Är du redo att sluta köpa vatten i engångsflaskor och välja en vattenflaska utan plast? En återanvändbar, miljövänlig vattenflaska har blivit ett allt vanligare alternativ allt eftersom vi har blivit mer medvetna om plastföroreningar men också för att det är mer hållbart att återanvända. Att använda en återanvändbar BPA fri vattenflaska är ett utmärkt sätt att hålla reda på hur mycket du dricker, förutom att det är klimatsmart med en hållbar vattenflaska. Att välja en vattenflaska av rostfritt stål är det mest hållbara alternativet – både för dig och för miljön. Du kan ju faktiskt använda den tusentals gånger utan att den blir utsliten.

Miljö

Det finns många anledningar för oss människor att minska användningen av plast, förhindra att plast hamnar i våra hav och att minimera mikroplast som i slutet hamnar i fiskars magar. Därför är det smart att investera i miljösmarta återanvändbara vattenflaskor som du kan fylla på i vattenkranen. Att ha med en vattenflaska som du kan återanvända är både klimatsmart och praktiskt och dessutom gör den det enkelt att komma ihåg att dricka tillräckligt med vatten under dagen.

Mer hållbar

Den är möjlig att använda en miljövänlig vattenflaska i rostfritt stål tusentals gånger jämfört med en plastflaska med en dryck från affären som är tänkt för engångsbruk. Stålflaskor tål också att du är lite ovarsam med dem utan att de går sönder. Det minst hållbara är generellt glasflaskor och det mest hållbara är flaskor av rostfritt stål ur ett stöttålighetsperspektiv. Glas är extremt skört och även om det kan vara ett bra material för att ha på skrivbordet på jobbet är det knappast praktiskt på gymmet. Plasten i PET-plastflaskan ska vara BPA-fri för att den ska vara värd att köpa eftersom plaster innehåller mycket gifter. Tänk igenom vad du ska ha den till innan du väljer vilken sort du ska ha.

Återvinning

Glas är visserligen återvinningsbart men det är stål och PET-flaskor också. PET-flaskorna kan du lätt lämna på återvinningsplatser i affären. Ibland tar de också emot glasflaskor för återvinning, om inte är det återvinningsstationen som gäller. Stålflaskor håller riktigt länge, många år, men blir de utslitna behöver de också återvinnas på en återvinningsstation. Dock är stålflaskorna överlägsna för miljön eftersom de kan återanvändas så oerhört många gånger.

Hållbarhet

Det går åt mindre energi i tillverkningsprocessen för vattenflaskor av rostfritt stål. Av denna anledning blir också den här typen av flaskor ett hållbart alternativ för den som vill göra ett miljövänligt val.

Livsstil

Det är smart att tänka efter när och var du använder flaskan innan du väljer hur stor den ska vara och vilka funktioner som är viktiga. Isolering är bra om du vill ta med dig te eller kaffe i din flaska medan du för vanligt vatten sällan behöver det. Din livsstil är alltså en avgörande faktor för valet.

  • I hemmet: Här handlar det mer om att den ska vara praktisk och enkel att fylla på så att du kommer ihåg att göra det och att dricka ur den också! En snygg design kan hjälpa!
  • På kontoret: Här gäller det att tänka på att den inte ska vara för stor eftersom du ska ha med den tillsammans med en massa andra saker varje morgon. Många väljer diskretare modeller för kontoret men du kan kosta på dig en glad färg för att muntra upp dig själv och kollegorna.
  • Resan och träningen: Välj en flaska som är både lätt och hållbar. Den ska tåla att kastas ner i väskan, åka med på utflykter, hänga med mellan maskinerna på gymmet och till stranden.
  • Utomhus: Ska du ut och vandra är det hållbarhet och funktion som gäller. Kontrollera att den klarar det du behöver att den gör och är tillverkad i ett bra material som tål temperaturer och minusgrader beroende på vad det är du ska göra.

Andra fördelar med rostfritt stål

Några andra smarta saker med rostfria vattenflaskor är följande;

Sparar pengar

En återanvändbar flaska kan användas om och om igen och sparar därför pengar på lång sikt, samtidigt som du hjälper dig att nå dina hydrationsmål och komma ihåg att dricka tillräckligt mycket under dagen.

Håller drycker varma eller kalla

En isolerad flaska gör att du kan ta med dig antingen varmt te eller iskallt vatten att dricka under promenaden, resan eller när du anländer till din destination.

Bevara vattensmaken

En annan bra grej med rostfritt stål är att rostfritt stål inte tar upp olika smaker från själva materialet som kan transporteras till ditt vatten och ge det en unken smak eller doft. Eftersom flaskan är enkel att rengöra håller du lätt bakterierna borta.

Hälsa

Det är bra att dricka ordentligt med vatten varje dag. Vi vet detta men det är lättare att göra med en vattenflaska som du alltid kan ha med dig. Det gör det också lättare att hålla koll på intaget av vatten under dagen.

BPA-fri

Det finns gifter i all sorts plast men om du väljer en BPA-fri flaska av plast eller en flaska av rostfritt stål slipper du detta. Det finns inga skadliga kemikalier i rostfritt stål. En vattenflaska som är giftfri gör att du minskar eventuella hälsorisker med plast.

Mögelresistent

Mögel är aldrig kul men om du har en flaska i rostfritt stål minimerar du risken för detta så länge du diskar den varje dag. Kolla efter en vattenflaska bäst i test när du ska köpa en.

Ingen oönskad reaktion med drycker

En del material passar helt enkelt inte ihop med både varma och kalla drycker. Med rostfritt stål behöver du aldrig oroa dig för kemiska reaktioner eller för att ditt vatten ska smaka konstigt. En vattenflaska med isolering som håller vattnet kallt kan också vara ett tips om du vill ha din dryck riktigt kall.

Hygien

De flesta återanvändbara flaskor är diskmaskinvänliga, inklusive sådana tillverkade av metall, bambu, plast och glas. Det bästa är att du alltid handdiskar din flaska. Om den blir mycket smutsig kan du alltid lägga den i blöt ett tag för att sedan försiktigt rengöra den med milt rengöringsmedel och vatten. Skölj noga och låt dem stå upp och ner, utan lock, för att torka ur ordentligt innan du använder den igen. Då och då kan du också desinficera dem för säkerhets skull.

Smarta funktioner

Vattenflaskor ska vara lätta, BPA-fria, tåla mycket stryk, kanske hålla drycken kall och varm och dessutom gärna i en design man gillar. Förutom alla funktioner man vill ha med så klart. För barn finns det till exempel olika slags flaskor som till exempel vattenflaska med sugrör eller speciella vikbara vattenflaskor som är lättare för dem att hålla i. För vuxna finns det med ergonomiska handtag, möjlighet att sätta fast dem med karbinhake eller andra smarta funktioner.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 5
Back to top button