Om du söker tips för hur du tar hand om dina hörlurar har du kommit rätt! Vi har samlat ihop allt det du behöver veta om hur du gör för att bäst ta hand om dina hörlurarna in ear men också hur du kan ta hand om dem så att de håller riktigt länge!

Varför ska du ta hand om dina hörlurar?

Även den som är gjord av pengar inser snabbt att det inte är smart att slita och slänga sina hörlurar. Det blir både dyrt och jobbigt att behöva köpa nya hela tiden. Hörlurarna kan ha riktigt lång livslängd om man tar hand om dem ordentligt. Du får dessutom bättre valuta för pengarna. Om du har en garanti för dina hörlurar kommer de inte heller täcka ovarsamhet så det är verkligen värt det att vara rädd om dem. Dessutom gör rengöring av dem att de håller mycket längre och du får bättre ljud.

Hur förlänger du hörlurarnas livslängd?

Det enkla svaret är; håll dem rena, använd en förpackning anpassad för in-ear-hörlurar när du inte använder dem och var försiktig med att dra i själva kabeln i onödan – använd alltid kontakten för att dra ut dem. Men det är inte bara det man behöver tänka på. Det handlar också om att använda in-ear-lurar som är gjorda för det du använder dem till. Vattentäta för sportande till exempel och trådlösa in ear hörlurar när du behöver ta av och på dem ofta.

Kontrollera passformen

Eftersom hörlurarna in ear sitter inne i örat så är det viktigt att de sitter bekvämt och sitter på plats. Det är också viktigt för att ljudet ska bli så bra som möjligt. Om du har bra passform kommer risken för att hörlurarna åker ur också att minska och därmed risken för att de slits snabbare. Inget öra är det andra likt så det är bra att köpa ett par in ear-hörlurar där du får med proppar i flera olika storlekar så att du kan välja dem som passar.

Rengöring av in-ear hörlurar

Tycker du att ljudet i dina hörlurar blivit sämre? Du kanske inte alls måste köpa nya, en ordentlig rengöring kan vara allt som behövs. Att rengöra sina in-ear-hörlurar kan låta som en självklarhet men många struntar i det eller glömmer att göra det. Förutom att du kan ge dig själv en öroninflammation är det ohygieniskt att inte rengöra dem och dessutom förkortas livslängden ganska snabbt om du inte gör det.

  1. För att ta bort smuts, svett, damm och öronvax från dina hörlurar måste du först se till att du har rätt verktyg. Skaffa desinficeringsmedel, tops och bomullsrondeller innan du börjar. En vanlig handduk krävs också för torkning.
  2. För öronkuddarna räcker det ofta med att du rengör dem med ljummet vatten med tvål. Är de riktigt smutsiga är det bra att ta fram topsen.
  3. Smuts på öronsnäckornas utsida kan tas bort med en hårtork. Du blåser med hårtorken på dem för att få bort dem. Sitter smutsen fast, använd lite desinficeringsmedel och tops.
  4. Nästa steg är skyddsgallret som är lite svårare. Det finns en del som använder häftmassa för att ”dutta” på gallret för att få loss smuts men du kan också använda vanlig tejp. Använd aldrig några vätskor på själva gallret.
  5. För att desinficera öronsnäckorna efter rengöringen är det bra att använda sig av bomullsrondeller och desinficeringsmedel.
  6. Din hörlurskabel kan rengöras med en bomullsrondell och lite tvålvatten. Var försiktig när du rengör kabeln så att du inte drar för hårt.
  7. Torka av dem noggrant med handduken och vänta minst två timmar så att de är helt torra.

De vanligaste misstagen som förkortar in-ear-hörlurarnas livslängd och hur man undviker dem

Vi har alla varit där. Plötsligt hackar ljudet eller så hör du bara i ena luren och inte i den andra. Det här beror ofta på att ledningarna i sladdarna har blivit skadade och anledningen till det är alla de där sakerna vi gör med våra hörlurar utan att ens tänka på det.

Rulla sladden

En ledning som sitter inne i sladden blir i grunden böjd i en brant vinkel när du rullar eller knölar ihop dem och det stressar den inre ledningen. Om du dessutom trycker eller klämmer ihop sladden kan den inre ledningen gå av.

earbudsKöp en förpackning som skyddar dem

För att skydda dina hörlurar är det en bra idé att använda en förpackning som skyddar lurarna när du inte använder dem. Ofta kommer det med en förpackning när du köper lite dyrare hörlurarna in ear men om det inte gör det är det värt det att köpa en speciell förpackning som skyddar dem när du inte använder dem.

Slänga ner dem i väskan eller i fickan

Att kasta ner dina hörlurar och öronproppar i fickor, ryggsäckar eller datorväskor är någonting vi alla har gjort någon gång. Oavsett hur försiktig du är, kommer hörlurarna in ear att fara illa. Det kan leda till att sladden blir dragen, sträckt, vriden eller krossad och skadad. Använd alltid en förpackning för hörlurar för att skydda dem.

Svett eller vatten

Svett och fukt kan skada de elektroniska komponenterna i dina hörlurar. Utsätt dem aldrig för vare sig svett, regn eller vatten. Om du vill ha dem på när du tränar; se till att du har ett par hörlurar som är anpassade för att klara av vatten. Det finns mängder att välja mellan och de håller mycket längre.

Sova med dem

Helst bör du hoppa över att ha på dig hörlurarna när du sover. Om du behöver lyssna på musik är ett alternativ att använda en högtalare. Om det inte är ett alternativ och du måste sova med hörlurar, överväg att köpa ett par trådlösa Bluetooth-hörlurar.

Dra i kontakten – inte i kabeln

Sist men inte minst; det vanligaste felet är att man drar i kabeln istället för att dra i kontakten när man kopplar ur hörlurarna från telefonen. Det här är det bästa sättet att förstöra hörlurarna. De tunna ledningarna i sladdarna kan nämligen skadas. Om du drar loss dem med kontakten istället kommer de hålla betydligt längre.

Till sist

In ear-hörlurar isolerar väldigt bra mot yttre ljud och skyddar örat även när du bara har dem i utan ljud. När dessa hörlurar används med en rimlig volymnivå är de ett mycket säkert val för att skydda dina öron. Men om de används på fel sätt kan de orsaka stora skador på öronen. Du kan också investera i ett par brusreducerande hörlurar för extra skydd. Var också försiktig med att höja volymen med jämna mellanrum när du lyssnar länge. Det är lätt hänt eftersom örat vänjer sig vid den höga volymen men det kan också skada dina öron.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
Back to top button