www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Visste du att WHO (World Health Organisation) rekommenderar minst 150–300 minuter av måttligt intensiv aerobisk aktivitet varje vecka, för alla vuxna? Välplanerad konditionsträning har många fördelar, bland annat förbättrad hjärt- och kärlhälsa, lägre kroppsvikt, ett starkare immunförsvar, jämnare humör och bättre sömn. Aerobiska aktiviteter lindrar också flera kroniska sjukdomar som till exempel högt blodtryck, diabetes och astma.

Vi tycker verkligen om att motionera utomhus. Men detta är dock inte ett lämpligt alternativ för alla, och det kan finnas många fördelar att köpa ett löpband. Du behöver inte längre oroa dig för trängsel på gymmet, svår trafik eller dåligt väder. Och med alla COVID-19 restriktioner att förhålla sig till, kan utrustning för konditionsträning hemma ge dig möjligheten att motionera utan att man behöver lämna bekvämligheten och tryggheten av sitt eget hem.

På grund av epidemi som just nu råder så är efterfrågan på löpband och andra maskiner för konditionsträning högre än någonsin och hyllorna töms i rask takt. Men detta till trots, så är det fortfarande möjlighet att hitta en pålitlig modell av hög kvalitet. Oavsett om du föredrar att gå, jogga, springa eller löpa intervaller så har vi valt ut de bästa löpbanden för hemmabruk som för tillfället finns på marknaden. Om du vill veta mera så förklarar vi i vår köpguide exakt vad som krävs av ett bra löpband för hemmabruk, och hur du kan skapa ditt eget träningsprogram.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Det är viktigt för oss att de produkter vi representerar är av högsta kvalitet och till de bästa priserna, så vi kontrollerar alltid våra listor och uppdaterar dem vid behov för att ge dig de mest kvalitativa alternativen.

FitNord Sprint 500

FitNord Sprint 500
Fördelar
 • Stabil konstruktion av hög kvalitet
 • Hög maxhastighet
 • Utmärkt stötdämpning
 • Stor löpmatta
 • AC-motor
 • Självsmörjande system kräver minimalt med underhåll
Nackdelar
 • Ljudkvaliteten i högtalarna kunde vara bättre
Översikt

FitNord Sprint 500 är ett enastående, högkvalitativt löpband för hemmabruk som kommer att tilltala en lång rad användare. Det är nästan underhållsfritt tack vare en löpmatta som smörjer sig själv, och tillräckligt stabilt för att användas i högre fart och av flera användare. Modellen kan skryta med en imponerande AC motor på 2,5 hk och det medföljer en betryggande garanti på 2 år.

Den maximala vikten för en användare av Sprint 500 är 150 kg och toppfarten är 20 km/h. Det är bekvämt att springa även i höga hastigheter tack vare den solida stötdämpningen och den stora löpmattan med en total storlek om 141 x 52 cm. Det är möjligt att justera lutningen från 0 till 15 %.

Kontrollpanelen har djupa hållare där du kan placera din vattenflaska, telefon eller andra föremål på ett säkert sätt. Det finns också en hållare för surfplatta samt ett 3,5 mm uttag för hörlurar. Den ljusa, röda LED-skärmen visar information såsom tid, distans, hastighet, lutning, kaloriförbrukning och vilket program som valts. När löpbandet startas visas det manuella programmet som standard. Hastighet och lutning kan justeras gradvis, men det finns också praktiska kortkommando-knappar som gör att du snabbt kan välja mellan hastigheterna 3 km/h, 6 km/h, 9 km/h, 12 km/h eller 15 km/h. För lutningen finns snabbknappar för 3 %, 6 %, 12 % och 1 5%.

Användarna kan välja mellan 18 förprogrammerade inställningar för en mera varierad träning, samt skapa och spara tre egna, anpassade inställningar. När man räknar med det manuella läget ger det totalt 22 olika program man kan använda. Tyvärr finns det inga program som styrs av hjärtrytmen; de enda variablerna är lutning och hastighet. Under träningen kan du övervaka din puls genom att hålla i sensorerna på handtagen i minst 5 sekunder. Du kan också använda ett pulsbälte för att få mer exakt avläsning, men det måste köpas separat. Sprint 500 har också ett test för att mäta kroppsfettet.

Som alla löpband av hög kvalitet är FitNord Spring 500 tungt (108 kilo, för att vara exakt). Du kanske därför behöver hjälp med att bära hem det. Men att montera ihop löpbandet är ganska enkelt tack vare en detaljerad manual och verktyg som är inkluderade. Denna modell är ett hopfällbart löpband vilket sparar plats när du inte använder det. Det har en automatisk mekanism för att fälla ut sig, vilket fäller ner löpbandet gradvis på ett säkert sätt som inte skadar vare sig golvet eller användaren. Maskinen har också små hjul för att kunna flytta den om nödvändigt.

Den viktigaste funktionen som tilltalar hemmanvändaren är den permanent smorda löpmattan. De flesta löpband behöver smörjas med några månaders mellanrum. Men om du använder FitNord Sprint 500 i upp till 3 timmar per vecka, behöver den smörjas endast en gång per år. Även i kraftig användning (över 5 timmar per vecka) behöver löpbandet smörjas endast en gång var tredje månad. Det betyder att du får mer tid att motionera och behöver spendera mindre tid på att underhålla maskinen.

Användare ger FitNord Sprint 500 bra betyg för att den är robust, har utmärkt stötdämpning och bekymmersfritt underhåll. När vi kommer till nackdelarna så kunde ljudkvaliteten från högtalarna vara bättre, men det är ganska vanligt hos löpband och du kan använda bra hörlurar istället. Sprint 500 har ingen touchskärm i färg eller andra underhållande extrafunktioner som man ibland kan hitta på dyrare löpband, men de är heller inte nödvändiga för att kunna träna på ett bra sätt. Slutligen så är denna konditionsapparat inte billig; men vi anser att kvaliteten på konstruktionen och den underhållsfria designen är värt priset. Om du vill förbättra din kondition så är FitNord Sprint 500 en utmärkt medhjälpare.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Specifikationer
 • Motor: 2,5 hk
 • Hastighet: 1–20 km/h
 • Lutning: 0–15 %
 • Maxvikt på användare: 150 kg
 • Löpmattans storlek: 141 x 52 cm
 • Trådlös pulsmottagning: Ja (bältet är inte inkluderat)
 • Hopvikbar: Ja
 • Mått (l x b x h): 189,5 x 94 x 148 cm
 • Vikt: 108 kg

 


Abilica Premium AC

Abilica Premium AC
Fördelar
 • Mycket stabil, konstruktion av hög kvalitet
 • Mycket hög maxhastighet
 • Utmärkt stötdämpning
 • Extrastor löpmatta
 • Växelströmsmotor
 • Program som styrs av hjärtrytmen
Nackdelar
 • Det enda sättet att övervaka pulsen är att köpa till ett pulsband
Översikt

Abilica Premium AC har ungefär samma pris som vårt första val, men kan skryta med en ännu högre topphastighet och ett större löpband, vilket gör den till ett lockande val för mer erfarna löpare. Men på samma sätt som många andra löpband som är designade för hög belastning, är denna modell inte ihopfällbar och kan därmed ta för mycket plats i ett mindre hushåll.

Abilica Premium AC är utrustad med en kraftig 3,0 hk motor och kan klara en hög användningsgrad och flertalet löpare per dag. Toppkraften når imponerande 5 hk. Den maximala hastigheten är 24 km/h och användarens maximala vikt är 180 kg. Löpbandets storlek om 154 x 60 cm är också imponerande; detta garanterar ett bekvämt träningspass även för långa användare med ett långt löpsteg. Lutningen kan dock bara justeras från 0 till 12 %; en del erfarna löpare längtar kanske efter ett bredare spann än så.

Abilica har en behagligt stor konsol, det finns tillräckligt med plats för att placera en vattenflaska eller andra föremål, och en hållare för surfplattan för att göra träningen mer underhållande. Högre upp finns en display som visar hastighet, lutning, tid, distans, puls, uppskattad kaloriförbrukning och vilket träningsläge som valts. Det finns ett praktiskt numeriskt tangentbord för att snabbt kunna skriva in önskad procent på lutningen eller hastigheten. Det är också möjligt att koppla in din mp3-spelare för att kunna njuta av din favoritmusik.

Totalt sett finns det 20 olika träningslägen. Förutom det manuella läget har Abilica 16 förinställda lägen med varierande hastighet och lutning. Till skillnad från FitNord Sprint 500 har Abilica ett pulskontrollerat program, som automatiskt justerar intensiteten för att upprätthålla den önskade hjärtfrekvensen. Det är också möjligt att skapa och spara dina egna träningsprogram.

Det finns inga pulssensorer på handtagen, men de skulle ändå vara opraktiska att använda vid högre hastigheter. Istället har Abilica en trådlös pulsmottagare, som är ett mer tilltalande alternativ för erfarna löpare, men pulsbältet måste dock köpas separat.

Detta slitstarka löpband har en total längd om 220 cm, och då den inte går att vika ihop måste du noggrant överväga var du ska placera det. En vikt om nästan 150 kg gör också att du inte vill flytta det utan en mycket bra anledning. Men den stabila konstruktionen resulterar i utmärkt stötdämpning, vilket minskar stötarna mot din kropp (och därmed också ljudet) även i höga löphastigheter.

Abilica Premium AC levereras färdigsmord och redo för ca 250 timmars användning. Efter det behöver maskinen smörjas regelbundet, men exakt hur ofta beror på hur mycket det används samt miljön den står i. Själva löpbandet har en garanti på 1 år men motorn har en garanti på 3 år. Man rekommenderar att löpbandet används i maximalt 4 timmar per dag, vilket är perfekt för de flesta hushåll med flera löpare, men det kanske inte räcker för små gym.

Generellt sett är Abilica Premium AC ett fantastiskt löpband för krävande löpare. Det kan klara av högre hastigheter och högre vikt än de flesta andra löpband för hemmabruk, och den stora, stötdämpande löpmattan garanterar dig en trevlig träningsstund. Å andra sidan kan det höga priset, att den inte går att vika ihop samt avsaknaden av pulssensorer på handtagen göra att denna modell inte är lika tilltalande för nybörjare och de som föredrar powerwalking eller joggning. Detta är inte ett löpband vi skulle rekommendera till vem som helst, men det tilltalar helt säkert inbitna löpare.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Specifikationer
 • Motor: 3,0 hk
 • Hastighet: 1–24 km/h
 • Lutning: 0–12 %
 • Maxvikt på användare: 180 kg
 • Löpmattans storlek: 154 x 60 cm
 • Trådlös pulsmottagning: Ja (bältet är inte inkluderat)
 • Hopvikbar: Nej
 • Mått (l x b x h): 220 x 90 x 147 cm
 • Vikt: 148 kg

 


Master Fitness T20

lopband-t20-master-fitness
Fördelar
 • Prisvärd
 • Konstruktionen är tillräckligt stabil för den möjliga hastigheten
 • Hög maximal lutning
 • Tillfredsställande stötdämpning
Nackdelar
 • Hyllan för surfplattor täcker displayen om den används
Översikt

Om du behöver ett prisvärt löpband för powerwalking och joggning så är Master Fitness T20 det bästa valet. Det har en lägre maxhastighet och en kortare löpmatta jämfört med de modeller vi recenserat ovan, men konstruktionen är säker och stabil. Den stora möjliga lutningen och det breda utbudet av förinställda program gör detta löpband till ett utmärkt val för ditt hemmagym.

Maximal vikt för användaren är 120 kg och motorn med 2,0 hk är tillräckligt kraftfull för T20s hastighet mellan 1–16 km/h. Som siffrorna antyder är detta löpband inte avsett för intensiv träning, och löpmattan på 130 x 45 cm är kortare än hos dyrare modeller. De flesta användare kommer att tycka att den är tillräckligt rymlig även när man närmar sig T20s topphastighet, men en del långa löpare får kanske ont om utrymme. Den begränsade hastigheten kompenseras med en utmärkt lutning på upp till 16 %, vilket är mer än hos många dyrare modeller. Istället för att springa fortare kan du öka intensiteten genom att välja en brantare lutning.

Konsolen kan vid första anblick verka aningen förvirrande, men man blir snabbt van vid att använda den. Displayen visar all nödvändig träningsstatistik såsom tid, hastighet, lutning, kaloriförbrukning och hjärtfrekvens. Hastigheten och lutningen kan justeras gradvis genom att använda pilknapparna. På samma sätt som för vårt första val finns det också snabbvalsknappar som kan utföra uppgiften. Kortvalen för att välja hastighet är 2 km/h, 4 km/h, 6 km/h, 8 km/h, 10 km/h och 12 km/h. På liknande sätt finns det också snabbval för en lutning om 2 %, 4 %, 6 %, 8 %, 10 % och 12 %. T20 har sensorer för pulsmätning i handtagen, men du måste hålla i dem i ungefär 15 sekunder för avläsningen (vilket är för länge när du joggar) och den presterade ganska opålitliga resultat enligt utförda tester. Som tur är har T20 också en inbyggd mottagare, på så vis kan du köpa ett pulsband för att övervaka din puls.

Förutom Quickstart-läget är det möjligt att ställa in ett mål för träningens tid, distans eller kaloriförbrukning. Dessutom finns det 25 förinställda program med varierande intensitet för att göra din träning roligare och mera varierad. Användaren kan justera hastigheten för varje förinställt program, och skräddarsy det enligt personlig preferens och konditionsnivå. T20 har inget program som styrs av hjärtfrekvensen, men på denna prisnivå tycker vi inte att det är en avgörande svaghet. Slutligen finns det också ett test för kroppsfett, vilket ger en grov uppskattning baserat på din ålder, längd och vikt.

Eftersom detta löpband är avsett för lättare träning, väger det också mindre och är mera kompakt än modeller gjorda för högre hastigheter. Den totala längden är endast 162 cm och T20 väger mindre än 70 kg. Dessutom är T20 ihopfällbart och har hjul framtill för enklare förvaring. Löpbandet är ändå ganska skrymmande även som hopvikt, så förvänta dig inte att det ska kunna förvaras under sängen.

När vi kommer till nackdelarna så är de främsta redan nämnda; lägre maxhastighet och mindre löpmatta jämfört med dyrare modeller. Designen är inte heller den vackraste. De klarblå flaskhållarna som är fastsatta vid handtagen ser märkliga ut, men de är åtminstone funktionella. Tyvärr är hyllan för surfplattor placerad så att man skymmer displayen om man placerar en apparat där.

Själva kvaliteten av konstruktionen och funktionsutbudet hos T20 överstiger ändå vad vi förväntar oss för det resonabla priset. Denna modell passar utmärkt för att gå och jogga och kommer att bli omtyckt av de som inte behöver en högre topphastighet för sin träning.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Specifikationer
 • Motor: 2,0 hk
 • Hastighet: 1–16 km/h
 • Lutning: 0–16 %
 • Maxvikt på användare: 120 kg
 • Löpmattans storlek: 130 x 45 cm
 • Trådlös pulsmottagning: Ja (bältet är inte inkluderat)
 • Hopvikbar: Ja
 • Mått (l x b x h): 162 x 75 x 132 cm
 • Vikt: 67 kg

 


Assault AirRunner

Assault AirRunner
Fördelar
 • Mycket stabil konstruktion av hög kvalitet
 • Kräver ökad användning av muskler och ger högre kaloriförbrukning under träningen
 • Ingen maxhastighet
 • Utmärkt stötdämpning och nyanserad hastighetskontroll
 • Extrastor löpmatta
 • Den svängda ytan förbättrar löptekniken
 • Bra utbud av pulsbaserade och intervallprogram.
Nackdelar
 • Det enda sättet att övervaka hjärtfrekvensen är att köpa till ett pulsband
Översikt

Till skillnad från löpbanden som recenserats ovan, har Assault AirRunner ingen motor. Det betyder att mattans rörelse och hastighet är helt och hållet beroende av användaren. Vi ska tala mera om för- och nackdelarna med sådana modeller i köpguiden nedan, men om du gillar konceptet så är AirRunner det bästa manuella löpbandet du kan köpa. Det har fått mycket bra betyg av sprintrar och cross fit-utövare och användes till och med vid Reebok Crossfit Games.

AirRunners högkvalitativa matta uppskattas hålla i mer än 200 km innan den behöver justeras eller bytas. Den svängda löpmattan har en total yta om 165 x 44 cm, vilket är tillräckligt för intervallsprinter och gör att även långa löpare kan träna säkert. Maxvikt på användaren är 160 kg och denna modell har 1 års garanti.

Om manuella löpband är nytt för dig så kan det ta ett tag att vänja sig vid AirRunner-modellen. Här behöver du nämligen mera muskelkraft för att få löpmattan att röra sig och bättre koordination för att upprätthålla farten. Av denna anledning är det inte alla motionsentusiaster som gillar löpband utan motor, och de är fortsättningsvis mindre populära än sina elektriska motsvarigheter. Å andra sidan så är Assault AirRunner en av de bekvämaste modellerna som finns. Dess konkava löpmatta efterliknar på ett bra sättsteget vid utomhuslöpning, medan på ett elektriskt löpband rör sig löpmattan under dig vilket förändrar löpmönstret något. Eftersom det krävs större användning av musklerna för att förflytta löpmattan får du extra nytta av träningen, till exempel högre kaloriförbrukning (en del uppskattningar visar upp till 30 % mera i jämförelse med elektriska löpband). Många erfarna löpare rapporterar också att deras teknik märkbart förbättrats efter att de införlivat sessioner på ett svängt löpband i sin träning, och forskningen stöder deras åsikter.

AirRunners skärm är relativt liten, men den ger massor av värdefull information till erfarna löpare. Förutom att den visar tid, hastighet, distans, puls och energikonsumtion, så får du info om watt och tempo. Det finns knappar för att snabbt byta mellan träningslägen och LED indikatorer för vila och träningsintervall. Även om ramen och skärmen verkar vara av hög kvalitet, så finns det tyvärr ingen avsedd plats för din vattenflaska eller telefon. AirRunner har en liten hylla för surfplattor, men den är positionerad så att allt man ställer på den täcker displayen och kontrollerna.

Med löpbandet medföljer några utmärkta program, men de är annorlunda jämfört med elektriska löpband. AirRunner har en inbyggd pulsmottagare, och du behöver köpa ett pulsband för att kunna utnyttja programutbudet till max, inklusive de som är baserade på hjärtrytm. När du knappar in din ålder kalkylerar löpbandet automatiskt tre träningszoner (65 %, 75 % och 85 % av din maximala puls), vilket du kan välja efteråt. När du går eller springer kommer maskinen att ge dig information om du behöver öka eller minska farten för att bibehålla den valda hjärtrytmen under träningen. Du kan också ställa in ett eget pulsvärde.

Användare kan också välja ett mål för tid, distans eller kalorier. I dessa fall kommer programmet automatiskt att stanna när målet är uppnått och skärmen visar en summering av träningen.

Slutligen finns det två förprogrammerade intervallprogram. Det första ger 8 intervaller med 20 sekunders träning och 10 sekunders vila (denna typ av HIIT är mera känd som Tabata). Det andra programmet är raka motsatsen med 10 sekunders träning och 20 sekunders vila. Vi gillar inte riktigt något av dessa, eftersom de flesta användare skulle må bättre av längre vila under sin HIIT. Men det finns ett alternativ för att programmera din egen HIIT-träning, där du kan ställa in önskat antal intervaller samt längd på tränings- och vilosegment.

AirRunner levereras med en förmonterad platta, så allt du behöver göra är att skruva ihop ramen och fästa skärmen. Nödvändiga verktyg medföljer. Var medveten om att detta löpband är ganska tungt (det väger 127 kg) och inte går att vika ihop. Det är därför bäst att noga välja ut en plats där det sedan kan stå. Om du verkligen behöver flytta din AirRunner så finns det två små främre hjul.

Generellt sett är Assault AirRunner ett imponerande träningsverktyg som verkligen kommer att hjälpa seriösa löpare eller cross fit-utövare att förbättra sin teknik och kondition. Det verkar dock mycket dyrt för en genomsnittlig joggare, och den avskalade designen (med den usla hyllan för surfplattor) kommer inte att tilltala den som vill ha lite underhållning under sin träning. Löpbandet fungerar fint för att gå och jogga på, men dess verkliga kraft ligger i möjligheten till intervallsprinter och skräddarsydd HIIT i ens egna hem. Om detta är något du längtat efter att kunna lägga till din träningsrutin så är Assault AirRunner värd varje krona. Om HIIT å andra sidan inte är din grej, så är det fullt möjligt att få konditionsträning också med billigare maskiner.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Specifikationer
 • Motor: N/A
 • Hastighet: Obegränsad
 • Lutning: N/A
 • Maxvikt på användare: 160 kg
 • Löpmattans storlek: 165 x 44 cm
 • Trådlös pulsmottagning: Ja (bältet är inte inkluderat)
 • Hopvikbar: Nej
 • Mått (l x b x h): 177,5 x 83,3 x 127 cm
 • Vikt: 127 kg

Gymstick WalkingPad

Gymstick WalkingPad
Fördelar
 • Prisvärd
 • Lätt vikt och hållbar konstruktion
 • Kan vikas ihop, mycket kompakt design
 • Kan automatiskt justera hastigheten enligt din takt
 • Har en app som sparar och övervakar träningsdata
Nackdelar
 • En del användare rapporterar att ljudnivån är för hög för att använda i kontorsutrymmen
Översikt

De som föredrar powerwalking kommer att bli glada över att höra att löpband för promenader är mycket billigare och tar mindre plats än de som är designade för löpning. Gymstick WalkingPad är slimmad, kompakt och enkel att använda, med andra ord är det lättare än någonsin att få ihop de där 10 000 stegen per dag. Som hopfälld ryms den på mindre än 0,5 m2 och den kan förvaras under sängen.

WalkingPad har en blygsam likströmsmotor om endast 1 hk, och maskinens maxhastighet är 6 km/h. En del användare som har ett långt steg skulle kanske föredra en något högre toppfart, men WalkingPads hastighet torde ändå passa majoriteten. Eftersom denna modell inte är tillverkad för löpning (eller ens joggning) klarar den sig med en mindre och mera kompakt matta på 120 x 41,5 cm och mindre stötdämpning. Gymstick rekommenderar denna modell för användare upp till 100 kg (även om den del återförsäljare felaktigt angivit 110 kg).

WalkingPad har ingen konsol, men användaren kan justera hastighet och byta driftläge med en fjärrkontroll. Det är också möjligt att kontrollera maskinen via din TV eller smart TV. WalkingPad-appen är kompatibel med iOS och Android-enheter. Appen spårar och sparar data om tid, distans, hastighet, kaloriförbrukning samt antalet steg; du kan senare använda datan för att granska din aktivitetsnivå. På framsidan av apparaten finns en stilig LED-skärm som också visar lite info om träningen till exempel tid, hastighet, distans och steg. Om du vill hålla koll på din puls måste du köpa en separat enhet för detta eftersom det inte finns någon inbyggd mottagare.

Det finns bara två träningslägen. I det manuella läget kan du ställa in och justera hastigheten genom att använda fjärrkontrollen eller din telefon. Detta sätt att motionera är ganska rakt på sak och rekommenderas när du fortfarande inte är helt van vid maskinen. Det andra alternativet är det automatiska läget, som justerar hastigheten till din takt. Detta är möjligt tack vare funktionen som kallas Adaptiv Speed Control. Om du går snabbare än den inställda hastigheten kommer du att röra dig mot främre delen av mattan. Det registrerar maskinen och gör så att mattan rör sig snabbare. Om hastigheten å andra sidan är för hög kommer du att röra dig mot bakre delen av mattan och då saktar maskinen automatiskt ner.

Tack vare sin ram i aluminiumlegering så väger detta lilla löpband endast 28 kg. På så vis är det enkelt att ta fram det för att träna, och fälla ihop det för förvaring efteråt. Det finns två främre hjul för att kunna rulla maskinen till rätt plats. Plattan levereras förmonterad, du behöver bara placera den på en jämn yta, fälla ut och kontrollera om löpmattan behöver justeras. Maskinen bör smörjas ungefär var tredje månad men generellt sett är WalkingPad mycket enkel att använda och underhålla.

Den största nackdelen med WalkingPad är maxhastigheten på endast 6 km/h och att den saknar möjligheten att ställa in lutning. Detta begränsar dina möjligheter att variera din träning. Det finns inga handtag för att stöda armarna, något som kunde vara användbart för äldre användare, och inte heller några hyllor för att placera din vattenflaska, telefon eller andra föremål. En annan sak att ta i beaktande är att även om den ibland marknadsförs som lämplig för kontor, så är maskinen tillräckligt högljudd för att störa dina kollegor om ni delar arbetsutrymme.

Gymstick WalkingPad är ändå kompakt, prisvärd och enkel att använda. Dessa egenskaper gör den till ett oersättligt val för den som vill förbättra sin hälsa och konditionsnivå utan att behöva investera i ett fullstort löpband.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Specifikationer
 • Motor: 1,0 hk
 • Hastighet: 0,5 – 6 km/h
 • Lutning: N/A
 • Maxvikt på användare: 100 kg
 • Löpmattans storlek: 120 x 41,5 cm
 • Trådlös pulsmottagning: Nej
 • Hopvikbar: Ja
 • Mått (l x b x h): 143,2 x 54,7 x 12,9 cm
 • Vikt: 28 kg

 


Köpguide för löpband

Även om regelbunden träning på ett löpband erbjuder hälsoeffekter man inte kan bortse från, så slutar det ofta med att dessa maskiner samlar damm i något hörn. En av de största anledningarna till detta fenomen är att man väljer en maskin som inte passar för ens behov. Och en annan anledning är att man inte vet hur man ska planera sin träning för att uppnå sina träningsmål. I denna guide ska vi förklara skillnaderna mellan olika typer av löpband för att hjälpa dig välja en modell som erbjuder optimal valuta för pengarna och som passar dina träningsvanor.

Om du aldrig ägt ett löpband tidigare så ska vi också ge dig tips för korrekt installation och underhåll, samt hur du kan planera din träning för att få maximal nytta av den vad gäller hälsan och konditionen.

Olika typer av löpband

Kort sagt så finns det två huvudsakliga typer av löpband.

I manuella löpband eller löpband utan motor så rör sig mattan tack vare dina fötter, vilket betyder att maskinen rör sig så snabbt (eller sakta) som du gör. Detta gör träningen mera utmanande och kräver mera användning av musklerna i jämförelse med ett elektriskt löpband. En del användare gillar detta och andra gör det inte. Marknaden är betydligt större för elektriska modeller, och manuella löpband saknar vanligtvis underhållningsfunktionerna (som till exempel högtalare, touchskärmar, kompabilitet med appar och så vidare) som finns på dyrare elektriska löpband.

En specifik typ av manuella löpband är de som har en svängd löpyta istället för en flat. Löpband med svängd löpyta ser till att vare steg trycks neråt och sedan bakåt, vilket mera exakt efterliknar rörelserna när man springer utomhus. Dessa är de bästa modellerna för intervallsprinter, och de kan också hjälpa dig förbättra din löpteknik. Men löpband med svängd löpyta är inte billiga.

Elektriska löpband är överlägset mest populära och det finns ett stort utbud av modeller både när det gäller pris och funktioner. Elektriska maskiner kräver nätspänning och de är enkla att använda. Generellt sett tar de mera plats än manuella maskiner, men många modeller för hemmabruk är hopvikbara. Att kunna justera hastigheten och lutningen gör att du kan variera din träning såväl som efterlikna olika typer av terräng. Men tillgängligheten för dessa funktioner kan variera mycket och beror på priset.

Bas eller budgetlöpband är gjorda för att man ska gå eller jogga sakta. Därför har de kortare mattor och begränsade funktioner för stötdämpning. Sådana modeller har också mindre lutning (eller ingen alls), lägre maxhastighet och lägre maximal vikt för användaren. Men budgetlöpband gör att man sparar pengar om man inte behöver kunna springa långa och tunga träningspass.

Löpband i mellansegmentet fungerar både för att springa och gå. De har en längre löpmatta (som passar längre människor och högre hastigheter), längre stödarmar och en bättre dator, som kan erbjuda fler funktioner och program. Kvaliteten på konstruktionen är stadigare, vilket gör att den håller för hårdare användning.

Mera exklusiva löpband är byggda för att klara av höga hastigheter och att användas flera timmar varje dag. De har längre och bredare löpmatta, vilket ger dig en bekväm träning även under högintensitetsträning. Stötdämpningen är också bättre, vilket är skönt för den som har känsliga leder. De mer exklusiva modellerna är gjorda av högkvalitativa material och har ofta extrafunktioner så som Wi-Fi-uppkoppling, touchskärmar och ett stort utbud av avancerade program. Men dessa funktioner har också en hög prislapp. En del modeller i det dyrare segmentet är inte hopvikbara för att se till att de är stabila och tåliga under snabb löpning.

Löpbandets funktioner

När du ska köpa ett löpband är det första du behöver tänka över hur långa och intensiva dina träningspass är. Billigare löpband är ofta avsedda för lågintensiva aktiviteter så som promenader och joggning och är inte tillräckligt robusta för att användas flera timmar per dag av flera olika användare. I denna sektion ska vi förklara löpbandets viktigaste funktioner och hur du kan avgöra om de passar dina behov.

Motor

Kraften i löpbandets motor mäts i hästkrafter och fungerar som en bra indikator på om just denna modell är lämplig för hård användning. Generellt sett gör en kraftigare motor att man snabbare kan byta mellan olika hastigheter och lutningar (även om det finns fler faktorer som påverkar detta).

lopband motorFör de flesta löpare rekommenderar vi att man väljer en modell som har minst 2.5 hk kontinuerlig (inte topp) kraft. För att jogga räcker det med en modell med 2.0 hk, och den som promenerar kan klarar sig med ännu mindre. De billigare löpbanden har ofta en motor om ca 1.0 hk. Avancerade löpare bör å sin sida sikta på en maskin med 3.0 hk (det finns inte många löpband för hemmabruk som går högre än så) för att kunna träna längre perioder på högre fart.

Motortyp

Endast en siffra över antalet hästkrafter räcker inte, eftersom det finns två olika slags motorer för löpband: Växelströmsmotorer (AC) och likströmsmotorer (DC). Växelströmsmotorer är oftast kraftigare än likströmsmotorer, och finns i löpband som är menade för högre intensitet (det inkluderar kommersiella modeller). Dessutom har AC-motorer mera motorkraft även med samma antal hästkrafter som en DC-motor, och de kan användas under längre tid utan avbrott.

Men AC-motorer har en högre energiförbrukning och de kan också vara mera högljudda. Erfarna löpare som tränar regelbundet med hög intensitet (och grupper av människor som planerar att dela på löpbandet) kan dra nytta av att investera i en robustare maskin med en AC-motor. Men för en typisk hemanvändare duger en modell med DC-motor bra, om kvaliteten generellt sett är bra.

Lutning

Att ändra vinkeln på löpytan kan göra din träning roligare samt bränner fler kalorier och varierar belastningen på musklerna. En del billiga löpband har ingen lutning alls eller så har de en som kan justeras manuellt. Det betyder att du måste stiga av bandet varje gång du vill justera hur brant det ska vara. Modeller med en motoriserad lutning gör att du kan ändra vinkeln under träningen. Nu för tiden erbjuder de flesta modeller en lutning upp till minst 12 %, vilket bör vara tillräckligt för de flesta hemanvändare. En del löpband har ännu större lutning för mera utmanande träning. Slutligen kan en del modeller också luta neråt, vilket efterliknar att man springer ner för en sluttning. Lutningen neråt är vanligen mindre, från -2 % till -6 %.

Löpmattans storlek

Som vi nämnt tidigare är en större löpmatta viktigt i högre hastigheter och/eller för längre löpare. För de flesta löpare är minimimåttet på löpmattan 140 cm. De som är över 180 cm långa eller regelbundet tränar i högre hastigheter kommer att uppskatta en ännu längre matta (med början från 150 cm). För att jogga räcker det oftast med 130 cm, och vid promenader kan mattan vara ännu kortare.

Bredden på löpmattan spelar också roll, speciellt under träning i höga hastigheter. En del personer springer i ett aningen vågliknande mönster, och en bredare matta förhindrar olyckor om man skulle råka stiga fel. För löpning bör du sikta på en löpmatta som är minst 44 cm bred. Du kan välja en modell med en smalare matta om du endast planerar att jogga eller för powerwalking. Kom ihåg att en större löpmatta kräver en kraftfullare motor för att dra runt den, så håll koll på båda siffrorna.

Hastighet

Det är avgörande att du kontrollerar om den maximala hastigheten passar dina träningsbehov. Dyrare löpband för hemmabruk som är avsedda för erfarna löpare kan gå upp till 20 km/h eller mera. Billigare löpband når ca 16 km/h. De flesta personer kan gå snabbt upp till 6–7 km/h och byter till joggning i högre hastigheter. Om du främst tänker jogga, behöver du inte mer än ca 10–11 km/h. Men vi rekommenderar att du fäster stor uppmärksamhet även vid de övriga funktionerna för att se till att det är bekvämt att använda löpbandet i den maximala hastigheten.

Totalvikt

Generellt sett uppskattar vi lättare apparater, men det stämmer inte när det gäller träningsredskap. Visst, en högre vikt är mera opraktiskt när du måste flytta på och montera ihop maskinen, men det indikerar också en högre kvalitet och mera robust konstruktion. Om du har pengar och utrymme bör du satsa på ett tyngre löpband; det kommer att hålla längre och vara bekvämare att använda för högintensiv träning.

Hopvikbar design

För användare med begränsat utrymme är en maskin som kan fällas ihop och stoppas undan det bästa valet. Vi rekommenderar också modeller med hjul. Eftersom löpband är tunga, gör transporthjulen att du lättare kan ställa in den i förvaringen (men var medveten om att små hjul kan skada trägolv). Fäst också din uppmärksamhet vid mekanismen för att fälla ihop maskinen. Ett minimikrav är att löpbandet har en säkerhetsfunktion som förhindrar att det faller ihop med full kraft när bandet tas bort. Eftersom plattan kan vara för tung för att du ensam ska kunna fälla ner den på ett säkert sätt, rekommenderar vi starkt modeller som fäller ner sig automatiskt. Slutligen så är löpband som är designade för träning i högre hastigheter ofta icke-hopfällbara. Om träning i hög hastighet är en viktig del av din rutin så är det värt uppoffringarna att frigöra ett permanent utrymme för en mera massiv och robust modell av löpband.

Stötdämpning

Kallas även stötabsorbering, stötdämpningen beskriver hur “studsig” mattan är. De flesta löpband placerar sig någonstans i mitten; de har en aning mjukare mitt för mjukare landning. Hur mycket stötdämpning som behövs beror mycket på din personliga preferens, och genom att testa löpbandet kan du få lättare att avgöra detta (du kan också kolla om det är möjligt att hyra den tilltänkta modellen innan du bestämmer dig för ett köp). Det har debatterats vitt och brett om dämpning hjälper till att förhindra skador. Generellt sett är bra löpskor och rätt teknik viktigare för att du ska kunna träna utan skador. En del löpare föredrar faktiskt löpband med hårdare yta, eftersom dessa påminner mera om terrängen de springer i när de tränar utomhus. Alla löpband som vi rekommenderar i vår lista har en medelmåttig dämpning som passar de flesta användare.

Användarens maximala vikt

Denna siffra är bra att titta på, även om du själv är av en mindre storlek. En högre maximal vikt indikerar en kraftfullare motor, robustare ram och platta, och bättre stötdämpning. På så vis fungerar maxvikten som en kvalitetsindikator och föga förvånande är maskiner för tyngre användare också dyrare. Du bör aldrig överskrida vikten som anges i specifikationerna, detta kommer att göra att garantin inte gäller och kan resultera i skador. Om löpbandet ska vara i gemensamt bruk, bör ni välja en modell som klarar av den tyngsta användaren.

Konsol

En användarvänlig kontrollpanel och en stor, ljus skärm gör att du kan fokusera på din träning istället för att bli distraherad av förvirrande menyer och funktioner Även om dyrare löpband ofta kan skryta med stora, färggranna touchskärmar så är det inte en avgörande funktion för alla användare och de ökar priset märkbart. En svartvit LED-skärm duger om den är lätt att läsa av och ger info om puls, hastighet, distans, tid och andra träningsdata. De flesta löpband ger också en uppskattning av kaloriförbrukningen, men dessa siffror är ofta inte exakta.

Du bör kunna ställa in önskad lutning och hastighet med några få knapptryck och snabbt byta mellan olika lägen. Det är också värt att kolla om det finns en plats för vattenflaskan och andra föremål så som telefonen, som du vill ha inom armlängds avstånd. Många löpband har en hylla för surfplattor och andra enheter, men ibland är den dåligt positionerad och skymmer skärmen om man använder den.

Pulssensorer

Att övervaka din hjärtrytm under träningen kommer hjälpa dig att nå dina träningsmål snabbare och du kan försäkra dig om att belastningen inte är för hög eller för låg (vi ska ta upp detta i kommande stycken). Många löpband har inbyggda pulssensorer i handtagen, men det kan vara opraktiskt att hålla i dem speciellt om du springer. Sådana sensorer är också mindre exakta och har ibland problem med uppkopplingen, speciellt billigare modeller. En inbyggd pulsmottagare är ett mera praktiskt val. Du behöver bara sätta ett kompatibelt pulsband (som vanligtvis säljs separat) runt din bröstkorg. Löpbandets dator tar emot den trådlösa signalen och visar din puls på skärmen. Om ditt löpband inte har en sådan funktion kan du helt enkelt köpa en separat pulsklocka och använda den under din träning.

Säkerhetslina

Vi rekommenderar att du använder säkerhetslinan vid varje träningspass, men speciellt i högre hastigheter. Ena änden fästs magnetiskt mot löpbandets konsol och den andra änden fäster du i tröjan. Om du snubblar så lossnar magneten och löpbandets matta stannar omedelbart. Detta ser till att du inte får en skjuts rakt in i väggen.

Stödräcken

Detta är kanske inte en nödvändig funktion för löpare, men stödräcken kan vara praktiska för den som hellre går. Äldre människor kan behöva dem för att stå stadigt. Om du eller en annan användare behöver stödräcken under träningen, se till att de är tillräckligt långa så att man enkelt kan nå dem.

Extrafunktioner

Nuförtiden kan löpband ha en hel del extrafunktioner som gör träningen roligare och mera njutbar. Dessa funktioner kan vara allt från möjligheten att ansluta din telefon eller mp3-spelare för att kunna lyssna på din favoritmusik, till Wi-Fi uppkoppling som gör att du kan se på videos eller delta i virtuella träningspass. Men löpband av hög kvalitet är dyra att tillverka, och vi betalar hellre för en robust konstruktion och en mera kraftfull motor än en större touchskärm eller inbyggda högtalare.

Dessutom finns det praktiska (och billigare) lösningar för att underhålla dig själv under träningen. Du får ofta bättre ljudkvalitet från hörlurar eller portabla Bluetooth-högtalare än från löpbandets högtalare. För en sval bris fungerar ofta en enkel bärbar fläkt bättre än den fläkt som finns på löpbandet (de tenderar att vara svaga och dåligt placerade). Slutligen kan du alltid använda dig av hyllan för surfplattor och placera din enhet där för att kunna se på videos.

Garanti

De flesta konditionsmaskiner för hemmabruk har endast 1–2 års garanti, vilket inte är mycket när man tänker på vad de kostar. Men en del delar så som motorn kan ha en förlängd garantiperiod. Generellt sätt betyder längre naturligtvis bättre. För att se till att du köper kvalitetsutrustning är det också värt att kolla tillverkarens rykte och kundernas feedback angående garantin, om den höll eller inte. Ibland kan löpbanden skadas i transporten, därför bör du välja en välkänd försäljare med en bra returpolicy.

Att montera löpbandet

Nuförtiden levereras de flesta löpband med förmonterade mattor och de kan monteras på mindre än en halv timme. Du behöver antagligen bara montera ihop ramen, stödräcken och koppla i kablarna för elektroniken. De nödvändiga verktygen är oftast inkluderade, och du kan hitta detaljerade instruktioner i manualen.

 • Se till att du har en medhjälpare eller två för att bära maskinen eftersom de flesta löpband är för stora och tunga för att transportera på egen hand.
 • Det är rekommenderat att man placerar löpbandet i ett rum som inte är åtkomligt för barn och/eller husdjur (mattan drar lätt åt sig päls från djuren). Om det inte är möjligt att hålla den helt isolerad så se åtminstone till att de inte kan röra vid maskinen när den är igång, för att undvika skador.
 • För att träna på ett tryggt sätt bör det finnas tillräckligt med plats runt maskinen. Placera löpbandet så att det finns minst 1–1,2 meter fritt utrymme bakom den. Annars kan du falla på ett smärtsamt sätt mot väggen eller möblerna om du ramlar. Elektriska löpband behöver också runt 50 cm fritt utrymme framtill för att se till att motorn är ventilerad (du behöver inte oroa dig för detta med manuella modeller).
 • Se till att det också finns ordentligt med plats på båda sidorna, så att du inte i misstag slår i någon eller något. Utrymmet behöver minst vara så stort att du fritt kan sträcka ut båda armarna. Dubbla det avståndet om någon kan behöva gå förbi medan du tränar.
 • Eftersom träningsmaskiner är tunga kan de också skada mjukare golv. Det finns speciella mattor som kan placeras under maskinen för att förebygga skador. Sådana mattor minimerar också oljudet, vilket är bra om du bor i ett höghus eller om dämpningen i löpbandet kunde vara bättre.
 • När löpbandet väl är hopmonterat, ska du sätta på det och titta noga på mattan. Mattan kanske rör sig horisontellt fram och tillbaka. Om så är fallet behöver du spänna den bakre rullen; det finns en skruv på båda sidorna av mattan där man kan justera spänningen.

Träningsprogram

De flesta löpband idag kommer med förinstallerade träningsprogram som automatiskt ändrar hastigheten och lutningen under ditt träningspass. Dessa kan göra din träning mera varierad och rolig, samt mera precist efterlikna en utomhusmiljö där lutningen i terrängen gradvis förändras. En del mer exklusiva löpband låter dig också ladda ner träningsprogram baserade på verkliga banor. De flesta maskiner tillåter också användaren att skapa och spara sina egna inställningar för träningsprogram.

Å andra sidan är det svårt att avgöra om ett program som endast är baserat på att ändra lutning och hastighet gör att du når dina individuella träningsmål, och om belastningen är optimal för din nuvarande konditionsnivå. Därför har mer avancerade konditionsmaskiner också program som styrs av hjärtrytmen. Dessa ändrar automatiskt och kontinuerligt hastigheten för att hålla dig i en specifik intensitetszon. De bästa, mest exklusiva löpbanden har till och med intervallprogram som baserar sig på hjärtrytmen.

Hur vet en maskin vilken belastning som är optimal för dig? Tja, först kalkylerar den din maximala puls (max bpm). Den vanligaste formeln är 220 – din ålder, vilket inte är helt exakt men som fungerar bra för de flesta människor. Den maximala pulsen behövs för att avgöra dina träningszoner.

De flesta människor kommer att notera en förbättring om deras träningsintensitet är minst 60–70 % av deras maximala puls. Du borde kunna upprätthålla en sådan belastning under en längre tid utan att känna dig utmattad och du borde kunna ha en konversation utan att tappa andan. En sådan träning förbättrar den aerobiska uthålligheten, fettförbränningen och hjälper dig att återhämta dig från mer intensiv träning. Vid denna intensitet är risken för skador låg, men det finns en positiv effekt på alla system i din kropp (var inte förvånad om du börjar känna dig gladare och mera energisk). Om intensiteten i din träning är ännu lägre, kommer förbättringen att vara försumbar för en annars frisk individ. Men en belastning om 50–60 % av maximala puls kan vara användbart i vissa specifika fall, till exempel rehabilitering.

När du tränar på 70–80 % av den maximala pulsen så blir andningen tyngre då belastningen är delvis anaerobisk. Sådan träning ökar din hjärt- och lungkapacitet och förbättrar blodcirkulationens effektivitet. Å andra sidan börjar mjölksyran byggas upp i blodet vid den här nivån, och du kommer att bli fortare trött. Även om träning med denna intensitet har sin plats i din träningsrutin, så gör många träningsentusiaster ofta felet att träna större delen av tiden i denna zon, något som saktar ner deras framsteg.

Unga, friska och vältränade individer kan dra nytta av ännu högre intensitet. Vid 80–90 % av den maximala pulsen ökar hastighetsuthålligheten, ämnesomsättningen av kolhydrater optimeras och samma vad gäller toleransen av mjölksyra i blodet. Sådan belastning är mycket krävande och borde utgöra endast en liten del av din totala träningsmängd.

Vid 90–100 % av den maximala pulsen kommer det kardiovaskulära systemet att jobba för högtryck. De flesta personer kan upprätthålla denna intensitet endast ett par minuter, även om professionella atleter ofta använder sig av sådan belastning för att nå sin toppförmåga. Du bör konsultera en läkare för att få tillåtelse att träna så hårt och en träningsexpert för att få ett individuellt program innan du påbörjar regelbunden träning nära din maximala puls.

Slutligen har många löpband inte bara förinställda träningsprogram utan också tester. Vanliga exempel är beräkning av ditt BMI, fettprocent eller konditionsnivå. En del tester är baserade på ganska enkla formler och kräver att du fyller i data som din vikt eller ålder. Mer avancerade och precisa tester beaktar också din puls vid olika belastningsnivåer för att ge dig en mera exakt uppskattning.

Träningsråd

Om du är en erfaren löpare och din nuvarande träningsrutin har fungerat bra för dig, så verkar det logiskt att hålla dig till den även när du springer inomhus. Innan du skippar detta stycke så bör du ändå beakta att det vanligtvis känns enklare att springa på ett löpband än utomhus. Detta beror på flera olika faktorer, till exempel inget vindmotstånd och bättre fotfäste då mattan rullar under varje steg. För att kompensera för detta och få en liknande belastning som utomhusträning, bör du ställa mattan på 1 % lutning.

Om löpband är en ny bekantskap eller om du använt dem sporadiskt, kommer här några riktlinjer för att skapa ditt eget träningsprogram. Vänligen notera att dessa rekommendationer är för personer som vill förbättra sin kondition, form och generella hälsa, inte förbereda sig för tävlingar. Till skillnad från andra konditionsmaskiner mäter elektriska löpband inte din träningsintensitet i watt. Därför är det bäst att övervaka pulsen för att se till att intensiteten är rätt för din konditionsnivå.

Generella tips

 • Beräkna minst 5 till 10 minuter för att värma upp, och lika mycket för att varva ned, vid varje träningstillfälle. Under uppvärmningen kan du utföra några enkla övningar och dynamiska stretchningar för att värma upp muskler och leder. Fortsätt gå i rask takt utan någon lutning i ett par minuter innan du ökar intensiteten och startar den riktiga träningen.
 • När du är klar med den så stanna kvar på löpbandet i ett par minuter och gå i lugnare takt för att gradvis låta andningen och pulsen lugna ner sig. Gör stretchövningar efteråt för att förhindra skador och stela muskler.
 • Bär alltid bekväma kläder och skor som är lämpliga för intensiteten i din träning.
 • För att få störst effekt bör du också ha 2 till 3 pass styrketräning i veckan. Du kan lägga till upp till 20 minuters konditionsträning före eller efter styrketräningen (det senare alternativet hjälper dig med fettförbränningen) för att spara tid.

Kom igång

Om du inte har tränat regelbundet tidigare bör du starta med 2–3 pass per vecka, 20–30 minuter och på 60–70 % av din maximala puls (då räknas huvuddelen av din träning, exklusive uppvärmning och nedvarvning). Detta är minimum av den träningsmängd som krävs för att öka din kondition. Bli inte avskräckt om du inser att du måste gå ganska sakta för att din puls inte ska sticka iväg uppåt. Med tiden kommer du att gradvis kunna öka hastigheten utan att din puls ökar. Och du kommer att märka att du kan utföra andra vardagliga aktiviteter utan att bli andfådd eller trött.

Efter ett par veckor kan du jobba på att gradvis öka den totala mängden träning upp till 4–5 pass i veckan, i 40–60 minuter. Kontinuitet är bättre än perfektion; gör det du kan få in i schemat. Du bör kunna upprätthålla denna träningsmängd innan du strävar efter att öka träningsintensiteten. För att undvika monotoni kan du utnyttja de olika inställningarna på ditt löpband. Under ett pass kan du öka lutningen till max och gå saktare för att hålla pulsen inom den önskade zonen. Under ett annat pass kan du fokusera på en högre hastighet utan lutning, och så kan du kombinera båda parametrarna under ett tredje pass.

Unga personer i bra fysisk form kan ofta träna mera (upp till 6–7 gånger per vecka i 1–2 timmar) utan att överanstränga sig, men oroa dig inte om du inte har så mycket ledig tid. Du kan implementera intervallträning i din rutin, vilket kommer att ge dig större fördelar även om den totala mängden träning blir mindre.

När du väl känner dig bekväm med att träna vid 60–70 % av din maximala puls under längre träningspass, så kan du öka intensiteten något. Satsa på 70–80 % av maximala puls i ungefär en tredjedel av den totala träningstiden. Om du till exempel planerar att träna i 30 minuter (här menar vi huvuddelen av träningen, inte uppvärmning och nedvarvning), så kan du spendera 20 av dessa minuter vid 60–70% av den maximala pulsen och övriga 10 minuter vid 70-80 % av den maximala pulsen. Att använda sig av högre intensitet kommer att ge snabbare förbättring av din kondition och form. Men det är viktigt med tillräcklig återhämtning. Att hålla sig till 1/3-delsregeln kommer att se till att din kropp hinner ta hand om mjölksyran som bildas i blodet.

Om du är ung och frisk är det säkert att träna ännu hårdare. Men om du springer för fort och för länge kan det leda till överträning, som faktiskt sänker din konditionsnivå. Det händer eftersom ökad acidos kan minska mängden mitokondrier i dina celler (eftersom mitokondrier är cellernas kraftverk, kommer du att känna av en minskning i energinivån). En annan nackdel med överträning som ofta rapporteras är att man äter för mycket. Lågintensiv belastning använder primärt fettförbränning för att ge den nödvändiga energin. Om du fortsätter öka på intensiteten byter din kropp till kolhydratförbränning för att hinna med. Och efteråt vill kroppen se till att du fyller på med kolhydrater för din nästa ”galna” löprunda. Om du ofta känner dig utmattad och hungrar efter kolhydratrika snacks efter din träning, så kan det vara ett tecken på att du anstränger dig för mycket.

Så hur får man med högintensiv träning på ett säkert sätt? Oavsett vilken form du är i, fortsätt träna på 60–70 % av din maximala puls under minst 50–60 % av veckans totala träning. Lägg till belastning på 70–80 % av den maximala pulsen, men se till att du inte håller på längre än 30–40 % av veckans totala träningsmängd.

Om du är frisk och vältränad kan du slänga in några ryck med 80–90 % av den maximala pulsen; det kan vara 8–12 % av träningen. Slutligen, om du väljer att träna på 90–100 % av den maximala pulsen bör sådan intensitet inte utgöra mer än 3 % av veckans totala träning.

Hur är det med HIIT?

Med HIIT (High-intensity interval training) eller högintensiv träning menas en träningsform som innefattar korta perioder av mycket intensiv träning som alterneras med lågintensiva återhämtningsperioder. När man doserar dessa korrekt ger HIIT många hälsofördelar, och man uppnår förbättringar relativt snabbt. HIIT kan hjälpa dig att förbättra din generella kardiovaskulära hälsa, minska blodtrycket och blodsockret, öka fettförbränningen och till och med bygga muskler.

Å andra sidan har HIIT blivit ett modeord inom träningsvärlden och många trendiga träningssätt som Tabata (20 sekunder ultraintensiv träning som följs av 10 sekunders vila i 8 cykler) är inte optimala för befolkningen i stort. Professor Izumi Tabata, som utvecklat metoden, utförde sin ikoniska forskning på olympiska skridskoåkare inom hastighetsåkning, inte på vanliga människor. Och de deltagare som inte kunde hålla den takt som krävdes i 20 sekunder diskvalificerades. Dessutom fann forskarna att den maximala syreförbrukningen (VO2 max) i Tabata-gruppen ökade lika mycket som i kontrollgruppen som utförde Steady State-träning. Dagens forskning antyder att längre vilointervaller är mera effektiva för att förbättra den aerobiska kapaciteten.

De goda nyheterna för dig är att du inte behöver vara en olympisk atlet för att träna HIIT; se bara till att du inte övertränar. Och kontrollera att ditt löpband klarar av intervallsprinter (de flesta elektriska löpband är inte så väl anpassade för detta ändamål; vi rekommenderar ett manuellt löpband med svängd löpyta eller att du utför din intervallträning utomhus).

Här är en rutin som är säker och effektiv för de flesta:

 • Träna så hårt du kan i 15 sekunder och vila sen. 15 sekunder är en tillräckligt kort tid för att du ska undvika att stora mängder mjölksyra byggs upp i ditt blod. På samma gång kommer du att välja en hastighet som har lägre risk för skador om du springer i 15 hela sekunder, jämfört med om du skulle springa en kortare tid. Under intervaller som är så här korta behöver du inte oroa dig för pulsen så länge återhämtningsperioden är tillräcklig.
 • Hur länge bör du vila? Minst 45 sekunder, och du kan utöka det till 1–2 minuter om det behövs. Gå bara i en bekväm takt. Tanken är att du ska känna dig helt återhämtad och redo att göra ditt bästa under nästa intervall.
 • Gör 5 till 6 sådana intervaller en eller två gånger per vecka (glöm inte bort träningspass i kontinuerlig hastighet heller). Om du har tiden, kan du gradvis öka antalet intervaller upp till 15 cykler per träningstillfälle.

Löpbandets underhåll

Generellt sett kräver löpband inte mycket jobb. Men det finns en del mindre uppgifter du inte bör ignorera för att ditt löpband ska hållas i bra skick.

 • Dammsug området runt om och under löpbandet regelbundet för att förhindra att damm, skräp eller päls från husdjur tar sig in i maskinen.
 • Eftersom man svettas en del när man springer bör du torka av löpbandet efter varje användningstillfälle. En fuktig duk duger fint, men det finns också speciella medel för att rengöra gymutrustning.
 • En del löpband levereras idag färdigsmorda så du kan spendera mera tid på din träning. Kolla manualen om det gäller ditt löpband och hur ofta det behöver smörjas. De flesta modeller kräver att man ger dem ett par droppar smörjmedel med några månaders mellanrum.
 • Kontrollera regelbundet att mattan fortfarande är centrerad. Rätta till den genom att spänna åt skruvarna i sidorna om du upptäcker att den inte är rak.

Sammanfattning

Vi hoppas att denna guide har hjälpt dig att ta reda på vilket som är ditt perfekta löpband för att kunna träna inomhus på ett säkert och roligt sätt. Under vår research har vi dragit slutsatsen att FitNord Sprint 500 är ett utmärkt val för majoriteten av användare tack vare sitt stora utbud av funktioner, stabila konstruktion och låga krav på underhåll. Men alla modeller på vår lista presterar utmärkt enligt sin avsedda intensitet i användningen. Oavsett om du föredrar att gå, jogga, springa eller intervallsprinta, så önskar vi dig lycka till med den spännande träningsresa som ligger framför dig!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button