Skägg har kanske aldrig varit trendigare än nu. Ett välansat helskägg drar många beundrande blickar, vare sig det visas upp i badshorts på stranden eller i kavaj och slips på ett viktigt möte. Men du som står och stirrar dig blind på några små futtiga fjun i spegeln kanske undrar för hundrade gången: ”Hur snabbt växer skägg egentligen?”

Det händer inte över natten. Att odla skägg är en lång process som tar tid och arbete, särskilt om det ska vara snyggt och välformat. (Är det stenålderslooken du vill ha är det bara att strunta helt i utseendet – men det är tacksamt nog inte inne just nu.) Skägg växer precis som hår i snitt 1 cm i månaden, men detta varierar från den ene till den andre. Några män har turen att ha en naturlig ansiktsbehåring som i bästa fall måste trimmas en eller två gånger om dagen. Andra har det inte så lätt: en klen, gles och långsam hårväxt som ser allt annat än manlig ut kan vara en pina för bäraren, särskilt när man längtar efter ett snyggt helskägg.

Tänk på detta

Du som har varit slätrakad hela livet men nu vill övergå till gentlemanlooken har åtminstone en månadslång väg att vandra. Du måste vara beredd på vissa obehagliga skeenden under denna tid: det kommer att klia, bli smått irriterat och se ut som om du har fått finnar över hela hakan den första tiden, medan de första blyga hårstråna visar sig. Det kommer inte att likna skägg i början, vilket även kan leda till hånflin från inte ont menande kompisar. Under denna tid måste du stå emot impulsen att göra det lättaste och bara raka av det: kom ihåg att det är helskägget du ska gå för! Men det kan också få dig att fråga dig: finns det något man kan göra för att få skägg att växa snabbare?

Gör detta för att gynna skäggväxten

För att få ett snyggt skägg kan du följa dessa tips:

  1. skäggväxtMassera ansiktet. Du behöver inte hålla på med någon komplicerad process – ta dig 10 minuter i duschen, tvåla in ansiktet och skölj av. Massera sedan huden med fingertopparna i små uppåtgående cirkelrörelser. Detta får igång blodcirkulationen, och främjar skäggväxten i och med att hårrötterna blir stimulerade och får mer syretillförsel.
  2. Återfukta skinnet! Något som kommer att lindra kliandet rejält är att hålla skinnet rent från smuts och döda celler. Tvätta ansiktet på morgonen och på kvällen, och smörj sedan in en återfuktande ansiktskräm – på detta sätt mjukar du upp skinnet och håller det i gott skick.
  3. Ät manligt. Skäggväxten påverkas av hormonen testosteron. Ju högre nivåer av denna du har, desto snabbare skägget kommer att växa. Du kan påverka detta genom att äta extra proteiner och mättade fetter, som fet fisk, ägg, kokosfett och bönor. B-vitaminer spelar också en stor roll här. Biotin (B8) motverkar håravfall, stimulerar hårväxten och hjälper kroppen att producera keratin. B3 och B5 förbättrar blodcirkulationen, vilket också gynnar hårväxten. Skaffa gärna ett B-vitaminkomplex, eller ät en kost som är rik på kött, kyckling, ägg, fisk, mjölk, fullkornsprodukter, nötter och avokado.
  4. Adjö till stressen! Har du en jäktad, hektisk livsstil är det lätt att falla offer för höga stressnivåer. Detta kan orsaka håravfall och minskad tillväxt – för att inte tala om alla de andra negativa effekter det har på kropp och hälsa. Satsa på att ta det lugnt, njuta av stunden, visa tacksamhet och hjälpa andra. Det kommer att minska stressen i ditt liv, samt hjälpa dig känna dig mer tillfredsställd med dig själv och din vardag. Och, som bonus på köpet: det hjälper dig att få skägget att växa!
  5. Få tillräckligt med sömn. När det gäller sömnbehovet är vi alla olika – några behöver lite mer, andra lite mindre – men två saker är säkra: Mindre än 6 timmar per natt, och mer än 10 timmar per dygn, skadar mer än det hjälper. Se till att du får tillräckligt med kvalitetstid i sängen: sömn gynnar läkande och tillväxt av alla kroppsvävnader.
  6. Motionera mera. Vad är ett helskägg utan en snygg kropp att ståta med? Men bra motion har också en direkt effekt på skäggväxten: rörelserna förbättrar blodcirkulationen och får skäggrötterna att må bättre. Dessutom är motion ett bra sätt att motverka stress…
  7. Mineralerna koppar och zink är viktiga för hårtillväxten. Se till att du får i dig gott om dessa för att gynna utvecklingen av nya, starka hårstrån. Zink är dessutom känt som ”det manliga mineralet”, eftersom det behövs för att producera testosteron. Särskilt du som är otränad, överviktig eller dricker mycket alkohol bör se till att du får i dig tillräckligt av dessa mineraler.

När ska jag börja trimma skägget?

Växer skägget snabbare om man rakar det? Det kan verka så i början, men sanningen är att du som vill odla skägg gör väl i att låta det vara i en eller två månader. Låt det växa naturligt, och oroa dig inte så mycket över kala fläckar. När skäggstråna vuxit sig lagom långa, kommer de att täcka över eventuella problemområden – och även om det kommer att se lite otrimmat ut i början, är det väl värt att vänta ut det.

När skägget uppnått den längd och tjocklek du vill ha, är det dags för ett besök hos frisören. Där kommer du att få professionell hjälp och vägledning för att styla skägget: du väljer stilen, och de hjälper dig se om den passar din ansiktsform, vilka modifieringar du kan göra, och var linjerna går. Genom att låta proffsen ta hand om din första trimning sätter du ett mönster, som du sedan enkelt följer när du vill spara pengar genom att trimma skägget själv hemma.

Glöm inte att hålla ditt skägg rent, välfuktat och kammat: det är halva looken, och det säger mycket om dig som person. Skapa ett gott intryck genom att låta skägget tala för dig: det kan vara början till en livstid av en manlig, tuff look med helskägg i rena sjökaptenstilen.

Lycka till med skäggodlingen!

 

Vidare läsning:

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 18 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 18 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button