Du har bestämt dig för att låta skägget växa. Den plågsamma första månaden har gått, och du har nu en respektabel hårmängd på hakan. Det är dags att forma den enligt den skäggfrisyr du valt. Första gången detta ska göras är det en bra idé att låta proffsen göra det – de vet var linjerna ska sitta, och hur de ska forma skägget för att bäst passa din ansiktsform. Men att besöka frisören en gång i veckan bara för att hålla koll på skäggväxten kan bli väldigt dyrt i längden. En smartare idé är att lära sig att trimma skägget själv.

Förr i tiden klarade man av trimningen med lite lödder och en vass kniv. Det tog tid, och det var bäst lämnat åt barberaren. Nu för tiden är vi inte så begränsade: det finns ett stort utbud av olika rakapparater, skäggtrimmers och rakmedel att välja bland. När det gäller de elektriska apparaterna kan det dock vara svårt att bestämma vilken skäggtrimmer man ska välja. Denna guide kommer att beskriva de märken som är mest populära, för att hjälpa dig fatta ett bra beslut.

Detta ska du tänka på

När du ska välja trimmer, finns det vissa grunddetaljer som du alltid måste ta reda på och jämföra. Dessa är batteritiden, ljudnivån, tillbehören, användbarheten, och inte minst priset. Läs gärna recensioner om produkterna på nätet – genom att jämföra vad olika människor tyckt om den apparat du fallit för kan du avgöra om den verkligen kommer att uppfylla dina behov redan innan du betalt för den.

Philips: Hudvänligt med minimalt underhåll

vilken skäggtrimmer skall man väljaPhilips skäggtrimmers anses vara världens ledande varumärke. Du får två års garanti på ditt köp, var i världen du än befinner dig. Men det handlar inte bara om en modell: Philips har tagit fram något för alla. Vilken modell du än väljer, kan du vara säker på detta: produkten har designats för att ge en hudvänlig och effektiv trimning med minimalt underhåll. Några av favoriterna är:

 • Beardtrimmer Series 9000. Apparaten är laserstyrd, med blad som tillverkats helt i metall. Den drivs av ett avancerat litiumjonbatteri som räcker länge, och du får en precisionstrimmer med i paketet. Denna säljs för runt 1400 SEK.
 • Beardtrimmer Series 7000 har sitt vakuumsystem att tacka för sin popularitet. Apparaten är designad för att skapa minimal röra, i och med att alla avklippta skäggstrån fångas upp av vakuumsystemet, för en ren och fin trimning. Det finns 20 olika längder att välja mellan, och bladen är självslipande. Den tar 1 timme att ladda, och för det för du 100 minuters sladdlös användning. Modellen säljs för 1300 SEK.
 • Beardtrimmer Series 5000 kallas också för Stubble trimmer. Den har 0.2 mm precisionsinställningar, och även en inbyggd kam som underlättar arbetet genom att lyfta håret. 1 timmes laddning ger dig 70 minuters sladdlös användning. Bladen är självslipande och tillverkade helt i metall. Modellen säljs för 850 SEK.

Braun: Fokus på kontroll

Braun skäggtrimmers är designade för att ge dig den ultimata kontrollen över din stil. Det ska gå snabbt och enkelt att trimma skägget när det behövs, och du ska få det precis så långt du vill ha det. De tre populäraste modellerna är:

 • Braun Beard trimmer BT5090, som har en precisionsinställning på upp till 25 olika längder, med 0.5 mm mellanrum. Batteriet räcker i upp till 50 minuter, och du kan bruka den till både huvudhår och skägg. Priset går runt 600 SEK.
 • Braun Beard trimmer BT3040 har precisionsinställningar till upp till 39 olika längder, med 0.5 mm mellanrum. Den har designats elegant i svart med klarblåa detaljer, och batteriet räcker i upp till 60 minuter. Den kostar runt 500 SEK.
 • Braun Precision trimmer PT5090 är en trimmer som specialdesignats för linjer och konturer. Den har två kammar, på 5 mm och 8 mm, som låter dig trimma svåråtkomliga områden och definiera ditt skägg ytterligare. Varje batteri ger dig 120 minuters trimmning. Priset ligger runt 300 SEK.

Moser: Designade för proffsen

Moser skäggtrimmers är elegant förpackade i lätt hållna handtag. De är designade för att brukas i salonger, och ska räcka hela dagen. De populäraste skäggtrimmers som Moser har tagit fram är:

 • Moser Li + Pro Mini, som klipper upp till 0.4 mm kort hår där precision behövs, och kan därefter justeras till 3 – 6 mm. Motorn är chipkontrollerad, vilket gör att den har ett jämnt varvtal oavsett batterinivån. Den laddar på 45 minuter, och säljs för ca. 1800 SEK.
 • Moser ChroMini Pro har ett smalt skärhuvud som gör det lätt att komma åt och trimma även svåra områden. Den kan även användas för att klippa håret, men då tar den bara lite i taget. För varje laddning får du 100 minuters trimtid, och priset står runt 1400 SEK.

BaByliss: Vattentålighet och stadga

BaByliss skäggtrimmers är hållbara konstruktioner som designats för att stå emot användande i vått och torrt. De populäraste modellerna är:

 • BaByliss skäggtrimmer BASH510E, med roterande blad för en 360 graders trimning. Designad för att vara stabil, minimerar den olyckshändelser i darriga händer. Den vattentäta konstruktionen låter dig använda den i duschen, och även göra rent den i rinnande vatten. Den kostar runt 1400 SEK.
 • BaByliss skäggtrimmer BASH500E inkluderar en precisionstrimmer med vilken du kan välja önskad hårlängd – mellan 0.4 till 12 mm. 360 graders funktionaliteten hjälper dig få bukt med även de tjockaste stråna, och följer ansiktets konturer för en jämn trimning. Den säljs för ca. 2000 SEK.

Wahl: Användarvänligt vardagsbruk

Wahl skäggtrimmers är enkla, sladdlösa trimmers som ska underlätta jobbet att hålla reda på hår, skägg och nackhår åt dig. Favoritmodellerna är:

 • Wahl Lithium Pro Clipper, vars batteritid räcker till 100 minuters trimning mellan laddningar. Med sina 0.23 kg är den lätt att hålla i och hantera, och den säljs för ca. 700 SEK.
 • Wahl Hår och Skäggtrimmer, som kommer med 6 olika klipplängder och 3 utbytbara distanskammar. Skäggtrimmern har designats med självslipande stålblad, och drivs av 2 AA-batterier. Produkten kan kosta upp till 300 SEK.

Med denna guide hoppas vi att du kan avgöra den modell som designats för just din skäggväxt. Lycka till med valet!

 

Vidare läsning:

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button