Dokumentförstörare har funnits länge men de har tidigare mest använts av regeringar och militära organisationer fast de från början tillverkades för att kunna strimla papper för att bland annat kunna strimla anti-nazistiska papper. Ja, det låter som någonting ur en film men det är faktiskt sant. Sedan andra världskriget har det förstås hänt en hel del och idag har hotet om identitetsstöld och vikten av att följa lagar som GDPR gjort att många fler är intresserade av och behöver en dokumentförstörare med en hög säkerhetsklass. Förutom säkerheten handlar det också om att hjälpa miljön, att minska sopberget och att också omfatta digitala filer, kreditkort och bankkort och en hel del annat. Men vad vet du egentligen om dokumentförstörare?

1. Historien bakom dokumentförstöraren

Den allra första dokumentförstöraren uppfanns av abbot Augustus Low från Piercefield, New York i USA. Lows patent bestod av en pappersbehållare som skulle erbjuda en mer kompakt metod för att kassera viktiga papper. Han tänkte att hans uppfinning skulle användas av banker och bokförare men hans patenterade uppfinning tillverkades aldrig. Den första mekaniska dokumentförstöraren byggdes istället i Tyskland 1935 av Adolf Ehinger. Den hade en manuell vev som man vred på för att förstöra pappret och kunde bara förstöra ett ark åt gången. Han sålde senare flera av sina dokumentförstörare till olika myndigheter och ambassader. Anledningen till att Adolf tillverkade maskinen var för att han ville kunna förstöra anti-nazistiska papper så att inte myndigheterna skulle få reda på hans åsikter.

2. Ödets ironi

Fritz Kolbe var för sina samtida en typiskt korrekt nazisttjänsteman. Han arbetade som en av många byråkrater i Adolf Hitlers utrikesministerium. Under större delen av andra världskriget gjorde han bara en enda sak: han anställdes nämligen för att strimla dokument som nazisterna inte ville att någon obehörig skulle kunna se. För att kunna göra det använde han sig av dokumentförstöraren som Aldolf Erhinger hade uppfunnit för att strimla anti-nazism propaganda…

3. Det kalla kriget

Under det kalla kriget ökade populariteten för dokumentförstöraren som Erhinger hade uppfunnit. Det var kanske inte så konstigt eftersom det också var en tid för spioner. Dokument med information kunde vara en guldgruva för dem som fick tag i dem och både dåvarande Sovjetunionen och USA använde flitigt dokumentförstörare för att strimla hemliga papper, rapporter och undersättelseinformation.

4. EBA Maschinenfabrik

Erhingers papperstrimlande dokumentförstörare sålde bra. Hans företag växte efter andra världskriget och särskilt under 1950-talet. 1959 skapade företaget den första korsskärande dokumentförstöraren. Det var en skärmaskin som klippte papper, inte bara i remsor, utan också i små bitar för en ökad säkerhetsnivå. Företaget, EBA Maschinenfabrik, producerar faktiskt dokumentförstörare än i dag men har sedan dess bytt namn till Krug & Priester, som köpte företaget 1998.

5. Watergate-skandalen förde dokumentförstöring i rampljuset

Dokumentförstörare har spelat en roll i många stora historiska ögonblick. Nixon använde en dokumentförstörare under den ökända Watergate-skandalen. Nixon skickade helt enkelt ut vice president Spiro Agnew för att hålla media sysselsatta medan G. Gordon Liddy gick till sitt kontor och påbörjade dokumentförstörandet… Man ska dock komma ihåg att vid den här tiden ansågs presidentens papper enligt lag vara presidentens privata egendom. Nixon kunde ha donerat dem till National Archives men de kunde inte kräva att han skulle göra det. Det var inte förrän en lag, som kom 1978, där det fastslogs att presidentens register inte är presidentens privata egendom som detta förändrades. Lagen innebär i korthet att presidentens papper är allmän egendom som tillhör regeringen.

6. Iran-Contra skandalen

Överstelöjtnant Oliver North använde en dokumentförstörare för att strimla viktiga dokument under Iran-Contra-skandalen. Iran-Contra skandalen var en mycket omskriven politisk skandal i USA som inträffade under den andra perioden av Reagan-administrationen. I mitten av 1980-talet sålde USA, i hemlighet, vapen till Iran för att frigöra amerikanska gisslan i Libanon, enligt det som framkommit kring denna skandal. Under denna tid ökade användandet av dokumentförstörare på den Amerikanska ambassaden dramatiskt. Särskilt efter att den amerikanska ambassaden i Teheran hade övertagits av iranska militanter.

7. Stulna identiteter

Hur många utsätts för ID-kapningar varje år? Fler än du tror! Hela 27 procent av svenska folket uppger att de under 2020 varit utsatta för minst ett ID-kapningsförsök enligt polisens uppgifter. Över 2 miljoner svenskar har drabbats under 2020. Identitetsintrång eller ID-kapningar innebär att någon annan använder din legitimation, dina lösenord, ditt personnummer eller ditt mobila BankID. De flesta gör det för att beställa varor eller ta lån. Det är en form av bedrägeri och är, så klart, riktigt obehagligt för dem som drabbas. Att antalet ID-kapningar ökar har också gjort att behovet av dokumentförstörare har vuxit lavinartat. Allt fler förstår att det inte är smart att bara klippa kortet och kasta i soporna…

8. Hjälp miljön

Visste du att 1 ton papper sparar 17 träd? Och visste du att papper kan återvinnas upp till 7 gånger? Det är därför det är så viktigt att man återvinner papper istället för att såga ner fler träd. Att makulera ditt pappersavfall ger dig inte bara fullständig säkerhet utan det gör det också möjligt att återvinna ditt pappersavfall på ett effektivare sätt eftersom strimlat papper tar mindre plats och gör att du kan samla ihop mer av det. Det sparar på miljön och gör att du kan vara en miljöhjälte i vardagen.

9. Lagar som driver utvecklingen

Nya lagar kring sophantering har drivit utvecklingen av återvinning av papper till stora delar. Vi har alla blivit mer medvetna. Det har också gjort att dokumentförstörare har blivit allt vanligare i den privata sektorn under de senaste åren. Inte bara för att den gör det enklare att samla papper för återanvändning men också för att vi blivit mer medvetna om behovet av att vara försiktig med personuppgifter. Lagar som GDPR till exempel har också drivit på utvecklingen.

10. Digitala filer

Eftersom dokumentöverföringen har skiftat från papper till digitala filer har dokumentförstörare förbättrat sin kapacitet att hantera fler saker än bara papper. Idag kan många dokumentförstörare till exempel strimla DVD-skivor, CD-skivor och identitets- och kreditkort eller bankkort av plast. Det finns till och med digitala dokumentförstörare som kan rensa hårddiskar från filer på samma sätt som en dokumentförstörare men digitalt och se till att ingen känslig information är kvar när till exempel en dator från en myndighet åker till sopsorteringen.

Så, oavsett om du letar efter en dokumentförstörare bäst i test eller bara vill strimla papper för att ta med strimlat papper återvinning, använda den för skydd mot identitetsstöld eller för att du helt enkelt vill vara en miljöhjälte är en dokumentförstörare nästan ett måste. Den har nämligen inte bara en spännande historia utan är en viktig del av vårt moderna liv.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
Back to top button