En träningsmaskin för hemmabruk är ett bra val vid många tillfällen. Med en sådan kan du träna hemma oavsett väder och tid på dygnet. Du behöver inte ta dig till ett gym eller ge dig ut för att springa när vädret är dåligt. Dessutom kan du få en effektiv och många gånger även allsidig träning. Ofta kan en crosstrainer eller ett löpband vara ett bra val, men det är viktigt att utgå ifrån sina egna behov och önskemål när man väljer träningsmaskin.

Löpband

Ett löpband är en träningsmaskin som används för att löpträning eller gång. Med ett löpband tränar du upp konditionen och uthålligheten. Du kan justera hastigheten på löpbandet, vilket gör att det kan användas oavsett om du vill gå, jogga eller springa.

Ett löpband för hemmet är ofta smidigt och de flesta går dessutom atct fälla ihop. På så sätt tar de inte upp så mycket plats och de blir dessutom enkla att förvara och ställa undan när de inte används. Därför är löpbandet ett bra val för hemmaträning, eftersom de flesta får plats med ett löpband hemma.

Löpband intervall

En annan fördel med löpband är att de passar utmärkt för intervallträning. Om du redan tränar intervaller så kan löpbandet därför vara ett bra val, om inte annat som komplement. Ett löpband är väldigt flexibelt och fungerar lika bra för nybörjare som för avancerade löpare.

Fördelar:

– Möjlighet att ställa in hastighet och lutning
– Ofta flera olika program att välja mellan
– Förbättrar uthållighet, kondition och benstyrka
– Kan ofta fällas ihop och tar då väldigt lite plats
– Man kan träna löpning oavsett väder och tid på dygnet

Nackdelar:

– Risk för överbelastningsskador
– Tränar färre muskelgrupper än en Crosstrainer
– Kan bli enformigt och tråkigt i längden

När använder man löpband?

Ett löpband är kanske framför allt ett bra val för den som gillar löpning och redan tränar löpning. Även om man säkerligen föredrar att träna utomhus så kan löpbandet vara ett bra komplement som kan användas när exempelvis vädret är dåligt.

Det kan också vara ett bra val för den som har skadat sig, för rehabilitering helt enkelt. Då bör man förstås inte utmana kroppen genom att springa på bandet, utan välja en låg nivå och börja med att gå. Vartefter man bygger upp kroppen kan man sedan långsamt öka hastigheten och längden på träningspassen.

Crosstrainer

En Crosstrainer, eller elliptisk träningsmaskin som de också heter, är en träningsmaskin som simulerar gång, löpning och trappklättring. Crosstrainern gör detta på ett sätt som minimerar belastningen på lederna och minskar risken för stötskador. Tack vare detta kan en Crosstrainer användas även vid vissa skador för att bibehålla eller träna upp konditionen.

Crosstrainer cykel

En Crosstrainer påminner även lite om en cykel eller motionscykel. Man brukar även säga att en Crosstrainer är en blandning mellan motionscykel, löpband och trappmaskin. Detta stämmer till viss del, även om rörelserna på Crosstrainern snarare är mjuka steg än trampande, som på en cykel. En annan skillnad är att man inte sitter ned på Crosstrainern utan står upp under hela träningspasset.

För den som inte har använt en Crosstrainer tidigare så kan det ta lite tid att vänja sig vid den. Att träna på en Crosstrainer är lite annorlunda och inte lika enkelt som till exempel ett löpband eller en motionscykel. De flesta uppskattar träningsformen när de väl har vant sig vid den, men om man inte har testat innan så kan det vara bra att känna till att det är ovant i början och man behöver ge det lite tid.

Fördelar:

– Tränar många muskelgrupper samtidigt
– Skonsam träning
– Fungerar bra att använda även vid skador
– Du kan välja vilka muskelgrupper du vill fokusera på

Nackdelar:

– Det kan ta tid att vänja sig vid en Crosstrainer
– Stärker inte lederna på samma sätt som till exempel ett löpband
– Kan vara svår att använda om man är kort

När använder man Crosstrainer?

En Crosstrainer är ett bra val för dig som vill ha en allsidig träning som aktiverar hela kroppen samtidigt. Det är också väldigt bra träning för att träna upp konditionen och för kaloriförbränning. Dessutom passar denna träningsform även perfekt som rehabilitering, för den som är skadad, eller om man av någon annan anledning behöver en skonsam träningsform.

Varför ska du ha stora träningsmaskiner hemma?

Det kan ta emot att köpa hem en stor och otymplig träningsmaskin, och visst finns det smidigare alternativ som hopprep, hantlar, step-up bräda och så vidare. Fördelen med träningsmaskiner är att de ofta erbjuder en väldigt effektiv träning och ofta även mångsidig eller varierad träning.

Med en träningsmaskin blir det alltså enkelt att få till träningen utan att man behöver gå hemifrån. Du kan träna oavsett väder och vilken tid på dygnet du vill. Om du har ont om plats hemma så kan du välja en träningsmaskin som är hopfällbar och som på så sätt tar mindre plats när den inte används.

Träning är bland det viktigaste för vår hälsa och forskarna är övertygade om att vi blir friskare ju mer vi rör på oss. Detta är förstås ett starkt argument till varför man bör träna och då allra helst konditionsträning.

Sammanfattning

Det finns en hel del skillnader mellan löpband och Crosstrainers, En Crosstrainer är skonsammare och ger dessutom en allsidig träning. Det gör att du enkelt och säkert kan träna hela kroppen på en gång. Löpbandet har istället fördelen att du kan anpassa träningen på många sätt och det är effektivt för att bygga upp kondition och uthållighet.

Elliptisk vs löpband – vilket är bäst?

Det är ganska stora skillnader mellan en elliptisk träningsmaskin, det vill säga en Crosstrainer, och ett löpband. Detta gör att det är svårt att jämföra dessa och ännu svårare att säga vilket alternativ som är bäst.

Här handlar det helt och hållet om vad man själv föredrar och ännu mer om vad man behöver. En stor fördel med Crosstrainern är till exempel att den erbjuder en betydligt mångsidigare träning en löpbandet och dessutom är väldigt skonsam. Löpbandet har i stället fördelen att de ofta kan fällas ihop och inte alls tar lika mycket plats som en Crosstrainer.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 5
Back to top button