www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

Axa Gold Original
VĂ„rt betyg
Start! Naturell
VĂ„rt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Det Àr viktigt för oss att de produkter vi representerar Àr av högsta kvalitet och till de bÀsta priserna, sÄ vi kontrollerar alltid vÄra listor och uppdaterar dem vid behov för att ge dig de mest kvalitativa alternativen.

VĂ€ckarklocka har ringt ett par gĂ„nger nu, och du tĂ€nker surt för dig sjĂ€lv att du faktiskt inte har tid att snooza en gĂ„ng till. Motigt kĂ€mpar du med din trötta kropp för att komma upp ur sĂ€ngen, och kĂ€nner att dina ögonlock inte riktigt orkar med att öppnas. En dag till pĂ„ jobbet vĂ€ntar, och du mĂ„ste ge ditt bĂ€sta för att tjĂ€na ditt levebröd, fastĂ€n det du egentligen vill Ă€r att stanna i sĂ€ngen och njuta av en riktigt skön sovmorgon. Tiden har tyvĂ€rr inget medlidande med dig, och det kĂ€nns som den bara rusar ivĂ€g nĂ€r du hasar fram pĂ„ det kalla golvet för ditt sedvanliga toalettbesök, följt av pĂ„klĂ€dning och frukost. För sent inser du att den tid du har pĂ„ dig för att fixa frukost har blivit reducerad, och du mĂ„ste nu tĂ€nka lite pĂ„ vad du ska fĂ„ i dig som Ă€r nyttigt, snabbt och helst ocksĂ„ Ă€tbart. Äggröra tar för lĂ„ng tid
 Du glömde köpa skinka, sĂ„ det gĂ„r inte att ta en macka heller
 DĂ„ faller dina ögon pĂ„ muslipaketet som stĂ„r dĂ€r och blinkar Ă„t dig. Varför inte? tĂ€nker du dĂ„. Lite yoghurt musli: det uppfyller alla dina krav och du kan sedan rusa ivĂ€g till jobbet med bensin i tanken. Kaffet Ă€r det inget problem med heller: det tĂ„l att tas med i en termos


Den stora debatten om musli

Muslin Ă€r lika hatad som den Ă€r Ă€lskad. Vissa gillar dess knaprighet, medan andra tycker att den Ă€r för torr att tugga. Den har prisats för sin enkelhet, och smutskastats som en sockerfĂ€lla. NĂ„gra dietister rekommenderar denna matrĂ€tt, medan andra avrĂ„der sina patienter strĂ€ngt frĂ„n att konsumera den. Men vad Ă€r dĂ„ sanningen? Är musli verkligen bra för dig, eller kan den jĂ€mföras med kattguld? Svaret Ă€r att det beror pĂ„ vilken sorts musli du vĂ€ljer, och hur din hĂ€lsa ser ut i stort.

Muslins ödmjuka början

mĂŒsliI början pĂ„ 1900-talet fanns det i Schweiz en lĂ€kare vid namn Maximilian Bircher-Benner som arbetade pĂ„ ett sanatorium. Enligt legenden hade en av hans patienter, en kvinna, stĂ€ndiga magbesvĂ€r – Ă€nda tills dess att hon pĂ„ lĂ€karens rekommendation började Ă€ta endast rĂ„kost. Detta ledde doktor Bircher-Benner till att skriva ut sina funderingar och slutsatser i en tes som grundade sig pĂ„ idĂ©n att rĂ„kost Ă€r mer nĂ€ringsrikt, eftersom dess ingredienser innehĂ„ller energi direkt frĂ„n solen. I början kallade han denna kost för â€Ă€ppeldieten”, men med tiden Ă€ndrades namnet till Bircher-musli. OriginalidĂ©n spriddes snabbt, och hela vĂ€rlden över kan man nu hitta olika recept och variationer av mysli, granola eller overnight oats, som alla följer samma princip som den nu berömda lĂ€karen tĂ€nkt ut för över hundra Ă„r sedan.

Vad Ă€r dĂ„ bra musli, egentligen? En kortfattad definition Ă€r denna: ”En blandning av olika bĂ€r, frukter, nötter eller frön med flingor av spannmĂ„l som bas.” Denna deskription passar vĂ€l till alla de olika varianter som denna populĂ€ra frukostrĂ€tt sett födas under Ă„rens gĂ„ng. De största typerna kan beskrivas sĂ„ hĂ€r:

Musli kan Àtas varm eller kall, precis som gröt kan den kokas upp i vatten eller mjölk. Den Àr för torr för att Àtas utan nÄgon sorts vÀtska att lösa upp den i. Nötterna och bÀren ger rÀtten det dÀr lilla extra som fÄr den att bli riktigt god, medan grynen förser dig med gott om fiber.

Granola fÄr muslin heta nÀr den ugnsbakats, helt med lite sötningsmedel som socker eller honung. Sötningsmedlet binder ihop ingredienserna, och detta gör att man oftast kan Àta granolan direkt ur pÄsen eller strö den över sallader eller lite hackad frukt. Men om du inte ser upp sÄ kan den bli en riktig sockerfÀlla för familjen.

Overnight oats kan liknas vid gröt som inte behöver kokas. I stÀllet lÄter du havregrynen svÀlla i kylskÄpet över natten: pÄ morgonen har du en nyttig, fÀrdiglagad och god frukost redo att konsumeras.

Originalreceptet och dess döttrar

Doktor Bircher-Benners originalrecept Ă€r populĂ€rt Ă€n idag, och bestĂ„r av havregryn, Ă€pplen, citronsaft, sötad kondenserad mjölk och nötter – allt detta var ganska lĂ€tt att komma Ă„t i de schweisiska alperna. SĂ„ hĂ€r beskrev han tillagningen:

”Blanda 1 msk. sötad kondenserad mjölk, 1 msk. havregryn och saften frĂ„n Âœ citron. Rör i 3 msk. vatten och lĂ„t blandningen stĂ„ i 12 timmar. Skala och skĂ€r 1-3 Ă€pplen i smĂ„ tĂ€rningar och blanda ner dem i skĂ„len. Toppa med 1 msk. nötter.”

Gott blev det, och nyttigt var det. Detta recept spriddes snabbt, och summerades till de stÀndigt varierande frukosttrenderna vÀrlden över. Till Sverige kom de första musliförpackningarna sÄ sent som pÄ 1970-talet, och det var mÀrken som Semper, SaltÄ Kvarn och Finax som var först pÄ plats med att producera den stÀrkande, lÀttsmÀlta och nyttiga kosten.

I dagslĂ€get finns det mĂ„nga olika varianter av just mĂŒsli, för att passa alla möjliga olika dieter, smaker och tycken. De baseras pĂ„ olika spannmĂ„lssorter, och baseras pĂ„ allt frĂ„n grova flingor som ger bra tuggmotstĂ„nd till finmalda, mjukare korn för den som föredrar det. Genom att lĂ„ta muslin fĂ„ ligga lite i blöt i mjölk, fil eller yoghurt innan den konsumeras, gör du det lite skonsammare för din mage.

Muslins nÀringsvÀrde

Frukosten har ofta framhĂ€vts som dagens viktigaste mĂ„l. Det gĂ€ller att fĂ„ rĂ€tt start pĂ„ dagen, och detta innebĂ€r bland annat att se till att du fĂ„r i dig rĂ€tt saker – mĂ€ngden socker du Ă€ter till frukost till exempel kommer att avgöra hur mycket sockersug du kommer att ha resten av dagen. Ju mer socker du fĂ„r i dig vid frukostbordet, desto starkare kommer suget att vara. Ett enkelt sĂ€tt att testa hur hĂ€lsosam en god musli Ă€r, Ă€r helt enkelt att lĂ„ta den simma i mjölken en tid. Ju fortare den upplöses, desto sĂ€mre den Ă€r för din allmĂ€nna hĂ€lsa. Torrostad musli brukar vara ett bĂ€ttre alternativ.

LĂ„t inte din kropp vĂ€nja sig vid en musli som Ă€r för söt eller för fet. Kolla muslins nĂ€ringsvĂ€rde pĂ„ förpackningen innan du köper – ideellt ska det se ut sĂ„ hĂ€r:

  • Kostfiberhalten ska ligga över 8 gram per 100 gram
  • Sockerhalten ska ligga under 15 gram per 100 gram
  • Fetthalten ska ligga under 10 gram per 100 gram

Ugnsrostad musli innehĂ„ller ofta smör eller choklad, dĂ€rför Ă€r fetthalten högre pĂ„ dessa produkter. Se upp för klumpad granola: Är den nĂ€stan lika god som havrekakor kan det bero pĂ„ att den innehĂ„ller extra mycket smör och socker, och detta kommer att motverka dina anstrĂ€ngningar för att hĂ„lla dig till en hĂ€lsosam kost.

Prova dig fram

Det finns mÄnga olika muslipaketer pÄ hyllan i affÀren, och det Àr mycket troligt att du stÄr dÀr med fler Àn tvÄ att vÀlja mellan, Àven nÀr du valt bort de onyttigare varianterna. DÄ kommer det roliga: att prova dig fram. Vill du vÀlja den absolut bÀsta muslin finns det fler detaljer att tÀnka pÄ:

  • Smaken. Hur söt Ă€r produkten? Vad tycker du om tuggmotstĂ„ndet? Är konsistensen aptitretande? Hur skulle du beskriva den totala smakupplevelsen? Hur nyttigt det Ă€n Ă€r, finns det ingen som vill göra frukosttiden till en plĂ„ga genom att sitta och tvinga i sig nĂ„got man egentligen inte tycker om.
  • InnehĂ„llet. Vad finns det i muslin annat Ă€n basen (havregryn)? Varje variant brukar erbjuda spĂ€nnande tillĂ€gg för att förbĂ€ttra smakupplevelsen samt göra muslin nyttigare. Det kan till exempel vara en exotisk blandning av torkade tropiska frukter, en nordisk variant med allsköns skogsbĂ€r, eller en energibildande produktion med kakaobitar, nötter eller kokosflingor.
  • Utseendet. Hur ser den ut nĂ€r den serveras? En fĂ€rgglad blandning med fasta korn kommer alltid att vara mer aptitretande Ă€n en grĂ„ massa som inte lĂ„ter dig se skillnaden mellan havregryn och blĂ„bĂ€r. Utseendet kanske inte gör nĂ„gon vidare skillnad pĂ„ den effekt somm maten kommer att ha pĂ„ din hĂ€lsa, men det kommer absolut att hjĂ€lpa ditt humör om du fĂ„r se nĂ„got vackert pĂ„ tallriken.
  • Förpackningen. För att muslin ska hĂ„lla lĂ€nge, mĂ„ste den fĂ„ bo i en ordentlig förpackning. Och ska du ha tid att njuta av din frukost innan du rusar ivĂ€g pĂ„ morgonen, sĂ„ gĂ€ller det att paketet Ă€r lĂ€ttöppnat och lĂ€ttstĂ€ngt.

Musli för allergiker

Fil och musli brukar ej rekommenderas som ett bra val för personer med laktosintolerans, glutenallergi eller allergi mot nötter. Om du mÀrker att du börjar fÄ klÄda i mun och svalj, eksem, urtikaria, rinnande ögon eller nÀsa, krÀkningar eller magsmÀrtor, bör du söka omedelbar vÄrd för att undvika eller motarbeta en anafylaktisk chock. Vet du med dig att du Àr allergisk mot en viss produkt, kan du leta efter musli som inte innehÄller denna, som inte tillverkats i en fabrik som processerar detta Àmne, eller alternativt göra din musli sjÀlv. HÀr kommer nÄgra recept pÄ hemmagjord enkel musli för allergiker:

Glutenfri musli:

SĂ€tt pĂ„ ugnen pĂ„ 175Âș. Blanda 2 dl helt bovete, 2 dl kokosflingor, 2 dl pistaschnötter, 2 dl solrosfrön, 2 dl linfrön och 2 dl pumpafrön i en lĂ„ngpanna. Blanda 4 msk hett vatten, 4 msk solrosolja, 3 msk honung och 1 tsk flingsalt. Ringla vĂ€tskan över muslin och fördela den med hĂ€nderna tills allt blivit fuktigt. Rosta allt i ugnen tills du kĂ€nner doften eller tills muslin fĂ„tt en vacker gyllene fĂ€rg. Blanda sedan in 2 dl russin, 2 dl strödadlar och 2 dl mullbĂ€r. Förvara muslin i en burk med lock, och servera med nyplockade bĂ€r och fil.

Musli utan nötter

granola musliEftersom nötter brukar vara en av basingredienserna i en god musli, kan denna matrÀtt vara ett rent lidande för nötallergiker. Detta behöver dock inte vara ett problem för dig som har egen ugn och ett tycke för att fixa sjÀlv: detta recept pÄ musli utan nötter Àr lÀtt gjort, skapar en minimal mÀngd disk och Àr jÀttegott att servera till frukt eller fil. Gör sÄ hÀr:

SĂ€tt pĂ„ ugnen pĂ„ 175Âș. LĂ€gg 2 dl rĂ„gflingor, 2 dl havregryn, 1Âœ dl solroskĂ€rnor, 1 dl melonkĂ€rnor, 1 dl pumpakĂ€rnor och 1 dl kokosflingor i en bunke med lock. Skaka bunken ordentligt tills alla torra ingredienser blandats vĂ€l, och sprid ut dem pĂ„ en lĂ„ngpanna med bakplĂ„tspapper. Blanda 1 dl vatten, Âœ dl olja och Âœ dl honung vid sidan om, och ringla detta över de torra ingredienserna. Fördela med hĂ€nderna tills allt Ă€r tĂ€ckt. Om du vill kan du klĂ€mma ihop blandnignen till smĂ„ granola klumpar. Baka sedan muslin i ugnen i 20 minuter (rör om varje 8:e minut sĂ„ att inget brĂ€nner). LĂ„t muslin svalna pĂ„ plĂ„ten innan du förvarar den i bunken med lock.

SÄ undviker du sockerfÀllan

NĂ€r du ska laga egen, hemmagjord musli Ă€r det lĂ€ttare att ha kontroll över det du kommer att Ă€ta till slut. Det finns mĂ„nga recept pĂ„ musli utan socker pĂ„ nĂ€tet – men tĂ€nk pĂ„ att detta gĂ€ller endast tillsatt socker. En knaprig musli kan lĂ€tt fixas med andra sötningsmedel, som honung eller torkad frukt. Är du sötsugen bör du vara extra noga med att hĂ„lla koll pĂ„ vad du lĂ€gger i din blandning, men inte bara det: en fullt sockerfri musli kan vara lika farlig om den Ă€ts med stora mĂ€ngder sötad fil eller yoghurt. Har de fĂ€rska bĂ€ren tagit slut kanske det ocksĂ„ kĂ€nns lockande att blanda i lite sylt – men hur mycket socker finns det i den? Börja ta kontroll över ditt sockerintag vid frukostbordet sĂ„ fort som möjligt – du kommer snart att kĂ€nna dig friskare och med mer energi, och sötsuget kommer lite i sĂ€nder att dĂ€mpas tills det nĂ€stan försvinner helt.

Muslin som Àr bÀst i test

NÀr du kommit in i muslivÀrlden kan du kanske kÀnna dig övervÀldigad av den mÀngd alternativ som stÀlls till din förfogan. NÄgot som kan hjÀlpa dig Àr de musli test som finns pÄ nÀtet, dÀr nÀringsexperter jÀmfört olika produkter och beskriver det bÀsta och vÀrsta hos var och en av dem. Sedan kan du prova dig fram till den produkt som du tycker Àr godast, eller lÀra dig att laga din egen musli hemma, vilket kommer att bli billigare i lÀngden.

Allt tyder pÄ att efterfrÄgan av god, hÀlsosam mysli endast kommer att öka i framtiden. Det blir spÀnnande att uppleva hur mÄnga fler varianter kommer att skapas utgÄende frÄn Maximilian Bircher-Benners uppskattade pÄhitt. Var med att pÄverka resultatet genom att endast vÀlja muslin med bÀst nÀringsvÀrde!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 31 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 31 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button