Det är roligt att leka med håret, det är inte mer med det. Men det är inte alla som har lyxen att kunna göra det. Det tar tid, och i dagens samhälle, där tid är pengar, är det ofta lätt att ta på sig alltför mycket. Besöket hos frissan blir därför ofta uppskjutet, och plötsligt kommer man på sig själv med att stå framför spegeln och stirra sig blind på vildvuxet hår och spruckna toppar. ”Hur lät jag det gå så långt?”

Idealiskt ska man klippa topparna en gång varje 6 – 8 veckor. Men det kostar ju pengar, och den som försöker spara kanske gärna drar in på hårstylingen lite för att hålla sig till månadsbudgeten. Något måste man ju offra.

Alternativet? Att klippa håret själv!

Har du någon gång önskat att du kunde klara jobbet själv? Du skulle kunna fixa det hemma på ett kick, och slippa både lång väntetid och faktura. Det finns de som har gjort denna önskan till verklighet, och är man modig och villig att testa kan det faktiskt funka. Här kan du läsa en steg-för-steg guide om hur du kommer in på rätt väg. Men det finns vissa detaljer du måste känna till först.

Detta måste du veta

hur man klipper hår steg för stegDet finns alltid en risk att saker och ting går fel när du går loss med saxen. Ge dig inte in på detta projekt om du inte är villig att ta den risken. När frissan stod och klippte och kammade kanske det såg superenkelt ut – men erfarenheten kommer inte gratis. Som nybörjare kommer du inte att kunna fixa den supersnygga nya hårstilen som frisören fick till på ett par minuter. Därför bör du aldrig försöka klara en komplicerad stil på första försöket. Håll dig till trimmning av den stil du redan har, och öva på det. Resultatet kommer inte att bli perfekt – men kan du acceptera detta faktum, kommer det att bli roligt och intressant. Här berättar vi om hur man klipper hår steg för steg!

Steg 1: Rätt verktyg

”Det är väl bara att ta första bästa saxen och börja klippa… eller?”

Svar: Absolut inte. En vanlig sax kommer inte bara att göra det svårare att forma stilen, utan även skada topparna. Bladen brukar vara minimalt avrundade, vilket kan skapa spruckna toppar. Eftersom klippningen har som mål att undvika just detta, är det bättre att du använder en sax som designats för precisionsklippning av just hår.

Två speglar som strategiskt placerats mitt emot varandra kan hjälpa dig få en överblick av håret både fram och bak. Försäkra dig om att du också har en kam med fina tänder till hands, och några hårnålar och hårklämmor för att dela upp håret med. Fyll upp en sprayflaska med vanligt vatten att väta lockarna med: detta kommer att göra det mycket lättare att hantera dem.

Steg 2: Ta det lugnt

Ska du trimma topparna själv är det extra viktigt att du inte försöker rusa igenom arbetet. Ta en lock åt gången, och klipp aldrig vågrätt. Vill du bli av med spruckna toppar utan att offra på längden, kan du använda detta tips: Arbeta med en hårtest på 2 cm i taget. Sno runt denna hårt, tills du ser att vissa hårstrån börjar sticka ut. Klipp av dessa – det är oftast de spruckna topparna som sticker ut mest, och du blir av med dem på en gång. Resultatet blir ett polerat, proffsigt utseende, utan att riskera att klippa av för mycket.

Steg 3: Att klippa håret rakt

Nyckeln för uppklipt långt hår ligger i hästsvansen: Genom att sätta upp håret får du bättre koll på längden, och kan på så sätt bevara stilen på ett enklare sätt. Så här ska du göra:

  • Dela håret på mitten med en fin kam, och kamma igenom det på båda sidorna.
  • Sätt upp håret i en hästsvans i nacken, och kamma igenom det igen. Se till att det är ordentligt bundet, och att svansen sitter mitt bak på huvudet.
  • Sätt i en andra snodd på hästsvansen, precis ovanför punkten där du vill att håret ska klippas.
  • Lyft varsamt upp hästsvansen, och klipp håret precis där du märkt för det. Försök inte att ta allt på en gång, utan gå i små omgångar, en test i taget, och håll saxen lodrätt medan du klipper.
  • Ta bort snoddarna och borsta ut håret. Klipp av eventuella testar som sluppit undan.

Steg 4: Rama in ansiktet

Tiden har nu kommit för att klippa runt ansiktet. Ska du klippa eller trimma lugg, bestäm då hur lång denna ska vara, och klipp håret 2 cm längre ned. Tänk på att blött hår kan se kortare ut när det torkar, så klipp aldrig precis så långt du vill ha det. Dela håret på mitten eller på sidan enligt den stil du brukar använda, och använd fingrarna för att säkra att håret håller sig rakt. Mät testarna mot ansiktet: ska de räcka till ögonbryn, kind, haka? Se till så att de räcker lika långt ner på varje sida, för en enhetlig look.

Steg 5: Lossa, skölj, kamma ut

När du är färdig med trimningen kan du lossa snoddarna som höll fast håret. Skaka ut det och kamma igenom det. Skölj eller tvätta gärna håret efter trimningen, och dutta bort vattnet med en handduk. Tänk på att inte vrida ur vattnet ur håret eller linda upp det i en handduk, utan låt det självtorka om det är möjligt.

Det tar en eller två dagar innan en ny frisyr ”sätter sig”, så var beredd på att vänta lite på slutresultatet. Efter två månader kommer det att ha vuxit några cemtimeter till, och då är det dags för en ny trimning. Kom ihåg att detta även är sant för dig som ska klippa håret hemma: övning ger färdighet! Så var inte rädd för att rocka loss framför spegeln med saxen i handen: du kommer att lära dig att spara pengar genom att fixa en proffsig trimning, och samtidigt få besöken hos frissan att bli sällsynta och därmed ännu mer spännande. Nu går du ju bara dit för att prova helt nya looks!


Efter klippningen

När du klippt håret behöver du ta hand om håret hela vägen från borstningen till fixeringen av din frisyrDet är viktigt att ta hand om håret, bara för att styla det men också för att skydda det när du till exempel fönar håret. Som bekant är värme inte det bästa för håret även om det är nödvändigt för att få till den där stilen du vill ha. Det är viktigt att ha bra verktyg, speciellt för hår och frisyrer som du fönar ofta men också för att kunna få till den stil du vill ha. 

För styling

Till att börja med: när du ska styla håret behöver du ha en riktigt bra hårborste. Eller snarare: du behöver ha flera hårborstar som har olika funktioner. Många har en eller två borstar men sanningen är att man behöver betydligt fler för en riktigt bra styling. Sedan har vi det där med att skydda håret från värmen och att hitta en riktigt bra hårfön som gör jobbet med stylingen enklare. 

Hårborstarna du behöver

Den klassiska borsten: Med den klassiska borsten kan du ta ut tovor och reda ut håret innan du påbörjar själva stylingen.  

Rundborsten: Rundborsten är avsedd för föning av torrt hår efter att du rett ut det. Även om du kan borsta ut tovor med rundborsten är den inte optimerad för detMed en rundborste kan du forma du håret genom att vira håret runt borsten och föna medan du långsamt drar borsten från skalpen ut till toppen. Ju större borste – desto mer volym får du. 

Paddelborsten: Paddelborten, den breda borsten, är en bred och platt borste särskilt lämpad för de med tjockt och långt/mellanlångt hår. Du kan använda den för att föna håret platt.  

Vi rekommenderar detta 3-pack av borstar från CD-On eftersom du får alla borstar du behöver i ett set. De är 18 centimeter långa vilket fungerar bra för både kortare och längre hårsvall. Dessutom är de gjorda av plast vilket gör dem lätta att hålla rena. Att priset är så bra är självklart en bonus! 

Skydda håret från värmen

Som de flesta vet är inte värme det bästa för håret. För att skydda det från skador är det därför smart att använda en värmeskyddande spray när man ska föna och styla håret. Sprayen skyddar hårstråna och gör att de håller längre och inte torkar ut på samma sätt som det skulle göra utan sprayen. Vi rekommenderar GA.MA Protection spray med Argan olja. GA.MA Argan Intense Care är en skyddande spray som du sprayar över håret innan du stylar det. Det skyddar håret oavsett vilka typer av varm styling verktyg du använde: fön, plattång, locktång eller andra styling verktyg. Eftersom den har argan olja i sig, hjälper sprayen också till att hålla håret friskt och hälsosamt förutom att skydda mot värmenOljan livar även upp håret och får det att bli blankare. För den som är rädd om sitt hår är detta en ovärderlig hårprodukt. 

Hårfönen

En hårfön är ett måste för styling eftersom värmen inte bara gör att du kan torka håret snabbare utan också fixerar din styling. Vi rekommenderar OBH Nordica Björn Axén Tools 5195 eftersom denna professionella salongshårtork har 2 olika värmesteg, inklusive kalluft för att fixera frisyren efter att du klar med stylingen. Björn Axén Tools AC Hair dryer 2000 har dessutom 2 hastigheter för att du ska kunna styla ditt hår precis så som du vill ha det. Det medföljande volymmunstycket ger en mjuk och behaglig styling för den som vill ha en riktigt bra volym. Dessutom har denna hårtork en joniseringsfunktion som gör att håret blir extra blankt och fintEn annan av de saker vi också gillar är att den har en 2,8 meter lång sladd så att man slipper ”sitta fast” vid eluttaget. Avsluta föningen med hårspray för att få frisyren att hålla hela dagen. 

För fixeringen

När du väl har stylat ditt hår och det ser perfekt ut är det bra att fixera frisyren med en bra hårspray som håller allt på plats. Vi rekommenderar Design.Me Hold.Me Three Ways, inte bara för att sprayflaskan är så snygg men för att detta är en riktigt bra hårspray. Detta är dessutom en helt unik, justerbar, hårspray som ger dig möjlighet att välja mellan tre olika nivåer av stadga eller volym. Du justerar vilken nivå du vill ha: lätt, medium eller stark, genom att vrida på hjulet som finns på flaskan. Hold.Me hårspray ger en långvarig stadga och fixerar frisyren utan att flaga under dagen. Dessutom har den UV-skydd som ser till att skydda håret när du är ute i solen.  

Vidare läsning:

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 46 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 46 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button