En väderstation är ett mycket bra sätt att du får en komplett prognos gällande hur vädret är och eventuellt kommer att bli. En station som mäter väder har koll på vilka temperaturer det är både inom- och utomhus, hur mycket det har regnat, vilket lufttryck det och hur fuktigheten är i luften. Dessa funktioner har de flesta väderstationer som du kan köpa på marknaden, men de mer avancerade stationerna kan även varna om det är frost eller att du kan få information om vädret direkt till smartphones. Är du ute efter att alltid ha tillgång till en exakt väderprognos oavsett vart du befinner dig eller att du rent av är mycket intresserad av vilket väder som ska komma. Då är det smart att skaffa dig en tillförlitlig väderstation och du slipper vara beroende av SMHI och liknande som erbjuder prognoser av väder.

typer av väderstationer

Vilka typer av hemväderstationer finns det?

Innan det är dags för dig att köpa en väderstation är det bra att veta vilka typer av sådana det finns att välja mellan. Det gör också att du kan välja den typ av station som uppfyller dina behov bäst.

Reseväderstation – Namnet avslöjar i och för sig vad en väderstation som du kan ha med dig på resan gör. Det är en liten och kompakt station som du lätt kan packa ner i din packning. Perfekt om du är ute och vandrar, fiskar, cyklar och så vidare. Har du med dig en väderstation är du alltid uppdaterad vilket väder det kommer bli.

Varje dag väderstation – En väderstation som du nyttjar varje dag som en amatör är små och har bara de basic sensorerna. Dessa mäter temperatur in- och utomhus, luftfuktighet och ger dig en ungefärlig väderprognos.

Professionell väderstation – Är du verkligen intresserad av att följa vädret och ha koll på väderhistorian, då är det en professionell väderstation du ska införskaffa. Den ger dig en mer exakt väderprognos och gör att du alltid kan vara förberedd oavsett vilket väder det blir.

Var ska du placera varje sensor?

Varje väderstation har ett antal sensorer på den och därför är det bra att tänka på var du sätter stationen för att få bästa möjliga mätning. Därför är alltid bra att veta vad dessa mäter för att du ska kunna placera din väderstation rätt. Här kommer några goda råd och tips på vad du ska tänka på när du placerar din väderstation där hemma.

Temperatursensor

När det gäller temperatur gäller det att inte sätta stationen i direkt solljus men funkar i ett öppet läge. Däremot bör du inte sätta temperatursensorn nära marken, taknocken, i gräset eller andra lättvärmda placeringar.

Vindhastighetssensor

Sätt den på ett öppet område där vinden kommer åt från alla håll, men sätt inte sensorn under eller nära träd, mellan hus som står nära eller andra område där det finns hinder som kan påverka vindens hastighet.

Regnuppsamlare

Väderstation med regnmätare finns det några modeller som har och de mäter hur mycket regn det har kommet mellan vissa tidpunkter. För att få optimal mätning bör stationen stå öppet så att regnet har möjligheten att hamna i mätaren. Därför bör den inte stå intill eller under buskage, träd, takskägg eller liknande.

Fuktighetssensor

Mäter hur fuktig luften är och därför bör denna sensor finnas på ett öppet område för att ge den mest korrekta mätning. Vilket innebär att du inte bör sätta sensorn intill en vägg, under tak och växter.

Inomhussensor

Sensorn som finns inomhus mäter helt enkelt temperaturen inomhus. Denna bör sitta på en central plats där inne, men inte över någon typ av värmekälla (exempelvis element, kamin, hushållsmaskiner och vitvaror)

Månfas

månfaser

Det finns vissa väderstationer som berättar för dig månens cykel. De olika månfaserna påverkar din sömn och veta när tidvattnet kommer samt liknande naturfenomen.

Att tänka på…

Tänk på att mätningarna kan skilja sig mellan om väderstationerna installeras i staden jämfört med ute på landet. I en stad påverka de andra husen resultatet av mätningarna eftersom de står så tätt och inte har några större tomma områden.

Att göra eller inte göra i samband av installation av en hemväderstation

Oavsett vilken om du köper en reseväderstation, väderstations trådlös eller annan typ finns det några saker som du bör tänka på innan du ska installera den. Själva installationen är enkel eftersom det medföljer en bruksanvisning på hur du ska göra och tänka på. Här kommer några att göra eller inte göra inför köpet av en väderstation och frågor du ska ställa dig:

Varför vill du köpa en väderstation?

Det är dumt att slösa bort dina pengar på en station som mäter väder som inte uppfyller dina behov och därför bör du fundera på vad du vill få ut av din väderstation. Ska du bara ha koll på inom- och uthustemperaturerna, om det är fuktigt eller hur mycket det blåser. Då är det inte speciellt smart at köpa en väderstation som har en massa finesser du inte utnyttjar.

Är väderstationen lätt att installera?

Vill du vara säker på att väderstationen ska vara enkel att installera är det en trådlös väderstation du ska skaffa. Det tar nämligen minst tid att placeras där du vill ha den. Därefter behöver du bara ansluta enheten och WiFi , för att sedan få dina väderprognoser direkt. Ett annat alternativ är att skaffa en USB-väderstation som också är enkel att installera eftersom du kopplar in USB-kabeln i datorn och därefter får du prognosen för vädret.

väderstation

Var ska du placera väderstationen?

Omgivningen har en stor betydelse för att du ska få korrekt data gällande vädret. Du behöver tänka på att stationen inte ska stå i direkt solljus, skyddad under träd eller tak, inte för nära vägg och liknande, detta eftersom dessa faktorer påverkar prognosen för vädret.

Vad har räckvidden för betydelse?

Räckvidden för en väderstation innebär hur långt från enheten som den läser av. De vanligaste hos trådlösa stationer har en intervall på 30 – 90 meter. Därför gäller det att inte räckvidden blockeras av olika typer av hinder, såsom exempelvis trädgårdsväxter, byggnader och kullar. Vid köp av en väderstation är det mycket viktigt att se till att räckvidden är rätt för att vara säker på att du får korrekt information gällande temperatur, fuktighet, vindhastighet och eventuellt mängd nederbörd.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 10 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 10 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button