Hörselskydd med Bluetooth är bekväma eftersom du får flera saker i en; hörselskydd, en app som gör att du kan koppla dina hörselskydd till mobilen och möjligheter att koppla in kommunikationsradio eller vanlig radio. Det finns också hörselkåpor medhörning med Bluetooth. Vill du lära dig mer om detta har du kommit till rätt ställe!

Varför ska du välja Bluetooth-hörselskydd?

Att kunna ansluta hörselskydden till mobilen via Bluetooth för samtal eller musiklyssning eller radio är för en del personer mer viktigt än för andra. Hörselskydd med stöd för Bluetooth är också smidigt när de är kopplade till en app för att man ska kunna dra nytta av all funktionalitet. Extra bra för dem som behöver ha händerna mer fria och inte vill fibbla med hörlurarna för att ställa in ljud, stänga av eller sätta på dem.

Hur det fungerar?

Vad är Bluetooth? Bluetooth är en trådlös koppling mellan två enheter. Vanligtvis används det mellan hörlurar och telefon, eller dator och tangentbord. Bluetooth är det som hanterar överföringen av information mellan olika enheter, i detta fall mellan dina hörselskydd och din mobiltelefon.

Kommunikationen sker genom radiovågor med en frekvens på 2,4 GHz, samma frekvens som WIFI-uppkoppling. När du installerar appen för dina hörselskydd på telefonen kan den vanligen automatisk para ihop din telefon med hörselskydden. Sedan kan du styra dina hörselskydd och olika inställningar via mobilen.

De viktigaste fördelarna

Hörselskydd skyddar mot skadligt buller och Bluetooth möjliggör handsfree-samtal i bullriga miljöer. De flesta är både iOS- och Android-kompatibla. Många har också en inbyggd FM-radio. Du ansluter snabbt och enkelt hörselskydden till din mobiltelefon via Bluetooth. Det enda du behöver tänka på är att förvara mobiltelefonen inom 10 meters avstånd t.ex. i fickan.

De viktigaste nackdelarna

Bluetooth fungerar vanligen bara på korta avstånd på upp till 10 meter. Det gör att du alltid måste ha med dig mobiltelefonen när du jobbar. För en del kan det bli krångligt.

Är Bluetooth-hörselskydd säkert att använda?

Bluetooth säkerhet är någonting många undrar över och det är inte så konstigt eftersom många enheter använder Bluetooth numera. Dina hörselskydd som har Bluetooth kommer ha en app kopplad för att du ska kunna göra olika slags inställningar. Det är ganska ovanligt att appar på din telefon kan använda din Bluetooth-anslutning för att göra någon slags skada.

Det finns visserligen fall där Bluetooth har använts av hackare för att på olika sätta krascha en enhet, blockera en smartphone från att ta emot eller ringa samtal eller tömma batteriet. Dock ska man komma ihåg att Bluetooth är relativt säkert eftersom det kräver att den som försöker hacka dig är på relativt nära håll och dessutom att det är ett ovanligt sätt att försöka hacka telefoner på.

Vad är HFP, HSP, A2DP Bluetooth-profiler?

Den första av Bluetooth-ljudprofilerna kallades HSP – Headset Profile och skapades för att fungera med mobila headset. Det är inställt för grundläggande röstöverföring och ljud tillåts endast i monoformat.

Den andra – HFP, Handsfree Profile – är en lite mer avancerad version. Stereo stöds fortfarande inte men ljudkvaliteten är något högre men det är inte optimalt för musik eftersom det inte är ljud i stereo.

Vad är a2dp? A2DP-profil – Advanced Audio Distribution Profile gör det möjligt att lyssna på musik i stereo eftersom det komprimerar ljudet innan det skickas till hörlurarna. Detta är numera den standard som nästan alla hörselskydd använder sig av. Det är också därför den här typen av hörselskydd är mer lämpliga för musik.

Hur man ska välja hörselskydd?

Det finns ett stort antal hörselskydd att välja mellan och därmed saker man behöver tänka igenom innan man bestämmer sig för vad man ska välja. 

I vilka miljöer kommer du använda dem?  

Ska du använda dem i jobbet som en del av din skyddsutrustning eller ska du ha dem för att gå på konsert? Du kommer behöva lite olika skyddskåpor beroende på vad du vill använda dem till. Tänk också på att det finns speciella kåpor för jakt eller musik till exempel. 

Vill du ha öronproppar eller hörselkåpor?  

Utbudet av öronproppar som släpper in musik på ett bra vis är ofta större än utbudet av hörselkåpor som klarar av detta. Detta är dock inte de vanliga öronpropparna du köper för att kunna sova bättre utan en speciell sort som är gjorda för just musik. Det finns speciella hörselskydd som är anpassade för musik och som kan filtrera ljudet så att du kan höra fler frekvenser.  

Sitter öronskyddet bekvämt?  

Beroende på vad du ska använda dem i för miljöer behöver du fundera på hur länge du kommer ha dem på och prova. Om du ska du ha dem många timmar måste de sitta bekvämt. Ett hörselskydd som inte sitter bekvämt riskerar att bli ett hörselskydd man struntar i att använda. Bra tillverkare brukar erbjuda sin produkter i olika storlekar. 

Vilket material är hörselskyddet gjort av?  

Tål du materialet som hörselskydden är tillverkade av eller är du allergisk mot något specifikt material är detta en viktig faktor. Det handlar också om att du kanske ska använda dem i många timmar. Har du ett material som inte känns bra mot huden kan det bli irriterande även för den som inte är allergisk.  Det finns hörselskydd med hypoallergenisk silikon som är ett bra alternativ för dem som är allergiska eller känsliga. 

Är färgen på hörselskydden viktigt för dig?  

Är det okej att de syns och är självlysande eller ska de vara i kamouflage för jakten? Eller spelar det ingen roll? Det är bäst att köpa hörselskydd som faktiskt kommer att användas och som du trivs med. 

Är hörselskydden CE-godkända? 

Detta är en mycket viktig del att kontrollera eftersom de annars inte är godkända för användning i Sverige. 

Välj hörselskydd som fått bra betyg

Välj hörselskydd Bluetooth som fått bäst i test för att vara säker på att du köper ett par som är bra för det du ska använda dem till. Läs recensioner och kontrollera tester och vad andra använder tycker.

Oavsett om du väljer ett par radiokåpor med Bluetooth eller inte hoppas vi att du fått hjälp av den här artikeln med att välja dem som passar dig allra bäst.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button