Vi har alla en dammsugare hemma och kanske också en dammborste. Du har säkert också ett gäng olika munstycken som kom med dammsugaren när du köpte den som ligger någonstans i städskåpet. Handen på hjärtat – hur många gånger har du använt dem? Förmodligen inte så ofta. Orsaken är säkert densamma som för de flesta av oss: du vet helt enkelt inte vad du ska göra med dem.

Efter att du läst den här artikeln kommer du veta och säkert bli lika förvånad som oss. De är förvånansvärt användbara och kommer göra din städning mycket lättare. Dessutom kommer ditt hem bli betydligt renare på köpet! Det är nämligen inte bara dammsugarpåsar man kan byta på dammsugaren utan en hel del annat också. Häng med, oavsett om du har en handdammsugare, sladdlös dammsugare, stående dammsugare eller en med hjul som du drar efter dig kommer du ha nytta av vår artikel.

Dammsugartillbehören du behöver ha koll på

Det finns ett gäng olika dammsugartillbehör och en del av dem får du med när du köper en dammsugare och andra behöver man lägga till. De vanligaste dammsugartillbehören får du ofta med när du köper en dammsugare. Detta är vad du behöver ha koll på:

Kombinationsmustycke

Ett kombimunstycke är det vanligaste munstycket och många använder bara detta när de dammsuger. Det är inget fel i det eftersom det är praktiskt och kan användas både till hårda golv och mattor och det är ett mångsidigt tillbehör. Det har styva borststrån längs kanten och det sitter det en knapp eller spak på ovansidan. Genom att trycka på knappen eller spaken kan du antingen skjuta fram borststråna eller fälla in dem i munstycket allt eftersom du städar. Detta gör det smidigt om du har en kombination av mattor och parkett eller trägolv och inte vill skada det ena eller andra.

Möbelborste

MöbelborsteDe här borstarna har en rejäl borst och är gjorda för att dammsuga madrasser eller soffor. Borsten får upp damm och smuts som sedan sugs in i dammsugaren och det blir rent. De är också perfekta att använda på stoppade möbler.

Möbelborstmunstycke

Ja de heter nästan likadant som det förra munstycket men de är inte likadana. De här borstarna är små och smala så att det enkelt kommer in i springor och skrymslen så att du enklare kan dammsuga i springor mellan sittkuddar eller sticka ner munstycket mellan två soffdelar till exempel.

Fogmunstycke

Fogmunstycket har en smal, avlång design som gör det perfekt för att dammsuga längs lister, i fogar och i andra små och trånga utrymmen som ett vanligt munstycke har svårt att komma åt. Ibland kommer de med ett speciellt elementmunstycke i samma paket, se nedan för mer om detta munstycke. Fogmunstycket är smidigt eftersom det är smalt och kan komma åt mellan dynorna i soffan eller för dammsugning av bilen. Det smala munstycket kan användas för mycket mer än man kan tro. Det är smidigt för att dammsuga lister på spegeldörrar eller i trånga utrymmen bakom garderober eller andra platser där det kan vara svårt att komma åt.

Parkettborste

Parkettmunstycket kan användas för det mesta men är inte så smidigt för mattor. När du ska dammsuga hårda golv som trä-, parkett- eller klinkergolv är det dock det bästa valet av munstycke. Det är nämligen utrustat med styva borststrån längs med kanten på munstycket som ger en extra effektiv rengöring och samtidigt är skonsamt mot golvet.

Specialtillbehör

Specialtillbehör är inte så krångligt som det låter. Det är helt enkelt dammsugartillbehör som används för specifika arbetsuppgifter som att dammsuga upp hundhåren eller rengöra madrassen. De här munstyckena kan ofta användas till annan städning också men de är främst tillverkade för att utföra en speciell uppgift.

Elementmunstycke

Elementmustycket har borst och ser lite ut som en diskborste och är tänkt att användas för dammsugning av element. Dessa är extra användbara för den som har klassiska element som inte är släta eftersom de för det enkelt att komma åt och göra rent. Munstycket har både borst och en smal design för att komma åt i utrymmet och samtidigt ta med sig damm med hjälp av borsten. Mycket smidigt verktyg för dem som har klassiska element hemma.

Madrassborste

Det finns också speciella madrassborstar som är praktiska för att rengöra madrasser. Som bekant samlas både damm, smuts och kvalster lätt i sängarna och att dammsuga och lufta madrassen regelbundet gör att den håller längre. Madrassborsten är speciellt framtagen för att göra riktigt rent. Ett tips här är att dammsuga båda sidorna av madrassen när du ändå är igång och gör rent den så att den blir helt dammfri.

Dammborste

Det här är en praktisk och smidig borste som gör det lätt att fixa storstädningen. Dammborstmunstycket är ofta runt eller ovalt och har lång strån så att det blir enkelt att dammsuga bort damm från dörrar eller andra ställen där det samlas damm. Längst uppe på dörren, på garderober och andra ytor där det samlas damm är detta din bästa vän.

Katt- eller hundhårsborste

Har du husdjur? Lyckliga du! Men det finns en sak som är lite besvärligt: djurhår. De tenderar också att krypa in precis överallt. Det finns speciella borstar för dammsugare som är praktiska när man har ett husdjur hemma. Om du försökt med andra borstar vet du att de inte klarar att ta upp allt. Katt- och hundhårsborstar har anpassats specifikt för att enkelt ta upp djurhår. Det tar snabbt bort hår och ludd från golv, möbler och mattor.

Slutligen

Även om det kan verka överväldigande med alla olika borstar kommer du snart upptäcka hur praktiskt det är med en borste som klarar uppgiften bättre än du kan med ett annat tillbehör. Alla dammsugare kommer med en uppsättning munstycken men det kan vara lite olika vilka de är. Ett tips här är att titta i användarmanualen som kommer med dammsugaren. Där finns alla delar beskrivna och det kan hjälpa dig att se vad du har och vad du kanske behöver lägga till. Vi kan lova dig att har du husdjur kommer du älska katt- och hundhårsborsten!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 8 / Genomsnitt: 4.5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 8 / Genomsnitt: 4.5
Back to top button