Det är enklare att baka bröd än vad många tror och dessutom är det nyttigare än köpt bröd. Doften av nybakat bröd som sprider sig från köket ut i hemmet är dessutom alldeles underbart. Det finns nog inte många dofter som slår det! Sedan smakar det ju ljuvligt också, speciellt om man vågar testa med att slänga i lite russin, pumpakärnor, linfrön eller andra fröer eller bär. Här hittar du allt du behöver veta för att våga prova!

Köksredskap för bakning

Innan du börjar baka bröd hemma är det bra att inventera vad du har i skåpen. Basverktygen är en bunke, en slev och en kökshandduk för att täcka brödet med under jäsningen, förutom ingredienser. Du kan alltså baka utan att ha en köksmaskin men det tar mycket längre tid att knåda degen för hand. Dessutom kan det vara svårt att få till en slät deg för hand. För den som inte har lust med det eller som är lite mer erfaren är saker som digitala vågar, termometrar, handmixers eller köksmaskiner (välj en som fått bäst i test) bra verktyg för att göra det enklare. Det är värt det att investera i en bra köksmaskin; hembakat bröd är nyttigt och det blir enklare att få till det med hjälp av en köksmaskin som knådar brödet åt dig.

Hälsoaspekter på hembakat

En hembakad bröd limpa är självfallet oslagbart när det kommer till doften. Har du följt receptet blir det dessutom gott! Men hur hälsosamt är det? Ett bra bröd består av mjöl, salt, vatten och jäst. Det är allt du behöver. Om du kikar på butikens brödinnehållsförteckning kommer du snart se att det finns betydligt mer än så i ditt köpta bröd. Det är för att det ska hålla längre än bröd egentligen kan. Ett hembakat bröd kan hålla sig fräscht i maximalt 3 dagar. Ett bröd från butiken över en vecka. Det säger allt om vad det är för saker i ditt köpta bröd. En annan aspekt är att köpt bröd ofta innehåller socker, vilket är helt onödigt i bröd och ger extra kalorier. Det är helt enkelt nyttigt hembakat bröd som är det bästa, ur ett hälsoperspektiv. Lägger du till lite extra fröer har du dessutom ett bröd som din mage kommer tacka dig för.

Kostnad

Förutom att butiksbröd ofta innehåller massa onödigt socker och andra tillsatser, som visserligen inte är hälsofarliga men onödiga, är det dyrt med bröd. I jämförelse med hembakat kommer du betala en bråkdel per limpa. Dessutom får du ett gott hembakat bröd som du vet det exakta innehållet av. För dem med födoämnesallergier är detta extra viktigt att tänka på.

Förvaring av bröd

Det är bra att komma ihåg att allt bröd, oavsett om du bakat eller köpt, mår bäst i rumsteperatur och inte i kylskåpet. Däremot kan du frysa bröd och ta ut en skiva när du ska äta och slänga in direkt i brödrosten utan att smaken förändras.

Smak och konsistens

Visst, många köpta bröd är riktigt goda, det ska vi inte sticka under stol med men det är ändå speciellt att äta någonting som man själv har lagt ner tid och kärlek i. Det finns ingenting som slår smaken av nybakat bröd med lite smör som smälter. Släng på en skiva ost och du är hemma. Konsistensen på hembakat bröd är ofta mer kompakt än det du kan köpa i butiken. Det beror på att det är mindre luft i brödet du bakar själv men är också beroende av jäsningstider. Om du låter brödet jäsa ordentligt så att jästen hinner skapa fina bubblor genom degen kommer du få ett luftigare bröd.

Surdegsbröd

Bröd bakat på surdeg har vunnit över allt fler brödälskare, för att det smakar mer. Det är också mycket nyttigare för magen och framförallt för alla de bakterier vi har i mag- och tarmfloran. Surdegen hjälper helt enkelt till med att göra så att våra magar mår bättre. Att göra en surdeg är inte särskilt svårt. Det som brukar vara det svåra är att vänta tills det blir ordentliga jästbubblor i surdegen. Försök alltså hålla ut tills den doftar syrligt och det är ordenliga bubblor i den innan du bakar med den.

Enkelt brödrecept

Det är inte så svårt som man kan tro att baka gott hembakat bröd! Med det här enkla receptet från ICA är det nästan omöjligt att misslyckas.

Ingredienser för ett 1 lantbröd

  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 1 1/2 – 2 tsk salt
  • 11 dl vetemjöl

Så här gör du;

  1. Värm vattnet till ca 37°C, rör ut jästen och salt i vattnet. Blanda i mjöl. Arbeta ihop en smidig, lite kladdig deg. Låt jäsa under handduk i ca 45 min.
  2. Forma till en limpa och lägg på en smord bakplåt. Låt jäsa under handduk i ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Grädda limpan i ca 35 minuter, plus eventuellt 5 minuter på max värme, för att få en knaprig skorpa.
  5. Låt svalna på galler och skär upp i grova skivor.

Tips för ditt bak

Var inte rädd för att lägga till saker till brödreceptet. Det kan vara allt från en näve russin eller pumpakärnor. Linfrön är också gott att lägga till. Eller varför inte testa blåbär? Du kan mer eller mindre använda vilka sorters fröer som helst i brödreceptet ovan utan att behöva oroa dig för att det inte ska bli bra. Tänk bara på att om du använder blöta bär, som blåbär, att inte ta för stor mängd eftersom det ökar mängden vätska i degen och kan göra det saggigt. Alla torkade bär går självklart bra att lägga till i degen utan att det påverkar vätskemängden. Öl är kanon att baka på. Testa att byta ut vattnet i receptet ovan. Brödet smakar inte öl när det är klart men får en härlig mustig underton i smaken.

Roligt att veta om bröd

Det finns mycket att läsa om man är intresserad av bröd och brödets historia. En av de bättre resurserna här är Danskan.se som har mycket om brödets historia på sin hemsida. Där man man till exempel lära sig att fram till medeltidens slut bakades nästan allt bröd i hemmen. Det var inte förrän i slutet av 1400-talet och början av 1500-talet som det började komma mer yrkesmässig bakning i de större städerna.

Slutligen

Det är enkelt att baka hembakat bröd och dessutom är det nyttigt. Du vet exakt vad du har i ditt egna bröd och kan variera receptet med hjälp av fröer, olika slags mjöl och torkade frukter eller bär. Att laga bröd hemma är dessutom härligt och någonting hela familjen kan vara med och göra. Doften är ljuvlig och du kommer aldrig mer vilja köpa bröd igen!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 8 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 8 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button