Din nyinköpta TV är ganska snygg där den står i vardagsrummet, med sina blänkande raka linjer och inbjudande stor skärm. Helst vill du ju pröva den på en gång: det kommer att vara mycket roligare att kolla på dina favoritserier nu när du faktisk kan se detaljerna och färgerna som de ska synas. Men du får inte glömma bort att ljudet är halva upplevelsen: hur stor din TV än är, kommer det att vara ganska irriterande att se en film med skrapigt ljud. Och sanningen är att de allra flesta TV-apparater har inte den bästa ljudkvalitén. Därför är det många som väljer att göra filmernas musik och ljudeffekter rättvisa genom att komplementera TV:n med ett par bra högtalare. Vad ska du tänka på när du väljer högtalare? Hur kan du installera dessa? Och kan man parkoppla flera bluetooth högtalare? Här kommer svaren på dessa frågor!

Vilka högtalare ska jag välja?

Det finns flera alternativ när du ska välja ljudsystem. Vad du än bestämmer dig för, måste du komma ihåg att välja högtalare till TV:n från samma märke och serie för ett unisont ljud. Att kombinera högtalare från olika märken och tillverkare resulterar alltid i en sämre surroundupplevelse, eftersom det kommer att låta olika från olika vinklar. Storleken på rummet är också ett avgörande faktor: ju mindre utrymme du har, desto mer du kommer att uppskatta en ljudanläggning som inte är skrymmande; å andra sidan behöver ett stort rum större högtalare för att ljudupplevelsen ska bli riktig.

Soundbar: en elegant lösning

Moderna TV-apparater byggs supertunna för att passa vilken inredning som helst. Att ställa ett par tjocka högtalare precis bredvid TV:n kan upplevas som störande i dekorationen. Lösningen på detta problem heter soundbar, och består av en specialdesignad vågrät högtalare som placeras under din TV. Den kan byggas ut med väggmonterade bakhögtalare för en bättre ljudupplevelse, men det uppnår inte kvalitén av en äkta hemmabio. Trots detta kommer soundbaren att ge dig en äkta, märkbar lyft jämfört med TV:ns inbyggda ljudsystem. Fördelarna med att installera en soundbar är många: det är en enkel allt-i-ett lösning som ofta inte kostar så mycket, och den passar bra till både inredning och ljudupplevelse för dig som bor litet. Du behöver inte ha ordning på så många kablar, och det är lätt att justera ljudnivån endast genom att använda TV:ns fjärrkontroll.

Aktiva högtalare

Du som vill ha bra ljud för lite pengar och dessutom ordning och reda hemma kan fundera på att koppla bluetooth högtalare till din TV. Det finns modeller som även kan kopplas direkt till TV:ns ljudutgång. Förstärkaren kommer inbyggd i högtalarna, och de fungerar även för att streama musik från paddan eller mobilen. Aktiva högtalare är en populär lösning eftersom de inte behöver någon separat anläggning, utan kan anslutas direkt till TV:n. Stereokänslan fixas i och med att högtalarna placeras med ett visst avstånd mellan varandra. Tänk dock på att de flesta aktiva högtalare måste anslutas via TV:ns analoga hörlursuttag, men vissa nyare TV-modeller saknar detta. De stora högtalarna kan också se lite konstiga ut bredvid en supertunn väggmonterad TV, så du som brinner för inredning bör ta detta i akt innan du slår till.

Surround-systemet: olika högtalare till olika funktioner

Den bästa ljudkvalitén kommer du att få med ett äkta surroundsystem. Du som har plats för det både i vardagsrummet och i plånboken kanske funderar på att skaffa en så kallad ”hemmabio”. Systemet består av:

  • 1 subbas som utger de djupaste tonerna. Denna kan stå var som helst i rummet.
  • 2 fronthögtalare, som ansvarar för största delen av ljudet.
  • 1 centerhögtalare, som återger en klar och lättförståelig dialog.
  • 2 bakhögtalare, som monteras lite högre upp på väggen bakom tittaren. Det är dessa som ansvarar för surroundeffekten.

Hur ansluter man en bluetooth högtalare till TV:n?

  1. Aktivera dina högtalare. Tryck på bluetooth-aktiveringsknappen.
  2. På TV:ns meny ska du trycka på Inställningar (detta skiljer sig mellan olika modeller. Använd bruksanvisnningen som referens) och sedan Bluetooth-inställningar.
  3. Välj ”Lägg till enhet” – du kommer att se en lista på tillgängliga Bluetooth-enheter. Välj högtalaren du vill ansluta. Följ instruktionerna på skärmen. Färdigt!

Att ansluta två Bluetooth-enheter samtidigt

Det går att sammankoppla flera bluetooth högtalare till din TV samtidigt, men bara om de inkluderar parkopplingsfunktionen. Detta sköter du enkelt genom att se till att båda enheterna är sammankopplade innan du följer ovannämnda anslutningsproceduren. Fråga gärna i butiken innan du slår till, för att försäkra dig om att apparaterna du tänker köpa är kompatibla både med varandra och med din TV.

Ett öga på känslan

När det kommer till högtalare för TV:n, finns det många olika lösningar som kommer att passa till olika behov. Allt eftersomm tiden går, uppstår det nya och uppfinningsrika metoder att mata ljud från TV:n till tittaren. Trenden med platta TV-apparater har gjort mycket även för inredningen, eftersom man oftasst endast tittar på TV några timmar om dagen, men apparaten ska stå där och ta upp plats hela tiden. Ljud behöver rum att färdas i, och det är därför ljudsystemet som är inbyggt i en vanlig platt-TV ofta är ganska dåligt. Ett externt ljudsystem kan göra mycket för att förbättra upplevelsen för dig, men vad ska du göra om du bor litet och högtalarna känns för skrymmande?
Fundera på att skaffa väggmonterade högtalare, och planera uppsättningen ordentligt. Bluetooth enheter gör mycket för känslan i rummet, eftersom du inte har en massa sladdar att tänka på.

Ta med dig ljudupplevelsen vart du än går

För dig som älskar musik men ändå inte har så mycket tid att spendera hemma framför TV:n, finns det ännu en lösning: bärbara bluetooth högtalare. Som en miniversion av en soundbar, är de snygga och lätta, och låter dig njuta av fin musik med bra ljudkvalitet. Streama din musik på telefonen eller paddan, men se till att ljudet kommer från högtalaren via Bluetooth för bästa möjliga upplevelse. Denna kan du ta med i bilen när du ska köra långa sträckor, använda hemma för att lyssna på ett podcast eller något annat du inte behöveren stor skärm för, eller ta med på campingturen för att spela ljuvlig musik under stjärnhimmeln.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 37 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 37 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button