Sommargrillningen – vilken händelse! Detta härliga aspekt av den svenska kulturen är ett måste varje gång de varmare dagarna på året rullar in, då vi alla vill ut och njuta av det fina vädret och fritiden. Men grillningen är mer än bara en variant av vardaglig matlagning. Det är också en viktig social händelse, vars poäng är att ha mysigt tillsammans med familj eller vänner. Eller varför inte både och? Därför kan det hända att, när du står där framför grillen och är redo att lägga på köttbitarna, alla börjar berätta om sina preferenser när det gäller grillat. För det finns nästan lika många olika smaker som det finns modeller av grillar, och är du en snäll värd som vill få dina gäster att trivas, kommer du säkert att ta hänsyn till individuella preferenser. Den ene ska ha sitt kött well done, medan den andre tycker att det är att förstöra köttet och det enda rätta är att äta steken rare.

Det klarar du ju så där – det gäller att passa tiden på de olika stekarna. Men så kommer någon och säger att de föredrar indirekt grillning. Vad gör du nu?

Vad är indirekt grillning?

En grillmetod som tagit fart i poppiskulturen de senaste åren är just indirekt grillning, och den går ut på att maten steks lite vid sidan om elden, i stället för rakt ovanför som man gör vid direkt grillning. Och metodens popularitet är inte för intet: det finns flera klara fördelar med indirekt grillning, både när det gäller smak och textur.

Indirekt grillning började som ett sätt att tillaga ömtåligare rätter, som måste hanteras mer varsamt. Men man kom snart på att metoden funkade perfekt även till de saftigaste köttbitarna. Direkt grillning får definitivt snabbare resultat, så de som har bråttom att äta kan bli tillfredsställda fortare, men den riskerar även att köttet torkas ut eller bli hårt. Indirekt grillning funkar mer som en ugn, eftersom locket reflekterar värmen och gör att den cirkulerar inne i grillen. Detta gör för en jämnare värmedistribution, och, särskilt när det gäller större bitar, att köttet blir genomgrillat utan att utsidan bränns. Några exempel på det kött som fungerar bäst med indirekt grillning är en hel kyckling, en hel oxfilé, stora fiskfiléer, eller revbensspjäll. Det går förstås också bra att indirekt grilla mindre bitar.

Bästa grillen för indirekt grillning

Indirekt grillning på gasolgrill funkar klart lättast och bäst. För att du ska lyckas med denna metod, krävs det att du får full kontroll över temperaturen, och detta gör du lättast med gasolgrillens reglage. En kolgrill ger oemotståndliga dofter när man grillar, men det är svårare att få till den rätta temperaturen, och det är lätt hänt att köttet förblir okokt eller grillas för hårt. Hemligheten till en lyckad indirekt grillning är att hålla temperaturen låg och så jämn som möjligt under hela grillningen. Och locket ska vara på, för att inte tappa i värme.

Kom alltid ihåg att slangen på en gasolgrill måste kontrolleras regelbundet, och bytas ut om den läcker. Detta är för allas säkerhets skull: en läckande gasolflaska kan explodera om en gnista hamnar på fel ställe och det vill sig illa. Det är inte heller bra att andas in gasol. Men du behöver inte oroa dig för mycket över detta – gasolgrillar designas för att vara så säkra som möjligt, och följer du instruktionerna kommer risken för en olyckshändelse att vara nästan obefintlig.

Så här går indirekt grillning till

Sätt på gasolgrillen genom att vrida på reglaget och trycka på tändknappen. Skruva dock endast upp de yttersta brännarna. Om din grill har två brännare, sätter du bara på den ena. Låt grillen värmas upp. Placera maten på andra sidan, så att den inte grillas direkt över elden. Stäng locket, och använd en termometer för att kontrollera att temperaturen är rätt. Öppna inte locket igen förrän det är dags att kolla om maten är färdiggrillad.

Ju fler gäster du bjudit till grillfesten, desto mer variation du kommer att hitta bland smakerna. Janne ska kanske ha en rare stek, medan Larissa föredrar sin well done. Hur kan du veta hur länge varje gästs köttbit ska grillas för att de ska bli nöjda med resultatet? Svaret är: hitta rätt kombination av tid och temperatur. Det finns många bra guider på nätet som du kan använda dig av för att räkna ut hur länge varje bit ska grillas beroende på dess tjocklek.

Indirekt grillning på kolgrill

Har du bestämt att du ska pröva indirekt grillning på kolgrillen ska du göra så här: Lägg en foliebricka mitt i botten på grillen, och sprid ut kolen runt omkring den. Tänd på, och vänta tills kolen blivit gråvit. Lägg din råvara mitt på grillen, precis ovanför foliebrickan. Detta kommer att hindraa att direkt värme når upp till steken, och allt som rinner av den samlas i brickan. Det blir enklare att göra rent efteråt, och köttet kommer att få en jämnare grillning.

50/50 metoden

En bra metod för att få köttstycket genomgrillat men ändå åstadkomma den fina ”grillytan” är den så kallade 50/50 metoden, som går ut på en kombination av direkt och indirekt grillning. Du kan till exempel bryna din råvara direkt på värmen, och sedan låta den ligga och grilla indirekt tills den är färdig. Eller tvärtom: du lägger steken på indirekt grillning tills den uppnått måltemperaturen, sedan låter du den vila några minuter och till sist bryner du den på utsidan på hög värme.

Ett öga på klockan

Det tar längre tid att grilla indirekt, men resultatet blir oftast omtyckt av både stora och små. Ta med detta i räkningen när du planerar för sommarens grillfest. Bjud in vännerna någon timme före, och förbered maten så att den kan ligga och långsamt grillas medan du njuter av umgänget. I sinom tid kommer köttet att ha grillat färdigt, och då är det dags att fånga dagens lycka. Med en kall dricka och gröna vidder framför er, kan ni göra sommartiden rättvisa medan ni njuter av den goda, saftiga steken.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button