Att alla vill ha ett pålitligt och stabilt nätverk är självklart. Men att förstå sig på hur man får detta nätverk att fungera på ett smidigt och samtidigt säkert sätt kan vara desto svårare. För att kunna koppla upp sig till ett trådlöst nätverk behövs det en router. Det finns många typer och generationer av routrar. Att välja rätt och installera den kan kännas klurigt och instruktionerna är ofta väldigt tekniska. I denna artikel redovisar vi för dig vad en router är för något, vilka typer av routrar som finns och skillnaden mellan en router och modem. Vi har även skrivit en guide för dig som vill installera en router på egen hand.

Vad är en router?

vad är en router

Vad gör en router? En router är en elektronisk apparat som gör att du kan koppla upp dig till internet på din dator, mobil, surfplatta och koppla dig till din trådlösa skrivare. Med en trådlös router behöver du inte någon kabel, du kan använda dig av ett trådlöst nätverk (WiFi) för att surfa online, streama filmer och arbeta. Routern sammankopplar även olika nätverk och enheter emellan varandra så att du till exempel kan kontakta din skrivare från mobilen för att skriva ut ett foto eller dokument utan någon kabel. Man kan även dela med sig data mellan de enheter som är uppkopplade till samma nätverk.

Typer av routers

Det finns trådlösa och trådbundna, 4G-bredbandsroutrar och nätverksroutrar. Har du en trådlös router med trådlöst nätverkskort, kan du koppla din dator eller surfplatta till nätverket var som helst i hemmet, inom routerns räckvidd så klart. Räckvidden och styrkan på signalen beror helt på generationen och kvaliteten på routern. Du kan även använda en trådbunden router och koppla upp dig via ethernet-kabel. Nätverksroutern har många interna funktioner, bland annat säkerhetsåtgärder som brandvägg så att okända personer inte kan få åtkomst till din personliga data.

En 4G router med WiFi ger dig möjligheten att koppla upp dina enheter nära en 4G-router, likt en hotspot. Denna router brukar användas för att skapa en lokal anslutning på platser där det inte går att koppla sig till bredband och istället används mobilnät.

Generationer av routrar

Precis som datorer och mobiler, förnyas tekniken för routrar konstant. Tidigare kallades WiFi-standarden för 802.11 följd av en bokstavskombination som hänvisade till generationen. Följdes den av bokstaven B var den mycket gammal och nyare versioner var N eller AC. Nu klassificeras generationerna ofta i nummer, vilket gör det lättare att hålla reda på vilket som är nyast. Ju högre numret är desto nyare är generationen. Som exempel har vi WiFi 1, som är äldre än WiFi 6.

De nya generationerna tål kraftigare nätverkstrafik och tillåter dig till exempel koppla upp flera enheter till ditt nätverk samtidigt. Du kanske har en trogen router hemma som har varit med i många år, men blivit småseg. Då kan du byta upp dig till en nyare generation.

Hur man installerar en ny router

När du kopplat alla kablar och nätverket aktiveras kan du börja att konfigurera din router. Har du köpt en ny router kommer den ofta med en installations-CD och/eller en handbok. Med CD:n är installationen ganska enkel, du behöver bara mata in den i din dator och följa stegen som visas i installationsprogrammet. Men du kommer att få automatiska standardinställningar så vill du ha större koll på vilken information som passerar in och ut ur routern behöver du göra installationen på egen hand.

För att kunna göra grundställande inställningar som sekretess, säkerhet o.s.v. börjar du med att öppna en webbläsare och skriva in routerns IP-adress. Denna brukar vara 192.168.1.1. Annars bör den finnas i handboken. Väl inne på hemsidan kommer du att se alla möjliga inställningar och funktioner för din router. Där kan du byta lösenord och namn på nätverket, blockera hemsidor, maxantal för uppkopplade enheter o.s.v. Många nya routrar tillåter dig gå igenom alla dessa inställningar via en app i mobilen. Lätt och smidigt.

Så här fungerar en router

Hur fungerar en router? Det är ganska enkelt egentligen. Som sagt tidigare är routern en pryl som kopplar ihop ett eller flera nätverk till olika enheter som till exempel en dator, mobil, surfplatta, smart TV eller skrivare. Ordet router kommer från engelskans route, som betyder rutt eller färdväg, vilket beskriver exakt en routers arbete; att rikta nätverkstrafiken dit den ska. Under huven på routern finns det processor, minne, chip och antenn, vilket gör den till en liten dator med olika funktioner, som till exempel högre hastighet och brandvägg.

Skillnaden mellan modem och router

Det finns många skillnader mellan ett modem och en router. Den största skillnaden är att modemet, inte kopplar sig till ett nätverk. Istället tar modemet emot data direkt från internet som den förvandlar, eller rättare sagt modulerar till information som din router och/eller dator kan förstå. Ofta används modem och router tillsammans. Då kopplar modemet sig till internetet och vidarebefordrar en förståelig signal till routern som i sin tur skickar denna trafik i nätverket vidare till enheterna i hemmet.

Hur man kopplar fiber till routern

Det du behöver för att koppla in routern till fiber är en nätverkskabel. Koppla den i routerns inkommande anslutning, denna brukar ha en annan färg än de andra anslutningarna och ibland märkt som ”WAN”, ”Internet” eller med någon annan internet-symbol. Den andra änden av kabeln kopplar du i ditt modem eller direkt till det inkommande fiberuttaget, som ofta sitter i väggen. Nu sätter du i strömkabeln till routern trycker på av/på-knappen. Det tar några minuter för routern att uppdatera allt. När den är färdig och har lyckats aktivera det trådlösa nätverket, bör en lysdiod lysa. Nu bör du kunna koppla upp dig till internet. Eventuella lösenord bör du kunna hitta i handboken som kom med routern. Vill du sedan däremot koppla upp din enhet mot routern med en nätverkskabel kopplar du den till en av de andra anslutningarna och sedan i din dator, spelkonsol, TV eller vad det än är som du tänker använda.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 80 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 80 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button