Biografen var i sina dagar en stor uppfinnelse. Nu kunde man gå och titta på filmer med sina vänner på en stor skärm, och äta lite popcorn till det också. Det finns fortfarande många som älskar att gå på bio och se en film med sina vänner, med sin dejt, eller bara för att de älskar upplevelsen. Men det har också blivit lättare att ta hem hela upplevelsen. Har du bara abonnemang på TV- och serieprogram genom streaming och en någorlunda stor TV hemma, kan du göra popcorn själv på några minuter och titta på hur många filmer som helst. Ditt utbud är så mycket större än det de har på bio – visserligen är det svårt att få tag på de allra nyaste filmerna, men om du bara väntar lite kan du ligga i din egen soffa och titta. Det blir hemtrevligare, skönare, och mycket, mycket billigare.

För att kunna sälja större TV skärmar har man ändrat designen betydligt sedan de första TV-apparaterna producerades. Det som förr var en tung och otymplig låda är nu en lika tung men mycket tunnare och stilrenare apparat som lätt får plats mot väggen i vilket hem som helst. Tyvärr har stilrenheten kostat lite ljudkvalité – därför är det många som letar efter alternativa apparater som kan kopplas in för att förbättra ljudupplevelsen, till något som liknar surround sound på biografen lite mer. Det är där soundbaren har fått sin entré.

Vilken soundbar ska jag välja?

Det finns prisvärda soundbars i många modeller. Den du ska välja kommer att bero på resultatet du önskar, samt hur du vill att det ska se ut hos dig när den väl är installerad. Tänk på dessa modeller när du vill koppla en soundbar till din TV:

 1. Väggmonterad soundbar: Det finns många som tycker att soundbaren inte ska sitta på en bänk under TV:n, det ser för tungt och otympligt ut och passar inte till helhetskänslan i inredningen. Tillhör du denna grupp kan du fästa en soundbar på TV-väggen – se barra till att skaffa en modell som är kompatibel med väggfästen.
 2. Subwoofer: En subwoofer komplementerar basljudet på ett utmärkt sätt. Du kan välja en subwoofer med kabel, som du sedan gömmer bakom en kabeldöljare, eller en trådlös modell. För dig som är intresserad av inredning: tänk på att den trådlösa modellen kan placeras var som helst och funkar perfekt för ett enhetligt intryck.
 3. Surroundanläggning med bakhögtalare: En utmärkt surroundupplevelse när det är filmdags kan du åstadkomma med bakre högtalare eller satellithögtalare. Det finns även trådlösa bakre högtalare som du kan lägga till sen om du inte känner för att slå till för allt på en gång.
 4. 3D-ljud: Vissa soundbars skapar en bra 3D-effekt genom att reflektera ljudet mot tak och väggar, så att det verkar som om ljudet kommer från alla håll. Detta är ett utmärkt val för dig som inte bor stort, eftersom soundbaren kan ersätta en större anläggning och ser inte skrymmande ut i en liten lägenhet.
 5. Streama musik: Många soundbars kommer även med Bluetooth eller WiFi-överföring, eller Spotify Connect. Du kan koppla externa högtalare till din Samsung TV. På detta sätt kan du lyssna på din favoritmusik utan att behöva sätta på hela anläggningen.

Kan man koppla vilken soundbar som helst till vilken TV som helst?

Svaret är ja – såvida båda apparaterna har kompatibel HDMI. Vissa soundbars kommer också med RCA konnektorer, som kan passa bra till en äldre TV-apparat. Det är också möjligt att koppla in soundbar till TV genom anslutningen för hörlurar, men detta ger sämre ljudkvalitet, och det är ju inte därför du skaffat soundbaren. Det enklaste är att se till att apparaterna är kompatibla med varandra innan du slår till. Ska du köpa nytt så blir det mucket enklare, eftersom de nyare modellerna kommer med så många fler alternativ för kopplingen med TV:n.

Hur kopplar man en soundbar till TV:n?

Många har frågat sig detta. De står där, med tomma kartonger utspridda över hela golvet, och en sprillans ny soundbar med subwoofer framför sig. De har kopplat kablar hit och dit, men ljudet fortsätter att komma från TV:n – eller vad som är värre, det kommer inget ljud alls. Är det fel på apparaten? kanske du tänker. Har jag fått en modell som inte är kompatibel med min? Eller vad är det som händer?

Lugn i stormen – det är ganska vanligt att man kopplar fel första gången! Här kan du läsa lite instruktioner som kan hjälpa dig få reda på vad du gjorde fel, och få det rätt den här gången.

 1. Koppla alla aparater till strömmen innan du ska koppla soundbar till din TV Samsung.
 2. Ställ in ljudutgången, eller output. Genom TV-menyn ska du välja att mata ut ljudet till ett externt högtalarsystem.
 3. Kolla att du har rätt HDMI-anslutning. Soundbaren kommer sannolikt att vara listad med tillverkarens HDMI-namn (Sony, Samsung, Panasonic, mm.)
 4. Aktivera ARC (Audio Return Channel) för att kunna justera volymen med TV:ns fjärrkontroll.
 5. Justera ljudnivån och subwoofernivån så att de passar till TV:rummet. Varje rum har sin egen layout som påverkar ljudupplevelsen. För det mesta måste subwoofern minskas lite, så att den integreras bra med ljudfältets helhet och inte dominerar.
 6. Lek lite med soundbarens inställningar. Här kan du hitta sätt att förbättra ljudkvalitén genom att processera surroundljudet som kan finnas på Blu-ray filmer. Det finns också ”ljudeffekter”, som gör att ljudet behandlas elektroniskt för att skapa en virtuell surround-sound effekt.

Det är inte alls svårt att koppla en Samsung soundbar till din TV. Tänk på hur mycket du får ut av det: en hemmabiograf som hela familjen kan ha glädje av, en underbar musikspelare till de stunderna du känner för lite rytm i vardagen, och en massa pengar sparade. För visst blir det dyrt att gå på bio! Särskilt när hela familjen ska med, och det ska vara popcorn och dricka till allihop. På detta sätt kan du få lite familjehäng eller kompishäng i en mycket trevligare och – för dig – billigare omgivning.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 132 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 132 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button