Rakningen är en del av den dagliga rutinen för de flesta män. Man börjar lite entusiastiskt någon gång i tonåren med att skära av de första futtiga stråna som växer fram, men upptäcker snart att det kanske inte är så roligt i alla fall – en dålig rakning kan leda till ett ojämnt resultat, samt otäcka skärsår och irriterad hud. Hur rakar man sig på rätt sätt, för att slippa dessa negativa effekter? Med tanke på hur många gånger du kommer att behöva raka dig under din livstid, kan det vara värt att få några tips och tricks om hur man gör rätt från början. Här framställer vi en guide för dig som är nybörjare, och även för dig som kanske har hållit på några år men känner att du skulle kunna göra det bättre.
Första steget: förberedelse
Det handlar inte bara om att gå in i badrummet, fatta tag i rakhyveln och köra – detta är säkraste sättet att göra sig illa på. Och eftersom detta är något du kommer att behöva klara av dagligen, måste du ta hand om din hy först. För att hårstråna ska kunna skäras av lätt och skadefritt, måste du mjuka upp dem först. Detta klarar du lätt i duschen – lite varmvatten mjukar upp stråna, så kombinera gärna rakningen med morgonduschen. När hår och hy mjukats upp, kan du fortsätta med nästa steg – i själva duschen ska du dock inte föra några vassa objekt nära ansiktet, eftersom det finns en risk att du halkar på det hala golvet och gör dig ordentligt illa.
En ansiktsskrubb kan hjälpa ganska mycket efter badet. Den tar bort döda celler och smuts, samt mjukar upp huden ytterligare. Detta bidrar till att minska hudirritation – eftersom du inte behöver köra rakhyveln så hårt mot skinnet, minskar risken för små skärsår, och du förlänger livet på dina rakblad.
Att välja rakmedel
Bilden av barberaren med kniv i handen som står lutad över sin kund är inte komplett utan rakskummet som täcker hela nedre delen av ansiktet. Men hur kan du välja om du ska nyttja dig av detta eller inte, och i så fall, vilken sort som är att föredra? Här kommer en beskrivning på de olika produkter som finns på marknaden, och vem de passar bäst för, så att du kan göra ett bra val:
- Rakoljan är avsedd att användas under ett annat rakmedel, som skum eller gel, för att få det att glida bättre. Har du minimal skäggväxt kan du också använda rakoljan som enda medlet.
- Rakskummet passar bäst för den som inte har så kraftig skäggväxt. Det ska appliceras på våt haka några minuter innan rakningen, så att det kan hinna verka.
- Rakgelen är ofta genomskinlig och passar bättre till normal eller grov skäggväxt. Det löddrar inte, och du behöver bara applicera ett litet lager. Rakgelen passar utmärkt för dig som har långt skägg, eftersom det gör det enkelt att se skägglinjerna och du kan raka skägg och skäggfria områden utan att riskera att förstöra skäggkanten. Vänta några minuter efter appliceringen så att rakgelen hinner verka.
- Raktvålen ska med lite vatten vispas upp till lödder. Detta lödder arbetar du sedan in mellan skäggstråna och huden med hjälp av en rakborste. Det finns olika sorters raktvålar, alla tänkta för olika sorters skäggväxt och hud, så läs instruktionerna på paketet när det är dags att välja. De innehåller alla ämnen som ska återfukta huden och förhindra att den torkar ut.
- Rakkrämen ska liksom raktvålen vispas upp till ett lödder med hjälp av rakborsten. Kvalitén är mycket högre än på rakskummet, så har du grova skäggstrån ska du absolut testa denna produkt.
När du valt rakmedlet är det dags att se över dina instrument: rakhyvel eller rakapparat? Här kommer en steg-för-steg guide om både det ena och det andra.
Rakhyveln: Så fixar du en lyckad våtrakning
- Välj en rakhyvel med flera skarpa rakblad och ett flexibelt huvud. Detta kommer att ge dig bättre åtkomst till svårrakade ställen.
- Applicera rakmedlet efter att ha förberett huden efter beskrivelsen ovan, och vänta ett par minuter.
- Strama upp huden med ena handen för att få rakhyveln att komma så nära skinnet som möjligt.
- För rakhyveln över huden i samma riktning som håren växer. Kör den inte hårt – det är de skarpa bladen som ska göra jobbet. Se till att du inte drar den flera gånger över samma yta, så minskar du irritationsmoment.
- Skölj av rakhyveln i rinnande vatten mellan varje drag. På så sätt får du bort rester av håstrån och döda hudceller, vilket bidrar till att nästa drag blir lättare och rakhyveln slits mindre.
- Behöver du en närmare rakning kan du applicera lite mer rakmedel och köra rakhyveln mothårs. Detta bör dock inte göras alltför ofta, eftersom det är väldigt påfrestande för huden.
- Lämna de svåraste delarna till sist, så får rakmedlet verka längre där.
Rakapparaten: Torrakning när tiden tryter
Rakning med rakapparat kallas också torrakning, eftersom du inte behöver blöta huden i förväg eller applicera ett rakmedel. Välj den längdinställning du vill ha, och sätt på apparaten. För den över huden med små cirkelrörelser. Är det svårt att komma åt vissa hårstrån, kan du strama till huden lite så att de reser sig mer. Kom ihåg: tryck inte apparaten hårt mot huden! Detta är ineffektivt för rakning, och orsakar dessutom irritation och hudinfektioner. Låt de roterande bladen i apparaten göra jobbet åt dig.
Glöm inte att ordentligt rengöra rakapparaten efter varje omgång för att undvika bakterietillväxt, och låta den torka innan nästa rakning.
Vårda huden efter rakning
Det är minst lika viktigt att vårda huden efter rakningen som det är att förbereda den innan, och detta oavsett om det handlat om våtrakning eller torrakning. Skölj av huden med gott om kallt vatten: detta stänger alla porerna och förhindrar att smuts samlas där och skapar infektioner. Applicera en fuktgivande kräm eller en aftershave: detta mjukar upp huden ytterligare, och förhindrar uttorkning.
Färdig? Bra! Då är det bara att vänta tills i morgon, och göra om det…