www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

De flesta av oss har en sÄdan dÀr hemma. Om du fÄtt eller varit tvungen att köpa den av din internetleverantör eller om du faktiskt tagit det i egna hÀnder och letat upp en i en butik kan göra en stor skillnad. Vad pratar vi om? En router sÄklart. I dagens moderna samhÀlle har de flesta en router hemma som skickar ut internetsignalen i hela bostaden. Bor man pÄ ett större stÀlle kan man behöva förstÀrkare som ser till att signalen nÄr alla rum. Spelar det nÄgon roll vad man har för router? Ja, det gör en stor skillnad. Och en modell som ser dyr och bra ut behöver nödvÀndigtvis inte vara den router som Àr bÀst i test. Vad Àr det egentligen som gör skillnad? Det ska vi titta nÀrmare pÄ i denna artikeln.

Vad Àr en router och hur fungerar den?

En router hjÀlper dig att kunna koppla upp dig pÄ ditt internet trÄdlöst, det vill sÀga via wifi. Du kopplar in internetkabeln i routern och den skickar i sin tur ut signalen trÄdlöst i luften. Du kan Àven mÄnga gÄnger koppla in dig pÄ internet via kabel i routern ocksÄ dÄ den har fler ingÄngar Àn vad du ofta har hemma i huset. En bra router ger dig ett skyddat nÀt som inte Àr tillgÀngligt för alla runt omkring. Det bör vara krypterat sÄ att om du exempelvis skulle vilja gÄ in pÄ banken sÄ kan inte nÄgon som hackar sig in pÄ nÀtet se vilket lösenord du har och sÄ vidare. SÄklart sÄ Àr sidorna eller apparna ocksÄ krypterade, men du kan aldrig ha nog med krypteringar som du sÀkert förstÄr.

Hur kan man vÀlja en bra router?

Om man vill hitta den bĂ€sta routern pĂ„ marknaden sĂ„ finns det mycket man bör tĂ€nka pĂ„. Det Ă€r nĂ€mligen mycket som pĂ„verkar hastigheten pĂ„ wifi:t och Ă€ven vad man kan anvĂ€nda routern till. Vissa routrar har lagringsmöjligheter sĂ„ att du kan skapa ditt eget ”moln”. Men det de flesta Ă€r ute efter Ă€r ett vĂ€l fungerande wifi som Ă€r snabbt och smidigt att anvĂ€nda. Hur kan man hitta en router som erbjuder det.

 • TrĂ„dlösa standarder: Standarder var speciellt frĂ„n början ett problem dĂ„ det kan göra att din apparater inte fungerar sĂ„ bra tillsammans. För att undvika problemet sĂ„ bestĂ€mde tillverkarna att införa ”Wi-Fi Alliance”. Detta för att se till att saker och ting ska fungera ihop. Men vilka standarder finns?
  • 802.11b och 802.11a nĂ„gra av dom Ă€ldsta standarderna.
  • 802.11g Ă€r uppföljaren till 802.11b. MĂ„nga av de nya standarderna Ă€r bakĂ„tkompatibel med just denna.
  • 802.11n Ă€r en stor uppgradering. Den Ă€r bĂ„de bakĂ„tkompatibel med 802.11b och
  • 802.11g. Det inkluderar alltid 2.4GHz bandet, men 802.11n innehĂ„ller ocksĂ„ ett valfritt tillĂ€ggsstöd för det snabbare 5GHz bandet vilket innebĂ€r att det Ă€r bakĂ„tkompatibelt med 802.11a standarden.
  • 802.11ac Ă€r Wi-Fi standarden som kom ut runt Ă„r 2015. Alla 802.11ac enheter Ă€r bakĂ„tkompatibla med de tidigare wifi-standarderna och har stöd för bĂ„de 2,4GHz och 5GHz.
 • Dual-band kontakt: NĂ€r produkten har Dual-BandförmĂ„ga sĂ„ kan den kommunicera med bĂ„de 2.4GHz- och 5GHz banden. Den kan med andra ord arbeta pĂ„ tvĂ„ olika radioband.
 • Det finns tvĂ„ typer av Dual-Band: Selective Dual Band betyder att man mĂ„ste vĂ€lja att antingen 2.4GHz eller 5GHz, och kan dĂ€rför inte anvĂ€nda bĂ„da banden samtidigt. Man stĂ€ller alltsĂ„ in routern pĂ„ vilket radioband som ska anvĂ€ndas.
  True Dual Band eller Simultaneous Dual Band innebÀr istÀllet att routern kan anvÀnda bÄde 2.4GHz och 5GHz samtidigt. De tvÄ nÀtverken kan alltsÄ arbeta samtidigt sida vid sida utan att störa varandra.
 • MU-MIMO teknologi: MIMO anvĂ€nds för att skicka flera dataströmmar och pĂ„ sĂ„ vis öka bandbredden. Alla 802.11ac enheter Ă€r kompatibla med SU-MIMO som krĂ€ver flera antenner. Beroende pĂ„ antalet antenner och kanalbredder sĂ„ kan enheten klara av upp till 150Mbps, 300Mbps eller 450Mbps. Vissa 802.11ac generationer har Ă€ven stöd för MU-MIMO vilket innebĂ€r att du kan anvĂ€nda accesspunkter som switchar. Detta Ă€r den senaste och bĂ€sta teknologin pĂ„ marknaden.
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 94 / Genomsnitt: 3.8
Back to top button