En väckarklocka med ljus som långsamt väcker dig genom att simulera en soluppgång är ett ljuvligt och milt sätt att vakna på. Och vem vet? Kanske kan soluppgångssimuleringen till och med få dig att känna det som att du är på semester?

När du ska köpa en väckningslampa beror valet av lampa på vad du gillar för stil. Men också vilka funktioner du vill ha. Den bästa wake up lighten för dig kanske är en där du kan kombinera ljuset med musik till exempel.

Oavsett hur avancerad du vill att din Wake-Up lampa ska vara kan den hjälpa dig att vakan piggare och gladare på morgonen. Och handen på hjärtat: det är ganska mycket trevligare att vakna till en soluppgång än ett ringande larm…

Vad en wake up lampa är

Det är många som känner, speciellt under vintern, att man vaknar inte av alarmet på väckarklockan. Det känns tungt att gå upp på morgonen. En väckningslampa hjälper dig att vakna på ett lugnare (och betydligt trevligare!) sätt på morgonen.

De flesta Wake-Up lampor har vanligen cirka 100-300 lux vilket betyder att de kan lysa ganska starkt. I dagsljus, en molnig dag, kan du få mellan 2500 – 10000 lux som jämförelse. Detta innebär det att du kan få hjälp att hålla en bra dygnsrytm med en större skillnad mellan dag och natt med hjälp av en väckningslampa.

Hur de fungerar Soluppgångssimuleringen

Soluppgångssimuleringen gör att du får en mildare uppvakning än om du använder en klassisk väckarklocka (eller din mobil) och gör så att kroppen får lite hjälp att vakna mer naturligt. Larmet gör att du vaknar med ett ryck medan ljuset gör att du får en långsam och mild väckning. Lampan blir gradvis ljusare under cirka 30 minuter från det att de börjar simulera soluppgången till dess att du är vaken. Den gradvisa ökningen gör så att din kropp uppfattar det som att det är morgon när ljuset kommer.

Tanken är att du redan ska vara på god väg ut ur din REM-sömn när ditt larm går, tack vare ljuset. Eftersom vi skandinaver har brist på ljus under en stor del av vintern kan detta hjälpa dig att känna dig piggare men framförallt är tanken att det ska ge en mildare väckning. Istället för att vakna i ett mörkt rum, vaknar man stillsamt till ljuset med en skön känsla i kroppen.

Varför de fungerar

En Wake-Up lampa eller väckningslampa som simulerar en soluppgång genom att gradvis öka ljusstyrkan från ett milt ljus till ett starkare. De fungerar eftersom din kropp är byggd för att reagera på ljus. Redan vid tre på morgonen börjar kortisolet i kroppen väcka oss för att vi ska vakna till men mörkret under vinterhalvåret kan göra att vårt naturliga system kommer i obalans. Det beror på att vi tillbringar så stor del av tiden i mörker. Vi blir helt enkelt mycket tröttare.

När vi använder en wake up light eller uppvakningslampa kommer kroppen långsamt tillbaka till ett vaket tillstånd tack vare det stegvis ökade ljuset och färgtemperaturen av ljuset. När wake-up lampan inte används som väckarklocka går den också att använda som en vanlig lampa, en natt- eller en läslampa.

Vilka funktioner en väckningslampa kan ha

Vill du kunna välja bland en mängd olika signaler för väckning finns det dessutom lampor som kan spela olika slags melodier samtidigt som ljuset ökar. Vissa har inbyggda in- eller utgångar som gör att du kan anpassa larmet och använda din egen musik. Många har olika ljud att välja mellan. Detta kan vara naturläten som olika slags fågelkvitter eller ljudet av svallande vågor.

För de riktigt trötta, lite extra sega morgnarna, finns snooze funktion på de flesta väckningslampor. Genom att trycka lätt på knappen sätts snooze funktionen igång. Beroende på vad du behöver finns det dessutom vissa lampor som har olika slags in- och utgångar om du vill koppla till högtalare, ladda mobilen etc.

Välj mellan olika färger olika färger wake up lampa

Något av det bästa med LED är att de är energieffektiva så att lampan inte drar en massa onödig ström. Sedan finns ju fördelen med LED ljuset att ljusstyrkan kan justeras. Många har också en möjlighet att välja på många olika vackra färgteman eller färgkombinationer enligt eget tycke och smak.

En del lampor har även funktionen att man kan vakna till en kombination av färger och ljudet av den radiokanal man gillar. En del Wake-Up lampor har andra typer av funktioner där ljuset hjälper dig att slappna och somna lättare eller helt enkelt varva ner. Det kan vara program med ljus i olika färger som sakta tonar in i varandra eller färger i kombination med ljus eller andra typer av pulserande ljus. Vissa har avslappningsprogram som kombinerar ljus som hjälper dig att somna lättare.

Vem är de för

Wake-up lampor är någonting för alla som bor i de delar av världen där det inte finns lika mycket solljus under vinterhalvåret.

Alla människor behöver nämligen solljus för att leva lyckliga och hälsosamma liv. Dessvärre får vi inte tillräckligt med solljus i Skandinavien, speciellt inte under hösten och vintern. Vår exponering för solljus är viktigt eftersom det hjälper till att producera olika vitaminer och hormoner, inklusive melatonin och serotonin.

De här hormonerna har en direkt påverkan på våra energinivåer och känslor. Om vi inte får tillräckligt av dem kan det utlösa känslor av nedstämdhet och i värsta fall leda till SAD eller en depression.

Exponering för solljus med bara så lite som 15 minuter per dag, hjälper också till att upprätthålla friska nivåer av serotonin och D-vitamin men det är sparsamt med soltimmar i skandinavien och det lilla vi får räcker helt enkelt inte till. En uppvakningslampa kan därför vara en del i att hjälpa dig att må bättre och klara mörkret. Din kropp blir också mindre stressad och stress är ju något vi alla behöver mindre av i våra liv.

Hur du använder dem på rätt sätt Hur du använder wake up lampa

En väckningslampa är enkel att installera och enkelt att använda. För att komma igång kopplar du helt enkelt in den med en sladd till ett vanligt vägguttag. Efter det behöver du göra inställningar av lampan genom en touch-display eller genom en app på mobilen via WiFi. Du behöver bara göra installationen en gång.

För att sedan sätta igång lampan slår man på den, vanligen genom att röra på en start knapp på ovansidan. Du kan också tända den om du exempel behöver gå upp på natten för att gå på toa eller titta till ett barn som vaknat. För att släcka lampan gör man precis likadant som när man tänder den. Man ger den en lätt tryckning. Det brukar också finnas en timer i lampan som stänger av den automatiskt efter en till två timmar, om du skulle glömma bort att stänga av den.

När du installerat den behöver du i princip bara ställa in när du vill att den ska starta och sedan sköter den sig själv. Ganska smidigt, eller hur?

Extra D-vitaminer och promenader

Under vinterhalvåret är det bra att få i sig lite extra D-vitaminer. Om du är osäker på hur stor dos du behöver kan du alltid prata med personalen på ditt apotek, de kan ge tips och råd kring vad som är bäst för just dig.

Även om extra D-vitaminer kan hjälpa mot tröttheten under vinterhalvåret är en wake up light ett bra sätt hjälpa kroppen att klara av den mörka årstiden lite bättre tillsammans med extra vitaminer. Det viktiga att komma ihåg är att det inte bara handlar om att komma upp ur sängen och få en dos ljus på morgonen från din wake up lampa eller att ta dina D-vitamintabletter.

Massor av ljus under dagen ger dig en bättre natts sömn också så försök vara ute så mycket du kan. En promenad på så lite som tio till femton minuter under lunchen kan göra underverk för humöret – också om det är mulet. Det är nämligen viktigt att se till att röra på sig så mycket man kan också eftersom rörelse och motion också hjälper till att motverka depression.

Slutligen

I de delar av världen där vinternätter drar in och frosten täcker marken de flesta morgnar, kan det känns svårt att ta sig ur sängen på morgonen.

En Wake up light kan hjälpa dig att vakna piggare och känna dig fräschare och klara av mörkret lite bättre. Wake-up lampor är kliniskt beprövade, där flera oberoende studier visat att de förbättrar de välmående för användarna. Många vittnar också om att de får ett lugnare uppvaknande, bättre humör och att de känner sig piggare. Många upplever också att de känner sig gladare och har mer energi under dagen när de börjar använda en.

För allmänhälsan är det också bra at reducera stress och en väckningslampa väcker di mycket mjukare än var ett larm gör så att du inte vaknar med ”ett ryck”. Kroppen får helt enkelt en mildare väckning och vem gillar inte det? En väckningslampa är helt enkelt någonting som passar alla.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button