Smått irriterad på väckarklockan hasar du fram till köket. Det är kyligt i luften, men det har redan börjat klarna ute – minuterna glider sakta fram och du kommer att komma försent till jobbet om du inte skyndar på. På bänken står din espressomaskin och puttrar – om någon minut kommer du att ha livselixiret kaffe i handen. Du kanske swipar igenom nyheterna på din mobil medan du väntar, och där kommer det igen – en tvivelaktig wellness-annons om att du ska sluta dricka kaffe, och hälla i dig någon sorts te i stället. Aldrig i livet, tänker du och swipar vidare… men tvivlet har fötts. Är kaffe bra eller dåligt för hälsan?

En pågående debatt

Kaffe kom till Sverige sent på 1600-talet, men blev inte populärt som folkdryck förrän mitten av 1800-talet. Kung Karl XII är den som mest associerats med svenskt kaffedrickande: det var han som var först med att ta med sig en turkisk kaffekokare hem efter flera resor till Turkiet. Men allt var inte frid och fröjd efter det. Riksdagen blev orolig över den mängd pengar som skulle hamna i utlandet med all kaffeimport, så drycken förbjöds under flera perioder. Men svenskarna skulle inte glömma kaffet! Trots förbud drack man det som gick att få tag på, och ökade konsumtionen så mycket mer när förbudet lyftes. Traditionen hade skapats, och den var här för att stanna.

Det gick dock inte att förbise faktum att kaffe har en viss effekt på den som dricker det. Och detta öppnade vägen till en debatt som pågått länge: är kaffe bra för hälsan eller ej? Svaret är ganska subjektivt, och bör innehålla information om kaffets hälsoeffekter: både de positiva och de negativa. Det är dessa du kommer att få läsa om här, så att du kan avgöra huruvida kaffedrickandet kommer att främja eller motverka dina ansträngningar att leda ett hälsosammare liv.

De positiva nyheterna

  1. Ökad energi är kanske kaffets mest berömda effekt. Detta sker eftersom koffeinet i kaffet binder med receptorerna för trötthetshormonen adenosin, så att kroppen inte kan ta upp denna. På så sätt uteblir trötthetens signaler, och vi orkar mer och längre.
  2. Kaffet minskar förstoppning – men bara om du dricker med måtta. Drycken stimulerar tarmen att arbeta snabbare, så att allt flyter på mer normalt. Dock finns det en risk: dricker du flera koppar kaffe om dagen, varje dag, kan tarmen vänja sig vid denna stimulering, och förstoppningen kommer tillbaka – värre än förut. Kaffe är inte en medicindryck – det måste intas med måtta.
  3. Fokusera mera med en kopp kaffe! Eftersom drycken ökar energinivån, kommer det även att vara lättare att fokusera på de uppgifter du har att ta hand om.
  4. Träna hårdare: energiökningen hjälper kroppen orka mera, så du som har ett träningspass planerat men inte riktigt känner för det just nu kan dra nytta av denna aspekt.
  5. Minskad risk för diabetes och olika sorters cancer. Koffein ökar insulinkänsligheten, vilket minskar glukosnivåerna i blodet och därmed minskar risken för diabetes. När det gäller cancer, har man upptäckt att vissa tumörer utsöndrar adenosin, som hämmar immuncellerna och förstör kroppens kapacitet att försvara sig. Koffeinet binder med adenosinreceptorerna, immunsystemet får vara i fred, och tumörcellerna kan bekämpas snabbare.
  6. Kaffet tros kunna minska risken för sjukdomar som Alzheimer och Parkinson – men det saknas fortfarande fler studier i ämnet för att bekräfta denna teori.
  7. Slutligen: kaffet innehåller mängder med antioxidanter, som håller oss unga och friska, och skyddar kroppens celler!

Nackdelar med kaffe: En personlig fråga

Allt är inte rosor och solsken med kaffe, särskilt för dig som har mag- eller tarmproblem. En mage som är känslig för stimulering kan bli irriterad av kaffe, vilket resulterar i magont. Koffeinet stimulerar tarmarna att arbeta snabbare – de suger upp mindre vätska och avföringen kan bli rinnig, som diarré. Kroppen kan också torkas ut snabbare, särskilt om du har som vana att ersätta vattendrickandet med kaffe.

Ökningen i energinivån är inte permanent. Det kommer att funka hur bra som helst för dig om du tar igen med tillräckligt med sömn. Men koffein som intas 6 – 8 timmar före läggdags hinner inte brytas ned, och kan ha en negativ påverkan på din sömnkvalitet: sömnlöshet, eller störd sömn. Du tar inte igen den energi som använts under dagen, och resultatet kommer med tiden: utbrändhet. Kaffe kan också vara beroendeframkallande. Om du efter en tids kaffedrickande upptäcker att du blir trött, irriterad eller får ont i huvudet den dag du inte får din dos – då vet du att problemet är aktuellt för dig.

Lider du av ångestproblem? Kaffet kan förvärra situationen för dig. För mycket kaffe kan också framkalla det välkända ”kaffedarret” – darrighet, nervositet, koncentrationsproblem och ångest.

Frågan kvarstår: bör du dricka kaffe eller ej? Om din doktor inte avrått drycken, kan du göra en hemmaundersökning för att avgöra hur just du mår av den. Känn efter och skriv upp vad som sker med din kropp både med och utan kaffe, så kommer du snart att veta om du bör avskaffa din espressomaskin eller låta kaffet vara ett permanent inslag i din vardagskost.

Hur mycket är för mycket?

För mycket kaffe kan motverka dryckens positiva effekter och skada din hälsa. Men hur mycket kaffe är nyttigt, och vilka mängder räknas som för mycket? Svaret från de europeiska myndigheterna är: max 300 mg koffein om dagen om du vill vara på den säkra sidan. Detta motsvarar ungefär 3 koppar normalbryggt kaffe om dagen. Du som är gravid eller försöker bli det bör vara särskilt noggrann med ditt kaffeintag. Överskrid inte den rekommenderade dosen.

Ett sista ord

Det är egentligen väldigt svårt att avgöra till vilken grad enskilda matvaror påverkar din hälsa positivt eller negativt. Vitaminer, mineraler och antioxidanter samspelar i olika sorters matvaror och drycker. Det är därför viktigt att du alltid äter balanserat och varierat, i rätta mängder för din ålder, storlek och aktivitetsnivå. Det är ingen synd att ersätta morgonkaffet med någon annan dryck nu och då, för att minska risken att bli koffeinberoende.

Tänk på detta nästa gång du tar en kopp kaffe till. Och njut av den utsökta drycken!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 4.5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 4.5
Back to top button