Något som förr i tiden skulle ha landat folk direkt i mentalsjukhuset är i dagens samhälle en ganska vanlig scen: människor, särskilt unga sådana, som står och viftar med sin mobil i högsta grepp. Man går fram och tillbaka, provar olika höjder, kliver upp på parkbänken för att nå högre… och blir sakta men säkert mer desperata. ”Jag har ingen WiFi”, är det någon som gnäller till, och alla suckar instämmande. För det mesta funkar allt som det ska – sällan händer det att täckningen blir väldigt dålig, men när det händer, då är det kris.

”Hur har det hänt att vi som samhälle blivit så beroende av något som för 30 år sedan knappast existerade?” kanske du undrar. Svaret finns, som vanligt, på Google… som man inte kan öppna om man inte har en bra anslutning. Och så är det med allt: mejlet från jobbet, recept på pannkakor, nyheterna, skönhetstips, träningsguider, streamad musik… Ett av de trådlösa systemen som gör detta möjligt är just WiFi.

Ett system som revolutionerat den moderna världen

Vad är WiFi? När internet först började användas av allmänheten, var det nödvändigt med en trådbunden anslutning till datorn. Detta skaffade man glatt, och häpnade över de många möjligheter man nu hade inom räckhåll. Men med tiden utvecklades något nytt: det trådlösa nätverket. Nu skulle det vara möjligt att ansluta sig till internet utan några sladdar, bara genom en router som placerades på rätt ställe i huset. Folk tackade och tog emot, och inom kort var det svårt att ens minnas att det funnits en tid då inget av detta existerat… Tekniken baserades på standarder i familjen IEEE 802.11, och gick ut på att garantera att diverse produkter skulle fungera tillsammans, genom att utföra tester och utfärda certifiering om resultatet på dessa. Idéen var fullbordad, och tekniken måste få ett namn. ”IEEE 802.11b Direct Sequence” var lite för långt, tyckte man. Den fick heta WiFi.

WiFi är inte en akronym

Vad står WiFi för? Det finns många som tror att WiFi är en akronym som står för Wireless Fidelity, men detta är inte sant. Det är helt enkelt ett nytt ord som någon hittade på för att namnge en produkt som aldrig förr funnits. Missförståndet uppstod på grund av en marknadsföringsfras som WiFi Alliance använde (”The Standard for Wireless Fidelity”). Folk trodde sig se ett sammanhang mellan det nya namnet och frasen, och myten föddes.

Så funkar det

För att kunna använda dig av WiFi hemma, måste du ha en router, en vägvisare. Vad är en router? Det handlar om ett system som möjliggör kommunikation mellan olika fysiska nätverk, och skickar information från internet till dina apparater. Alla enheter som är anslutna till samma router – mobiler, surfplattor eller datorer – utgör ett LAN, eller lokalt nätverk.

Fördelar och nackdelar med WiFi

Genom att ha en väl placerad router, kan du röra dig fritt över hela ditt hem utan att din anslutning bryts. Kvalitén på denna kommer att bero på datorn, routern, och hastigheten på abonnemanget. Du som har ett mobilt abonnemang med begränsad surf kan spara mycket pengar på att använda WiFi i stället.

Nackdelen med WiFi är att den finns där den finns, och inte längre. Varje router har en viss räckvidd, och utanför denna får du dålig eller ingen täckning. När du åker hemifrån får du använda mobilt abonnemang, om du inte bestämmer dig för att ansluta dig till ett allmänt WiFi i stället, vilket kan medföra säkerhetsrisker.

Hur snabbt är mitt WiFi?

När du köper ett abonnemang köper du också en viss bredbandshastighet. Du kommer i verkligheten att få en något lägre hastighet än du betalt för, på grund av bredbandsspill. Detta beror på att den trådlösa signalen störs innan den når din enhet, och detta upplevs som långsammare surfande. Det är inget att oroa sig över. Men om det går otroligt trögt, eller om skillnaden medan det du betalt för och det du fått är märkbart stor, då bör du höra av dig till bolaget, så att de kan gå in och fixa det som är fel.

Det är jätteenkelt att kolla din wifi hastighet. Logga in på en hastighetskoll tjänst och klicka på Start. Inom några sekunder får du svaret!

Hur installerar man WiFi hemma?

Har du redan ett bredbandsmodem och vill installera wifi hemma, måste du först skaffa en trådlös router. Läs på lite om de olika alternativ som finns, och välj en vars specifikationer passar dina omständigheter. Anslut denna till ditt modem via en nätverkskabel, och koppla strömkabeln till ett eluttag. Starta upp routern.

Nästa steg är att konfigurera routern, och det gör du så här:

  1. Skriv in routerns IP-adress i adressfältet på din webbläsare och tryck på Enter.
  2. Routerns inloggningssida kommer att dyka upp, och i denna matar du in informationen som står i bruksanvisningen.
  3. Välj ett unikt namn för ditt nätverk.
  4. Ändra nätverkets lösenord, och välj gärna också en krypteringsteknik.
  5. Spara inställningarna, och logga in från din mobila enhet!

Du som bor i en större lägenhet eller hus kan behöva installera en wifi förstärkare för att öka nätverkets räckvidd. Ibland händer det att vissa zoner av huset eller trädgården får dålig eller ingen täckning. Man kan ju hålla sig till de områden av boendet där WiFin är starkast, men denna kompromiss är det få som vill göra. Man har ju skaffat en trådlös uppkoppling hemma just för att man ska kunna koppla upp sig från alla skrymslen och vrår… Genom att installera en WiFi repeater eller accesspunkt, får du signalen att bli upp-plockad och förstärkt. Gå igenom hela ditt boende och se efter var signalen är som svagast. Du kan också ta hjälp av en tekniker för att avgöra den bästa placeringen för både routern och repeatern. På så sätt maximerar du resultatet, och ser till att alla i familjen kan ansluta sig trådlöst när de behöver det, utan irritation eller störmoment.

WiFi har verkligen revolutionerat samhället vi lever i. Det har ändrat vårt sätt att tänka på saker och agera, och det sparar mycket tid åt oss upptagna människor. Men detta är bara början: det återstår att se hur många fler förändringar kommer att komma, allt eftersom mänskligheten har framgång inom teknikens värld.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button