BÄST I TEST
4.7 / 5
iQ700 frÄn Siemens Àr en riktig arbetshÀst till induktionshÀll som uppfyller alla dina matlagningsbehov. Den har en flexibel design med funktioner som powerBoost och fryingSensor för att underlÀtta matlagningen.

Fördelar

 • Den flexibla spishĂ€llen rymmer grillplattor och steklaggar
 • Vacker design som Ă€r lĂ€tt att hĂ„lla ren
 • Kraftfull uppvĂ€rmning med powerBoost
 • Kan hĂ„lla maten vid perfekt temperatur med fryingSensor

Nackdelar

 • Det Ă€r lĂ€tt att rĂ„ka komma Ă„t av-knappen
 • Det finns bara en kontroll för 4 zoner
MEST POPULÄR
4.5 / 5
Med sin Infinite Bridge-teknik Àr denna induktionshÀll frÄn Electrolux ett utmÀrkt val. Den har en EcoTimer , CleaverHeat- funktion och flexibla zoner som ger dig kontroll över matlagningen.

Fördelar

 • Stor flexibilitet med zoner
 • Kontrollerna Ă€r lĂ€tta att anvĂ€nda
 • LĂ€tt att installera

Nackdelar

 • Droppar kan ge flĂ€ckar pĂ„ ytan
MEST PRISVÄRD
4.4 / 5
Denna budgetvÀnliga induktionshÀll frÄn Bosch ger dig allt du behöver i ett ekonomiskt, miljövÀnligt kök. De 4 zonerna pÄ induktionshÀllen Àr effektiva och lÀtta att anvÀnda.

Fördelar

 • Mycket prisvĂ€rd
 • LĂ€tt att installera
 • Snygg hĂ€ll
 • Det Ă€r lĂ€tt att lĂ€ra sig laga mat pĂ„ denna spis

Nackdelar

 • FlĂ€ckar pĂ„ yta och kan bli repig
 • Pipandet kan kĂ€nnas irriterande
FLEST FUNKTIONER
4.8 / 5
Denna extra stora induktionshÀll frÄn Siemens Àr ett utmÀrkt val för ditt kök. Den har ett inbyggt ventilationssystem som slÄs pÄ automatiskt och en flexibel matlagningsyta.

Fördelar

 • Inkluderar inbyggt ventilationssystem
 • PowerBoost Ă€r ett bra sĂ€tt att snabbt vĂ€rma mat
 • CombiZone-tekniken möjliggör flexibla matlagningsytor
 • Automatisk sjudfunktion hĂ„ller maten pĂ„ rĂ€tt temperatur
 • LĂ€tt att rengöra

Nackdelar

 • KrĂ€ver stort monteringsutrymme
 • En kontroll för alla zoner
 • FlĂ€kten kan vara högljudd
VÅRT SENASTE VAL
4.3 / 5
Gorenje IT843SYW

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi uppdaterar stÀndigt vÄra produktlistor för att ge dig de senaste modellerna till de bÀsta priserna, sÄ du kan vara sÀker pÄ att du fÄr produkter av högsta kvalitet att vÀlja mellan.

Vad Àr en induktionshÀll

En induktionshÀll Àr en slags teknik som finns i spisar vi har i vÄra kök. Modernare spisar idag som man lagar mat pÄ anvÀnder en induktionshÀll och den fungerar genom att varierande magnetfÀlt frÄn sjÀlva hÀllen skapar strömmar i en stekpanna eller kastrull för att skapa vÀrme. Det som Àr bra med en induktionshÀll Àr att sjÀlva vÀrmen alstras, vilket gör sÄ att verkningsgraden ökar jÀmfört med Àldre spisar dÀr vÀrmen kan missa sjÀlva kastrullen eller stekpannan. NÀr man anvÀnder en induktionshÀll sÄ gÄr det ungefÀr lika fort att koka upp vatten som nÀr man anvÀnder en vattenkokare. Dessutom gÄr det snabbare nÀr man Àndrar reglagen med en induktionshÀll. För att en induktionshÀll ska kunna fungera sÄ behöver sjÀlva kÀrlen pÄ kokaren vara ferromagnetiska. Detta betyder att de behöver vara gjorda av jÀrn eller rostfritt stÄl. Du kan enkelt se om ett kokkÀrl fungerar genom att titta om en magnet fÀster pÄ den. AnvÀnder man sig av en kokplatta induktion sÄ kan man helt enkelt vÀrma upp sin mat pÄ bara nÄgra snabba minuter.

Hur fungerar en induktionshÀll

Det har gjorts en del induktionshÀll bÀst i test pÄ nÀtet sÄ att man enklare kan se hur en induktionshÀll faktiskt fungerar beroende pÄ vilket mÀrke det Àr, dock har de alla samma grundlÀggande egenskaper. Det som sker Àr att en spole i sjÀlva hÀllen alstrar ett varierande magnetiska fÀlt med hög frekvens. Genom detta skapas det en spÀnning i kastrullens botten och eftersom stekpannan eller kastrullen leder ström, sÄ skapar denna spÀnning en sÄ kallad virvelström. NÀr detta sker, sÄ skapas Àven vÀrme eftersom en spÀnning krÀvs för att driva en ström. Detta skapar alltsÄ en kraft sÄ att strömmen arbetas. Det som sker Àr alltsÄ att elektronerna faller in i atomerna nÀr de börjar fÄ en rörelse i sjÀlva kastrullen. Detta gör sÄ att atomerna börjar vibrerar och vibrerande atomer genererar vÀrme.

induktionshÀll testDet Àr dock inte spolen som vÀrms upp i samma utstrÀckning som kastrullen, eftersom virvelströmmarna endast dominerar botten pÄ kastrullen eller stekpannan. Virvelströmmarna fÄr inte plats att röra pÄ sig i de smÄ koppartrÄdarna som finns i spolen. Spolen blir fortfarande varm, men inte i samma nivÄ som kastrullens vÀrme eftersom frekvensen pÄ arbetet Àr sÄ hög sÄ att man kan hÄlla strömmen relativ lÄg, och dÀrigenom hÄlls induktionshÀllen kompakt och hÄllbar. SjÀlva induktionshÀllen blir sÄledes inte varm i sig, det Àr bara sjÀlva stekpannan eller kastrullen som vÀrmts upp. Lagar mat en lÀngre tid sÄ kan dock plattan vÀrmas upp eftersom kastrullen blir varm.

Av vilket material Àr en induktionshÀll gjort av

Eftersom en induktionshÀll behöver skapa vÀrme frÄn magnetiska fÀlt, sÄ behöver det finnas ferromagnetiska kokkÀrl pÄ induktionshÀllen, sÄ att de helt enkelt leder ström dÀr. Utrustningen pÄ en induktionshÀll kan vara en egen inbygg yta, en fristÄende yta eller en del av ett intervall. Oftast har inbyggda enheter flera element som motsvarar separata brÀnnare pÄ ett omrÄde. Pratar man om fristÄende induktionshÀllar sÄ har dessa vanligtvis ett ensamt element, men ibland ocksÄ dubbla element. Designerna pÄ sÄdana element Àr rÀtt grundlÀggande, de har en elektromagnet förseglad under ett vÀrmebestÀndigt ark som man enkelt kan rengöra. DÀrefter placerar man kastrullen eller stekpannan pÄ glasytan och denna vÀrms sedan upp tillsammans med innehÄllet i stekpannan och kastrullen. InduktionshÀllar kan vara lÀmpliga att ha i kommersiella restaurangkök eftersom elektrisk matlagning kan undvika kostnad för naturgasrör och det kan ocksÄ vara enklare att installera ventilations- och brandskydd pÄ dessa. TyvÀrr kan det dock uppstÄ eventuella sprickor i glasytan, det kan ocksÄ vara en lite högre initial kostnad och dessutom behöver man magnetiska köksredskap.

Eftersom det finns ferromagnetiska egenskaper i en induktionshÀll, sÄ Àr det dessa som koncentrerar den inducerade strömmen i en vÀldigt tunn yta, som sedan resulterar i en stark uppvÀrmningseffekt. De paramagnetiska material som aluminium har, penetrerar ett magnetfÀlt djupare och strömmen möter sÄledes lite motstÄnd i metallen. Detta gör att effektiviteten hos induktionshÀllen kÀnns av, sÄ att den kan uppnÄ speciella elektroniska anordningar. SjÀlva matlagning ytan Àr gjort av ett glaskeramiskt material som har en dÄlig vÀrmeledare, sÄ endast lite vÀrme gÄr förlorad frÄn kastrullens botten. Detta betyder att kokingsytan Àr betydligt svalare jÀmfört med andra tillagningsmetoder, men den behöver fortfarande svalna innan den kan röra sig sÀkert. Idag har det gjorts en del induktionshÀll test sÄ att man enklare kan se vilka induktionshÀllar som faktiskt levererar.

De flesta induktionshÀllar som finns kan ha en till fem induktionszoner, men det Àr vanligtvis med fyra stycken. InduktionshÀllarna fungerar olika beroende pÄ vilken modell och mÀrke man har, men mÄnga har beröringskÀnsliga kontroller och Àven en minnesinstÀllning sÄ att man kan styra den tid dÄ vÀrmen appliceras. Oftast sÄ finns det induktionshÀllar med flera induktionsspolar, vilket betyder att man har möjlighet att anvÀnda minst fem redskap pÄ matlagnings ytan och inte bara pÄ fördefinierade zoner pÄ induktionshÀllen.

Vilka speciella funktioner har en induktionshÀll jÀmfört med liknande produkter

Det har gjort tester pÄ hur lÄng tid det tar för varje brÀnnade att fÄ vatten att börja koka. AnvÀnder man gasbrÀnnare sÄ tar det ungefÀr runt 8 minuter att fÄ vattnet att koka. Tittar man istÀllet pÄ strÄlande elektroniska spisar sÄ Àr den genomsnittliga tiden 5 minuter. Med en induktionshÀll tar det endast 3 minuter. Det gÄr alltsÄ mycket snabbare att nÄ en varmare punkt med en induktionshÀll. Dessutom kan man se att en induktionshÀll ocksÄ nÄr en mycket högre vÀrme jÀmfört med gasbrÀnnare eller elektroniska spisar. En induktionshÀll kan nÄ en maximal temperatur pÄ 351 grader celsius, medans en gasbrÀnnare endast kan uppnÄ 220 grader celcius. Elektroniska spisar kan dock bli varmare Àn 393 grader celsius, men det tar dock mycket lÀngre tid att svalna nÀr de ska gÄ frÄn en hög till lÄg vÀrme. Det finns en del olika storlekar beroende pÄ vilken som passar till köpet, men man kan enkelt hitta en induktionshÀll 70 cm om

En induktionshÀll har inga problem alls att laga mat med en lÄg och lÄngsam vÀrme heller. Man kan enkelt vrida ned vÀrmen pÄ en induktionshÀll och de kan gÄ ner till sÄ lÄgt som 37 grader celsius, medans gasplattor endast kan komma ned till en vÀrme pÄ 52 grader celsius. HÀr vinner dock elektroniska spisar dÄ dessa kan komma ned till en vÀrme pÄ 33 grader, dock sÄ saknar dessa den exakta temperatur kontrollen som behövs för mer kÀnslig matlagning. En induktionshÀll har inga problem att göra detta. En induktionshÀll kanske inte har den högsta eller lÀgsta temperaturen i genomsnitt nÀr man tittar pÄ spisen, men den fluktuerar den direkta uppvÀrmningen sÄ att din mat blir vÀrmd jÀmn och bra. Det som Àr toppen med en induktionshÀll ocksÄ Àr att du inte behöver spendera allt för lÄng tid med stÀdningen, eftersom sjÀlva spolen som blir varm utan endast kastrullen eller stekpannan.

För- och nackdelar med en induktionshÀll

En av de största fördelarna med en induktionshÀll Àr absolut tiden som du sparar nÀr du ska laga mat. Det gÄr sÄledes mycket snabbare att nÄ den vÀrme som man behöver nÀr man lagar mat och tillverkningstiden minskar pÄ sÄ sÀtt radikalt. Det som Àr skönt Àr att hÀllen endast blir varm av sjÀlva stekpannan som du har pÄ, men inte sÄ varm sÄ att mat brÀnner fast sig pÄ plattan. Detta gör att man enkelt kan rengöra hÀllen med en vanlig disktrasa, utan att man behöver riskera att brÀnna sig pÄ plattan efterÄt. Dock Àr hÀllen fortfarande varm nÄgra minuter efter anvÀndning, sÄ det Àr bra att avvakta en stund efter matlagning nÀr man ska rengöra spisen. Det som Àr bra med en induktionshÀll Àr att effekten pÄ vÀrmen försvinner omedelbart nÀr man sÀnker vÀrmen, vilket betyder att man kan ha mer kontroll pÄ matlagningen och pÄ sÄ sÀtt skapa en mer jÀmnare och god mat. Det som Àr bra dÄ Àr om det skulle börja koka mycket snabbt sÄ kan man enkelt stÀnga av plattan och det slutar direkt. InduktionshÀllar Àr dessutom vÀldigt snygga och har en enkel design, vilket kan göra att köket fÄr en egen unik och simpel stil. Detta gör att köket ser mycket snyggare och frÀschare ut, vilket Àr en viktig egenskap att ha i ett kök och speciell om man ska bjuda över gÀster pÄ middag.

kokplatta induktionDet finns dock tyvÀrr ocksÄ nÄgra nackdelar med en induktionshÀll. En av dem Àr att man bara kan anvÀnda rostfria kastruller eller gjutjÀrnspannor nÀr man anvÀnder en induktionshÀll, eftersom de annars kan brÀnna fast. En del induktionshÀllar kan ha svÄrt att fÄ effekt pÄ alla plattorna samtidigt, vilket kan göra att det Àr svÄrare att tillaga maten samtidigt pÄ alla plattor. Ett induktionshÀll pris Àr dessutom dessvÀrre lite dyrare jÀmfört med andra slags spisar. De personer som har en pacemaker lÀr ocksÄ vara försiktig nÀr de anvÀnder en induktionshÀll, eftersom de anvÀnder strÄlning nÀr de vÀrmer upp maten. Det Àr alltsÄ viktigt att rÄdgöra med en lÀkare om den skulle pÄverka dig och din pacemaker. Skulle du dessutom fÄ strömavbrott sÄ skulle du inte ha möjlighet att laga mat pÄ en induktionshÀll, eftersom den krÀver elektricitet för att fungera. Har du ofta strömavbrott sÄ Àr en induktionshÀll sÄledes förmodligen inte det bÀsta valet för dig. DessvÀrre drar ocksÄ en induktionshÀll mer el jÀmfört med vanliga ugnar. Eftersom ytan Àr gjord utav glas och keramik sÄ finns det ocksÄ risk att ytan repas. Eftersom man ocksÄ behöver ha speciella kastruller och stekplattor sÄ kan det bli dyrare att införskaffa just dessa, eftersom man inte kan anvÀnda vanliga kastruller pÄ en induktionshÀll.

Hur vÀljer man en induktionshÀll

Ska man vÀlja en induktionshÀll sÄ Àr det bra att titta över en del alternativ innan man bestÀmmer sig. Detta eftersom det finns en del olika induktionshÀllar dÀr ute pÄ marknaden och man vill ju hitta en som passar köket sÄ bra som möjligt. Först och frÀmst Àr det bra att se över hur stor spishÀll induktion som det Àr du behöver. Ett toppentips Àr att titta över olika induktionshÀll bÀst i test, som finns överallt pÄ nÀtet sÄ att man kan ta inspiration. Har man en stor yta för spisen sÄ Àr en induktionshÀll 90 cm perfekt att ha, dÄ det Àr en relativt stor platta. Det finns dock ocksÄ möjlighet att hitta en induktionshÀll 80 cm om det Àr en lite mindre yta man Àr ute efter. De personer som inte har sÄ mycket plats i sitt kök kanske istÀllet bör kika pÄ en liten induktionshÀll, som inte tar lika mycket plats. Detta kan vara bra om man bor i en mindre lÀgenhet, sÄ en induktionshÀll 60 cm hade passat utmÀrkt i dessa lÀgen. Witt induktionshÀll Àr en av de induktionshÀllar som har vuxit mycket i popularitet pÄ senaste och Àr verkligen en induktionshÀll som levererar. Det som Àr bra med en induktionshÀll Àr ocksÄ att den Àr relativt energisnÄl, vilket betyder att man kan spara energi genom att anvÀnda en induktionshÀll. Dock drivs den av just elektromagnetik, vilket betyder att det kommer synas pÄ din elkostnad istÀllet för att den vÀrms upp som en vanlig spis.

Hur tar man bÀst hand om en induktionshÀll?

Ska man köpa induktionshÀll sÄ Àr det bra att veta hur man bÀst tar hand om en, sÄ att den faktiskt hÄller sÄ lÀnge som möjligt och sÄ att den kan anvÀndas i mÄnga Är. Bara för att man köper en billig induktionshÀll sÄ betyder detta nödvÀndigtvis inte att det Àr i dÄlig kvalité, utan det kan ÀndÄ vara en vÀldigt bra induktionshÀll trots priset. NÀr man rengör ytan pÄ en induktionshÀll sÄ fÄr man tÀnka pÄ att den lÀtt kan repas, sÄ det Àr viktigt att anvÀnda ett rengöringsmedel som inte gör detta sÄ att spisen hÄller sin kvalité sÄ lÀnge som möjligt. Eftersom en induktionshÀll kostar lite mer sÄ Àr det alltsÄ viktigt att man tar hand om den pÄ bÀst sÀtt, sÄ att man inte riskerar att ta sönder spisen sÄ att den behöver bytas ut, dÄ det kan skapa höga kostnader. Vill man alltsÄ ha sin induktionshÀll fungerande sÄ lÄng tid som möjligt sÄ Àr det viktigt att man köper rÀtt kastruller till den och att man anvÀnder rÀtt rengöringsmedel nÀr den ska rengöras.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 21 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button