Spenderar du mÄnga timmar i gym, lyfter du hantlar eller anvÀnder du en kettlebell, sÄ Àr det bara naturligt att du ska förvÀnta dig större, starkare muskler. Dock behöver du ocksÄ se till att Àta rÀtt mat, för att stödja ditt trÀningspass. Med rÀtt mat sÄ handlar det om protein, vilket Àr viktigt för att reparera och bygga upp skadade muskler efter en hÄrd session.

Fördelarna med protein Àr att de inte begrÀnsar till att bygga muskler, dessutom hÄller det dig mÀttare lÀngre, vilket ocksÄ minskar sannolikheten att vÀnda sig till snacks som Àr söta eller i hög fetthalt. Det finns protein i mÄnga livsmedel idag, dock Àr det inte sÄ lÀtt att fÄ den mÀngd som du faktiskt behöver för att stödja ett tungt trÀningspass. Vill du bygga muskler sÄ Àr det rekommenderat att fÄ i sig runt 1-2 gram protein varje dag, iallafall om du vill bygga muskler. HÀr kan ett bra proteinpulver hjÀlpa dig! Proteinpulver kan vara ett praktiskt sÀtt att fÄ i dig ditt dagliga mÄl av protein. Idag finns det olika former av proteinpulver, vassleprotein Àr en av dem. Gör man en shake med proteinpulver sÄ kan de vara ett praktiskt sÀtt att se till att du trÀffar dina dagliga mÄl protein. De Àr lÀtta att göra och snabba att konsumera, sÄ det Àr lÀtta att fÄ i sig efter ett hÄrt trÀningspass. Idag finns det vÀldigt mÄnga olika varumÀrken dÀr ute, sÄ det kan vara svÄrt att veta vilket som bÀsta proteinpulvret.

Varför Àr proteinpulver sÄ populÀrt?

Proteinpulver Àr verkligen ett effektivt och snabbt sÀtt att fÄ i sig bra mÀngd med protein. SÄ det kan hjÀlpa trÀningen om man hittar det bÀsta proteinpulvret. Dessutom Àr det extra bra för vegetarianer eller veganer som behöver extra proteintillskott, dÄ man dessutom kan köpa olika sorter som inte har Àgg eller mjölk i sig. Följer du nÄgon form av trÀning, oavsett om det Àr baserat pÄ vikter, kardio eller uthÄllighet, sÄ behöver du mer protein Àn nuvarande vardagliga rekommendation. Proteinpulver erbjuder ett snabbt och enkelt sÀtt att öka ditt dagliga intag och det Àr just dÀrför mÄnga vÀljer att köpa proteinpulver idag.

Proteinpulver Whey Ă€r vĂ€ldigt populĂ€rt nĂ€r man tittar pĂ„ sport och trĂ€ning. Det Ă€r viktigt att konsumera tillrĂ€ckligt med protein för att bygga, bibehĂ„lla och Ă„terstĂ€lla muskelvĂ€vnader, dock kan de krav som finns ocksĂ„ uppnĂ„s genom en vanlig diet, sĂ„ vad Ă€r det som gör proteinpulver sĂ„ populĂ€rt? Veteprotein Ă€r det vanligaste proteinet som anvĂ€nds vid proteinpulver. Fördelen med vassleprotein shakes, Ă€r att den absorberas snabbare Ă€n nĂ„gon annat protein och innehĂ„ller en hög dos av BCAA, aminosyror som huvudsakligen finns i musklerna. Med andra ord ger du kroppen det som den behöver för att reparera och bygga muskler. En annan stor fördel Ă€r den smidighet som proteinpulver har. En shake krĂ€ver inte att man lagar mat eller mellanmĂ„l. Du kan enkelt ta den till trĂ€ning i en shaker och tillsĂ€tta vatten nĂ€r du vĂ€l ska dricka det. ÖveranvĂ€nd inte protein shakes. Även om det inte Ă€r skadligt med stora mĂ€ngder protein, gör det ditt dagliga matintag rĂ€tt monotont. Kom ihĂ„g att du ocksĂ„ behöver en viss mĂ€ngd kolhydrater, fetter, vitaminer och mineraler för att ge bra prestanda. Drick en eller tvĂ„ skakningar om dagen och fĂ„ resten av proteinet frĂ„n riktiga livsmedel. Kom ihĂ„g att en en shake normalt inte kommer med kolhydrater. För optimal Ă„terhĂ€mtning efter trĂ€ning, var noga med att lĂ€gga till kolhydratskĂ€llan. Proteintillskott Ă€r sĂ„ledes inte endast en kĂ€lla pĂ„ energi.

Hur fungerar proteinpulver?

Under ett typisk trÀningspass sÄ kommer din kropp att vara i en negativ proteinbalans; Detta eftersom syntesen av nya proteiner slÄs ner nÀr du trÀnar, detta ökar protein fördelningen dÄ trÀningstiden blir lÀngre. Efter trÀningen sÄ ökar sÄ smÄningom muskelproteinsyntes och nedbrytningen minskar vilket ger en positiv kvÀvebalans. Att anvÀnda proteinpulver ger din kropp de aminosyror som den behöver och detta Àr avgörande för att hjÀlpa till att öka muskelproteinsyntesen och minska protein fördelningen. PÄ grund av detta kan en högre proteinbalans uppnÄs och bidra till att frÀmja ökningar i muskelmassa, styrka och muskelÄterhÀmtning. MÄnga undersökningar har visat att ett ökat proteinintag i trÀningen Àr avgörande för att optimera muskelproteinsyntesen, nedbrytning av protein, för att skapa en positivt proteinbalans, för att reparera skadad muskelvÀv och Àven för att stimulera trÀnings anpassningar.

vassleprotein

Det Àr ingen hemlighet att professionella idrottsmÀn och kroppsbyggare regelbundet anvÀnder protein som kosttillskott i sina dagliga trÀningsplaner. Proteintillskott Àr utformade för att frÀmja ökad muskelmassa i kombination med en regelbunden trÀning. Kosttillskott tas vanligen i form av piller eller en pulverform som kan blandas med mjölk, vatten eller fruktjuicer för att göra en god shake. Men hur gÄr det exakt till nÀr man tittar pÄ att det ökar muskel tillvÀx processen? Enkelt sÄ arbetar de tillsammans för att ge din kropp den nödvÀndiga grunden för att skapa de aminosyror som behövs för att bygga muskelvÀvnad, snabbare och mycket fler vÀvnader. Anledningen till att idrottare och kroppsbyggare dra nytta av intaget av proteintillskott Àr att intensiv fysisk aktivitet krÀver högre Àn vanliga nivÄer av protein. Genom att öka ditt proteinintag ger du ocksÄ musklerna mer tid att ÄterhÀmta sig, men de vÀxer ocksÄ snabbare som ett resultat. Under hela förloppet under matsmÀltningen sÄ bryts protein ned av enzymer som kallas proteaser. Ju snabbare dessa bryts ner, desto snabbare kan de omvandlas till aminosyror som kan reparera muskelvÀvnad snabbare och frÀmja snabbare, men ÀndÄ en naturlig tillvÀxt. Det Àr ocksÄ kÀnt att förbÀttra det totala immunförsvaret hos en idrottare, vilket hjÀlper dem att hÄlla sig friskare, bÀttre och starkare under lÀngre tid genom intensiv trÀning. Forskning tyder ocksÄ pÄ att konsumera extra protein innan du trÀnar Àr ett bra sÀtt att optimera muskelutveckling. Detta protein digereras snabbt till aminosyror i beredskap att anvÀndas av musklerna, som krÀver reparation efter en styrketrÀning. Proteintillskott hjÀlper dig ocksÄ att hÄlla dig mÀttare lÀngre och det ökar muskelns förmÄga att reparera och bygga nya fibrer snabbt för att öka kroppsmassan. Det finns fortfarande oro för att proteintillskottet Àr dÄligt för vÄra kroppar. Detta Àr sant om det tas i onaturligt höga doser, vilket potentiellt kan överbelasta din lever och orsaka varaktig skada. Det Àr dÀrför viktigt att anvÀndaren att följa anvisningarna frÄn leverantören, för att se till att du förbrukar rÀtt mÀngd. Med proteinpulver rekommenderas idrottare och kroppsbyggare att aldrig konsumera mer Àn 30 gram vid ett sammantrÀde. Inte alla reagerar pÄ proteiner pÄ samma sÀtt och det finns ingen rÀtt eller fel kombination som frÀmjar muskeltillvÀxt, det handlar om individen. I hÀndelse av förvirring borde du alltid rÄdgöra med en nutritionist som kan hjÀlpa dig att vÀlja rÀtt diet för dina behov.

Vilka ingredienser innehÄller proteinpulver?

MÄnga proteinpulver innehÄller ytterligare ingredienser frÄn nÀringsvÀrden som Àr avsedda att stödja eller förbÀttra prestanda och ÄterhÀmtning. I proteinpulver brukar det ocksÄ finnas kreatin, som gör sÄ att celler drivs och de förbÀttrar ocksÄ insatsen under högintensiv trÀning, som att lyfta vikter till exempel. Ett annat Àmne Àr L-karnitin, som man ocksÄ ser i vassleprotein, detta Àr en aminosyra som mobiliserar fettsyror frÄn fettceller, sÄ att de istÀllet kan anvÀndas för att ge energi. Det brukar ocksÄ finnas Enzymer i proteinpulver och dessa hjÀlper din mage att bryta ned vissa specifika föreningar sÄ att du fÄr en bÀttre absorption och matsmÀltning av nÀringsÀmnen. Om en produkt verkar för billig, eller för bra för att vara sant Àr chansen att den Àr det ocksÄ. Bortsett frÄn det totala kaloriinnehÄllet, kommer den genomsnittliga vuxen inte drastiskt att pÄverkas av den specifika typen av proteintillskott som de anvÀnder. Vissa proteintillskott kan ocksÄ ha tillsatt ingredienser som artificiella fÀrger eller smaker, konstgjorda eller naturliga sötningsmedel, konserveringsmedel, probiotika, fibrer, vitaminer och / eller mineraler.

Letar du efter proteinpulver vegan, om det Àr sÄ att du Àr vegan sÄ mÄste du hitta ett icke-mjölkproteinpulver, och lyckligtvis Àr det nu lÀtt att ta tag i Àn nÄgonsin tidigare. Du kan lÀsa de vegan proteinpulver test som finns pÄ nÀtet sÄ att du hittar ett proteinpulver som fungerar bra för dig och din diet. Sojaprotein innehÄller ocksÄ en rik mÀngd med protein och detta Àr viktigt att veganer fÄr i sig, dÀrför Àr proteinpulver verkligen nÄgot som rekommenderas till just veganer, i alla fall om de inte ser till att fÄ i sig mycket protein frÄn sin diet. Om du Àr vegetarian Àr de flesta proteinpulver lÀmpliga, men det alltid Àr vÀrt att kontrollera varje produkts nÀringsinformation. Om du följer en annan specialist eller en begrÀnsad diet eller har allergier, dÄ mÄste du kontrollera varje enskild produkt för att sÀkerstÀlla att den Àr lÀmplig för dig att konsumera.

Hur vÀljer man rÀtt proteinpulver?

Letar du efter ett billigt proteinpulver, tÀnk ocksÄ pÄ att det ÀndÄ mÄste innehÄlla rÀtt ingredienser, sÄ att du inte köper ett proteinpulver som Àr billigt bara för att det Àr billigt. Letar du endast efter ett proteinpulver viktminskning tÀnk dÄ pÄ att du ÀndÄ behöver fÄ i dig andra nÀringsÀmnen som kanske inte finns i proteinpulver. Det Àr bÀttre att sÄldes hitta en bra diet som du kan följa sÄ att du helt sÀkert fÄ i dig alla de Àmnen som du och din kropp faktiskt behöver. Det Àr smart att lÀsa igenom de proteinpulver test som finns pÄ nÀtet sÄ att man fÄr en god överblick över vad respektive pulver innehÄller.

Innan du vÀljer ett proteinpulver sÄ bör du övervÀga ett antal saker. Först och frÀmst bör du ser över dina mÄl Àr och varför du vill inta proteinpulver som kosttillskott. Koncentrat innehÄller högre mÀngder kalorier, fetter och kolhydrater och passar kanske inte in i dagliga intag nÀr det gÀller mat och nÀringsÀmnen. DÀrför Àr det bra att titta pÄ de proteinpulver som innehÄller exakt de Àmnen som din kropp faktiskt behöver. Du bör ocksÄ tÀnka över nÀr du ska inta ditt proteinpulver och hur. Före, efter och dessutom under ett trÀningspass Àr den snabbaste absorptionen nÀr det gÀller att aminosyrorna ska börja arbeta vid rÀtt tidpunkt. Det Àr ocksÄ vÀrt om du tittar över vad din budget Àr, dÄ det finns mÄnga proteinpulver som kostar en del. Skulle du dessutom vara allergisk av laktos sÄ bör du i sÄ fall ta en titt pÄ proteinpulver som Àr gjord av soja eller liknande produkter.

Det kan vara vĂ€rt att prata med dina vĂ€nner eller arbetskollegor om de har nĂ„gra tips pĂ„ proteinpulver som har fungerat för dom, tĂ€nk dock pĂ„ att alla proteinpulver fungerar olika pĂ„ olika mĂ€nniskor dĂ„ alla reagerar pĂ„ sina egna sĂ€tt. Även om ett proteinpulver fungerar fint för din kompis sĂ„ kanske du inte reagerar pĂ„ samma sĂ€tt, dĂ€rför Ă€r det alltid bĂ€st att testa olika proteinpulver för att se över vilken som passar dig bĂ€st. De flesta proteinpulver idag som du kan köpa Ă€r smaksatta, vilket betyder att de Ă€r tillsatta med en extra smaksatts sĂ„ att de ska smaka godare. De vanligaste smakerna man ser idag nĂ€r man kikar pĂ„ just proteinpulver Ă€r choklad, vanilj eller jordgubb, dock finns det vissa varumĂ€rken som producerar just proteinpulver som har andra smaker ocksĂ„. Det kan vara viktigt att smaksĂ€tta proteinpulvret dĂ„ de i mĂ„nga fall inte Ă€r sĂ„ goda om man dricker de helt rena utan smaksatta Ă€mnen. Hade du tĂ€nkte att dricka eller fĂ„ i dig proteinpulvret samtidigt som du trĂ€nar eller ska du iallafall dricka det varje dag, sĂ„ lĂ€r du absolut vilja hitta ett proteinpulver som du faktiskt tycker Ă€r gott ocksĂ„. Ett tips Ă€r att köpa ett proteinpulver som smakar havre eller nötter eller liknande, dĂ„ Ă€r de riktigt gott att ocksĂ„ blanda ut med musli eller göra en god havredryck av den. Skulle det vara sĂ„ att du Ă€r vegan sĂ„ passar det supergott med just sojamjölk eller havremjölk till det veganska proteinpulvret.

I vilka situationer Àr proteinpulver mest anvÀndbart?

bĂ€sta proteinpulvretProteinpulver Ă€r mest anvĂ€ndbart vid trĂ€ning, dock finns det flertal andra tillfĂ€llen du ocksĂ„ kan konsumera drycken. Du kan göra en snabb shake om du Ă€r ute pĂ„ sprĂ„ng hela dagen, dĂ„ det kan ge dig bra med protein och andra viktiga saker din kropp behöver men om du inte har tid för att laga en ordentlig mĂ„ltid. Men pratar man om den mest generella situationen dĂ€r proteinpulver anvĂ€nds sĂ„ Ă€r det sĂ„ledes innan, under eller efter trĂ€ning. Dock Ă€r det inte sĂ„ mĂ„nga mĂ€nniskor som vet nĂ€r den bĂ€sta tiden för att ta proteinpulver Ă€r. Detta leder inte bara till en mindre effektiv muskeluppbyggnad, det fĂ„r dig faktiskt att minska effektiviteten av ditt trĂ€ningspass! DĂ€rför Ă€r det sĂ„ledes ocksĂ„ viktigt sĂ„ du vet nĂ€r du ska inta ditt proteinpulver för att nĂ„ maximala anvĂ€ndningen av det. Syftet med proteinpulver Ă€r att det ska ge din kropp en form av energi som den kan anvĂ€nda för att göra sĂ„ att musklerna bygger. Dock finns det tvĂ„ typer av pulver som kan anvĂ€ndas nĂ€r man pratar om proteinpulver. En av dessa Ă€r vassleprotein som Ă€r ett snabbverkande proteinpulver vilket betyder att de smĂ€lter snabbt. Sedan finns det ocksĂ„ kaseinprotein som Ă€r ett lĂ„ngsamverkande proteinpulver och detta innebĂ€r att det tar mycket lĂ€ngre tid att smĂ€lta. Ska du dricka de proteinpulver som Ă€r gjorda utav vassleproteinpulver sĂ„ behöver du ha tillgĂ„ng till energi för dina muskler ganska snabbt, din kropp bryter ner proteinerna i aminosyrorna vilket sedan absorberas och skickas till levern. De bryts ned via blodomloppet till dina muskler dĂ€r de omvandlas till energi. Denna slags energi Ă€r den enda som kan fĂ„ dina muskler att brytas ner och byggas upp igen. Anledningen till att proteinpulver Ă€r populĂ€ra beror pĂ„ det faktum att det Ă€r svĂ„rt att fĂ„ tillrĂ€ckligt med protein i en hĂ€lsosam, balanserad kost. Protein pulver tenderar att vara ganska höga i kalorier, sĂ„ att mĂ€nniskor som försöker gĂ„ ner i vikt och komma i form klipper ofta pĂ„ kalorier – vilket innebĂ€r att de mĂ„ste skĂ€ra ner pĂ„ proteinrika livsmedel som rött kött, flĂ€sk, yoghurt etc. Att fĂ„ tillrĂ€ckligt med protein i din kost Ă€r en utmaning Ă€ven för mĂ€nniskor som Ă€r fria att Ă€ta vad de vill ha. Proteinrika livsmedel Ă€r inte rik pĂ„ proteiner, och du fĂ„r mycket fĂ€rre gram protein frĂ„n de flesta ”proteinrik mat” Ă€n du kan förvĂ€nta dig. Proteinpulver Ă€r avsedda att leverera ett skott av aminosyror utan allt fett och kolhydrater du hittar i din vanliga mat.

Sanningen Àr att det inte finns nÄgon bra tid att ta proteinpulver. Det finns olika tider att komplettera med proteinpulver, beroende pÄ vilken typ av proteiner den innehÄller. Du kan inte ge din kropp lÄngsamt verkande proteiner innan du trÀnar, eftersom det tar lÀngre tid att smÀlta. NÀr din mage arbetar för att smÀlta och dÄ tar de det mesta av blodflödet i kroppen. Det betyder att musklerna du trÀnar inte fÄr blodflödet de behöver. Blod ger syre och energi, sÄ du mÄste se till att matsmÀltningssystemet stannar mest nÀr du trÀnar. Om du konsumerar snabbverkande energi omedelbart efter din trÀning, dÄ kan din kropp bara anvÀnda en procentandel av det för att reparera dina muskler innan kroppen skulle eliminera den. Detta innebÀr att mycket protein kommer att slösa bort (utsöndras via ditt urin), och din kropp skulle inte kunna reparera dina muskler fullstÀndigt

Fördelar och nackdelar med proteinpulver

Det finns ocksÄ en del fördelar och nackdelar med ett bra proteinpulver. En fördel Àr att de Àr enkla att ha i mÄltider och till recept. Du kan sÄledes enkelt lÀgga till proteinpulver till bakverk, smoothies, pannkakor och sÄ vidare. Det gÄr ocksÄ mycket snabbare att förbereda drycken och det Àr tidsbesparande, dÄ det enkelt gÄr att blanda med mjölk, vatten eller valfri dryck efter trÀning för att frÀmja muskelÄterhÀmtningen. Dessutom hÄller proteinpulver vÀldigt lÀnge, dÄ de inte krÀver nÄgon kylning. Det Àr ocksÄ enkelt att dricka, speciellt för de personer som behöver protein men som inte hinner laga en riktigt mÄltid. Dessutom kan man ocksÄ ta med drycken till trÀningen och svepa den direkt efter passet!

Givetvis finns det ocksÄ en del nackdelar med proteinpulver. Först och frÀmst Àr det vÀldigt dyrt att lÀgga till i sin kost, speciellt om man trÀnar ofta och sÄledes behöver dricka det tvÄ gÄnger om dagen. Det kan ocksÄ orsaka upprördhet i matsmÀltningen hos vissa personer. MÄnga tycker dessutom inte riktigt om smaken och konsistensen pÄ pulvret, det kan vara en bitter smak ibland. I mÄnga fall kan de ocksÄ sakna vissa nÀringsÀmnen som andra proteinkÀllor innehÄller.

Tips nÀr man anvÀnder proteinpulver

NĂ€r du ska konsumera ditt proteinpulver kan du dricka det med vatten, blanda det med smaksatta vĂ€tskor som mjölk eller kokosnötvatten eller blanda det med en hĂ€lsosam yoghurt, eller anvĂ€nd den som ingrediens för att laga mat med – proteinpulver kokböcker Ă€r faktiskt populĂ€ra nu.Ett serveringsförslag nĂ€r man tittar pĂ„ de flesta av de proteinpulver som finns idag sĂ„ Ă€r det omkring 30 gram man ska ha i. Forskning tyder pĂ„ att detta Ă€r det perfekta beloppet att reparera de skador som skapas genom trĂ€ning och denna mĂ€ngd initierar muskelproteinsyntesen, processen nĂ€r en ny muskelvĂ€vnad skapas. Forskning visar ocksĂ„ att en högprotein diet kan ocksĂ„ bidra till att minska kroppsfett nivĂ„erna, sĂ„ att du inte bara blir större och starkare utan ocksĂ„ smalare. Efter en trĂ€ning Ă€r den mest uppenbara tiden att konsumera proteinpulver eftersom det Ă€r dĂ„ dina muskler behöver det mest. Att dricka en proteinpulver blandat med kallt vatten eller mjölk inom 30 minuter efter avslutad trĂ€ningspass kommer att initiera Ă„terhĂ€mtningen genom att öka blodet med aminosyror, som snabbt transporteras in i dina muskelceller för att bli en ny muskelvĂ€vnad. Proteinpulver kan ocksĂ„ tas vid andra tillfĂ€llen. Blanda en scoop av din favorit smak med ett Ă€gg och en banan och laga sedan i en panna för att göra lite pannkakor med hög protein i. Det Ă€r dessutom sĂ€rskilt anvĂ€ndbart att dricka nĂ€r du Ă€r ute och hela dagen och inte har tid att Ă€ta en riktig mĂ„ltid. Hitta det bĂ€sta proteinpulvret idag och underlĂ€tta din trĂ€ning redan nu.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
[Totalt: 3 / Genomsnitt: 3.3]