Det var en härlig dag på stranden. Sommarvindarna blåste friskt, solen sken och vattnet skimrade. Några spelade boll, andra badade, och ännu andra hade skönt i solstolen där de låg och läste. Precis vid havet hade någon bestämt sig för att ta en selfie – och då hände det. Mobilen halkade ur händerna och hamnade med ett litet plask i vattnet. Helt snabbt försökte dess ägare fiska upp den och torka av den, medan de hoppades innerligt på att ingen skada skulle vara skedd.

De mindre tragedier som uppstår när elektronik plumsar ner i vatten skapar i bästa fallet bara en kort stunds chock, men i värsta fall går hela apparaten förlorad. För att hindra att detta händer har det arbetats mycket på ”vattentät” teknik. Och det är välbehövligt, eftersom väder och vind ofta är oförutsägbart, och man kan ju inte gärna hålla sig inomhus varje gång man ska svara på ett meddelande. Arbetet inom detta område har haft stor framgång, och du kan du veta exakt hur mycket din nya pryl tål genom att kolla dess IP-klassning.

Vad är IP-klassning?

IP står för ”International Protection”. På svenska kallar vi det för kapslingsklassning. Det handlar om ett system som skapats för att ge specifik information om vad elektroniska prylar tål eller inte tål när det gäller intrång av främmande föremål – som vatten, damm och fingrar. Det är en sak att säga att en mobil är vattentät, och en helt annan att specifiera om den tål att man droppar lite vatten på den, använder den ute när det regnar eller glömmer den i fickan när man hoppar i en vattenbassäng.

Så fungerar IP-koden

Numret består av två siffror. Den första indikerar hur skyddad prylen är mot fasta föremål, från osynliga dammflagor till stora kroppsdelar. Den andra avser hur skyddad den är mot vätskor, speciellt färskvatten. På denna kan du också se hur djupt en pryl kan komma under vatten utan att gå sönder, och hur länge den kan stanna där. Vissa IP-klassningar har ett X i stället för det första eller det andra numret, vilket innebär att produkten i fråga inte testats mot det elementet. För att ta ett exempel: en mobil som klassats som IPX7 är vattentät, men har inte testats mot dammintrång. Detta behöver inte vara orsak till oro – en mobil som klarar att falla en meter under vattnet är antagligen också ganska dammtät.

Hur skyddad mot intrång är din nya pryl? Detta betyder ip klasser:

Första siffran: skydd mot partikelintrång Andra siffran: skydd mot vätska
1Skyddat mot stora delar av kroppen, men inte aktiv beröring.1Apparaten tål vertikalt fallande droppar.
2Skyddat mot fingrar.2Droppar som faller med upp till 15 graders lutning är harmlösa.
3Verktyg och grova kablar.3Apparaten tål vatten från en vattendusch med upp till 60 graders lutning.
4Tunnare kablar, skruvar, osv.4Produkten tål vattenstänk.
5Dammskyddat: damm kan tränga in, men inte i skadliga mängder.5Vattenstrålar från ett munstycke på upp till 6 mm är harmlösa.
6Dammtät: inget damm kommer in.6Kraftigare vattenstrålar från ett munstycke på upp till 12 mm är harmlösa.
Ex: en produkt med klassning ip 54 är dammskyddad och tål vattenstänk.7Produkten tål att sänkas 1 meter under vatten.
8Produkten klarar nedsänkning djupare än 1 meter.

En detalj du bör komma ihåg är dock att IP-klassningen grundas på labbtest, och förhållandena där är ofta annorlunda än din vardag. Produkternas vattentäthet brukar testas med rent vatten, medan olyckor ofta sker vid pooler med klorerat vatten, saltvattnet i havet eller drinkar med olika ingredienser och smaker. Om något i denna stil händer dig, måste du vara noga med att följa tillverkarens instruktioner och låta din apparat torka ordentligt innan fortsatt användning.

Praktiska exempel på hur IP-klassningen påverkar dig

Allt är gott och väl med siffrornas betydelse, men vad innebär det för dig? Här kommer en mer direkt förklaring av vanliga ip klassade prylar och var du kan använda dem:

  • Lysrörsarmaturer till badrummet måste ha en klassning på minst ip21, vilket innebär att de är skyddade mot kondensvatten och beröring av främmande objekt större än 12 mm (t. ex. fingrar).
  • Bluetooth högtalare med en ip44 klassning kan installeras i taket på badrummet för dig som älskar att sjunga – eller lyssna på musik – i duschen. Klassningen innebär att högtalarna är skyddade mot vattenstänk från vilket håll som helst, samt mot sladdar och verktyg som är grövre än 1 mm.
  • En lampa på ip54 är spol- och dammsäker: skadliga mängder vatten eller damm kan inte ta sig in på elektriska delar eller skapa isolationsfel.
  • Ett trådlöst bluetooth headsetip56 tål lite dammintrång och kan ta sprutande vatten från vilket håll som helst – perfekt för dig som vill ut och springa i regnet!
  • Installera ett övervakningssystem på ip65 för att hålla reda på vem som kommer och går hema hos dig – i alla väder. Produkten är helt dammtät och skyddad från vattenstrålar från alla håll.
  • Mobilen på ip66 kan du använda nästan var som helst – men tappa den inte i vatten. Den tål endast vattenstrålar, men detta från vilket håll som helst.
  • Bluetooth högtalare på ip67 kan användas nästan precis var som helst. De är alltså helt dammtäta och kommer inte till skada även om du tappar dem i vattnet – de tål att sänkas i upp till en meters djup.
  • En mobil som klassats som ip68 tål att tappas i vattnet och kan klara av djupare dyk än 1 meter. Kom dock ihåg att den inte testats mot vattenstrålar, vilket innebär att du gör väl i att hålla dig borta från massiva regnfall. Vill du vara på den säkra sidan, kan du leta efter mobiler som klassats som ip65/68.

Nu när du vet vad IP siffrorna betyder, kan du avgöra hur dina behov ser ut i detta avseende. Kom ihåg att högre inte alltid är bättre, utan beror på hur och var du tänkt använda prylen i fråga. Använd denna information för att fatta rätt beslut innan du lägger ut pengar på något – så kommer du att ha glädje av dina prylar i många år framöver!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
Back to top button