Att borsta tänder på hundar är viktigt för att undvika många av de tandsjukdomar som de kan drabbas av. Att åsidosätta detta kan försämra din hunds hälsa, samt skapa ett stort hål i din plånbok. De flesta hundägare vill sin hunds bästa, och har därmed redan implementerat en rutin som ser till att hundens tandhälsa är bra, men det kan vara lätt att glömma, samt inte ha fått den information som krävs. Som tur är så är det både enkelt samt ganska roligt att borsta din hunds tänder, så varför inte göra det på en regelbunden basis? Det finns vissa grejer man måste tänka på, men generellt sätt så är processen väldigt smärtfri och enkel, speciellt om man har läst denna artikel!

Varför ska man borsta sin hunds tänder?

Det finns många anledningar till att börja borsta din hunds tänder. Om man sköter om tandhälsan på ett bra sätt så kan man förhindra tandsten, tandlossning samt många andra tandrelaterade sjukdomar. Dessa problem är tyvärr vanliga i dagens samhälle, något som skulle gå att förhindra om man tog sig tid att borsta tänderna regelbundet. Tandlossningen är ett av de vanligaste problemen man ser hos hundar, och borstning är det som är i särklass mest effektivt om man vill förhindra detta. Men hur ska man gå tillväga för att skapa en rutin för att se till att tandhälsan är i toppskick?

Hur ska man borsta?

Det första man måste göra är att hitta en tandborste som passar till den hund man tänker att borsta på. Om hunden inte är van att bli borstad så rekommenderar vi att använda en mjuk tandborste, samt att man tar det väldigt lugnt det första gångerna. Hur ofta ska man byta tandborste? Ett riktmärke brukar vara att byta när den antingen går sönder, eller är så pass sargad att den inte längre går att rengöra nog för att användas. Här får man själv göra en bedömning när man tycker det är dags.

Hitta en tandkräm som är skapad för just hundar, använd inte en tandkräm anpassad för människor, för då kan det uppstå problem. Går det att borsta tänderna utan tandkräm? Det går att borsta med vatten, vilket rekommenderas att testa om hunden av någon anledning inte skulle tycka om tandkrämen. Välj dock gärna en tandkräm med god smak på för att maximera chanserna att hunden inte ska stöta bort den.

Borsta med små rörelser. Börja längst fram i munnen, för att sedan sakta men säkert gå längre och längre in. Om man börjar längst in så riskerar man att omställningen samt akten blir för överväldigande, vilket kan leda till att hunden t.ex. biter eller drar sig undan. Se till att ni kommer åt överallt, det kan vara svårt att leta sig in ändå längst in i munnen. Det kan underlätta att vara två som hjälps åt, vilket även rekommenderas om man vill att processen ska vara enkel.

Hur ofta ska man borsta tänderna på en hund?

För att få bäst effekt så rekommenderas det starkt att man borstar tänderna varje dag. Om hundens munhälsa är i dåligt skick till att börja med, att hunden t.ex. har tandsten, då är det extra viktigt att man regelbundet följer den rutin man har satt upp för sig själv. Det optimala är att man börjar när hunden är valp, på det sättet så slipper man den jobbiga process som man kan uppleva med många äldre hundar som aldrig tidigare haft en solid rutin för sin tandhälsa. Hur ofta som egentligen krävs varierar beroende på hur tandhälsan ser ut för just din hund, konsultera gärna en veterinär om du inte osäker.

Några tips för att få processen att fungera!

hur ofta ska man borsta tänderna på en hundOm man följer ovanstående guide för hur man ska borsta sin hunds tänder så kommer man att ha en stabil och bra grund att börja på. Här kommer ytterligare några tips man kan ha med i beaktning när det är dags för att borsta tänderna.

Precis som med allt annat så är det viktigt att belöna din hund när den har varit duktig, tandborstning är absolut inget undantag. Hur du väljer att belöna din hund är helt upp till dig, det viktiga är att hunden blir belönad för sitt goda beteende, vilket kommer resultera i att det blir både lättare och roligare i fortsättningen.

Om det skulle vara så att din hund vägrar att borsta tänderna, då finns det alternativa metoder man kan använda sig av. Tuggben är vanligt att erbjuda som ett alternativ till tandborstning, men är absolut inte lika effektivt eller en garanti för att tandhälsan kommer att förbättras. Detta bör bara ses som en sista utväg om din hund inte under några som helst förutsättningar går med på att få sina tänder borstade.

Om man är två som tillsammans samarbetar för att borsta sin hunds tänder så kommer man snabbt inse att det är en stor fördel. Hundar brukar vilja röra sig bakåt om dom har något som dom inte tycker om framför sig, därför kan det vara bra om en person placerar sig bakom, samtidigt som den andra står framför och borstar.

Slutsats

När du har läst den här artikeln så har du en riktigt bra grund för hur och varför man ska borsta sin hunds tänder. Du vet nu hur, varför och när man ska genomföra denna process. Nu är det dags att implementera. Se till att börja långsamt, samt se till att ta processen framåt i små men ständiga steg. Rom byggdes inte på en dag, så förvänta dig att processen kommer att ta lite tid att genomföra de första gångerna, samt ta lite tid för att skapa en rutin. Om du lyckas att implementera denna guide så kommer du att se din hunds tandhälsa förbättras avsevärt, vilket kommer att betyda en betydligt gladare, friskare och mer harmonisk hund.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 5
Back to top button