www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Den moderna anslutna verkligheten innebär att enheterna vi använder varje dag blir smartare och vi har allt fler enheter som behöver tillgång till våra hemnätverk. För bara några år sedan hade en hemmarouter kanske bara en eller ett par mobiler, en PC och möjligen en surfplatta ansluten. I dagsläget, med utvecklingen av ”sakernas internet” eller Internet of Things (IoT) som innebär att maskiner, fordon, gods, hushållsapparater, kläder samt människor och till och med djur förses med små inbyggda sensorer och processorer är det ofta långt fler enheter som behöver anslutningar.

De flesta av oss har fler saker uppkopplade än fingrar på våra två händer. Vi vill också göra mer saker som kräver bra internet som streaming, dimma lampor och justera temperaturen eller kontrollera våra kameror som övervakar sommarstugan och vi vill göra allt via trådlöst internet som tillhandahålls av en Wi-Fi-router. Dessutom vill vi att det ska fungera direkt utan krångliga installationer. Att köpa en trådlös router som levererar bra WiFi på ett tillförlitligt sätt, och som dessutom är lätt att konfigurera och använda, är inte en enkel uppgift. Särskilt inte om du är nybörjare. Det är därför vi har satt ihop den här guiden åt dig.

BÄST I TEST
5.0 / 5
This powerful 4G router from ASUS features 8 LAN ports and 2 USB ports. It also includes built-in malware protection and has speeds of up to 6000 Mbps with a 50+ meter range.
FLEST FUNKTIONER
4.8 / 5
Denna router är både lätt att installera och ger massor av kraft för dina WiFi-behov. C80 har dubbel bandprestanda och 4 antenner för en bred räckvidd.
MEST PRISVÄRT
4.5 / 5
Denna lilla router är utformad för att tas med var du än är där du behöver snabbt WiFi. Kan vara värd för upp till 10 användare med 10 timmars batteritid och innehåller till och med en Micro-SD-kortplats för upp till 32 GB lagringsutrymme.
ÄR OCKSÅ BRA
4.4 / 5
Denna router från Netgear är utformad för spelare som behöver maximal genomströmning. Den har en snabb 1.7 GHz dual-core processor och ger dig 2.6 Gbps trådlösa hastigheter.
BÄSTA PORTABLA
4.2 / 5
Om du söker en router som erbjuder hög kontroll och möjligheten att expandera, spana då in Google Nest AC2200. Du kommer kunna streama 4K-videos i ditt vardagsrum, och detta ger dig stark anslutning genom hela ditt hem.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi har nyligen granskat våra produkter och vi står fast vid de produkter som vi har valt på vår lista. Vi kontrollerar och uppdaterar ständigt våra listor så att du garanterat får de bästa resultaten att välja mellan.

ASUS RT-AX88U

ASUS RT-AX88U
Dual Band WiFi 6 Gaming Router
Fördelar
 • Lätt att installera, så gott som plug and play även för oerfarna.
 • Använder den senaste 802.11ax-tekniken och har riktigt bra räckvidd.
 • Åtta LAN-portar och två USB portar (en på framsidan och en på baksidan).
 • Inbyggt skydd mot skadlig programvara är en bonus.
Nackdelar
 • Användare upplever att den är dyr men värd pengarna.
Översikt

För den som är bekant med Asus har RT-AX88U det bekanta utseendet som går igenom i alla modeller av avancerade Asus-routers. Den erbjuder också alla funktioner du kan förvänta dig. 802.11ax standarden ger snabbare och starkare anslutningar till kompatibla enheter men är också bakåtkompatibel så att det stöder 802.11n och 802.11ac. Detta är en kraftfull router med framtidssäkrad teknik som tar ditt nätverk till nya nivåer i både hastighet och antal möjliga anslutna enheter.

Den kommer utrustad med fyra rejäla antenner och två frekvensband vilket ger en stabil trådlös anslutning med en hastighet upp till 6000 Mbps. Detta gör att du får perfekt 4K-streaming, snabb överföring av filer och online-spelande med minimal fördröjning tack vare Gear Accelerator som prioriterar speltrafik. Även om du inte är en gamer kommer du uppskatta hastigheten! Routern har åtta Gigabit LAN-portar vilket ger dig plats för många enheter som Smart-TV, server, paddor, smartphones och dessutom för en eller flera speldatorer.

ASUS-routrar är utformade för att ge dig den bästa möjliga WiFi-täckning. I de flesta falla kommer en ASUS-router att leverera pålitlig WiFi till alla delar av ditt hem. WiFi-täckning kan dock påverkas av många faktorer som till exempel hur rummet är utformat eller byggmaterial i väggarna. Om ditt hem har platser utan täckning är ASUS AiMesh svaret. AiMesh är en innovativ funktion som ansluter flera kompatibla ASUS-routrar för att skapa ett WiFi-nätverk som täcker hela hemmet. Dessutom inkluderas virusprogramvaran AiProtection Pro Internet Security, gratis (lifetime free).

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 26 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
 • Räckvidd: 50+ meter
 • Wi-Fi Frekvens: 2,4 GHz/5GHz
 • Wi-Fi standard: 802ax-standard
 • Dataöverföringshastighet: 5952 Mbps
 • LAN port: 8 gigabit portar
 • USB port: 2 USB 3.0-portar

Netgear Nighthawk XR500

Netgear Nighthawk XR500
Den ultimata utrustningen för spelare.
Fördelar
 • DumaOS ger total kontroll över nätverket.
 • Fyra högpresterande aktiva antenner.
 • ABB och fyrkärnig processor.
 • 7 Ethernet-portar: 6 LAN + 1 WAN
 • Geofilter som prioriterar den närmaste servern.
Nackdelar
 • Det är svårt att hitta någonting negativt, användare och recensenter är överlag mycket nöjda med denna eminenta gamingrouter.
Översikt

Netgear Nighthawk XR500 Pro Gaming Router förenar de snabbaste hemnätverksteknologierna med det bästa från trådbundna anslutningar och ger total kontroll över nätverket. Nighthawk Pro Gaming XR500 är nämligen specifikt utformad för att ge gamers ett övertag över motståndaren.

Med banbrytande mjukvara och den senaste hårdvaran ger dig total kontroll över ditt hemnätverk och förbättrar ditt spelande. DumaOS instrumentbräda är en helt anpassningsbar kontrollpanel. Med geofilter, nätverksövervakning, enhetshantering och servicepaneler är kontrollen över nätverket helt i dina händer. Geofiltret hjälper dig att ansluta till den optimala servern genom att endast ansluta till de servrar som finns i din inställning.

Inga fler hackiga anslutningar med lagg till servrar hundratals mil bort. ABB (Anti-buffer bloat) och XR500s 1.7GHz Quad Core Processor gör att du kan sortera igenom ditt nätverk och prioritera trafiken. Med XR500 kan du stabilisera din anslutning, bli av med lagg och fokusera på ditt spel, som blir mycket snabbare. Nighthawk XR500 har nätverksövervakning så att du kan ha översikt på vilka enheter som är uppkopplade mot routern. Man kan sänka eller höja bandbredd och hastighet på varje enskild enhet (eller stänga av resterande enheter helt) för att maximera nätverket när man ska spela.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 26 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
 • Räckvidd: 50+ meter
 • Wi-Fi Frekvens: 2,4 GHz/5 GHz
 • Wi-Fi standard: 802.11a/b/g/n/ac
 • Dataöverföringshastighet: 2.6 Gbps
 • LAN port: 1 10 Gigabit LAN SFP + Port
 • USB port: nej

Google Nest WiFi AC2200

Google_Nest
Möt nya Nest Wifi. Stark anslutning. I varje riktning.
Fördelar
 • App för smartphones och surfplatta.
 • Utbyggbart för meshnätverk.
 • Kommer med router + två wifi-punkter.
Nackdelar
 • Ingen USB port.
Översikt

Googles senaste mesh-routersystem är ännu snabbare och mer kapabelt än tidigare och klarar mer än tidigare versioner av samma produkt. Precis som andra nätverkssystem är Nest Wifi inte ett modem, så det måste anslutas till det modem som du redan har (troligtvis tillhandahållet av din ISP) för att fungera. Nest Wifi täcker hela ditt hem med pålitlig Wi-Fi-täckning. Du kan strömma en 4K-video i vardagsrummet och ringa ett videosamtal från andra sidan huset samtidigt utan störningar.

Automatiska uppdateringar hjälper dessutom till att skydda ditt Wi-Fi-nätverk. Den har en riktigt smidig app så att du kan kontrollera dina nätverkshastigheter var som helst ifrån med din smartphone eller surfplatta. Det är superenkelt att skapa ett gästnätverk och dela ditt lösenord med bara några få klick. Du kan också pausa Wi-Fi för att begränsa barnens skärmtid. Dessutom kommer Nest Wifipunkter eller sekundära enheter som du placerar i ditt hem för att skapa ett meshsystem; de kan också jobba dubbelt som röstaktiverade smarta högtalare. Paketet innehåller router plus två wifi-punkter för att du ska få riktigt stark anslutning i alla riktningar. Automatiska uppdateringar hjälper ditt nätverk att hålla ditt nätverk tryggt.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 26 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer
 • Räckvidd: Upp till 5400 kvadratfot 
 • Wi-Fi Frekvens: 2,4 GHz/5GHz
 • Wi-Fi standard: 802.11ac
 • Dataöverföringshastighet: 400 Mbps på 2,4 GHz-bandet och 1733 Mbps på 5 GHz-bandet
 • LAN port: 2 x 10Base-T/100Base-TX/1000Base-T –RJ-45
 • USB port: Nej

Köpguide 

4g-router

En sak är säker: ju bättre förberedd du är, desto lättare och roligare blir det att köpa en ny 4G router. Dessutom en 4G router som gör det du vill att den ska göra: nämligen fungera utan att du behöver tänka så mycket på det. Extra bra är det förstås om man förstår alla begrepp och vad de menar med 4G och vad det egentligen är för skillnad mellan att köpa en router eller använda en mobil hot spot? Sedan har vi det där med döda zoner och antenner, också. Alla dessa frågor får du svar på i vår köpguide nedan.

Vad är en 4G router? 

Jämfört med både 2G och 3G är hastigheten vid upp- och nedladdning i 4G-näten avsevärt snabbare och stabilare. Även svarstiden är avsevärt snabbare vilket gör att uppkopplingen upplevs mer som en trådbunden uppkoppling och att det blir mindre avbrott när man till exempel tittar på en film eller nyhetssändningar på nätet.

För att kunna erbjuda ett snabbare mobilt nät använder sig 4G-operatörerna av en teknik som kallas för Long Term Evolution (LTE) och som kan erbjuda ända upp till 80 Mbit/s vid nedladdning och upp till 40 Mbit/s vid uppladdning. Oftast används 4G för att ansluta till mobilnätet men 3G är också vanligt förekommande. Det enda som krävs är ett abonnemang med 4G (eller 3G), en router för mobilt bredband eller en 4G (eller 3G) router med extern antenn för att maximera stabilitet.

Mobilt bredband eller 4G routern är den enhet som är trådlöst ansluten till mobilnätet och som gör att du kan surfa på internet, precis som du gör på din dator hemma eller på kontoret där du har en nätverkskabel. När du har en router för 4G (eller 3G) kan du ansluta och använda dina enheter som smarta mobiler, paddor eller datorer och ha en snabb snabbare tillgång till internet via WiFi.

När behöver du en 4G router?

4g mobil router

De flesta 4G routrar är avsedda att användas medan du är på språng eftersom de flesta, när de är hemma eller på kontoret, kommer att välja att använda en trådbunden Wi-Fi-nätverksanslutning. En 4G router är dessutom användbar när du till exempel vill ha en hot spot i bilen för att få multimedia-enheter att fungera, träffar vänner och vill dela internet eller om du planerar ska resa långt med barn som vill ha med sig sina spelkonsoller eller spela spel på mobilenOckså människor som reser mycket i arbetet, åker på semester till sommarstugan eller yrkesförare i taxi, lastbilar m.m. har nytta av dessa.  

Var kommer du använda din router?   

För sommarstugeägare kan det ofta vara både dyrt och krångligt att installera ett fast bredband, speciellt om man har en sommarstuga som ligger lite avlägset till. Faktum är att nästan överallt där det oftast är krångligt att installera någon slags fast bredband blir det både billigare och smidigare att investera i en 4G router istället för att använda mobilen som hot spot.

För dem som gillar att campa eller ta en tur med husvagnen är en mobil 4G router en given investering. Efter en dag i naturen är det, trots allt, rätt trevligt att ligga i tältet eller husvagnen och titta på en film. Även sådana som gillar att hyra stugor, campar eller har en egen sommarstuga kan dra nytta av ett mobilt bredband. En 4G router kan man dessutom ta med på resan till och från stugan förutom att använda den där. För sådana som är digitala nomader eller konsulter är en 4G router självklart helt oumbärlig.

Varför är det bättre att använda en router än en mobil hot spot?

Wi-Fi är en trådlös nätverksteknologi som använder radiofrekvensvågor för att ansluta mobila enheter till internet utan några faktiska kablar, medan hot spot avser fysisk plats som till exempel en mobiltelefon eller offentliga platser som erbjuder en åtkomstpunkt som kan användas för att ansluta enheter till varandra med Wi-Fi.

När du använder mobilen som en hot spot blir den i praktiken som en slags router. Nackdelen är att du dels förbrukar batteriet i din mobil snabbare vilket i sin tur gör att batteriet håller kortare tid, dessutom blir mobilbatteriet varmt och tar snabbt slut. Om du kan byta batteriet i din telefon eller har med dig extra batterier så är det inget problem men om du har ett fast batteri, eller är rädd om batterilivslängden på din mobil, så kan det vara faktorer att ta hänsyn till. Som bekant kan det också kosta en hel del att använda stora datamängder beroende på vilken operatör man har och var man befinner sig. Det är vanligtvis dyrare att få samma mängd data från en mobilleverantör än från ett mobilt bredband.

Slutligen är en mobil hot spot mindre pålitlig än en router eftersom en router har inbyggd säkerhet som din mobil inte har och kan skydda dig och dina data var du än är när du använder den.

4G router för hemma användning

 

Hastighet, räckvidd och stabilitet är de tre viktigaste sakerna att ta i beaktande när du ska välja vilken router du ska köpa för hemmabruk; oavsett om du bara kommer använda den hemma eller vill kunna flexa.

Det finns i huvudsak två typer av routrar: den stationära routern som du installerar på en plats och den mobila routern som är batteridriven. Även om en bredbandsanslutning oftast är det givna valet kan en 4G-anslutning vara ett bra alternativ för dem som vill kunna flexa.

Tidiga versioner av mobila routers var oftast mycket sämre än sina stationära kusiner men med 4G är inte skillnaden längre försvarbart stor: vare sig i inköpskostnad, ur säkerhetsynpunkt eller när man beaktar kostnaden för användande. De flesta av oss surfar numera både med våra smarta telefoner, plattor och datorer oavsett om vi är hemma eller inte. Portabla 4G routers för utom- och inomhusbruk passar de allra flesta som vill ha mobiliteten men också funktionerna, som blir allt mer avancerade. Också hastigheten för surf börjar närma sig de stabila linorna även om det självklart inte är lika snabbt än.

En mobil 4G router är dessutom både smidig och praktisk eftersom man kan anpassa sitt användande beroende på var man är och en 4G router fungerar precis som en fast router om du köper en router av lite bättre kvalitet.

När är en 4G router bättre för hemmabruk?

Även om en bredbandsanslutning vanligtvis är att föredra för att använda internet hemma, eftersom den är mer pålitlig och stabil, kan en 4G-anslutning också tjäna detta syfte. Du kan använda den som en Wi-Fi-åtkomstpunkt för alla dina andra enheter – de flesta av oss har betydligt mer än bara mobiler som behöver WiFi. Dessutom är det enklare med en mobil lösning: om du flyttar, ska resa med jobbet eller bara gillar att vara mobil och vill kunna jobba varsomhelst är det bara att packa ner routern i väskan och ta med den.

Om du ska använda din 4G router både hemma och på rörlig fot kan det dock vara vettigt att också investera i en starkare antenn som passar varje situation. Med en bra antenn får du snabbare överföring eftersom ditt WiFi blir helt enkelt bättre med fler externa antenner.

Olika typer av routers – Single-band, dual-band och tri-band routers (Wi-Fi Frekvenser 2.4 GHz/5 GHz)

Single-band routers använder 2,4 GHz-bandet och är begränsat till en trådlös signal. Detta innebär att en single-bands router är begränsad i hastighet till internetanslutningen och hastigheten på routern själv. Därför kan du stöta på olika anslutningsproblem eller störningar vilket kan minska Wi-Fi-hastigheten eller stabiliteten. Olika typer av routers

Dual-band routers använder två band: 2,4 GHz och 5 GHz, vilket innebär att de sänder två samtidiga trådlösa signaler, vilket ger snabbare hastighet och flexibilitet. Genom att dual-band routern stöder två frekvenser undviker den anslutningsfrågor eller störningar och erbjuder mer stabilitet. Dual-band-teknik är ganska vanligt när du börjar leta efter moderna 802.11ac-routrar. Enheter som stöder modern 5 GHz Wi-Fi kommer att ansluta till den snabbare frekvensen på din dual-band router medan alla äldre enheter kommer att ansluta till den långsammare men mer kompatibla 2,4 GHz-signalen. I huvudsak kan man säga att routern kan vara värd för två olika Wi-Fi-nätverk samtidigt.

Tri-band routrar å andra sidan erbjuder en 600 Mbps 2,4 GHz signal samt två 1300 Mbps 5 GHz signaler. En tri-band router är därmed värd för två separata 5 GHz-nätverk och den sorterar automatiskt enheter i olika nätverk. Detta ger mer av den totala hastigheten att dela mellan dina enheter.

Single-band routers

Single-band routers använder sig av 2,4 GHz-bandet och är begränsade till en enda trådlös signal. Single-band routers är också begränsade i hastighet till internetanslutningen och hastigheten på routern i sig själv. Därför kan användaren stöta på ofta anslutningsproblem eller störningar, vilket kan minska Wi-Fi-hastigheten eller stabiliteten. Dessa routers är därför billigare och inkluderar inte moderna funktioner som APP-baserad övervakning eller prioritering av enheter.

Single-band routern har kortare räckvidd och signalstyrkan är inte tillräckligt stark för mer avancerade uppgifter som till exempel högupplösta spel. Den är dock perfekt utformad för personer som gillar att surfa, använder appar, kontrollerar e-post eller tittar på videor på YouTube.

För att förbättra täckningsområdet kan du använda en Wi-Fi-förstärkare eller en extra antenn, om den går att koppla till din Single-band router för att förbättra signalstyrkan. En så kallad räckvidds-extender med dual-band kan vara ett tips eftersom den kan sända på två olika band men allt handlar om kompabilitet: säkerställ att din Single-band router har uttag och kompabilitet för att addera en extra antenn eller extender innan du införskaffar en. Single-band router är ofta kompatibla med de flesta trådlösa kort och mottagare, eftersom de vanligen sänder på 2,4 GHz-bandet.

Single-band routers passar också bättre för små utrymmen och mindre hushåll – har du en villa eller ett hus bör du överväga en dual-band för att undvika ”döda zoner”.

Dual-band routers

Dual-band routers använder två band: 2,4 GHz och 5 GHz, vilket innebär att de sänder två samtidigt trådlösa signaler, vilket ger bättre prestanda, och jämfört med en enda-band router är en dual-band router lättare att installera.

De primära skillnaderna mellan de trådlösa frekvenserna 2,4 GHz och 5GHz är intervall och bandbredd. 5GHz ger snabbare datahastigheter på kortare avstånd. 2,4 GHz erbjuder täckning för längre avstånd men kan fungera med långsammare hastigheter. Dual-band routern undviker anslutningsproblem eller störningar och ger mer stabilitet. Dual-band kan också nå en signal upp till 100 gånger den trådlösa bandbredden, vilket visas på bilden jfr nedan. Jämfört med en Single-band router är en dual-band router dessutom lättare att installera. Dock kan dual-band routers vara betydligt dyrare än en Single-band router, ibland två till tre gånger priset i jämförelse. Dual-band router har dock längre räckvidd och bättre signalstyrka och trots sändningen på två olika band kan den växla automatiskt mellan dem vid behov. På grund av sin starka signal är dual-band routern lämplig för online spel med hög upplösning, videoströmning och högupplöst ljud, för att nämna några av fördelarna.

Tri-band routers

Det finns en tredje kategori av routertyper. Tri-band routrarna är routern på toppnivå och kan ge en supersnabb anslutning, men de flesta människor skulle inte behöva så hög anslutning.

Tri-band routrar å andra sidan erbjuder en 600 Mbps 2,4 GHz signal samt två 1300 Mbps 5 GHz signaler. Routern delar upp internetuppkopplingen till de båda nätverken och man kan ofta styra hur stor del av uppkoppling skall fördelas till respektive nätverk.

Tri-band innebär att du har tre trådlösa band eller nätverk. En av dem på 2.4 GHz och två av dem på 5 GHz-frekvenserna. Detta ger mer hastighet att dela mellan dina enheter men du behöver vara medveten om att tri-band faktiskt inte ger en enda enhet högre hastigheter utan den enheten är bara ansluten till ett av dessa nätverk åt gången. Det tri-band däremot gör är att det ger hastighet till de ytterligare enheter du lägger till eftersom det finns fler band att dela på för samtliga enheter som är uppkopplade. Det kan alltså låta lite bättre än vad det är att investera i en tri-band router.

En bra dual-band router erbjuder verkliga fördelar och är tillräcklig för de flesta hushåll. Du kommer inte att kunna nyttja fördelarna med tri-band Wi-Fi om du inte har en mycket snabb Internet-anslutning och en hel del enheter som konkurrerar om bandbredden.

Vilka standarder finns det för trådlös uppkoppling?

Det finns flera standarder för trådlös anslutning för en 4G (och annan) router. De varierar beroende på frekvensen (2,4 GHz eller 5 GHz) och anslutningstypen och kan påverka både hastigheten på uppladdningar och nedladdningar och signalens räckvidd.

Exempelvis innebär anslutningsstandarden 802.11ac att routern kommer att ansluta över 5G-nätverk och kan ge upp till 300Mbit/s. Det är bra att känna till att trådlösa standarder är en uppsättning tjänster och protokoll som dikterar hur ditt WiFi-nätverk fungerar. Den vanligaste uppsättningen trådlösa standarder är IEEE 802.11 Wireless LAN (WLAN) & Mesh. Den nuvarande Wi-Fi-standarden idag är 802.11ac, medan nästa generations WiFi-standard, 802.11ax, håller på att rullas ut. Värt att notera är att den nya standarden WiFi 6 är ännu inte kompatibel med de flesta enheter och kanske inte är det bästa alternativet med tanke på priset.

 • WiFi 4 (N) = 802.11n
 • WiFi 5 (AC) = 802.11ac
 • WiFi 6 (AX) = 802.11ax

WiFi-enheter kan också använda ett användargränssnitt med en ikon på skärmen för att identifiera genereringen av en nätverksanslutning, vilket hjälper dig att veta hur modernt nätet är. Att välja en standard för sin router kan vara lite klurigt men det enklaste är att fundera över vilka behov man har, att routern är kompatibel med de enheter man redan har och att det fungerar med det abonnemang man har valt.

Vad är räckvidden?

räckvidden routrarna

Räckvidden är en viktig parameter när man ska välja en 4G router. Ett vanligt hemnätverk som distribuerar en trådlös router kan täcka ett normalt enfamiljshus men ofta inte mycket mer. Man kan kortfattat säga att WiFi-routrar som arbetar på 2,4 GHz-bandet når upp till 46 m inomhus och 92 m utomhus. Äldre 802.11a-routrar på 5 GHz-band nådde ungefär en tredjedel av dessa avstånd. Nyare 802.11N eller WiFi 4 routers och 802.11AC eller WiFi 5-routrar som fungerar på både 2,4 GHz och 5 GHz-band har givetvis större räckvidd. Allt handlar alltså om var du ska använda routern och i vilken miljö.

Om Mesh WiFi system

Oavsett om man tittar på Netflix eller streamrar i sovrummet, spelar spel nere i källaren eller tar ett zoom-möte i köket vill man ha snabb WiFi i alla rummen hemma. Med hjälp av mesh nätverk får man det.

Ett trådlöst Mesh-nät är helt enkelt ett kommunikationsnätverk som består av noder eller så kallade puckar som är organiserade i ett nätverk så att de kan kommunicera med varandra. De flesta mesh-system byggs upp med en mesh-router och en eller flera mesh-repeatrar eller så kallade puckar som placeras på lämpliga platser i huset. Tillsammans skapar mesh-routern och mesh-repeterarna ett gemensamt trådlöst nätverk som datorer, surfplattor och mobiler kan ansluta till. En enskild mesh-router ger inte bättre täckning än en vanlig router men genom att komplettera den med mesh-repeaters utökas täckningen så att du kan ta bort döda zoner i hemmet.

Ett mesh-nätverk är lättinstallerat eftersom det vanligtvis konfigureras från en app och inte kräver någon kabeldragning eftersom det är ett helt trådlöst system. Den absolut viktigaste fördelen med mesh är att de som bor större eller i ett boende med konstruktioner eller byggnadsmaterial som dödar WiFi signalen nu kan eliminera alla slags döda zoner genom att sätta upp mesh-repeaters. Om man har ett hus med flera våningar är det här ett av de vanligaste problemen.

Signalspridningen med hjälp av puckarna gör så att man alltid har bästa möjliga internetuppkoppling och eliminerar döda zoner i hemmet – oavsett hur många våningsplan man har. Till skillnad från vanliga repeatrar och accesspunkter, kan mesh-noderna nämligen kommunicera med varandra så du kan i teorin lägga till precis hur många som helst, beroende på hur stort ditt hus är. Eftersom de kan kommunicera med varandra kan de dessutom ”analysera” anslutningarna och prioriterar automatiskt vägar som ger högre signalstyrka, högre hastighet och mindre fördröjningar. På så sätt får du en betydligt bättre tillgång till Internet och mindre problem med döda zoner, lagg och hastigheter.

Antenner

Antenn är en enhet som konverterar elektriska signaler till EM-vågor eller vice versa. När man använder en sändande antenn omvandlas den elektriska signalen från sändningskretsen till EM-vågor och strålas ut i atmosfären. När man har en motsvarande mottagande antenn fångas EM-vågorna i atmosfären och konverteras tillbaka till elektriska signaler för vidare bearbetning.

Enkelt uttryckt kan man säga att när man har en antenn riktad mot en enhet som en router till exempel konverterar routern det som kommer från den sändande antennen till den mobila enheten och konverterar. När man pratar om frekvenser och antenner menar man att: Frekvens = Våghastighet eller våglängd för de elektriska signalerna. WiFi använder normalt en frekvens på 2,4 GHz eller 5 GHz.

Utomhusantenner

En av de mer kraftfulla antennerna på marknaden är så kallade Omni-Directional WiFi-antenner. Omni Directional antenner är antenner som kan stråla effektivt i alla riktningar. Strålningsmönstret för omniska riktningsantenner är munkformad och Omni-riktningsantenner används för både utom- och inomhusändamål. Om ditt WiFi-nätverk lider av begränsad räckvidd utanför ditt hem eller kontor, bör du överväga att byta ut din router eller åtkomstpunktens WiFi-antenn med en kraftfullare utomhusantenn.

Att lägga till en utomhusantenn till din WiFi-lösning ger extern WiFi-åtkomst eller kan skapa en trådlös bro. Den bästa typen av antenner för utomhusbruk är Omni-directional, det vill säga att de strålar åt alla håll med frekvenserna 2.4GHz och 5GHz. Detta hjälper till att utöka ditt WiFi-nätverk. Många routrar och åtkomstpunkter stöder dessutom ett externt antennuttag som tillåter anslutning till ytterligare en eller flera externa antenner. När du ska köpa en router kan du läsa på produktdokumentation för mer information om vad dina olika antenn-alternativ har för möjligheter.

Inomhusantenner

En inomhusantenn för din WiFi-enhet kan förbättra din WiFi-signalstyrka, räckvidd och prestanda. En av de vanligaste antenntyperna är så kallade riktningsantenner. Som namnet antyder hänvisar riktningsantenner till signaltäckning i en specifik riktning som till exempel mot en router eller WiFi-hot spot. Detta är antenner som du till exempel kan köpa till din router för att få en starkare signal i ett rum eller om du har en ”död zon” i ditt hem.

Var dock noga med att kontrollera att din router har uttag för extra antenner innan du köper dessa. Har din router inga uttag kan en lösning vara att köpa så kallade Dipole-antenner. Dipole WiFi-antenner är en av de enklaste typerna av antenner. Dessa antenner består av två identiska metallstavar som matas separat med två olika ledningar eller matningslinjer. Dessa antenner används ofta för inomhusändamål som till exempel WiFi-routrar, USB-WiFi-adaptrar, TV apparater och så vidare. Det finns också antenner för inomhusbruk som kan skicka signaler i 360 grader.

Antenn Typ Plats 
2.5 dBi Omni directional Inomhus
dBi Omni directional Inomhus
7dBi Omni directional Inomhus
8dbi Omni directional Utomhus

 

Räckvidds-extenders

Den ”döda zonen” är den platsen i ditt hus eller i din lägenhet där WiFi oförklarligt verkar försvinna eller inte alls finns och är kanske någonting av det mest irriterande som man som router-köpare kan uppleva. Ibland räcker det med att man införskaffar en kraftigare antenn men om inte det hjälper finns det också så kallade WiFi Range Extenders, även kallade WiFi Boosters.

Dessa är ett enkelt och ekonomiskt sätt att lösa problemet med ”döda zoner”. Dessa måste anslutas till din 4G router via standard Ethernet-kabel och ska placeras mitt emellan din router och det område där du vill ha en bättre WiFi-signal.

MIMO (Multiple-Input Multiple-output) system (två eller fler antenner)

Idag finns det kraftfulla routers som har flera antenner inbyggda för att minimera problem med signaler och i produktbeskrivningen står det oftast ett begrepp som handlar om just detta: MIMO.

MIMO är en förkortning som betyder Multiple Input Multiple Output och är en teknik som använder flera antenner för att använda reflekterade signaler för att ge förbättringar i signalerna från till exempel en router. I modern användning hänvisar “MIMO” enkelt uttryckt en specifik och praktisk teknik för att sända och ta emot mer än en datasignal samtidigt över samma radiokanal genom att utnyttja flera sändare samtidigt. Genom att öka antalet antenner för en router är det möjligt att öka routerns räckvidd för WiFi med varje par antenner som läggs till.

Det är alltid bra att kontroller att det finns stöd i routern för mer antenner, speciellt om du är medveten om ”döda zoner” i hemmet eller misstänker att dessa kan uppstå på grund av exempelvis bärande väggar eller annat som kan störa signalerna från routern.

Vad är en bra bredbandshastighet?

Det beror mest på vad du vill göra på internet. För att surfa på webben och göra vardagsarbete på en dator räcker det med hastigheter runt 10 Mbps. Om du vill se på videos i hög kvalitet eller ha videomöten rekommenderas hastigheter över 20 Mbps. Men om du vill göra mer resurskrävande aktiviteter som att strömma 4k-filmer eller strömma videospel mellan dina enheter, kommer du att behöva bredband med hastigheter runt 100 Mbps.

Användbara funktioner för din router

Display:

Om du inte är en van användare av routers kan det vara en bra idé att se till att du införskaffar en router med en bra display som gör det enklare att installera, monitorera och eventuellt felsöka om någonting inte skulle fungera som det ska.

Batteritid:

Batteritiden avgör hur länge din router är igång och kan användas. Batterier slits dock och saker som värme/kyla kan påverka batteriets livslängd. Därför måste batteritid alltid ses som ungefärlig när man väljer vilken router man ska köpa.

Multi-sim slots:

Innebär att det finns flera olika slots för dina SIM-kort. Detta är praktiskt om man till exempel reser mellan olika tidszoner för att undvika höga kostnader eller om man vill ha olika abonnemang på grund av lokala förutsättningar vad gäller tillgång till 4G från olika leverantörer.

Ethernet port:

Vill du kabla in till din router för att få en stabilare lina till internet är detta ett måste för dig. Dock ska påpekas att de flesta moderna routers har WiFi som idag är mycket stabilt.

USB tethering:

Tethering eller telefon-som-modem, är delningen av en mobil enhets internetanslutning med andra anslutna datorer. Anslutning av en mobil enhet till andra enheter kan göras via trådlöst LAN, via Bluetooth eller via fysisk anslutning med hjälp av en kabel, till exempel via USB.

Enkel användning:

Innan du fattar beslut om vilken router du ska investera i så säkerställ att den är enkel att använda utifrån din tidigare kunskap om routers. De flesta routers är relativt enkla att installera men det kan till exempel finnas grundinställningar på routerna när du gör en så kallad Quick-install som behöver konfigureras för just dina behov.

Strömbanker:

Strömbanker används för att tillhandahålla bärbar ström för att ladda batteridrivna objekt som mobiltelefoner och andra liknande objekt som har ett USB-gränssnitt.

Dual Band Wi-Fi:

5 GHz-anslutningar ger högre prestanda än 2,4 GHz-anslutningar och 2,4 GHz ger i allmänhet bättre räckvidd plus kompatibilitet med äldre enheter. Med Dual-Band har du tillgång till båda frekvenserna.

IPv4 och IPv6:

Trots att det inte vanligtvis krävs en router med IPv6-kapacitet kan hemnätverk dra nytta av de säkerhets- och prestandaförbättringar som den ger.

Network Address Translation (NAT):

NAT spårar adresserna för alla enheter som är anslutna till en router och alla meddelanden som de skickar till omvärlden så att routern kan dirigera svaren till rätt enhet senare. Den här funktionen kallas en NAT-brandvägg eftersom den blockerar skadlig trafik som andra typer av nätverksbrandväggar gör.

Gäst-Nätverk

Används för att skapa en speciell del av ett hemnätverk för vänner och familj som besöker.

Föräldrakontroll

Routern håller reda på identiteten på lokala enheter med deras fysiska adresser (MAC) så att ett barn till exempel inte kan byta namn på en dator för att undvika föräldrakontroll.

VPN-server

Routers med VPN gör att hushållets medlemmar kan skapa en VPN-anslutning till hemmet medan de är borta.

FAQ

Vad är 4G-routrar avsedda för?

En 4G router använder 4G snarare än en fast linje som till exempel en telefonlinje eller fiberoptisk kabel, det vill säga att det är trådlöst på samma sätt som att få mobildata på din telefon är trådlös.

Vad är räckvidden för routern?

En Wi-Fi-router som arbetar på 2,4 GHz-bandet når upp till 46 m inomhus och 300 fot (92 m) utomhus.

Vad är WiFi och hur ansluter jag min router till det?

En trådlös router ansluts direkt till ett modem med en kabel. Detta gör att den kan ta emot information från – och överföra information till – internet. Routern skapar och kommunicerar sedan med ditt Wi-Fi-nätverk, som helt enkelt är en trådlös uppkoppling till Internet.

Vad är en router och hur skiljer den sig från ett modem?

Skillnaden mellan ett modem och en router är att ett modem ansluter till internet, medan en router ansluter enheter till Wi-Fi.

Kan de kombineras?

Ja men det kan skapa konflikter mellan modemet och routern – det bästa är att ha antingen eller.

Vad är en switch och vad gör den?

En switch används för att nätverka flera datorer tillsammans. Omkopplare som görs för konsumentmarknaden är vanligtvis små, platta lådor med 4 till 8 Ethernet-portar. Dessa portar kan anslutas till datorer, kabel- eller DSL-modem och andra switchar. Avancerade switchar kan ha mer än 50 portar och är ofta rackmonterade. Kortfattat kan man säga att en switch är mer avancerade än en hub men mindre kapabel än en router.

Slutsats

När du ska köpa en trådlös router, se till att det är minst en dual-band om du bor på en yta som är större än en enrummare. Det bästa är om routern har MIMO, det vill säga möjligheten att överföra till flera trådlösa enheter samtidigt. Att ha minst en USB-port tillgänglig är ett måste i moderna hem. Vi har alla USB-enheter som vi behöver ansluta till vår trådlösa router: externa hårddiskar, skrivare etc. Sist men inte minst; leta efter recensioner där människor använder produkterna och läs vad de skriver – både de bra och de mindre bra recensionerna kommer hjälpa dig att fatta ett bra beslut kring vilken router du ska köpa.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 26 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 26 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button