Det kanske kan verka som en långsökt sak att söka efter en miljövänlig dammsugare men faktum är att ett stort antal elektroniska produkter innehåller miljö- och hälsofarliga ämnen, som till exempel bromerade flamskyddsmedel, bly och även kadmium. Fast man bara köper en dammsugare ungefär var tionde år kan det göra stor skillnad på sikt. En miljövänlig dammsugare är ett smart val, både för miljön, din plånbok och hälsan.

Hur man väljer rätt dammsugare

Det är inte alltid lätt att ta reda på vad som finns i dammsugaren men numera har flera leverantörer börjat tänka mer på att konsumenter vill ha information om vad deras produkter är gjorda av. Ett exempel på detta är Electrolux Green Collection. Kontrollera tillverkarens hemsida innan du köper. Att kontrollera hur återvinningsbar dammsugaren är kan vara klurigare men många återvinningsstationer har speciella platser för just den här typen av mer komplexa hushållsprodukter. Prata med din lokala återvinningsstation för mer information om detta.

Vad betyder det att ha en miljövänlig dammsugare?

Faktum är att det är mer lönsamt att köpa en grön dammsugare. Inte bara för att du sparar pengar på el och på miljön utan också för att du sparar pengar på att köra påslöst. Redan 1 september 2014, satte EU stopp för kraftiga dammsugare med en effekt över 1 600 watt. EU:s direktiv innebar också att dammsugare numera miljöklassas på en sjugradig skala. Antal watt har alltså en påverkan på hur miljövänlig dammsugaren är. Ju mer miljövänlig den är, desto mindre kostar den också i drift eftersom den drar mindre el. Det finns egentligen bara fördelar med att köpa gröna hushållsprodukter och vitvaror överlag.

Varför välja en miljövänlig dammsugare?

Många åtgärder som redan har gjorts i Sverige har lett till goda effekter i miljön. Genom att blyföroreningar, några bromerade flamskyddsmedel och perflourerande ämnen successivt fasats ut har halterna i miljö minskat men de är inte helt borta. Genom att välja en miljövänlig dammsugare kan man bidra till att vår miljö blir bättre. Genom att välja märken som är miljövänliga kan du också spara mycket pengar. Bägge är anledningar till att tänka miljösmart.

Vilka funktioner du bör beakta när du väljer en miljövänlig dammsugare

Förutom att kontrollera wattantalet och vad dammsugaren är tillverkad av för material finns det en del annat att tänka på.

Kontrollera energiklassen

Kontrollera är att den är energisnål och vilken energiklass den har. Detta finns angivet i beskrivningen av dammsugaren.

Återvunnet material

Kontrollera vad dammsugaren är tillverkad av för material och hur stor del av detta som är återvunnen plast till exempel.

Välj påslös

Dammsugarpåsar måste bytas ut varje gång de blir fulla. Dammsugare kan använda hundratals påsar under hela deras livstid. Med en påsfri modell kommer du inte att kasta bort något överflödigt tillsammans med ditt damm och smuts. En dammsugare med påsar innebär att du kommer att ha återkommande kostnader bara för att använda din dammsugare. Och beroende på vilken modell du köper kommer priset på dammsugarpåsar att variera. Så tänk på hur ofta du dammsuger i ditt hem och överväg sedan om denna återkommande kostnad är värt det. Dammsugarpåsar är ju faktiskt både en onödig kostnad och också en onödig extra miljöpåverkan.

Ljudnivå

En dammsugares ljudvolym mäts i decibel och varierar mellan 59 dB till 81 dB. Gillar du det riktigt tyst när du rengör huset välj en under 60 dB men också de som är på 81dB är relativt tysta. Som bekant är det som kallas för ljudnedsmutsning också en del av miljön. Ju tystare maskiner, desto lugnare miljö.

HEPA (High-Efficiency Particulate Air) filter

De bästa dammsugarna har HEPA filter som tar upp alla de mikroskopiska korn av damm och pollen som finns i inomhusmiljön. Genom att ha ett HEPA filter blir alltså inomhusmiljön bättre och har du allergiker i familjen kommer de verkligen dra nytta av detta! HEPA filter används inte bara i dammsugare utan också i en mängd andra produkter.

ULPA (Ultra-Low Particulate Air) filter

Bosch har utvecklat ett ULPA filtreringssystem förhindrar bakterier och allergener från att öka sig i ditt hus och eftersom att filtret avlägsnar upp till 99,9 % av bakterier, damm och pollen kan du vara säker på att ditt hus hålls hygieniskt rent. Dessa filter är generellt sett dyrare än HEPA.

Bra att tänka på

När din dammbehållare eller påse har nått sin kapacitet måste dammsugaren tömmas. Om du inte tömmer den blir maskinens prestanda drastiskt sämre. Och du riskerar att den kan överhettas och skada din dammsugare. Om du märker att dammsugaren inte verkar ha så mycket sug, kontrollera först påsen eller behållaren. För det mesta kan tömning av dessa göra en stor skillnad i hur väl din dammsugare städar ditt hem.

Damma innan du dammsuger

Damning är en viktig hushållsuppgift som bör slutföras innan du dammsuger dina golv. Om du dammar efter dammsugning, sopar du bara allt yt-damm som inte fastnar på din dammduk på dina nyligen rengjorda golv men du riskerar också en dammigare luftmiljö än innan du dammsög eftersom det flyger upp i luften igen. Eliminera förvärringen genom att alltid damma först och dammsuga efter. Dessutom kommer det att hjälpa dig att hålla hemmet renare, inte minst viktigt om du har allergiker hemma.

Gör rent dammsugaren

Det kan verka som en självklarhet men många glömmer att göra rent själva dammsugaren. Med tre enkla steg kan du få din dammsugare att hålla mycket längre!

  1. Börja med att tömma dammet i papperskorgen. Tvätt i diskhon; fyll diskhon med varmt tvålvatten och tvätta av behållaren noggrant. Tvättningen kommer förbättra dammsugarens prestanda eftersom du får bort alla partiklar från städningen. Innan du sätter tillbaka dammbehållaren i dammsugaren; kontrollera om det finns ett galler på inloppet till dammbehållaren (eller påsen) och se till att luftflödet inte hindras av något skräp. Du kan göra rent gallret med en lätt fuktad trasa.
  2. Gör rent borstarna. Lägg dammsugaren upp och ner och titta under den. Borstvalsen ska vara fri från skräp och rulla fritt med en liten spänning från drivremmen. Om denna är täckt av hår eller något annat som hindrar dess rörelse eller täpper borsten måste du ta bort borstvalsen och rengöra den. Kontrollera manualen INNAN du tar loss valsen.
  3. Byt ut filter. Att byta ut filter i dammsugaren med jämna mellanrum är e relativt liten kostnad i förhållande till vad du får för pengarna. Dammsugaren kommer hålla längre och du fåt en bättre luft med rena filter.

Kolla in andra alternativ: 

  1. Kolla in varför du ska köpa en sladdlös dammsugare
  2. Dessutom, om du vill ha en bildammsugare föreslår vi att du kollar in handdammsugare eftersom de kan spara mycket utrymme och är användbara för svåråtkomliga platser
  3. För större jobb kolla in våtdammsugare bäst i test
  4. Topp 5 bästa robotdammsugare

Slutligen

För varje dammsugarpåse du slänger bidrar du till en extra påse som egentligen inte behövs och en onödig miljöpåverkan. Med en påslös dammsugare tömmer du bara behållaren i den vanliga soppåsen och kan skölja ur behållaren när du är klar. Om den skulle vara extra smutsig kan du rengöra den med vanligt diskmedel. Glöm inte att låta behållaren torka innan du dammsuger igen! Tänk också på att hålla själva dammsugaren ren så att du slipper onödiga partiklar i luften och för att få den att hålla länge.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button