Det finns inget som är manligare än ett långt, välansat skägg. Men vägen dit kan kännas tuff för nybörjaren. Det tar ju sin tid bara att få skägget att växa ut, och under tiden ska man försöka ha det under kontroll för att undvika stenålderslooken. Ett besök hos barberaren en gång i veckan kommer garanterat att hjälpa dig fixa ett snyggt, avundsvärt skägg. Men det kostar pengar, och ju oftare man går, desto dyrare blir rakningen. Är det då bara de rikaste som kan ha råd med skägg? Kan man inte fixa trimningen hemma?


Jo då, det går. Du kan lära dig att trimma skägget hemma, och ju mer du övar, desto bättre kommer du att bli på det. Inom kort kommer du att ha det där långa, snygga, tuffa skägget du trånar efter, och det utan att behöva betala skjortan för extern hjälp. Här kommer en trimma-skägg-guide för att hjälpa dig komma igång!

Detta ska du veta

Om det är första gången du ska övergå från den renrakade till den skäggiga stilen, måste du förstå att det första som kommer att ske är en period av kliande utväxt, tveksamt utseende och hånflin från kompisarna. Den positiva sidan är att det är här du övar på att ansa skägget, så när det blir fel, kommer det inte att vara så märkbart – och när skägget är längre, har du redan en viss expertis på att sköta det. Är du villig och redo att gå igenom denna period, är det bara att börja!

En bra plan

Det gäller inte bara att låta skägget växa vilt. Du måste ha en bra plan, som du bestämmer i förväg. Se över din ansiktsform och skägglinjerna på hals och kinder. Enligt detta måste du avgöra vilken skäggfrisyr du vill ha, och som passar bäst till ditt utseende. Det är viktigt att du får dessa linjer rätt, eftersom de bidrar väldigt mycket till att skägget ser välvårdat och distinkt ut. En bra idé är att vända dig till proffsen först. De vet exakt hur man trimmar skägg i olika stilar, och de kan hjälpa dig få koll på linjerna – allt du behöver göra efteråt är att följa mönstret. Detta är betydligt enklare än att försöka få formen rätt själv första gången.

Rätt verktyg

trimma skägg guideSkäggstrån är hos de flesta män grövre än håret på huvudet. Det är därför viktigt att du har tillräckligt vassa verktyg av bra kvalitet, vare sig det handlar om en sax, en kniv, ett rakblad eller en trimmer. Det är också viktigt att du har en kam till hands, och en handhållen spegel så att du kan få en ordentlig översyn av gömda ställen. En sprayflaska med vatten kan vara bra att ha nära, eftersom lite väta kan göra det enklare att få raka linjer. Kom dock ihåg att skäggtrimning skiljer sig från hårtrimning i detta: det är mycket enklare att få rakt skägg när det är torrt, eftersom stråna lägger sig ordentligt då. När du blöter dem kan de bete sig lite annorlunda, och formen blir inte som du tänkt dig när skägget sedan torkat.

Att trimma kort skägg

Skägget måste vara välansat vare sig du redan uppnått den längd du vill ha eller håller på att spara ut det till en lång stil. Så här trimmar du kort skägg:

  1. Välj en skäggtrimmer som har många längdinställningar. Detta kommer att göra det enklare för dig att forma skägget lite i sänder, tills du lyckas med din tänkta frisyr. Kom ihåg att en liten och nätt apparat gör det lätt att få proportionerna rätt, men den måste också vara tillräckligt kraftfull för att orka köra genom tjockt skägg.
  2. Kamma ut skägget och lyft även de längre stråna – detta gör det lättare att komma åt och klippa av dem.
  3. Trimma skägget lite i sänder, och håll dig till de tänkta linjerna. Gör det långsamt och mät ordentligt: att raka av för mycket hår går på ett par sekunder men kan ta flera veckor att få fixat.
  4. När det blir dags att klippa raka kanter på din frisyr, kan du enkelt fixa detta genom att ta bort trimmerns längdguide och vända på den. De raka kanterna kan vara på kinderna eller på halsen beroende på den skäggfrisyr du valt att använda.

Att trimma ett längre skägg

Det går lättare att hålla reda på ett längre skägg med hjälp av en skäggsax. Välj en som är ordentligt vass, och gör så här:

  1. Rengör skägget och kamma igenom det uppifrån och nedåt med en skäggkam.
  2. Kamma skägget igen, nerifrån och upp denna gång, för att lyfta alla skäggstrån. Klipp av de som är lite längre än de andra med skäggsaxen, medan du håller upp kammen för att hjälpa dig mäta rätt. Trimma skägg på halsen genom att hålla skäggkammen parallellt med skägglängden på kinderna.
  3. På kinderna ska skägget vara kortare, medan det kan vara mycket längre under hakan. Det är övergången som kan vara komplicerad, eftersom den måste fixas mjukt. Håll kammen lodrätt och dra den längs med kinderna. Klipp skäggstråna rakt upp, medan du följer ansiktsformen.
  4. För att trimma mustaschen ska du kamma den rakt ner. Klipp den i linje med överläppen.

Den skäggfria delen

För att skägget ska se snyggt och välvårdat ut, måste du även ta hand om de delar av ansiktet som ska vara renrakade. Raklödder kan göra det väldigt svårt att hålla reda på var linjerna är, och då blir det lätt att skära fel och förstöra hela frisyren. Välj då i stället en transparent rakgel så att du ser var du rakar dig, och ta bort skäggstrån som växer där de inte ska med en vass rakhyvel.

Vårda om ditt skinn

När både rakning och trimning är färdiga ska du tvätta av ansiktet igen för att få bort alla rester av gel och avklippta strån. Vårda därefter skinnet genom att applicera en återfuktande lotion, särskilt på de ställen du renrakat dig. Kamma igenom skägget en sista gång. Du är nu redo att ståta med din tuffa stil!

 

Vidare läsning:

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button