Hur ofta ska man klippa sig egentligen? Hår växer ju som vildgräs – det ser snyggt ut när det är vältrimmat, men så går det ett par veckor och plötsligt är man rufsig igen. Och det tar tid och kostar pengar att gå till frisören och få det klippt. Ibland vill man helst slippa – men det går ju inte heller att gå runt med ovårdade lockar, så då känner man att man måste.

Förr i tiden gick män till barberaren även för att raka sig, medan vi numera klarar det bäst hemma. ”Går det inte att göra likadant med håret?” kanske du funderar. Svaret är ja: det går att klippa håret själv, med trimmer i handen, hemma framför spegeln, och vara klar på minimal tid. Du sparar pengar och tid, och du slipper boka tid hos frisören. Men du måste lära dig hur man gör, och vara beredd på risken av inte minst sagt konstiga resultat i början.

Detta ska du veta

Hår är den näst snabbast växande vävnaden på kroppen. Vill du behålla en snyggt snaggad eller kort stil, krävs det att du klipper det åtminstone en gång var tredje vecka. Med tanke på detta, kan det väl vara värt att skaffa rätt redskap, för att klara av jobbet hemma. Vår ”klippa håret själv – steg för steg guide” för killar kommer att peka in dig på rätt väg: en väg där du kan bli expert på egen hårvård och pengasparande!

Skaffa rätt redskap

klippa håret själv killeDu behöver en hårklippare eller hårtrimmer med justerbara längder. Det finns flera olika bra märken som erbjuder denna produkt, bland annat Braun, Phillips, Babyliss, eller Wahl. Läs recensioner om de olika produkterna innan du väljer en – du vill ju försäkra dig om att det ska gå snabbt och smärtfritt att polera frisyren, så att du kan använda din dyrbara tid för viktigare saker.

Skaffa också en ordentlig handhållen spegel. Denna kommer du att hålla upp bakom dig när du står framför spegeln i badrummet, för att få en bra överblick på baksidan av huvudet och kontrollera att klippningen blivit jämn och fin.

Ta kontroll över din egen stil

Men inte från första försöket. Börja med en lätt trimning, och öva upp dig till de mer komplicerade klippningarna lite i sänder. Det kan verka långdragande i början, men efter en tid kommer du att märka att du fått ännu större kontroll över din look. Inga mer sura frisörbesök, där håret blev kortare än du skulle ha det, eller benan kom på fel ställe! Att klippa håret sjäv kan hjälpa en kille spara både tid och pengar, samt avgöra själv hur och när detta ska ske. Det är du som med trimmer, kam och sprayflaska i handen, bestämmer exakt hur du vill ha det.

Gör så här

  1. Ställ dig framför spegeln i badrummet, och placera en sprayflaska med vatten, en kam, och din trimmer inom räckhåll.
  2. Lägg en handduk över axlarna och fäst den med en klämma, så du slipper få avklippta hårstrån som fastnar på kroppen och kliar.
  3. Spraya håret med lite vatten, och kamma det som vanligt.
  4. Ställ in trimmern på en längre längd än du egentligen vill ha. 2 cm extra är en bra måttstock för att pröva. Kör den ett par drag längs baksidan på huvudet, tills du vant dig vid känslan och känner att du har kontroll över apparaten.
  5. När det känns bra ställer du in apparaten på den längd som du egentligen vill ha. Håll den andra spegeln i handen, och vinkla den så att du framför dig får en spegelbild av bakre delen på ditt huvud.
  6. Börja i nacken, och dra hårklipparen rakt upp, i en stadig motion. Sluta inte draget med trimmern tätt mot huvudet, utan håll den rätt upp i luften – på detta sätt undviker du en synbar kant där det längre håret börjar.
  7. När du klippt hela nacken, är det dags att fortsätta med resten av huvudet. Ställ då in trimmern på en längre längd, och fortsätt klippa uppe på huvudet.
  8. När håret fått den längd du önskar, är det dags för slutdetaljerna: Klipp polisongerna till den längd du önskar ha dem, och trimma nackhåret. Om du vill kan du även markera kanterna med en bra rakhyvel, eller använda en trimmer med ett vridbart huvud, så att du kan komma åt alla små vinklar.
  9. Kontrollera resultatet i spegeln: har du missat något område? Finns det någon hårtest som sticker ut? Ser det rakt ut? Fixa i så fall till dessa detaljer med små kontrollerade tag med apparaten.
  10. Vänta 2 – 3 veckor och gör om det.

Efter klippet

Kom ihåg att tvätta och skölja av huvud och överkropp efter en trimning, för att få bort alla småhår. Annars riskerar du att dessa fastnar på skinnet, och efter ett tag kan detta skapa klåda och annat obehag. Gör också rent trimmern ordentligt med rent vatten.

Vårda håret på rätt sätt

För dig som vill ha extra snyggt hår: Applicera lite balsam vid tvättning några gånger i månaden, för att förvara mjukhet och lyster. Massera skalpen när du tvättar håret – detta stimulerar blodcirkulation och får hårsäcken att må bättre. Har du en lite (eller avsevärt) längre stil? Kom också ihåg att hårsnoddar med metall kan bryta av hårstråna. Ska du fixa en man bun? Håll dig då till snoddar som är tillverkade endast i mjuka material.

Snickarens lag: Mät först, klipp sedan

Den kanske viktigaste regeln när det gäller en lyckad klippning är att bestämma hur du vill se ut i förväg. Leta gärna upp olika idéer om hårstilar på Internet, och dubbelkolla inställningarna innan du faktiskt kör klipparen. Olika stilar passar olika utseenden och personligheter, men hår tar sin tid att växa ut, så ta detta i akt när du funderar på en radikal avgång från din ”gamla” look.

Vi hoppas att denna guide för att klippa kort hår steg för steg kommer att hjälpa dig komma igång med denna tidssparande, finansiellt smarta metod att vårda om ditt utseende. Lycka till med klippet!

Efter klippningen 

När du har klippt håret kommer du behöva ta hand om ditt hår för att maximera din stilInte bara för att det ska se snyggt ut men också för att ta hand om håret på bästa sätt. Det finns ett antal smidiga verktyg att använda sig av för att hålla det snyggt längre. Dessutom är det vettigt att investera i några bra hårprodukter så att frisyren håller.  

Hårtrimmer

En hårtrimmer är ett bra verktyg att ha hemma. Med hjälp av trimmern kan du nämligen hålla ditt hår i bra skick längre och behöver inte klippa det lika ofta. En nyckelregel för en bra trimmer är att den ska kunna följa ditt huvuds naturliga variationer och klippa helt jämnt. För dem som vill trimma både håret och skägget kan det vara vettigt att investera i en trimmer som har fler funktioner. 

Hårtrimmer med titanblad

För att kunna trimma håret så att det ser riktigt bra ut krävs att trimmern har riktigt bra blad och att du kan ställa in en exakt längd. Det är därför vi rekommenderar Philips HC9450/15. Den har ett digitalt gränssnitt som gör att du enkelt kan ställa in exakt längd för din trimning. Varje steg i trimmern ger 0,1 mm vilket gör trimningen väldigt exaktDu får dessutom med 3 justerbara hårkammar, vilket ger dig totalt 400 längder att välja mellan. Kammarna kan trimma från 0,5 mm till 42 mm och borde räcka för att hålla de allra flesta frisyrerna i schack till nästa klippning. Philips hårtrimmer har dessutom 2 timmars drifttid med batteriet fulladdat, vilket gör att du har gott om tid att fixa frisyren utan att behöva ladda. Med en trimmer kan du också experimentera med olika längder och för den modige också raka in mönster, om du vill. Eftersom den har självslipande titanblad håller den dessutom länge.  

Hårtrimmer med sax och borste

För dig som också vill kunna trimma ditt skägg eller ha den där snygga 3-dagarsstubben rekommenderar vi Philips hårtrimmer HC5632/1. Trimmern ger en snabb och jämn klippning tack vare specialutvecklad teknik som kombinerar en kam och dubbelslipade blad för en mer exakt skärning av varje hårstråEftersom klippbredden är hela 41 mm är denna trimmer också perfekt för dig med skägg. Den klarar även de vildaste skäggstilar utan att hacka eller fastna. Tack vare den specialutvecklade kammen som gör att också långa hår går att trimma utan att de fastnar behöver du aldrig oroa dig. Med en smidig 2 mm-kam med klickfäste är det dessutom enkelt att få till den där perfekta stubben för dig som gillar att ha skägget kort. Förutom själva trimmern får du också med en rengöringsborste för trimmern, 1 skäggkam och 2 hårkammar för långt och kort skägg. Allt detta gör trimningen av både håret och skägget enklare. Själva trimmern kommer i mjukt fodral med ett frisörpaket med både kam och sax, så att du har allt du behöver för att hålla en snygg look. 

För stylingen

Det är ju inte bara att klippa sig och trimma håret och skägget som är viktigt när det kommer till skönhetsvård för män. Du behöver också andra produkter för att få den där sista touchen som sätter pricken över i-et. När du trimmat håret och kammat igenom det är det bra att addera lite gel som hjälper dig att forma håret. Sedan har vi det där med att det helst ska hålla hela dagen också. Det gör du genom att addera en fixerande hårspray. 

Styling gel

För många kortare frisyrer räcker det med en riktigt bra styling gel. Vi rekommenderar Goldwell Ultra Volume Lagoom Jam för bästa styling. Detta är en styling gel som du applicerar i handduks torkat eller torrt hår för att forma din frisyr så som du vill ha den. Klicka ut en liten klick gel i handen och gnid händerna mot varandra för att värma upp gelen lite innan du applicerar den. Styling gelén ger en omedelbar effekt för att skapa volym när du drar handen genom håret. Det enda som sätter gränsen för vad du kan göra med håret är egentligen din egen kreativitet. Du kan använda gelen för både föning och styling, beroende på vad du har för frisyr. Eftersom gelen också har värme- och färgskydd betyder det att du skyddar ditt hår från värmen när du använder den i samband med föning. Detta gör så att ditt hår slits mindre och ser ännu bättre ut.  

Fixera frisyren 

För den som vill ha kvar frisyren under hela dagen är en bra hårspray ett måste. Gelen kan hjälpa dig att form håret men med hjälp av sprayen fixerar du frisyren på plats så att det håller. Vi rekommenderar Schwarzkopf Osis+ Session eftersom den ger en långvarig stadga så att din frisyr klarar både väder och vind. När du är klar med din styling sprayar du helt enkelt frisyren på plats genom några drag över huvudet med sprayen. Håll flaskan ca 20 centimeter från håret när du sprayar för bästa spridning. När du fixerat frisyren med spray får du en maximal kontroll på varje hårstrå. Eftersom den torkar supersnabbt tar det bara några sekunder att addera för en sista touch innan du går till jobbet. Dessutom kladdar den inte, den är lätt att borsta ur och doftar gott. 

Vidare läsning:

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 27 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 27 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button