i längden. Men det är fortfarande möjligt att spara pengar genom att konsekvent använda Eco-läget. Trots några små fel erbjuder denna kompakta modell alla funktioner du kan önska dig av en billigare diskmaskin, vilket gör den till ett bra val för mindre hushåll.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Specifikationer
 • Diskmaskinstyp: Inbyggd
 • Kapacitet: 10 kuvert
 • Energieffektivitetsklass: A+
 • Årlig energiförbrukning: 237 kWh
 • Årlig vattenförbrukning: 2940 l
 • Maximal ljudnivå: 49 dB
 • Torkningseffektivitet: A
 • Antal program: 7
 • Fördröjd start: Ja
 • Aqua Stop: Ja
 • Barnlås: Ja
 • Övre bestickkorg: Nej
 • Mått (h x b x d): (82–92) x 44,7 x 59 cm
 • Vikt: 30,8 kg
Kolla Priset

Electrolux ESF2400OW

Electrolux ESF2400OW
Fördelar
 • Bra disk- och torkningsförmåga
 • Mycket prisvärd
 • Kompakt
 • Det kortaste programmet tar bara 20 minuter
Nackdelar
 • En del användare menar att kvaliteten på korgarna kunde vara bättre
Översikt

Om ditt hushåll inte producerar tillräckligt mycket disk för att fylla en normalstor diskmaskin, kan en bänkdiskmaskin vara ett bra alternativ. Och Electrolux ESF2400OW är kungen bland bänkdiskmaskinerna; i tester har den på ett övertygande sätt krossat rivaler i samma storlek till och med från Bosch och Siemens. Den diskar och torkar som ett proffs, ESF2400OW har plats för sex kuvert och kräver inte mycket av det dyrbara köksutrymmet.

För konsumtionen får Electrolux A+, den årliga uppskattningen är 175 kWh för el och 1820 liter vatten. Med tanke på den begränsade kapaciteten hade vi gärna sett att diskmaskinen var lite mindre hungrig. Den maximala ljudnivån om 52 dB är också lite över medel, men inte alltför störande om du inte befinner dig i närheten under en längre tid.

Prestandan överstiger ändå vad man förväntar sig av en sådan liten maskin. Det finns 6 program att välja mellan, som inkluderar många av Electrolux favoriter. Intensiv, normal, eco, snabb 30-min och till och med glasprogrammet finns alla med. Det sjätte programmet är ett supersnabbt program på 20 min för tillfällen när du har fler gäster än porslin hemma och behöver rena tallrikar snabbt – programmet har det passande namnet Party (fest). ESF2400OW torkningskapacitet får A, och resultatet är imponerande för en sådan billig diskmaskin då det använder den kvarvarande värmen från diskningen. Även om en del mera utmanande plastkärl kan behöva torkas av, är det mesta av disken direkt redo att ställas in i skåpen. Denna modell har en 24-timmars timer såväl som indikatorljus för påfyllning av salt och spolglans.

En brist med ESF2400OW är avsaknaden av AquaStop-funktion. Den har inte heller något barnlås men modellen är gjord för att stå på en köksbänk utom räckhåll för små rackare. På liknande sätt som för vårt budgetval Electrolux ESF554LOW så önskar också en del användare av ESF2400OW att korgarna var lite stadigare. Och även om korgen kan vikas ihop för att ge extra plats så medför den kompakta storleken hos denna modell att större tallrikar och stekpannor (25 cm och större) kanske inte får plats. Men stora föremål är generellt sett inte lämpliga för bänkdiskmaskiner. Även om ESF2400O inte har samma omfång och funktioner som de bästa fullstora modellerna, så är prestandan imponerande i dess egen klass och den är en välsignelse för den som inte vill offra golvutrymme i köket.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Specifikationer
 • Diskmaskinstyp: Bänkdiskmaskin
 • Kapacitet: 6 kuvert
 • Energieffektivitetsklass: A+
 • Årlig energiförbrukning: 175 kWh
 • Årlig vattenförbrukning: 1820 l
 • Maximal ljudnivå: 52 dB
 • Torkningseffektivitet: A
 • Antal program: 6
 • Fördröjd start: Ja
 • Aqua Stop: Nej
 • Barnlås: Nej
 • Övre bestickkorg: Nej
 • Mått (h x b x d): 43,8 x 55 x 50 cm
 • Vikt: 20,6 kg
Kolla Priset

En köpguide till diskmaskiner

Att köpa en diskmaskin är en ganska stor investering. Men när du gjort ett bra val kommer den att spara tid, kraft och till och med pengar genom att minska på räkningarna. Moderna diskmaskiner är smartare och har fler funktioner än någonsin; du kan förvänta dig att den håller 6 till 10 år. Men hur ska man kunna välja mellan otaliga modeller i nästan identisk storlek, utförande och egenskaper? I den här artikeln ska vi ta upp skillnaderna mellan olika sorters diskmaskiner och förklara hur man kan jämföra diskmaskiner och specifikationer. Vi listar också både de funktioner du inte vill vara utan och de som låter mer användbara än de verkligen är.

Olika sorters diskmaskiner

Om du planerar att köpa en diskmaskin måste du först ställa några frågor till dig själv. Hur ofta kommer du att använda den? Hur många personer är ni vanligtvis runt bordet? Var ska diskmaskinen stå och hur mycket plats har du?

Dessa frågor har betydelse därför att de traditionella integrerade diskmaskinsmodellerna inte är det enda alternativet på marknaden. Även om de kanske är de mest populära så finns det också andra alternativ som kanske passar just din situation bättre.

Inbyggda diskmaskiner är designade att fint passa in i en köksenhet, under skåpen. De behöver en fristående anslutning till avloppet och rymmer vanligen 12–15 kuvert. De typiska måtten är ungefär 80 x 60 x 55–60 cm, men en del modeller är högre och erbjuder mera plats för stora grytor, stekpannor och tallrikar.

Fristående diskmaskiner liknar de inbyggda, men de behöver inte stödet av köksskåp och kan installeras var som helst där det finns möjlighet att ansluta vatten och avlopp. Det vanligaste utseendet är vit, svart eller rostfritt.

Integrerade eller helintegrerade diskmaskiner har också samma storlek men den största skillnaden är att du kan ha en skräddarsydd kökslucka på dörren som fint matchar resten av köket. Kontrollpanelen är vanligtvis dold i luckans övre kant och syns bara när luckan är öppen (därför kallas den också ibland diskmaskin med toppkontroll). En sådan design gör att maskinen smälter in i köksdesignen, men du behöver professionell hjälp med att installera, reparera och ta bort maskinen om du vill flytta den. En del föredrar också en synlig kontrollpanel som visar programmets återstående tid. Om du är en av dem kan du överväga en halvintegrerad diskmaskin. De är helt enkelt en kombination av inbyggda och helintegrerade modeller. Du får en skräddarsydd lucka men den är kortare och lämnar plats för synliga kontroller och en display på fronten.

Diskmaskiner med disklådor är mer ovanliga men ökar stadigt i popularitet. De finns som enkla eller dubbla lådor vilket ger stor flexibilitet vid installationen och de kan bekvämt dras ut när man ska plocka i disken. Om du väljer dubbla lådor så kan de användas separat och spara vatten och el. Nackdelen med diskmaskiner som har disklådor är att de tenderar att vara dyra och det kan vara utmanande att få plats med större föremål.

Om du har begränsat med utrymme under köksbänken, så kan en smalare diskmaskin vara ett kompakt alternativ. Dessa smalare modeller är vanligtvis runt 45 cm breda och kan rymma 8–10 kuvert. De flesta smalare diskmaskiner har färre funktioner jämfört med fullstora modeller, så därför rekommenderar vi dem endast om du verkligen har platsbrist.

Portabla diskmaskiner är ett annat alternativ för den med begränsat utrymme i köket, speciellt om du endast behöver en diskmaskin nu och då. De har hjul och kan snabbt rullas ut ur ett skåp efter festen. Det behövs inte heller någon komplicerad installation, du kan helt enkelt koppla diskmaskinen till en vattenkran och gömma undan den när den jobbat klart.

Slutligen är en bänkdiskmaskin ett alternativ för ett hushåll med 1–2 personer som knappast skulle fylla en standardmodell med disk. Bänkdiskmaskinsmodellerna är ungefär lika stora som en micro och har bara en korg som rymmer ungefär 6 kuvert. På samma sätt som hos de portabla modellerna kan du enkelt ansluta en bänkdiskmaskin till vasken.

Att läsa energimärkningen

I EU så får alla diskmaskiner en energieffektivitetsklass från A+++ till D, där A+++ är den mest ekonomiska. Om du tycker alla extra plus är löjliga, så kommer en ny energimärkning med klasser från A till G under mars 2021. Större modeller tenderar att få bättre betyg, därför är också A++ och A+ tillräckligt bra val speciellt om du letar efter en kompakt modell eller en bänkdiskmaskin. Vi rekommenderar ändå inte att välja en diskmaskin med lägre klass än så. För att se till att din maskin får en chans att bevisa sin energieffektivitet bör du minnas att fylla den helt innan du startar den.

Energimärkningen ger också en praktisk uppskattning på årlig vattenförbrukning (l/år) och energikonsumtion (kWh/år). Dessa siffor är baserade på 280 standardprogram (eller ungefär 5 diskningar per vecka). Genom att multiplicera sifforna med kostnaden för en kW-timme och kostnaden för en liter vatten där du bor, får du en uppfattning om hur mycket den diskmaskin du kollat in kommer att addera till dina räkningar. Du kan minska på den siffran genom att främst använda eco-läget istället för standardprogrammet.

Modeller med liknande förbrukning har ändå olika kapacitet, därför använder man en standard uttryckt i antal kuvert. Ett kuvert är definierat som ett set med porslin, glas och bestick per person. Ett set inkluderar en tallrik, en desserttallrik, ett glas, en soppskål, en te/kaffekopp, tefat och bestick. En fullstor diskmaskin med 12 till 14 kuvert passar perfekt för en familj med 4–6 personer. Mindre familjer kan nöja sig med en maskin som tar 8 till 10 kuvert, och singlar eller par kan minska det till 6 kuvert. Om du älskar att ha gäster, välj en maskin med större kapacitet.

På samma sätt som energieffektivitet så mäts även torkningseffektivitet i olika klasser. De går från A till G och visar hur effektiv modellen i fråga är när det kommer till torkning. De flesta diskmaskiner lämnar en droppe vatten här eller där, speciellt på glas eller plastföremål. Men om du inte gillar att behöva torka porslinet när du tar ut det ur diskmaskinen bör du välja en modell som fått betyget A.

Slutligen informerar energimärkningen dig också om ljudutsläppen. Medan gamla modeller kunde vara så högljudda som hela 80 dB så kan moderna diskmaskiner till och med ligga under 40 dB (vilket motsvarar ljudnivån i ett bibliotek). Allt som är under 45 dB kan anses vara supertyst och kommer förmodligen inte att störa dig även om du befinner dig i samma rum. Modeller under 50 dB är också relativt tysta, du kommer förmodligen inte att höra dem i rummet intill. En vanlig konversation är runt 60 dB, du vill inte ha en diskmaskin som för mera oljud än så.

Funktioner vi gärna ser

En snabb titt på energimärkningen kan ge dig en ungefärlig uppfattning om en specifik diskmaskin är värd ett ytterligare övervägande. Men du kommer antagligen att hitta många modeller med liknande specifikationer. Nästa steg är att kolla vilka extrafunktioner dessa maskiner har. I denna sektion har vi listat och förklarat vanliga funktioner som finns hos moderna diskmaskiner. Visserligen är inte alla av dem nödvändiga för alla användare, men du bör känna till vilka du inte ska missa.

Översvämningsskydd – kallas ofta också AquaStop. Det betyder att diskmaskinen kan upptäcka läckor, tappa ut allt vatten och stänga av sig innan någon större skada är skedd.

Barnlås – om din diskmaskin har en kontrollpanel på fronten rekommenderas det verkligen att låsa den för små nyfikna fingrar. De flesta modeller idag har denna funktion, men familjer med små barn bör dubbelkolla innan köpet.

Inre skal av rostfritt stål – en del billigare modeller använder fortsättningsvis plast, men det rekommenderar vi inte. Ett inre skal av rostfritt stål kommer att hålla längre och erbjuder bättre ljudisolering och torkning. Notera att en yttre finish av rostfritt stål inte automatiskt betyder att insidan är gjord av samma material.

Anti-fingeravtrycksbehandling – om du föredrar diskmaskiner i rostfritt stål vill du kanske ha en med anti-fingeravtrycksskydd. Detta betyder att maskinen blir dyrare men den ser renare ut, speciellt om du har små barn som älskar att hjälpa till i köket.

Justerbara korgar – i en del diskmaskiner kan du flytta korgarna upp och ner. Det är praktiskt om du ibland behöver extra plats längst ner för stora tallrikar, eller vill ställa in höga glas.

Nedvikbara stöd – det här är ett annat alternativ för att få mera plats för stora föremål. Som namnet antyder kan alla eller vissa stöd fällas ner i korgarna.

Fördröjd start – de flesta modeller har en timer som gör att du kan ställa in diskmaskinen flera timmar innan du vill att programmet ska starta.

Bestickkorg – billigare modeller har vanligtvis en bestickkorg i den lägsta korgen. Medan modeller i högprissegmentet ofta har en bestickkorg som är monterad över de andra två korgarna. Det tar kanske mera tid att plocka in besticken i den översta korgen, men det tvättar besticken bättre och frigör plats för större saker i den lägsta korgen.

Bestickkorg Sensordisk – kallas ibland fuzzy logic och är en funktion som finns på mer avancerade diskmaskiner. Speciella sensorer mäter mängderna och nivån av smuts för varje diskning, och justerar temperaturen och programmets längd. Detta ger inte bara renare disk utan förhindrar att man slösar med vatten och energi.

Automatisk öppning av luckan för torkning – Du har kanske fått tipset att öppna diskmaskinsluckan när programmet är klart och låta disken lufttorka en aning. En del modeller gör jobbet åt dig genom att släppa ut den heta och fuktiga luften och därmed bespara dig en del jobb med eftertorkning. Om ultratorr disk är mycket viktigt för dig kan du också överväga en modell som använder zeoliter. Denna mineral absorberar effektivt fukten och konverterar den till värme, vilket ger ett kruttorrt resultat.

Indikatorer för salt och spolglans – Salt behövs för att skydda din diskmaskin från kalkavlagringar och mjuka upp vattnet, medan spolglans ger bättre torkning utan fläckar och ränder. Eftersom du inte vill få reda på att de är slut när det är för sent, så har många diskmaskiner praktiska indikatorer som varnar dig på förhand när det behöver fyllas på.

Smarta funktioner – En del diskmaskiner kan kopplas till Wi-Fi och styras på distans. Andra möjliga smarta funktioner inkluderar nedladdning av extraprogram, justering av diskintensiteten och möjligheten att köra diagnostik om det uppstår ett fel. Men även den smartaste diskmaskinen kan inte plocka i och ur sig själv. Så den extra funktionaliteten som appen ger är kanske inte värd ett högre pris. Dessutom är det ur säkerhetsperspektiv inte rekommenderat att köra diskmaskinen när ingen är hemma.

Specialiserade jetstrålar – en del tillverkare erbjuder modeller som har jetstrålar för att kunna diska flaskor ordentligt (eller till och med ugnsformar). Om du behöver diska sådana saker ofta, kan det vara en praktisk funktion.

Glashållare – de flesta modeller har någon typ av konstruktion som håller glasen på plats. Men vissa har specialdesignade hållare för glas med fot, vilket ger ett extra skydd för dina mest värdefulla glas.

Tvättbara filter – en anledning till att gamla diskmaskiner var så högljudda var att de hade en inbyggd avfallskvarn. Nuförtiden har de flesta modeller filter som är lätta att nå, vilket gör dem mycket tystare. Att ta ut, skölja och sätta in filtret igen tar vanligtvis bara ett par minuter, och i manualen kan du läsa hur ofta det bör göras. Om du verkligen vill ha en modell med avfallskvarn så är det fortfarande möjligt att hitta dem, men de blir mer och mer sällsynta.

Infoljus – eftersom en del diskmaskiner är så tysta att du kan glömma bort att de är påslagna, så har många tillverkare adderat en infoljus-funktion till sina modeller. En lampa lyser på golvet medan maskinen diskar och stängs av när den är klar.

Alla olika program då?

Enklare diskmaskiner har vanligtvis 3 till 6 program, dyrare modeller har flera. Även om de flesta personer inte behöver ett oändligt urval, så kan en del extraprogram vara praktiska beroende på din livssituation. Vinälskare till exempel, bör leta efter en modell som har ett milt program för glas. Här följer en lista på program som ofta finns i diskmaskinerna och vad de är bra för.

Normal – Det här är standardprogrammet för de flesta diskmaskiner och körs vanligen på 60–65 °C. Det är avsett för en full maskin med normalsmutsad disk. Förbrukningen av el och vatten, så väl som ljudnivån som specificeras, mäts oftast under detta program (om tillverkaren inte har angett flera olika siffror).

Eco – använder mindre vatten och passar bra för lättsmutsad disk. Vanligtvis används en temperatur på 50–55 °C, och programmet kan ta längre tid än standardprogrammet. Om du vill ha en diskmaskin som sparar på vattnet bör du kolla om den har ett eco-program och hur länge det vanligen tar.

Snabb eller express – detta program passar bra för att diska lättsmutsad disk eller mindre mängder snabbare, men det kan vara mindre ekonomiskt. En del modeller har ett separat program medan andra har alternativet att korta ner flera eller till och med alla program.

Auto – hittas på diskmaskiner i det högre prissegmentet, det här programmet använder sensorer. Det anpassar programmets längd till disken beroende på hur smutsig den är.

Intensiv – detta program körs med en högre temperatur och passar för disk med ingrodd smuts, som grytor och formar. Eftersom det kräver mera energi bör du i första hand välja normal/eco/auto.

Hygien – här är ytterligare ett program med hög temperatur för föremål som behöver steriliseras, till exempel nappflaskor eller skärbrädor. Program med hög temperatur kan också användas för att sanera diskmaskinen om din modell inte har ett specifikt program för ändamålet.

Delikat – använder lägre vattentryck och lägre temperatur. Detta program rekommenderas för mer fragil disk som glas och porslin (ofta kallas programmet något liknande).

Endast sköljning – ett snabbt sätt att rengöra disk som inte behöver någon noggrann diskning.

Halvfull – om du sällan fyller en hel diskmaskin kan du leta efter en modell som har alternativet att köra den halvfull och minska vattenförbrukningen genom att endast tvätta disken i endera den övre eller nedre korgen.

Vanliga diskmaskinsdilemman

Även om diskmaskiner inte är några sagodjur, finns det ändå en del missuppfattningar angående effektiviteten och korrekt användning. Vi beslöt oss för att avslöja de vanligaste så du kan känna dig trygg med att använda din diskmaskin på rätt sätt.

Först ekonomin

Det är en vanlig uppfattning bland de som är skeptiska till diskmaskiner att de slösar vatten. Men studier visar att i de flesta fall har diskmaskiner en lägre miljöpåverkan och kan använda upp till 9 gånger mindre vatten än om du diskar för hand. Om du endast kör din diskmaskin när den är full. Oftast håller dig till eco-programmet och avstår från att skölja disken för hand (mer om det nedan) så kommer du antagligen märka att din vattenräkning blir mindre. Å andra sidan kommer de som hellre vill diska för hand blir glada över att höra att det finns en metod som till och med sparar mera.

Att skölja eller inte skölja, det är frågan

Äldre diskmaskinsmodeller kan ha dragit nytta av en del manuell assistens, men moderna maskiner är tillräckligt starka och självständiga för att klara sig själva. Om du använder automatiska program och försköljer disken. Så kan det hända att diskmaskinen underskattar hur smutsig disken är och kör ett för kort program. Att skölja eller förtvätta disken omintetgör också hela idén med att skaffa en diskmaskin för att spara vatten, eftersom du förlorar allt du sparat. Naturligtvis ska du inte plocka i disk som har halva måltiden kvar, men att skrapa bort matrester är allt som behövs – speciellt om du använder tvättmedel av god kvalitet och spolglans.

Att plocka i

Att fylla diskmaskinen på fel sätt leder inte bara till halvbra resultat vad gäller diskningen, utan skörare föremål kan bli skadade. Att läsa manualen är det bästa sättet att ta reda på diskmaskinens alla egenheter, men här följer lite vanlig baskunskap om diskmaskiner:

 • Placera inte mer än en tallrik i ett fack eller föremål ovanpå varandra. De kommer inte att bli ordentligt diskade eller torkade.
 • Koppar, glas, små skålar och plastkärl ska alltid sättas i den övre korgen medan tallrikar, stekpannor, grytor och andra stora föremål passar i den nedre korgen.
 • När du plockar i större föremål bör du kolla att de inte blockerar vattenstrålarna, det kan också påverka diskresultatet.

Kom ihåg att diska diskmaskinen

smutsig diskmaskinMed 3 till 6 månaders mellanrum bör man köra underhållsprogrammet med rengöring för diskmaskinen för att få bort fett, tvål och mineralavlagringar i maskinen, nyare modeller påminner automatiskt om detta. Underhållsschemat beror också på vattnets hårdhet i området, kolla i manualen för exakta rekommendationer. Om din modell inte har ett program avsett för rengöring så kan du använda programmet med högsta temperatur. Diskmaskinsfiltret behöver också regelbunden rengöring. Skölj det i rinnande vatten och skrubba det med en mjuk borste och diskmedel om det behövs.

Sammanfattning

Att välja den bästa diskmaskinen för ditt hushåll kan först verka skrämmande. Men börja med att utgå från din budget, utrymmet i köket och de funktioner du tycker är relevanta. Vi fann att Bosch SMU46CW00S är den perfekta diskmaskinen för en familj. Den tar bort de svåraste matfläckarna och gör sig effektivt av med fukt samtidigt som den är tyst, ekonomiskt och förvånansvärt lätt att använda.

Nu när frågan vilken som är den bästa diskmaskinen har

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button