www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Crosstrainers (även kallade elliptiska träningsmaskiner) har blivit några av de mest efterfrågade träningsmaskinerna på gymmet. Allt fler vill ha en modell hemma, för att komma i form eller uppfylla rekommendationerna för fysisk aktivitet. Elliptiska cross-body rörelser säkerställer att dina ben, rygg, sätesmuskler, magmuskler och armar alla får en bra träning med bara en maskin. Eftersom dina fötter aldrig lämnar pedalerna är träningen ej hårt belastad, vilket är utmärkt för personer med ledproblem eller dylika skador. Om du bara har plats för en träningsmaskin hemma är crosstrainern ett perfekt val.

För den här artikeln har vi undersökt och jämfört 50 crosstrainer-modeller och valt fem favoriter, riktade till olika fitnessnivåer, budgetar och intensitetsnivåer för användning. Vi rådfrågade också en professionell träningscoach om hur man använder dessa maskiner säkert för att få bästa resultat.

Medan många crosstrainers för närvarande är slutsålda på grund av den stora efterfrågan, är det fortfarande möjligt att få en högkvalitativ modell för varje träningsnivå. Oavsett om du precis har börjat träna eller vill ta ditt hemmagym till nästa nivå, kommer du att hitta en modell för dina behov i vår lista.

I vår köpguide nedan förklarar vi också fördelarna med crosstrainers, skillnader mellan olika typer och hur man ska förstå specifikationer, samt ger tips om hur du planerar ditt eget träningsprogram. Beväpnad med denna kunskap kommer du inte bara att kunna vara säker på ditt val av crosstrainer, utan också få ut det mesta av din nya maskin.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi uppdaterar ständigt våra produktlistor för att ge dig de senaste modellerna till de bästa priserna, så du kan vara säker på att du får produkter av högsta kvalitet att välja mellan.

Abilica Premium FC BT

premium fc bt
Abili
Fördelar
 • Robust konstruktion av hög kvalitet
 • Hög maximal användarvikt och steglängd
 • Tungt svänghjul säkerställer jämn rörelse
 • Alternativ för att justera pedalposition, lutning och motstånd
 • Utmärkt utbud av program för alla träningsnivåer
 • Kompatibel med flera fitnessappar
 • Stabil och tyst i drift
Nackdelar
 • Supporthandtagen kan sitta för högt för kortare användare
Översikt

Abilica Premium FC BT är en topprankad elliptisk träningsmaskin med tillräckligt hög konstruktionskvalitet för att tillfredsställa hemanvändare och små gym. Den är tyst, stabil även vid tung belastning och har en maximal användarvikt på 200 kg. Dessutom erbjuder dess stora urval av inställningar, program och fitnessappar oändliga träningsalternativ för alla träningsnivåer.

Att använda denna frontdrivna crosstrainern känns väldigt bekvämt och naturligt. Svänghjulet på 9 kg med elektromagnetiskt motstånd säkerställer jämn rörelse vid alla belastningar, medan den 51 cm långa steglängden och de långa handtagen passar perfekt även för långa användare. Pedalpositionen kan justeras för varje användare. Det är också möjligt att ändra lutningen (upp till 18 %) för att simulera en uppförsbacke.

Oavsett om du vill köpa den här maskinen för ditt hushåll eller för dina kunder, är programvalet utmärkt. Totalt finns det 14 alternativ och 32 motståndsnivåer. Du får 12 förinställda program med varierande belastning; dessa är informativt grupperade för olika fitnessnivåer. Professionella idrottare kommer att uppskatta den inbyggda ergometern som gör det möjligt att kontrollera belastningen i watt. Abilica Premium FC BT kan till och med bedöma din kondition (den utvärderar hur snabbt din hjärtfrekvens återgår till det normala efter träningen) och gör en uppskattning av dina kroppsfettnivåer.

Slutligen har denna crosstrainer ett pulskontrollerat program som automatiskt justerar motståndet för att hålla din puls i önskad målzon (vi rekommenderar att du köper ett kompatibelt 5,3 kHz pulsbälte). De snabba alternativen är dock 55 %, 75 % och 90 % av din maximala hjärtfrekvens, vilket vi tyckte var märkligt. Det första alternativet är troligtvis för lågt för de flesta användare, och det sista kan vara för intensivt för nybörjare eller äldre. Lyckligtvis finns också alternativet att ange en siffra efter eget val (läs vår köpguide nedan om du undrar exakt vad du ska ange där).

Konsolen är enkel men visar all träningsdata du kan behöva, inklusive tid, avstånd, hastighet, varvtal (stegfrekvens), puls och förbrända kalorier. Du kan också ställa in ett mål för tid, avstånd eller kaloriförbränning. Tyvärr finns det ingen flaskhållare i närheten av konsolen. Tack vare Bluetooth-anslutning kan Abilica paras ihop med roliga fitnessappar som Kinomap, iConsole + Training och Zwift. Beroende på vilken app du väljer kan du övervaka din träningsdata, testa olika rutter från hela världen eller till och med tävla med andra användare. Som den höga maximala användarvikten indikerar, känns Abilica Premium FC BT väldigt stabil och robust. Den kan användas upp till 4 timmar om dagen och har 2 års garanti för hemmabruk (samt 1 års garanti för kommersiellt bruk). Den är också behagligt tyst i drift och ser tillräckligt snygg ut för att förtjäna platsen den kommer att ta i din inredning (tyvärr är denna modell inte hopfällbar).

Den största nackdelen med Abilica är dess höga pris. Den icke-fällbara designen kanske inte passar för mindre hushåll, särskilt med tanke på Abilicas vidd på 170 cm. Ändå har denna modell transporthjul av hög kvalitet (tillräckligt stora för att skona även mjuka golv) och den kan rullas bort vid behov.

Slutligen är stödhandtagen placerade ganska högt upp. Vissa kortare användare kan tycka att de är obekväma att nå. Konstruktionskvaliteten och funktionsområdet är dock utmärkta för priset. Denna elliptiska träningsmaskin är för närvarande den bästa modellen för de flesta hemanvändare och är byggd för att ge utmärkta träningsupplevelser i flera år.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
Specifikationer
 • Typ: Frontaldrift
 • Vikt på svänghjul: 9 kg
 • Maximal användarvikt: 200 kg
 • Steglängd: 51 cm
 • Lutning: Manuell (0-18%)
 • Trådlös pulsmätning: Ja (bälte ej inkluderat)
 • Hopfällbar: Nej
 • Storlek (L x B x H): 170 x 65 x 183 cm
 • Vikt: 72 kg

 

Kolla Priset

FitNord Hiker 500F

FitNord Hiker 500F
Fördelar
 • Robust konstruktion av hög kvalitet
 • Bra steglängd
 • Mycket tungt svänghjul säkerställer jämn rörelse
 • Mer kompakt än liknande modeller
 • Utmärkt utbud av program för alla träningsnivåer
 • Kompatibel med iConsole + träningsapp
 • Kompatibel med iConsole + träningsapp
Nackdelar
 • Ej lämplig för tyngre användare
Översikt

FitNord crosstrainer Hiker 500F är en högklassig träningsmaskin, väl lämpad för krävande användning. Jämfört med vårt toppval har Hiker 500F tyngre svänghjul, mindre ram och fler träningsprogram. Å andra sidan är denna modell också dyrare och har lägre gräns på användarvikt.

Hiker 500F är en elliptisk träningsmaskin som använder frontaldrift och elektromagnetiskt motstånd. Den levereras med en 2 års garanti vid hemmabruk. Den 51 cm långa steglängden passar även långa användare, och svänghjulet på 10 kg säkerställer att varje steg känns smidigt och naturligt. Det övergripande rörelsemönstret påminner om skidåkning. Tyvärr kan lutningen för denna modell inte justeras.

Totalt har Hiker 500F 24 träningsprogram. På samma sätt som Abilica Premium FC BT har denna modell wattprogram, hjärtfrekvensbaserat program och en kroppsfettmätare. Det finns också flera förinställningar för olika träningsnivåer (inklusive intervallträning), från nybörjare till avancerade. Det är möjligt att köpa ett 5-5,4 kHz pulsbälte för bekvämare pulsmätning.

Skärmen är lätt att läsa och visar hastighet, tid, avstånd, watt, puls och kaloriförbränning. Vi gillade att det finns en praktisk ställning för att placera vattenflaskan eller andra föremål. Denna modell är kompatibel med iConsole + Training-appen för att övervaka dina träningspass och utforska rutter runt hela världen.

Den maximala användarvikten är 135 kg, vilket är en gnutta lågt för en enhet i denna prisklass. Hiker 500F känns dock mycket stabil och tyst även när den används i höga hastigheter, vilket gör den till ett utmärkt val för erfarna idrottare. Dessutom är detta en av de mest kompakta elliptiska träningsmaskinerna på marknaden, med en total höjd på under 160 cm. Även om Hiker 500F inte är hopfällbar, har den två stora hjul och ett bekvämt handtag för transport av maskinen.

Jämfört med Abilica Premium FC BT är Hiker 500F dyrare och mindre lämpad för tyngre användare. Vissa kanske också saknar ett alternativ för att justera lutningen och/eller pedalerna. Å andra sidan gör den stabila konstruktionen, det kraftiga svänghjulet och det stora utbudet av program denna kompakta crosstrainer till ett mycket tilltalande alternativ, särskilt för krävande träningspass. Två års garanti för hemmabruk är ytterligare bevis på Hiker 500Fs hållbarhet.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
Specifikationer
 • Typ: Frontaldrift
 • Vikt på svänghjul: 10 kg
 • Maximal användarvikt: 135 kg
 • Steglängd: 51 cm
 • Lutning :Nej
 • Trådlös pulsmätning: Ja (bälte ingår ej)
 • Hopfällbar :Nej
 • Storlek (L x B x H): 159,5 x 67 x 178 cm
 • Vikt: 81 kg

 


Abilica WinElip Cruise

Abilica WinElip Cruise
Fördelar
 • Prisvärd
 • Konstruktionskvaliteten är mycket hög för priset
 • Tungt svänghjul säkerställer jämn rörelse
 • Kompakt design
 • Bra utbud av program för alla träningsnivåer
 • Stabil och tyst i drift
Nackdelar
 • Ingen flaskhållare
Översikt

I världen av träningsutrustning går priset vanligtvis hand i hand med kvaliteten. Det finns dock trevliga undantag från regeln, och Abilica WinElip Cruise är en av dessa. Denna modell är två gånger billigare än avancerade crosstrainers, men har solid konstruktion och 1 års garanti, vilket gör den till den bästa budget-träningsmaskinen.

Abilica WinElip Cruise är bakhjulsdriven och en kortare steglängd på 32 cm. Långa användare kan känna att denna träningsmaskin begränsar deras naturliga rörelsemönster. Den maximala användarvikten på 130 kg indikerar också att WinElip Cruise är utformad huvudsakligen för träningsentusiaster med mindre kroppsbyggnad.

Det finns totalt 12 träningsprogram samt alternativet att skapa ett eget. Denna modell använder magnetiskt motstånd och erbjuder 32 nivåer att välja mellan. Lutningen är inte justerbar. Vi blev positivt överraskade över att se att WinElip Cruise har förprogrammerade inställningar samt watt- och pulsbaserade program. Sådana tillbehör finns vanligtvis inte hos billigare crosstrainers. Tyvärr finns inte alternativet att använda ett pulsbälte under träningen. WinElip Cruise har pulssensorer på handtagen men inga alternativ för trådlös anslutning.

Konsolens design liknar Abilica Premium FC BT. Skärmen visar information om det valda programmet, tid, avstånd, förbrända kalorier, watt och puls. Det finns en hylla för surfplattan, men alla enheter som placeras på den kommer sannolikt att täppa för kontrollerna och skärmen. Dessutom har den här modellen ingen flaskhållare.

En av de största fördelarna med WinElip Cruise är dess kompakta konstruktion. Även om den här modellen inte är hopfällbar, kommer dess längd på endast 126 cm att passa till mindre hushåll. Om du behöver flytta maskinen finns det två små transporthjul på framsidan.

Abilica WinElip Cruise är inte felfri men fungerar bra för sitt pris. Denna kompakta träningsmaskin passar perfekt för uppvärmning eller tillfällig träning. Och användare som inte känner sig begränsade av viktgränsen eller steglängden kommer att tycka att den här maskinen är mångsidig och robust nog för regelbunden träning.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
Specifikationer
 • Typ: Bakhjulsdriven
 • Vikt på svänghjul: 8 kg
 • Maximal användarvikt: 130 kg
 • Steglängd: 32 cm
 • Lutning: Nej
 • Trådlös pulsmätning: Nej
 • Hopfällbar: Nej
 • Storlek (L x B x H): 126 x 62 x 150 cm
 • Vikt: 38 kg

 


Assault AirBike

Assault AirBike
Fördelar
 • Mycket robust konstruktion av hög kvalitet
 • Hög maximal användarvikt
 • 20 lager ger jämn, vibrationsfri rörelse även vid hög belastning
 • Alternativ för att justera sitthöjd och vinkel
 • Bra utbud av program för alla träningsnivåer
 • Kompakt design
 • Kräver inte nätström
Nackdelar
 • Det är tidskrävande att justera sätet
Översikt

Denna maskin hör hemma i en intressant underkategori av hybrid-crosstrainers som kallas ”air bikes”. Träningsmaskinen kombinerar det bästa av både motionscykeln och den elliptiska träningsmaskinen. Designen är perfekt för intensiva träningspass. Luftmotståndet fungerar på ett unikt sätt – ju hårdare du drar i handtagen och/eller pedalen, desto tyngre blir belastningen. Lägg till en extremt robust stålram i mixen, så har Assault AirBike blivit det bästa alternativet för HIIT-entusiaster.

Assault AirBike är lämplig för användare på upp till 160 kg. Den kraftiga ramen är tillverkad av pulverstål och maskinen har 20 förseglade kullager. Modellen konstruerades för gym och CrossFit Games, men är tillräckligt konkurrenskraftigt prissatt för att också tilltala hemanvändare. Dessutom är det möjligt att träna bara armar, bara ben, eller både och på AirBike. De breda handtagen gör det också möjligt att ändra greppet för att träna olika muskelgrupper i överkroppen. Detta säkerställer ett betydligt bredare träningsutbud jämfört med de flesta träningsmaskiner.

AirBike har en inbyggd pulsmätare som är kompatibel med Polar bröstband. När du knappar in din ålder, beräknar maskinen automatiskt din träningszon (från 65 % till 80 % av din maximala hjärtfrekvens). När du tränar kommer konsolen att påminna dig om att du behöver snabba upp eller sakta ner för att upprätthålla ditt mål för hjärtfrekvens. Vi skulle ha föredragit ett lite mer nyanserat program, men AirBikes beräknade målzon kommer att fungera bra för de flesta användare.

Användare kan också välja tid, avstånd eller kalorier som sitt träningsmål. I det här fallet stannar programmet automatiskt när målet har uppnåtts, och träningssammanfattningen visas. AirBike konstruerades med tanke på behoven hos professionella idrottare; därför blev vi förvånade över att det inte finns ett wattprogram.

Och ändå kommer denna crosstrainer med två förprogrammerade intervallpass. Den första varar i 8 intervall med 20 sekunders motion och 10 sekunders vila (denna typ av HIIT kallas Tabata). Det andra programmet är motsatsen: med 10 sekunders arbete och 20 sekunders vila. Vi är inte förtjusta i någon av dessa två förinställningar, eftersom de flesta användare skulle dra nytta av längre viloperioder under deras HIIT. Det finns dock ett alternativ att programmera ditt eget HIIT-träningspass, ställa in önskat antal intervall samt längden på tränings- och vilosegmenten.

Konsolen är minimalistisk men bekväm. Den visar tid, hastighet, avstånd, varv/min, watt, hjärtfrekvens och energiförbrukning. Vi gillade att det finns en knapp för varje program, vilket gör det möjligt att växla mellan dem utan att navigera genom komplicerade menyer. Tyvärr finns det inget designat utrymme för att placera din vattenflaska, men hållaren kan beställas separat.

Till skillnad från de crosstrainers som granskats ovan, behöver Assault AirBike inte nätström. Det betyder att du kan placera den (eller rulla den tack vare hjulen) var som helst utan att oroa dig för att uttag ska finnas i närheten. Maskinen är bara 130 cm bred och väger 45 kg. Därför tar den plats bland de mest kompakta crosstrainers som finns tillgängliga. Sätet är bekvämt och kan justeras inte bara för höjd utan också för komfort och vinkel. Det innebär att alla användare kan uppnå en perfekt position (vilket möjliggör maximal utsträckning av benen). Detta är avgörande för träningskvaliteten.

Sammantaget är AirBike den bästa crosstrainern för dem som vill ha lågt belastad träning med hög intensitet. Användare rapporterar inga vibrationer eller ostabilitet även när de presterar till max (och maskinen känns bekväm även vid sessioner med lägre intensitet). En mindre nackdel är att surfplattans hylla är placerad precis under skärmen. När du ställer någon enhet på den kommer skärmen att bli täckt. Vissa användare tycker också att vinden som orsakas av luftmotståndet är obehaglig, men det är möjligt att beställa ett vindskydd för att minska obehaget. De nyanserade alternativen för att justera sätet är fantastiska, men den här modellen har tyvärr inte snabbspak. Det betyder att det behövs lite tid för att lossa på och dra åt alla skruvar varje gång du vill justera sätet för en ny användare. Ingen av bristerna är dock tillräckligt allvarlig för att sätta stopp på affären. Om du vill maxa din ansträngning finns det ingen bättre maskin än den här.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
Specifikationer
 • Typ: Hybrid
 • Vikt på svänghjul: Gäller ej
 • Maximal användarvikt: 160 kg
 • Steglängd: Gäller ej
 • Lutning: Nej
 • Trådlös pulsmätning: Ja (bälte ingår ej)
 • Hopfällbar: Nej
 • Storlek (L x B x H): 130 x 59 x 123 cm
 • Vikt: 45 kg

 


Bowflex Max Trainer M3

bowflex max trainer m3
Fördelar
 • Robust konstruktion av hög kvalitet
 • Kräver minimal golvyta
 • Säkerställer intensiva träningspass med kaloriförbränning
 • Snygg design
 • Stabil och tyst i drift
Nackdelar
 • Ej lämplig för användare med hög kroppsvikt eller dålig kondition
Översikt

Bowflex Max Trainer M3 är en annan variation av den traditionella elliptiska maskinen, som är värd vår uppmärksamhet. Den ser ut som en blandning av en trappklättringsmaskin och en crosstrainer, och rörelsemönstret påminner om att gå uppför en brant backe. De två huvudsakliga fördelarna med designen är att M3 kan passa in i utrymmen där ingen annan crosstrainer skulle passa, och att klättringsrörelsemönstret tillåter förbränning av betydligt fler kalorier på kortare tid.

Maskinen är tillverkad av högkvalitativa material, men den maximala användarvikten är bara 135 kg. Även om M3 kräver nätström, måste motståndet ändras manuellt genom att justera växeln på höger sida. Det finns bara åtta motståndsnivåer, men med tanke på hur utmanande denna typ av träning är, kommer den att få även erfarna idrottare att börja flåsa. Pedalerna är tillräckligt stora för att låta dig hitta en bekväm position för dina fötter, medan handtagen har tre olika grepp för att träna fler muskler i överkroppen. Dessutom kommer klättringsrörelsen att ge resultat för dem som vill ha starka och välformade sätesmuskler.

M3 levereras med ett pulsbälte inkluderat, vilket vi verkligen uppskattar eftersom maskinen inte har några pulssensorer på handtagen. Avläsningar från ett bälte anses vara mer exakta. Denna modell gör det möjligt att spara två användarprofiler. M3 baserar sig på angiven ålder, kön, längd och vikt för att ge träningsråd. Men programutbudet är en besvikelse för priset. Med andra ord får du bara två av dem. Den första är Manual/Quick Start, där användaren har total kontroll över tid och intensitet. Den andra heter MAX Interval Workout Program, som ger totalt 8 intervall. Vi gillade att användare kan justera tränings- och vilolängder själva (från 5 sekunder till 10 minuter, den maximala möjliga varaktigheten för hela programmet är 99 minuter) och välja önskad intensitet.

Konsolen skiljer sig från vad du ser hos klassiska elliptiska träningsmaskiner. Det finns information om tid, varvtal, hjärtfrekvens och motståndsnivå, men inte om avstånd eller watt, vilket kan vara användbart för vissa träningsfantaster. Istället finns en display som visar kaloriförbränning per minut (uppskattningen baseras på motståndsnivå och varvtal). En rad färgglada LED-lampor föreslår det rekommenderade intensitetsområdet. Konceptet är visuellt imponerande, men kaloriförbränningshastigheten är inte lika användbar som watt eller hjärtfrekvens för att bedöma intensitet. Att endast fokusera på detta nummer kan leda till överträning. Nya användare bör ta M3:s rekommendationer med en nypa salt, och minska intensiteten och/eller längden om träningen börjar kännas för svår.

Med en total bredd på endast 117 cm är M3 ett utmärkt alternativ för små hushåll. För att säkerställa att det finns tillräckligt med utrymme till taket, ska du lägga till 38 cm till din längd. Det finns plats för att placera en vattenflaska och en surfplatthylla; den senare täcker överraskande nog inte skärmen när den används. Ändå är denna maskin främst utformad för korta och intensiva sessioner; så det är osannolikt att du upplever en önskan att titta på en podcast när du tränar med den.

När det gäller nackdelar, är den största det oönskade förhållandet mellan mycket högt pris och kortvarig (1 års) garanti. Utbudet av program och motståndsnivåer skulle också kunna vara bredare och mer användarvänliga för personer med sämre kondition. Tillverkaren skryter med att det räcker med endast 14 minuter på deras Max Trainer tre gånger i veckan, kan även det kännas för mycket för vissa användare. Handboken ger kort information om rekommenderade hjärtfrekvenszoner, men till detta pris skulle vi föredra att se ett träningsprogram som implementerar denna kunskap i praktiken. För att göra Bowflex rättvisa måste det nämnas att det finns mer detaljerade modeller i deras Max Trainer-serie. Kostnaden på dessa är dock betydligt högre.

Sammanfattningsvis är M3:s styrkor att den gör det möjligt att spara både plats och tid (genom att tillhandahålla korta och ansträngande intervallsessioner). Den är även snyggare än de flesta crosstrainers. Tyvärr är priset för dyrt, och maskinen kan vara för krävande för nybörjare eller personer med sämre kondition. Erfarna fitnessanhängare kommer verkligen att njuta av den extra kaloriförbränningen och den högre muskelaktiviteten som deras M3 möjliggör.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
Specifikationer
 • Typ: Hybrid
 • Vikt på svänghjul: Gäller ej
 • Maximal användarvikt: 135 kg
 • Steglängd: Gäller ej
 • Lutning: Gäller ej
 • Trådlös pulsmätning: Ja (bälte ingår)
 • Hopfällbar: Nej
 • Storlek (L x B x H): 117 x 64 x 160 cm
 • Vikt: 64 kg

 


Crosstrainers: Din köpguide

När man tänker på hur populära crosstrainers har blivit, är det svårt att tro att denna maskin uppfanns först på 1990-talet. De lågt belastade, led-vänliga träningspass för hela kroppen som crosstrainers erbjuder gjorde dem snabbt till en oumbärlig maskin både i kommersiella gym och hemgym.

I grund och botten är en crosstrainer en cardiomaskin med två plattformar där man placerar fötterna och en uppsättning handtag för att ta tag i händer och armar. Den klassiska designen har emellertid upplevt många framsteg, och nu finns det crosstrainers som efterliknar alla slags rörelser: från att gå eller springa till skidåkning, klättring eller till och med cykling. I den här köpguiden förklarar vi fördelarna som crosstrainers erbjuder jämfört med andra konditionsmaskiner, hur du ska välja rätt modell för dina behov och hur du kan använda den för att uppnå dina fitnessmål.

Fördelar med en crosstrainer

 • En av de främsta anledningarna till att människor väljer en elliptisk träningsmaskin är muskelaktiviteten som den erbjuder. Forskning tyder på att träning på en crosstrainer leder till större aktivitet i lårmuskler jämfört med att gå på löpband eller använda en motionscykel. Sätesmusklerna börjar också arbeta, särskilt om din crosstrainer har lutning.
 • Crosstrainers hjälper till att träna bröst- och ryggmuskler, samt biceps och triceps. När du trycker på och drar i handtagen blir hela överkroppen aktivt involverad.
 • Crosstrainers är optimala för personer med dålig balans. Eftersom dina fötter inte lämnar pedalerna kommer du att känna dig mer stabil än på ett löpband. Du kan också använda säkerhetshandtagen för att stabilisera dig själv.
 • Den lättare rörelsen är skonsam mot knä och nedre rygg. Detta gör crosstrainers lämpliga för personer som inte kan använda annan cardioutrustning.
 • Eftersom du tränar fler muskler på en crosstrainer är kaloriförbränningspotentialen högre jämfört med ett löpband eller en motionscykel. Hur många kalorier du bränner beror på många faktorer, inklusive träningsintensiteten.
 • Slutligen är crosstrainers bland de tystaste cardiomaskinerna, eftersom det inte finns några stamprörelser. Ju högre konstruktionskvalitet, desto stabilare och tystare blir enheten även vid höga hastigheter.

Olika typer av crosstrainers

Om du vet att crosstrainern är maskinen för dig, är det första viktiga steget att välja rätt typ.

Dessa maskiner kan delas in i manuella och elektriska crosstrainer. De förstnämnda drivs helt av din rörelse, och motståndet justeras med en ratt. Deras främsta fördel är att maskinen kan placeras var som helst. Nackdelen är att de är enklare och ofta har mindre funktioner jämfört med de elektriska modellerna.

Som namnet antyder behöver elektriska crosstrainers nätström för att fungera. De har dock vunnit enorm popularitet, eftersom motståndsnivåer och andra träningsparametrar kan ändras bara genom att trycka på några knappar på konsolen.

Utöver detta skiljer sig elliptiska träningsmaskiner från varandra genom sin konstruktion. Det är positionen på svänghjulet som gör skillnaden. Den första crosstrainer-designen hade svänghjulet placerat i bakre delen, bakom pedalerna. Rörelsen på sådana maskiner liknar jogging eller gång. Jämfört med andra typer tar dessa modeller av crosstrainers mer utrymme och är dyrare; de är därför mindre populära för hemmabruk. En fördel med bakhjulsdrivna elliptiska träningsmaskiner är att steglängden ofta kan justeras för att matcha varje användares höjd och rörelsemönster. De tenderar också att vara mer stabila.

Frontdrivna crosstrainers har svänghjulet i främre delen av maskinen, framför pedalerna. Denna design är mer kompakt (vissa modeller kan till och med fällas ihop och ställas undan vid behov). Därför finns dessa modeller oftare i små gym eller i privata hem. Eftersom det finns möjlighet till en bredare lutningsvinkel, påminner rörelsemönstret ofta om klättring.

En relativt ny uppfinning är centralt drivna träningsmaskiner. Deras popularitet är på uppsving. En av deras största fördelar är att de förhindrar att användaren lutar sig framåt och bidrar således till en upprätt hållning under träningen.

Slutligen finns det en hel del innovativa crosstrainers tillgängliga, som blandar elementen i en elliptisk träningsmaskin med en motionscykel eller en trappklättringsmaskin. Dessa kallas ofta hybrid- eller 2-i-1-crosstrainers. Hybrider tar ofta mindre utrymme än en vanlig elliptisk träningsmaskin, samtidigt som de ger effektiv helkroppsträning.

Crosstrainerns olika funktioner

Det stora utbudet av design och funktioner hos crosstrainers kan förvirra även erfarna fitnessentusiaster. Detta avsnitt förklarar hur man snabbt kan jämföra olika modeller, samt hitta den som passar bäst för de egna träningsbehoven.

Motstånd

Vissa billigare crosstrainer har permanentmagnetisk motstånd, medan dyrare använder elektromagnetiskt motstånd. Om din budget tillåter det, rekommenderar vi starkt att du väljer en modell med elektromagnetiskt motstånd. Maskinen blir tystare och rörelserna känns mjukare och mer naturliga. Modeller som använder permanentmagnetiskt motstånd tenderar inte att vara lika robusta och har ofta kortare livslängd.

Motståndet måste dessutom vara justerbart för att säkerställa att träningsintensiteten matchar din kondition. På vissa modeller görs detta manuellt med en ratt. På andra kan motståndet styras digitalt från konsolen. Visserligen låter det verkligen imponerande med fler motståndsnivåer i specifikationerna, men det faktiska intervallet de täcker är viktigare. Lita inte enbart på siffrorna. Var uppmärksam på hur väl enheten passar din träningsnivå och önskade träningsintensitet.

Svänghjulets tyngd

Medan alternativen för motståndsjustering beror på individuell preferens, finns det en obestridlig regel angående svänghjulet. Ju tyngre det är, desto mjukare och tystare kommer din crosstrainer att vara i drift. Om du någonsin har tränat på en billigare hemmaskin och blev förvånad över hur ryckiga rörelserna kändes jämfört med den på gymmet, vet du vad vi menar.

Detta beror på hur motståndet skapas. Svänghjulet är omgivet av magneter som saktar ner det när du fortsätter att flytta pedaler och handtag. Ett tyngre svänghjul snurrar jämnare och ger dig en känsla av jämn, konsekvent rörelse, oavsett vilken nivå du har valt.

Om du bara vill träna ibland kanske det räcker med ett svänghjul på 5 kg. Mer hängivna träningsanhängare bör sikta på 7 kg och uppåt.

Maskinens tyngd

Eftersom regeln om svänghjulsvikt inte är hemlig, fuskar vissa tillverkare genom att ljuga i specifikationerna och påstå att svänghjulet är tyngre än vad det faktiskt är. Därför är det också viktigt att vara uppmärksam på maskinens totala vikt. En fjäderlätt elliptisk träningsmaskin med ett massivt svänghjul borde väcka misstankar hos köparen.

Generellt sett erbjuder tyngre crosstrainers bättre stabilitet under träningen. De är tillverkade av mer robusta material som stål. Om du har plats i din budget och permanent utrymme hemma (tyngre modeller är definitivt mindre bärbara), ska du välja en modell av högre kvalitet, även om den förmodligen kommer att väga mer.

Steglängd

Steglängdssiffran i specifikationerna hänvisar till det rörelseomfång som den crosstrainer de handlar om ger. När du går eller springer beror din steglängd oftast på hastigheten (ju snabbare du rör dig, desto längre blir dina steg) och din längd (längre människor tar längre steg). På en crosstrainer påverkar steglängden också svårigheten: längre steg gör din träning mer utmanande.

Billigare crosstrainers har vanligtvis kortare steglängd – på 30-40 cm. Sådana maskiner kan fungera bra för kortare personer (under 160 cm) och nybörjare som troligtvis tränar med lätt eller måttlig intensitet. Detta kan dock kännas trångt för den senare gruppen när de börjar göra framsteg och vill bli snabbare.

Dyrare modeller har en steglängd på 40-50 cm eller mer. Dessa passar bättre för längre användare och för de som planerar att inkludera träningspass med högre hastigheter. Om du är över 160 cmlång, ska du sikta på en modell med en steglängd på minst 40 cm. En steglängd på 50 cm eller längre passar långa användare även när de tränar kraftigt (kommersiella gym har vanligtvis modeller med steglängden 51 cm).

Slutligen har vissa avancerade elliptiska träningsmaskiner justerbar steglängd, men detta är mindre vanligt bland modeller för hemmabruk.

Pedaler och handtag

De bästa crosstrainers har justerbara pedaler och stora handtag som gör att varje användare kan anpassa maskinen till sitt naturliga rörelsemönster. Dessutom bör pedaler vara ledade under rörelsen för att säkerställa ett jämnt tryck mot foten och bättre stabilitet. Bredare och längre pedaler är användbara eftersom de erbjuder fler alternativ för att placera fötterna på ett sätt som känns naturligt.

När det gäller handtagen har de flesta crosstrainers två uppsättningar. Säkerhetshandtagen är placerade i mitten och går inte att flytta. De finns till för att hjälpa människor som behöver mer stabilitet, och har ofta pulssensorer för att övervaka hjärtfrekvensen.

Den andra satsen kallas rörelsehandtag, eftersom användaren flyttar dem tillsammans med pedalerna. Om handtagen är stubbiga kan de begränsa rörelsen, vilket resulterar i mindre muskelengagemang. Om de å andra sidan är för höga, kan kortare användare tycka att de är obekväma. Därför måste handtagen ha ett brett greppområde. Du bör kunna placera händerna lägre än dina axlar men högre än armbågarna. Om handtagen är vinklade kan du också ändra handpositionen under träningspasset för att träna olika överkroppsmuskler, inklusive bröstmuskler, armar, axlar och rygg.

Maximal användarvikt

Denna uppgift är värd din uppmärksamhet även om du har en liten kroppsbyggnad. En högre gräns på användarvikten pekar på bättre tillverkningskvalitet. En utmärkt elliptisk träningsmaskin bör ha en maximal användarvikt på minst 130 kg. Om denna gräns är lägre, kan det tyda på att maskinen har sämre konstruktion. Den kan kännas mindre stabil under träning (även om din vikt ligger inom den angivna gränsen).

Tänk på att kroppsvikt kan variera och att dina kläder och skor gör dig också lite tyngre; välj därför en maskin som tål minst några kg extra. Om crosstrainern är avsedd för gemensamt bruk, ska du välja en modell som är utformad för att bära den tyngsta användaren.

Storlek

Crosstrainers är vanligtvis mellan 120 och 200 cm långa. Medan önskan att spara på utrymme är förståelig, måste du komma ihåg att längre maskiner tenderar att vara mer stabila. Detta är avgörande för tyngre användare eller de som tränar i höga hastigheter. Om du väger 80 kg och uppåt bör du välja en elliptisk träningsmaskin som är minst 140 cm lång. Om du saknar utrymme, är hybrida crosstrainers mer kompakta än de traditionella elliptiska utan att tumma på stabiliteten.

Konsolen

Konsolen på en crosstrainer liknar de på löpband. Skärmen visar vanligtvis information om tid, hastighet, avstånd, puls och gör en uppskattning av förbrända kalorier. Du kan justera motståndet med tangenterna, och växla mellan programmen.

Dyrare crosstrainers kommer att ha bättre konsoler med större, vanligtvis bakgrundsbelysta skärmar. De kommer också att visa fler uppgifter, till exempel belastning i watt. Vissa moderna modeller har färgglada pekskärmsdisplayer.

Nyckelfunktionerna i en bra konsol är: en tillgänglig och enkel meny, samt en skärm som är tydlig och lätt att läsa under olika ljusinställningar. Även om det inte är viktigt, föredrar vi också modeller med en flaskhållare och en hylla för telefon eller surfplatta bredvid konsolen. Den förstnämnda påminner dig om att dricka tillräckligt med vatten, och den senare gör det möjligt att använda fitness-appar eller titta på videor under träningen. Om dessa tillbehör ej ingår i din elliptiska modell, kan de beställas separat.

Lutning

Vissa avancerade crosstrainers har en justerbar lutning, vilket ger fler träningsalternativ. När du ställer in en högre vinkel ökar svårigheten, och kroppen börjar använda andra muskelgrupper. Ett platt underlag riktar sig mest till dina quadriceps och vadmuskler. Allt eftersom lutningen ökar, tränar du dina lårmuskler och sätesmuskler mer.

Det finns två sätt att justera lutningen: automatiskt och manuellt. Den automatiska justeringen är visserligen bekvämare eftersom du inte behöver stiga av maskinen för att ställa in den. Denna komfort kommer dock att kosta extra.

Pulsmätare

Genom att se över din hjärtfrekvens under träningen kan du uppnå dina mål snabbare och se till att belastningen inte är för hög eller för låg. (Mer om detta i nästa avsnitt). Många crosstrainers har pulsmätare inbyggda i handtagen; dessa tenderar dock att vara mindre exakta, vilket begränsar dina träningsalternativ (eftersom du måste hålla i säkerhetshandtagen varje gång du vill få en läsning).

Vi rekommenderar att du väljer en modell som har stöd för trådlös överföring (ett kompatibelt hjärtfrekvensband måste vanligtvis köpas separat) eller använder en pulsmätare.

Extra egenskaper

Numera kan crosstrainers komma med en hel del extra egenskaper för att göra din träning roligare och mer effektiv. De kan till exempel ha stöd för träningsappar som övervakar dina aktivitetsnivåer, erbjuder virtuell coachning eller till och med möjligheten att utforska riktiga rutter. Vi tyckte att sådana alternativ var trevliga att ha, men inte nödvändiga. De mer avancerade apparna har vanligtvis en månadskostnad.

Att lyssna på musik är en form av underhållning som har visat sig förbättra träningskvaliteten; överväg därför att skaffa hörlurar av god kvalitet för att hålla dig motiverad. Att titta på videor under träningen kan däremot få dig att tappa koncentrationen och glömma rätt form och teknik.

Garanti

Många kardiomaskiner för hemmabruk har endast 1 till 2 års garanti, vilket inte är mycket med tanke på deras pris. I allmänhet betyder en längre garanti uppenbarligen bättre kvalitet, särskilt när du granskar en dyrare modell. För att försäkra dig om att du köper kvalitetsutrustning, är det också värt att kontrollera tillverkarens rykte och kundomdömen, för att se om garantin uppfylldes. Ibland skadas träningsutrustningen under frakt. Välj därför en respektabel säljare med en solid returpolicy.

Installation och underhåll

Överväg noggrant var din crosstrainer ska få stå den innan du beställer:

 • Du kanske vill placera maskinen i ett garage eller källare för att hålla den bortom synhåll. Fukt och smuts kan dock skada de elektroniska delarna med tiden. Crosstrainers mår bra av att få vara i varma och torra miljöer, men undvik direkt sol eftersom det kan skada plastdelar. Elektriska modeller måste placeras i närheten av ett eluttag.
 • Du behöver fritt utrymme för obegränsad rörelse under träning. Vi rekommenderar att du lämnar 50 till 100 cm avstånd på alla sidor. Eftersom den elliptiska rörelsen innebär att din kropp kommer att röra sig uppåt för varje steg, ska du inte placera din crosstrainer på platser där det är lågt till tak.
 • En crosstrainer är ofta tung och svår för en person att lyfta själv; därför kan du behöva hjälp med att ta ut den ur förpackningen och montera den. De nödvändiga verktygen och instruktionerna ingår vanligtvis, men tänk på att det kommer att finnas fler delar att sätta ihop jämfört med ett löpband. Vanligtvis tar monteringen cirka en timme. Vissa modeller kan ta mindre tid.

 • Eftersom crosstrainers är tunga kan de skada mjukare golv. Det finns speciella mattor som kan placeras under för att förhindra skador. Sådana mattor minimerar också bullret, vilket är goda nyheter för dig som bor i hyreshus.
 • Torka av din elliptiska träningsmaskin med en handduk efter varje träningspass, eftersom svett kan skada några av dess delar.
 • Crosstrainers kräver regelbundet underhåll för att fungera smidigt. De typiska uppgifterna inkluderar rengöring, smörjning, åtdragning av skruvar, byte av batterier och så vidare. Manualen kommer att ha ett exakt schema för hur ofta varje uppgift ska utföras.

Träningsprogram

De flesta crosstrainers kommer idag med förprogrammerade träningspass som automatiskt ändrar motståndet under din session. Dessa kan göra din träning mer varierad. Se dock till att du förstår varje program och huruvida det passar dina slutliga mål. Slumpmässigt utvalda träningsbelastningar kan påverka både professionella idrottare och nybörjare på ett negativt sätt.

I det här avsnittet förklarar vi hur du kan kontrollera träningsbelastningen, oavsett om du vill träna i en stadig rytm, pröva HIIT eller experimentera med tillgängliga förinställningar. Vissa crosstrainers tillåter också användaren att skapa och spara sina egna träningspass.

Lyssna på ditt hjärta

Professionella idrottare har ofta individuella träningsprogram som gör en exakt mätning av belastningen i watt. Men om du tränar för att förbättra din hälsa och form utgör en pulsmätare det mest praktiska och effektiva sättet att se till att intensiteten passar din kondition.

Mer avancerade cardiomaskiner har också hjärtfrekvensprogram. Dessa ändrar automatiskt motståndet (eller påminner dig om att justera din hastighet) för att du ska hålla dig inom den valda intensitetszonen. Även om din modell inte har en sådan funktion, kan du själv övervaka din puls. Vi rekommenderar att du använder ett pulsband eller till och med köper en högkvalitativ pulsmätare för exakta avläsningar.

Först måste du beräkna din högsta hjärtfrekvens (max hjärtfrekvens). Modeller med pulskontroll gör detta automatiskt. Den vanligaste formeln som används i fitnessbranschen är 220 – din ålder, vilket fungerar bra för de flesta. En nyare och mer exakt formel är 208 – 0,7 * din ålder. Denna formel ger en mer exakt uppskattning för unga vuxna och äldre människor.

Den maximala hjärtfrekvensen behövs för att känna till dina träningszoner, eftersom varje zon har olika effekt på de fysiologiska processerna i din kropp:

De flesta kommer att göra märkbara framsteg om deras träningsintensitet ligger på minst 60 – 70 % av deras maximala hjärtfrekvens. Du bör kunna hålla ut under en längre period utan att känna dig utmattad och kunna hålla ett samtal utan att tappa andan. Sådana träningspass förbättrar aerob uthållighet och fettmetabolism, och underlättar återhämtning för kroppen efter mer intensiva träningspass. Vid denna intensitet är risken för skador låg, men det har en positiv effekt på alla system i din kropp. (Bli inte förvånad om du börjar känna dig lyckligare och mer energisk).

Om intensiteten på träningen är ännu lägre, kommer framstegen hos en hälsosam människa att kännas försumbara. En belastning på 50 – 60 % av din maximala hjärtfrekvens kan dock vara nyttig i vissa specifika fall, t.ex. rehabilitering.

När du tränar vid 70 – 80 % av din maximala hjärtfrekvens blir andningen svårare, eftersom belastningen delvis är anaerob. Sådan träning ökar din hjärt- och lungkapacitet och förbättrar blodcirkulationens effektivitet. På denna nivå börjar dock mjölksyran byggas upp i ditt blod, och du blir trött snabbare. En sådan intensitet på träningen har sin plats i din rutin. Det är dock ett misstag att hålla dig på denna nivå hela tiden – ett vanligt misstag som sätter käppen i hjulet för många.

Unga, friska och välformade individer kan dra nytta av ännu högre intensitet. Vid 80 – 90 % av din maximala hjärtfrekvens förbättras hastighet och uthållighet, kolhydratmetabolismen optimeras, liksom toleransen för mjölksyra i ditt blod. Sådana belastningar är mycket krävande och bör bara utgöra en liten del av din totala träningstid.

Slutligen, vid 90 – 100 % av maximal hjärtfrekvens, kommer ditt kardiovaskulära system att fungera på max. De flesta människor kan upprätthålla en sådan intensitet bara i några minuter; professionella idrottare använder dock ofta sådana belastningar för att nå sin topprestanda. Innan du börjar att regelbundet träna så nära din maximala hjärtfrekvens, bör du få godkännande från din doktor. Du bör också rådfråga en professionell träningscoach för att få ett skräddarsytt träningsprogram.

Skapa ditt träningsprogram

Oavsett om du är nybörjare när det handlar om kardiomaskiner eller har använt dem länge, kan du ha nytta av följande riktlinjer för att skapa ditt eget träningsprogram. Observera att dessa rekommendationer är avsedda för personer som vill förbättra sin kondition, form och allmänna hälsotillstånd. De är inte menade för den som vill förbereda sig för tävlingar. Rådfråga alltid en läkare innan du börjar ett nytt träningsregim.

 • Om du inte har tränat regelbundet tidigare, ska du börja med 2 – 3 sessioner per vecka på 20 – 30 minuter var, och hålla dig vid 60 – 70 % av din maximala hjärtfrekvens. Detta är lägsta nivån som ökar din aeroba kapacitet. Låt dig inte skrämmas om du inser att du måste sakta ner farten betydligt för att hålla din hjärtfrekvens på rätt nivå. Allt eftersom du fortsätter att träna kommer du gradvis att kunna öka hastigheten och/eller motståndet samtidigt som du håller pulsen nere. Och du kommer att märka att du kan utföra andra vardagliga aktiviteter utan att bli andfådd eller trött.
 • Efter några veckor kan du börja arbeta på att gradvis öka din totala motion till 4 – 5 sessioner på 40 – 60 minuter var per vecka. Att vara konsekvent är bättre än att vara perfekt: håll dig till det som passar in i ditt schema. Du bör kunna träna bekvämt med den här volymen innan du strävar efter att öka träningsintensiteten.
 • Unga och fysiskt starka individer kan ofta träna ännu oftare (upp till 6 – 7 gånger per vecka, 1 – 2 timmar per session) utan större ansträngning. Oroa dig dock inte om du inte råkar ha så mycket ledig tid till hands. Du kan inkludera intervallträning i din rutin. Detta ger ökade fördelar även när den totala träningstiden förblir låg.
 • När du känner dig bekväm med att träna vid 60 – 70 % av din maximala hjärtfrekvens under längre sessioner, kan du öka på intensiteten. Pröva att köra med 70 – 80 % av din maximala hjärtfrekvens under ungefär en tredjedel av den totala träningstiden. För att ta ett exempel: om du planerar att träna i 30 minuter (detta hänvisar ej till uppvärmning och nedvarvning, utan endast tiden för intensiv träning), ska du spendera 20 minuter vid 60 – 70 % av din maximala hjärtfrekvens, och de resterande 10 minuterna vid 70 -80 % av din maximala hjärtfrekvens. Att integrera pass med högre intensiteter leder till snabbare framsteg i din form och kondition. Tillräcklig återhämtning är dock fortfarande avgörande. Håll dig till 1/3-regeln för att säkerställa att din kropp kan hantera mängden laktat som kommer att bildas i blodet.
 • Om du är ung och frisk är det säkert att träna i ännu högre intensitet. Att köra för hårt och för länge kan dock leda till överträning och till och med försämra din kondition. Detta händer eftersom ökad acidos kan sänka mängden mitokondrier i dina celler (eftersom mitokondrier är de cellulära kraftstationerna kommer du att uppleva en minskning av energinivåerna).
 • Hur kan du inkorporera högintensiva pass på ett säkert sätt? Fortsätt träna på 60 – 70 % av din maximala hjärtfrekvens i minst 50 – 60 % av den totala veckoträningen, oavsett din fysiska kondition. Lägg till träningspass där du kör på 70 – 80 % av din maximala hjärtfrekvens, men se till att längden inte överstiger 30 – 40 % av din totala träningstid.
 •  Om du är frisk och vältränad, kan du inkludera pass vid 80 – 90 % av din maximala hjärtfrekvens. Tänk dock på att de endast bör utgöra 8 – 12 % av din träning. Slutligen, om du väljer att träna vid 90 – 100 % av din maximala hjärtfrekvens, bör detta inte utgöra mer än 3% av din totala träningstid.

Du kan använda dessa riktlinjer för hjärtfrekvens, inte bara för träningspass, utan också för andra typer av aeroba aktiviteter, inklusive utomhusaktiviteter. Ett varningens ord: När musklerna på överkroppen bearbetas, blir pulsen högre än hos ett lika långt träningspass som bara fokuserar på underkroppen. Om du aktivt trycker och drar på handtagen på din crosstrainer (vilket du borde, såvida du inte har balansproblem eller andra kontraindikationer), ska du lägga till 10 % till din målzon. Om du till exempel planerar en fettförbränningsträning med måttlig intensitet motsvarar det 60 – 70 % av din maximala hjärtfrekvens på en motionscykel, men upp till 70 – 80 % av din maximala hjärtfrekvens på en elliptisk träningsmaskin.

Detsamma gäller för annan aerob träning som kräver intensivt överkroppsengagemang, inklusive rodd och skidåkning. Genom att känna till det här lilla tricket kan du kombinera olika cardioaktiviteter. Försäkra dig om att de allra flesta träningspass håller sig inom 60 – 80 % av din maximala hjärtfrekvens när du tränar underkroppen, och öka till 70 – 90 % av din maximala hjärtfrekvens när överkroppsmusklerna är aktivt engagerade.

Vad sägs om HIIT?

Högintensiv intervallträning eller HIIT står för en typ av aktivitet där korta perioder med mycket intensiv träning växlas med lågintensiva återhämtningsperioder. Vid korrekt användning erbjuder HIIT många fördelar för din hälsa. Framsteg kan uppnås på relativt kort tid. HIIT kan hjälpa dig att förbättra din kardiovaskulära hälsa, sänka blodtryck och blodsockr, bränna fett och till och med bygga muskler.

Å andra sidan har HIIT blivit ett populärt koncept i fitnessvärlden. Många trendiga träningsregimer, som Tabata (20 sekunders ultraintensiv träning följd av 10 sekunders vila i åtta cykler), är inte optimala för allmänheten. Professor Izumi Tabata, författaren till metoden, utförde sin ikoniska forskning med olympiska idrottare, inte hemsnickrade fitnessentusiaster.

Den goda nyheten är att du inte behöver vara olympisk idrottare för att kunna träna med HIIT; överdriv det bara inte. Och se till att din crosstrainer är av tillräckligt hög kvalitet för att förbli stabil och säkerställa smidig rörelse vid höga hastigheter.

Här är en rutin som är säker och effektiv för allmänheten:

 • Kör så hårt du kan i 15 sekunder och vila sedan. 15 sekunder är en period som är tillräckligt kort för att undvika höga nivåer av laktat i blodet. För detta korta intervall behöver du inte oroa dig för hjärtfrekvensen så länge återhämtningsperioden är tillräcklig.
 • Hur länge ska du vila? Minst 45 sekunder. Förläng det till 1 – 2 minuter om du känner att det behövs. Rör dig i en bekväm takt. Tanken är att, när nästa intervall börjar, ska du känna dig väl återställd och redo att göra ditt bästa.
 • Utför 5 till 6 sådana intervall en eller två gånger per vecka. Om du har tid kan du gradvis öka antalet intervall upp till 15 cykler per träningspass.
 • Kom ihåg att HIIT inte ersätter måttlig intensitet när det gäller träning i jämn rytm. Det är ett komplement som hjälper dig nå dina mål snabbare.

Allmänna tips

Att välja rätt mängd motion är avgörande för ett effektivt träningspass, men andra aspekter kommer också att påverka dina framsteg. Här är de sista tipsen om allt från rätt rörelseteknik till rätt kläder:

 • Använd alltid bekväma kläder och skor som passar träningens intensitet. Lösa plagg kan fastna i rörliga delar; därför rekommenderas lätt åtsittande kläder. Dina träningsskor ska ha halksula och bra stödsulor, täcka tårna samt ge komfort med varje steg.
 • Avse minst 5 – 10 minuter till uppvärmning och lika mycket för nedvarvning vid varje träningspass. Under din uppvärmning gör du några enkla och dynamiska övningar för att värma upp lederna. Börja köra din elliptiska träningsmaskin vid låg intensitet och arbeta dig sedan upp till den fart du önskar.
 • Placera en vattenflaska i närheten och ta en klunk minst var 15:e minut. Ju mer intensiv träningen är, desto viktigare blir det att dricka tillräckligt mycket vatten.
 • Håll dina axlar neråt och bakåt när du tränar. Stå inte på tårna, utan se till att vikten är jämnt fördelad på dina fötter.
 • För att få ut så mycket som möjligt av ditt träningspass, ska du aktivt trycka och dra i rörelsehandtagen.
 • Du kan också försöka gå bakåt på din crosstrainer. Detta kommer att förändra muskelengagemanget och aktivera dina sätesmuskler och lårmuskler på ett annat sätt.
 • Om du börjar bli trött kan det hända att du även börjar luta dig framåt. Sänk i så fall motståndet och/eller lutningen. Att inte stå rakt minskar träningens effektivitet och kan orsaka ont i musklerna.
 • När du har avslutat huvuddelen av ditt träningspass: håll dig kvar på din crosstrainer i ytterligare några minuter medan du rör dig i allt långsammare takt för att gradvis lugna din andning och sänka hjärtfrekvens. Utför stretchövningar efteråt för att förhindra träningsvärk och skador.
 • För maximala fördelar, bör du också göra 2 till 3 styrketräningspass per vecka, som involverar alla större muskelgrupper. Du kan lägga till upp till 20 minuters aerob träning före eller efter styrketräningen (det senare alternativet hjälper till att bränna fett) för att spara tid.

Slutsats

Oavsett om ditt mål är att gå ner i vikt, tona upp musklerna eller bara få lite mer motion, hoppas vi att den här artikeln har hjälpt dig att hitta din perfekta crosstrainer. Under vår forskning drog vi slutsatsen att Abilica Premium FC BT har allt – lång steglängd, justerbara pedaler, kraftigt svänghjul med magnetiskt motstånd och ett imponerande utbud av funktioner (inklusive flera fitnessappar). Du kan till och med ställa in en lutning för att ge dina träningspass mer variation.

Alla fem maskiner i denna lista fungerar dock bra för sitt syfte och erbjuder imponerande kvalitet för sitt pris. Vilken som kommer att passa bäst till just dig beror på dina träningsvanor och budget. Oavsett vilken du väljer, kommer du snart att märka de imponerande fördelarna med regelbunden träning med låg belastning på leder. Och du kommer att kunna göra framsteg utan att behöva lämna säkerheten och komforten av ditt egna hem.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
Back to top button