För de allra flesta människor faller det sig naturligt att ta väl hand om insidan av sitt hem. Den som äger ett hus lär sig dock snabbt att också utsidan behöver regelbundet underhåll. Att ta väl hand om fasaden kommer i längden att förbättra husets allmänna skick och därmed också höja dess värde. I detta inlägg får du veta mer om allt du behöver känna till för en högtryckstvätt av ditt hem på ett effektivt, tryggt och smart sätt.

Vilka material passar att tvätta med en högtryckstvätt?

materials of housesAtt tvätta fasaden med en högtryckstvätt ett mycket effektivt sätt att göra rent utsidan av ditt hem. Samtidigt är det viktigt att ta hänsyn till vilket material du har för avsikt att göra rent innan du bestämmer dig för vilken metod du skall använda dig av. Material som vinylpaneler, träpaneler, aluminiumpaneler, stålpaneler, stuckatur och tegel går fint att tvätta med en högtryckstvätt.

Har ditt hus en träbeklädnad bör du dock tänka en extra gång innan du väljer högtryckstvätt eftersom ett högt tryck kan skada virket. Du vill ju inte att rengöringen skall orsaka skador som kan behöva dyra reparationer. Innan du bestämmer dig skall du därför gå igenom ditt hus för att kontrollera om fasaden har några material som inte kan högtryckstvättas alls eller sådana som bör tvättas med ett lägre tryck.

Steg för steg-guide till en lyckad högtryckstvätt

Här har vi samlat viktiga saker du bör tänka på för att genomföra en effektiv högtryckstvätt av fasaden. Genom att följa tipsen kommer du att få ett riktigt snyggt resultat.

Verktyg du behöver

Börja med att investera i ett bra skydd för marken. Vid en högtryckstvätt kommer nämligen färgpartiklar från väggarna att kunna lossna och landa nedanför fasaden. Försäkra dig också om att du har kläder som passar för uppgiften och som du inte är rädd om. Införskaffa också skydd som du kan använda för att exempelvis täcka delar som inte kan tvättas eller där du inte vill att vatten ska läcka in.

Sist men inte minst bör du också ha ett munstycke som du kan använda som förlängning vid högtryckstvätt. Detta för att kunna nå högre upp på fasaden och se till att hela huset blir tvättat.

Förberedande arbete

När du har införskaffat de nödvändiga verktygen är det dags att påbörja förberedelserna för själva tvätten. Ett noggrant grundarbete är nödvändigt för att du ska få optimalt resultat.

Steg ett är att förtvätta ytan med någon form av rengöringsmedel för högtryckstvätt. Det går bra att använda allt från vanlig såpa, eller till och med diskmedel om du önskar rengöra med ett så skonsamt rengöringsmedel som möjligt. För grövre rengöring på riktigt svåra problem med mögel, svamp och alger kan du istället använda fasadtvättsrengöring.

För smidigast applicering bör du använda dig av ett vidvinkelmunstycke. Det är lättast att applicera rengöringsmedlet med hjälp av en svamp eller en speciell tvättborste. Du skall alltid arbeta nedifrån och upp för att undvika att det blir strimmor.

Dags att använda din högtryckstvätt

Följande steg innebär att du skall börja tvätta fasaden med din högtryckstvätt. För att tvätta din fasad behöver du enligt råd och rön använda en högtryckstvätt som erbjuder minst 2,3 GPM vilket indikerar flödestrycket.

Det rekommenderas att du står minst 1 meter från husfasaden då du tvättar den med en högtryckstvätt. En tumregel är att du dubblerar trycket genom att stiga en meter närmare. Använd ett munstycke på mellan 25 och 40 grader. Anpassa alltid trycket beroende på reaktionen du får när du först startar. Det är bättre att börja med ett mindre tryck och öka det vid behov. Börja längst ned och arbeta dig uppåt även vid själva rengöringen.

Rikta strålen längs med fasaden för bäst resultat och för att undvika att fukt letar sig in bakom panelen om trycket är för högt.

Efterarbete

Efter att du rengjort hela fasaden är det viktigt att du lämnar den att torka. Skall du måla nytt efter att fasaden har torkat måste du också ta bort överflödig lös färg från fasaden.

Säkerhet

Säkerhet är A&O för alla som skall hantera en högtryckstvätt. Utöver att förbereda genom att lägga ut skyddande presenning bör du bära någon form av skyddsglasögon och smidig klädsel som du inte är rädd om. Vatten och elektricitet går inte ihop. Försäkra dig därför om att du täcker över sådana delar av fasaden på ett sätt som gör att vatten inte kan leta sig in och koppla ur eventuella kontakter som finns inkopplade till andra maskiner.

Vid tvätt av trappor är det viktigt att du riktar munstycket rakt nedåt och med en svepande rörelse fram och tillbaka tvättar trapporna. Börja alltid längst upp och arbeta dig nedåt.

Så ofta skall du rengöra ditt hus med högtryckstvätt

Nils Hallenberg, docent och forskare på Göteborgs Universitet berättar i denna artikel om hur hus kan drabbas av angrepp av mögel, svamp och smuts i olika grad beroende på väderförändringar, läge och materialet som huset är byggt i. Generellt bör du rengöra fasaden minst en gång per år och det är alltid bäst att undvika riktigt heta dagar då solen står som högst på himlen.

Ett hus som tas väl om hand på en regelbunden basis kommer att upprätthålla en vacker fasad som inte skadar husets konstruktion. Att även ta väl hand om utsidan av huset är med andra ord en investering som är väl värd såväl din tid som dina pengar. Du har nu kunskapen som du behöver för att kunna genomföra en trygg och säker rengöring av ditt hem med hjälp av en högtryckstvätt. Lycka till!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 16 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 16 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button