Om du stryker stora lass ofta och tycker att det blir jobbigare för var dag som går, beror det nästan säkert på att det där svaga strykjärnet du har är skrotfärdigt. Det har blivit dags att uppgradera till en kraftfull ångstation. För att hjälpa dig att handla med självförtroende har vi undersökt vilka ångstationer som på riktigt får bukt med skrynklorna, och vilka som lovar mer än de kan hålla.
Jämförelse av de bästa ångstationerna
DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS
Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer
För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!
UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:
Vi har nyligen granskat våra produkter och vi står fast vid de produkter som vi har valt på vår lista. Vi kontrollerar och uppdaterar ständigt våra listor så att du garanterat får de bästa resultaten att välja mellan.
Vilken är den bästa ångstationen?
Philips PerfectCare 7000
BÄST I TEST- Kraftfullt ångflöde
- Lätt och enkel att manövrera
- Värms upp snabbt
- Automatisk reglering av temperatur fungerar bra
- Blir utan vatten snabbt
- Ganska dyr
Philips har en lång historia av att tillverka ångstationer av högsta kvalitet, och deras 7000 PerfectCare-series är återigen högst uppe på vår lista över de bästa ångstationerna. När du köper en Philips märker du genast den högkvalitativa konstruktionen och en passform och finish som placerar den över konkurrenterna.
Även om den är lite dyrare än andra ångstationer får du mycket för pengarna. Först och främst har den automatisk temperaturkontroll, vilket innebär att detta strykjärn har ett OptimalTEMP-system så att du aldrig behöver ställa in den eller sortera din tvätt på förhand. Detta sparar tid och ansträngning varje gång du använder din ångstation. Dessutom har den rörelsesensorteknik som automatiskt släpper ut ånga när du stryker, vilket gör att du inte kommer att bli trött av att hålla ned ångknappen som du gör med andra strykjärn.
Med det sagt producerar det här strykjärnet mycket ånga med imponerande tryck. Det producerar 120 g/min med en ångkraft på upp till 600 gram. Trycket är 8 bar vilket är ett av de mest kraftfulla vi sett. Denna ångproduktion får även de mest envisa skrynklorna att försvinna, och användare och experter säger att prestandan hos den här ångstationen är fantastisk. Trots all denna kraft väger själva ångstationen bara 800 gram, så du kan stryka dina plagg utan att bli trött.
Ångstationen har en kapacitet på 1,8 liter, vilket räcker för att flera plagg ska kunna ångas samtidigt. Men vissa användare klagar på att den kräver påfyllning relativt ofta. Den är löstagbar för enkel påfyllning och ett enkelt avkalkningssystem inkluderas. Så den är enkel att underhålla och förlänger livslängden på din ångstation. En indikatorlampa talar om för dig när den ska tömmas och då drar du ur kontakten och tömmer vattentanken. Det kan inte bli mycket enklare.
Du kan använda den här ångstationen vertikalt eller horisontellt på en vanlig strykbräda. Många strykjärn droppar när de hålls vertikalt, men med denna Philips-ångstation slipper du det problemet.
Den har smarta säkerhetsfunktioner som automatisk avstängning, så att du inte behöver oroa dig om du glömt strykjärnet på. Den har också ett säkerhetslås som gör att du kan låsa handtaget till stommen för att enkelt kunna bära den. Stryksulan är belagd med 6 lager avancerad titan ovanpå en aluminiumbas, så den glider över alla typer av tyg utan att fläcka.
Strömkabeln är 1,65 meter lång, vilket inte är den längsta, men det borde fungera bra i de flesta hem. Slangen är 1,7 meter lång, vilket enkelt är tillräckligt långt för de flesta hem. Den har inbyggd slangförvaring och ett kardborreband för att hålla strömkabeln säker.
Om du vill ha ett strykjärn som är designat och konstruerat för att hålla länge är Philips PerfectCare 7000 det bästa alternativet på marknaden just nu.
- Max effekt: 2100 W
- Uppvärmningstid: 2 min
- Kontinuerlig ånga: Upp till 120 g/min
- Ångkraftsboost: Upp till 600 g
- Max tryck: 8 bar
- Kapacitet: 8 l
- Sladdlängd: 65 m
- Automatisk avstängning: Ja
- Ånga vertikalt: Ja
- System för avkalkning: Ja
- Storlek (B x H x D): 24 x 27.5 x 42 cm
- Totalvikt: 85
Tefal Pro Express Ultimate
MEST KRAFTFULL- Mycket effekt ger kraftfull ånga för att få bort skrynklor.
- Modern och elegant design
- Glider lätt över kläder
- Lätt att tömma och fylla vattentanken
- Vattentanken är mindre än konkurrenternas
- Lite dyr
Tefal fortsätter att producera några av de mest kraftfulla ångstationerna på marknaden med sin imponerande Tefal GV9720 Pro Express Ultimate. Med en effekt på 3000 watt levererar detta strykjärn kontinuerlig ånga för att få bort envisa skrynklor från alla typer av kläder.
Det som gör att denna Tefal sticker ut ur mängden är att den värms upp på mindre än 2 minuter och ger dig ett tryck på hela 8,0 bar, vilket är lika högt som alla andra strykjärn på vår lista. Dessutom får du 170 g/min kontinuerlig ånga och en boost på 590 g. Även om boosten inte är lika hög med Philips PerfectCare är den kontinuerliga uteffekten på ånga bäst i test. All denna ånga tömmer den 1,2 liter stora tanken ganska snabbt, men det räcker för att bli av med de flesta skrynklor.
Själva vattentanken har ett avtagbart kalkfilter som gör den lätt att underhålla och bidrar till att den håller längre. Vattentanken är också avtagbar vilket gör det enkelt och bekvämt att fylla den.
Med tre effektinställningar är den inte lika lätt att använda som Philips, men du kan reglera värmen så den är lämplig för alla typer av tyg. Handtaget är belagt med Durilium Airglide som är självrengörande, så du behöver aldrig oroa dig för att den ska fläcka dina kläder. Den är slät och glider mycket smidigt över alla ytor.
Detta strykjärn är utformat för att användas horisontellt eller vertikalt, beroende på vad du föredrar. Ångkabeln är imponerande 2,5 meter lång och når enkelt dit du behöver den. Handtaget har en droppfri funktion, så att du inte råkar droppa på golvet eller på dina kläder när du ångar.
Tefal har integrerat en automatisk avstängning i två steg, vilket innebär att strykjärnet stängs av om det lämnas horisontellt i 30 sekunder och stängs av efter 8 minuter om det lämnas upprätt. Detta är bra eftersom det inte finns någon risk att starta en brand även om du blir distraherad när du stryker. Basen har också ett trevligt fast lås som håller handtaget på plats, så du kan flytta ångstationen utan problem.
Själva handtaget väger bara 980 gram, så den är lätt och behändigt att manövrera. Boost-knappen är bekväm att trycka på och handtaget passar bra i de flesta händer. Tefals passform och finish är inte riktigt lika snygg som Philips toppmodeller, men den är mycket välgjord.
Om du vill ha optimal ångkraft i en välkonstruerad och designad ångstation ska du ta en titt på Tefal GV9720 Pro Express. Den kommer att ge dig all den kraft du behöver för att avlägsna skrynklor.
- Max effekt 3000 W
- Uppvärmningstid: 2 min
- Kontinuerlig ånga: Upp till 170 g/min
- Ångkraftsboost: Upp till 590 g
- Max tryck: 0 bar
- Kapacitet: 2 l
- Sladdlängd: 6 m
- Automatisk avstängning: Ja
- Ånga vertikalt: Ja
- System för avkalkning: Ja
- Size (B x H x D): 5 x 29.7 x 41.5 cm
- Totalvikt: 34 kg
Russell Hobbs 24440
MEST PRISVÄRD- Prisvärd
- Mycket kort uppvärmningstid
- Tillräcklig ångutmatning och tryck för de flesta strykuppgifter
- Anti-förkalkningssystem med två nivåer
- Ej optimal för envisa skrynklor, och det går inte att öka ångutmatningen
- Att köpa ersättningspatroner ökar kostnaden
- Sladden skulle kunna varit mer flexibel
Snabba fakta: Russell Hobbs 24440 är en kompakt och prisvärd ångstation som utmärker sig för solid kvalitet och snabb uppvärmning. Kraftmässigt är den medelmåttig, men den presterar utmärkt när det gäller lätt skrynkliga plagg.
Även om Russell Hobbs 24440 inte har en enda temperaturinställning, är det väldigt enkelt att använda den. Du väljer en av de tre temperaturinställningarna (markerade med prickar, precis som på etiketten som finns på klädesplaggen) och en av de tre ångnivåerna. 24440 värms upp på bara en minut och slår flera dyrare ångstationer i detta avseende. Dess keramiska sulplatta känns mer hållbar jämfört med andra billiga ångstationer och kan även användas för vertikal ångning. En annan bonus är en strömsladd på 1,9 meter, som erbjuder samma (eller bättre) räckvidd som flera dyrare modeller.
Säkerheten har också tagits i akt: strykjärnet stängs av automatiskt efter 8 minuters inaktivitet.
24440 levereras med en avtagbar 1,3-liters tank. Eftersom den maximala ångutgången är 100 g/min och det maximala trycket är begränsat till 4,5 bar kan du med 24440 hinna med runt 2 timmars oavbruten strykning. Om det behövs påfyllning är det enkelt att fixa tack vare den stora öppningen. När det gäller djupa skrynklor och envisa tyger kan du behöva glida strykjärnet över dem flera gånger för att släta ut dem. Det finns inget alternativ för att öka ångutmatningen, men du kan fukta tyget med lite vatten i en sprayflaska när det behövs.
Till skillnad från många billiga ångstationer har 24440 också ett ordentligt kalkskyddssystem som gör att det inte täpper till sig efter bara några månader. Skyddet består av ett filter som ska tvättas efter var sjätte session (en indikatorlampa påminner dig när det är dags för den uppgiften) och en avkalkningspatron som måste bytas ut efter ~ 100 användningar. Köpet av ersättningspatroner ökar förstås underhållskostnaderna, men själva ångstationen säljs till resonliga priser och långtidsanvändare bekräftar att när man sköter apparaten enligt instruktionerna, flödar ångan på länge och väl.
När det gäller nackdelarna skulle vi ha velat se en mer kraftfull ångutmatning för svåra skrynklor, och sladden skulle också kunna ha varit mer flexibel. Men i den här prisklassen är Russell Hobbs 24440 den bästa ångstationen: den överstiger konkurrenter med liknande priser i både vad gäller kvalitet och prestanda.
- Max Kraft: 2600 W
- Uppvärmningstid: 1 min
- Kontinuerlig ånga: Upp till 100 g/min
- Ångboost: Finns ej
- Max tryck: 4,5 bar
- Kapacitet: 1,3 l
- Sladdlängd: 1,9 m
- Automatisk avstängning: Ja
- Vertikal ångning: Ja
- Antiförkalkningssystem: Ja
- Storlek (B x H x D): 28.,2 x 30,3 x 41,7 cm
- Total tyngd: 3,79 kg
Philips Compact Plus
MEST KOMPAKT- Kompakt och lätt för enkel förvaring
- Enkel att använda
- Inga temperatur-justeringar behövs
- Bra ångproduktion
- Inte lika kraftfull som större ångstationer
- Man kan behöva trycka på knappen för ånga oftare än på andra strykjärn
Även om vi älskar de fullstora ångstationerna i Philips PerfectCare-serien tycker vi att deras kompakta GC7933 är en fantastiskt ångstation. Särskilt om du har ett mindre förvaringsutrymme eller om du bara gillar utseendet på en mer kompakt design.
Det första du kommer att lägga märke till med den här kompakta ångstationen är att den är flera centimeter mindre än den fullstora Philips-modellen i alla dimensioner. Den är också mycket lättare på bara 2,8 kilo. Men även om den här ångstationen är mindre har den fortfarande gott om kraft för att hålla dina kläder skrynkelfria.
Den har en effekt på 2400 watt och värms upp på bara 2 minuter. Den pumpar ut 120 g/min med 450 g boost vid 6,5 bar. Även om trycket är lägre än de 8 bar som våra mest kraftfulla kandidater har är det fortfarande tillräckligt med ånga för att ta bort skrynklor, men det kan ta lite längre tid.
Du kommer också imponeras av att tanken trots sin lilla storlek rymmer 1,5 liter vatten, vilket ger dig massor av ånga mellan påfyllningarna. Vattentanken går att ta loss för enkel påfyllning och inkluderar en Calc-clean behållare med Smart Calc Clean för att hålla strykjärnet rent och fungerande längre. Det har både en lampa och ett ljud som talar om för dig när det är dags att tömma rengöringssystemet.
Precis som sin större kusin har det här strykjärnet OptimalTEMP, så du behöver aldrig oroa dig över justering av temperaturen för olika tyger. Strykjärnet är bara alltid redo att ta bort skrynklor närhelst det behövs. Du kommer garanterat inte att bränna eller förstöra dina kläder, inte ens delikata tyger som silke.
Tillsammans med den automatiska temperaturkontrollen har den automatisk avstängning som automatiskt stänger av strömmen om den lämnas obevakad i några minuter. Handtaget låses in i stommen för att underlätta att bära det och för att hålla det låst på plats när du inte använder strykjärnet. Det har också ett förvaringsfack för slangen och ett kardborreband för att hålla den 1,65 meter långa sladden snyggt fäst vid stommen.
Du kommer att älska den reptåliga SteamGlide plattan med 5 lager beläggning som gör att den glider över alla ytor utan att lämna några fläckar eller märken efter sig. Detta innebär att du kommer att kunna stryka snabbt och bekymmerslöst.
Utseendet och känslan hos det här kompakta strykjärnet är vad du kan förvänta dig av Philips. Vi tycker att den lila färgen är jättefin och att det skulle bli ett tjusigt tillägg i alla hem.
Överlag tycker vi att den här kompakta ångmaskinen från Philips är den bästa i sin klass, och du kommer att bli nöjd med både prestandan och hur lätt den är att förvara.
- Max effekt: 2400 W
- Uppvärmningstid: 2 min
- Kontinuerlig ånga: Upp till 120 g/min
- ångkraftsboost: Upp till 450 g
- Max tryck: 5 bar
- Kapacitet: 5 l
- Sladdlängd: 65 m
- Automatisk avstägning: Ja
- Ånga vertikalt: Ja
- System för avkalkning: Ja
- Size (B x H x D): 20 x 23.3 x 37.1 cm
- Totalvikt: 8 kg
Braun Carestyle 7 IS 7155
STÖRSTA KAPACITETEN- Mycket stor vattentank
- Kort uppvärmningstid
- Tillräcklig ångutmatning och tryck för de flesta strykuppgifter
- Sulplattan kan glida i alla riktningar
- Lättskött anti-förkalkningssystem
- Sladden skulle kunna ha varit längre
- Avkalkningsprocessen tar tid och kräver arbete
Snabba fakta: Ångstationer har i allmänhet imponerande tankar, men Braun CareStyle 7 IS 7155 slår dem alla med sin 2-liters behållare. Den smart utformade sulplattan och apparatens krångelfria underhåll är också starka fördelar.
Med sin massiva, fyrkantiga tank är Carestyle 7 inte precis mycket att se, men det lönar sig ändå eftersom du kan stryka otroliga mängder tvätt med bara en påfyllning. Järnet förväntas bli uppvärmt på 2 minuter, men vissa användare rapporterar att det går ännu snabbare. Ångutmatningen är begränsad till 125 g/min, men boostern på 500 gram hanterar envisa skrynklor ganska effektivt, och Carestyle 7 levererade även smidiga resultat på tyger som siden, organza, lin och denim.
För det mesta kommer du att vara helt nöjd med Brauns iCare-temperaturläge som i alla test av ångstationer visade sig vara säkert på alla strykbara tyger. Men när det gäller djupa skrynklor och tjockare material som denim eller lin är det bättre att byta till Carestyle 7:s Turbo-läge. Den tredje (och sista) temperaturinställningen är Eco, som minskar elförbrukningen och kan användas på mer känsliga tyger som silke. Strykjärnet stängs av automatiskt efter 10 minuters inaktivitet och har ett säkert bärlås.
En betydande del av Brauns framgång med strykandet är dess unika FreeGlide3D-sulplatta (ja, sulplattornas namn blir bara bättre och bättre). Den har en rundad bakre del som gör det möjligt att glida strykjärnet bakåt utan att det hakar fast i tyget – även när det gäller knappar, fickor och andra strykjärnfällor. Sulplattans EloxalPlus-beläggning utmärkte sig i tester med sin glidförmåga och visade sig vara reptålig när den passerade över dragkedjor eller nitar.
Brauns underhåll är ganska enkelt men kräver ändå lite arbete. När indikatorlampan tänds (cirka var 8:e användning) måste du låta strykjärnet svalna, öppna en lucka i pannan, luta det, och hälla ut vattnet med uppsamlad kalk. Fäst sedan igen luckan, och du är redo för nya äventyr med strykningen.
Sammanfattningsvis är Braun CareStyle 7 IS 7155 en väl avrundad ångstation som dessutom är billigare än många modeller med liknande kapacitet. Ångutmatningen skulle kunna vara något högre för svåra skrynklor, och vi önskar att den 1,8 meter långa sladden hade varit längre. Den mycket manövrerbara sulplattan och utmärkta kapaciteten uppväger dock lätt dessa nackdelar, och Braun CareStyle 7 IS 7155 är utan tvivel ett av de ångstrykjärn som är bäst i test.
- Max Kraft: 2400 W
- Uppvärmningstid: 2 min
- Kontinuerlig ånga: Upp till 125 g/min
- Ångboost: Upp till 500 g
- Max tryck: 7,5 bar
- Kapacitet: 2 l
- Sladdlängd: 1,8 m
- Automatisk avstängning: Ja
- Vertikal ångning: Ja
- Antiförkalkningssystem: Ja
- Storlek (B x H x D): 28 x 23 x 40 cm
- Total tyngd: 5,18 kg
Köpguiden för ångstationer
Om du undrar hur du ska kunna underlätta ditt strykande har du kommit till rätt ställe. Det finns otaliga märken och de modeller som finns tillgängliga är nästan identiska; att välja en enda bland alla dessa kan absolut kännas skrämmande.
I denna artikel förklarar vi skillnaderna mellan olika typer av ångstationer, listar alla oumbärliga funktioner och uttyder specifikationerna så att du lätt kan hitta den bästa produkten för dina behov.
Vad är en ångstation, och behöver jag verkligen en?
Ångstationer (även kallade ånggeneratorer) fungerar enligt samma princip som deras mindre och mer populära släktingar, ångstrykjärnen. De använder den kombinerade kraften av ånga, värme och tryck för att bli av med skrynklor och andra oönskade veck.
Medan ett ångstrykjärn innehåller en integrerad tank, består en ångstation av en extern vattenbehållare, en panna och en pump som är ansluten till strykjärnet via en gummislang. Detta gör det möjligt att generera mycket högre ångvolym och tryck samtidigt som du lägger mindre tid på påfyllningar.
Ångstrykjärn vs ångstationer: Fördelar och nackdelar
Det finns en bra anledning till varför de grundläggande ångstrykjärnen fortfarande är det mest populära alternativet på marknaden. De är kompakta, prisvärda och de bästa modellerna hanterar de flesta skrynklor tillräckligt bra. Medan deras vattentankar är små, värms ångstrykjärn snabbt upp och förblir det bästa valet för dem som endast ibland pressar sina kläder eller arbetar i små omgångar.
Om du tycker att ditt traditionella strykjärn inte ångar tillräckligt mycket och överväger därför att uppgradera till en ångstation, finns det några saker du bör veta:
- Ångstationer är dyrare än ångstrykjärn. Du kan också behöva investera i en ny (helst ventilerad) strykbräda som är stor och robust nog för att stödja enheten.
- På grund av sina stora tankar kräver ångstationer större förvaringsutrymme, och de kan vara tunga att bära. Många människor låter dem bo på strykbrädan på heltid. Fundera gärna på om du har tillräckligt med utrymme hemma för detta.
- Uppvärmningstiderna är längre (vanligtvis flera minuter långa), vilket inte är idealiskt för dem som ofta stryker sina kläder precis innan de måste rusa iväg.
- Apparaten genererar mer buller när vattnet värms upp och cirkulerar från tanken till strykjärnet. Du kan förstås titta på TV eller samtala medan du arbetar, men det surrande ljudet kan upplevas som irriterande av bullerkänsliga människor.
- Mängden ånga som genereras är fantastisk. Se till att du kan placera din ångstation i ett rum med god ventilation. (Det förstås, om du inte föredrar en två-i-ett-upplevelse av att stryka i en bastu!)
Med det sagt har ångstationer också flera viktiga fördelar:
- På grund av det kraftfulla ångtrycket och ångutmatningen försvinner även de svåraste skrynklorna helt på några sekunder. För dem som alltid vill se välklädda ut kommer ångstationerna att ge de bästa resultaten. De är också oumbärliga för personer som syr eller kviltar.
- Strykningen blir mycket snabbare, vilket är särskilt märkbart på tjockare tyger som denim eller lin. När det gäller mer känsliga textilier räcker det vanligtvis med att ånga dem på ena sidan för perfekta resultat.
- Användare rapporterar att deras stryktider har minskat med en tredjedel eller till och med halverats efter att de bytt till en ångstation.
- De stora vattentankarna resulterar i att du kan stryka hela högen tvätt på en gång istället för att slösa tid på frekventa påfyllningar.
- Trots sin kraft är de bästa ångstationerna faktiskt skonsamma mot känsliga textilier. Detta beror på att utslätningseffekten främst uppnås genom en ökad ångvolym snarare än genom en högre temperatur, och tyget är i kontakt med sulplattan under en kortare tid än med ett vanligt strykjärn. Med ånggeneratorer minskar också risken för glänsande fläckar på mörka textilier.
- Eftersom själva strykjärnet inte har någon intern vattentank är det lättare, mer manövrerbart och mindre tröttande för dina handleder.
- De bästa ångstationsmodellerna kan användas för både vågrät och lodrät ångning, vilket är praktiskt för föremål som gardiner, draperier eller jackor.
Typer av ångstationer
Om du verkligen känner dig manad att köpa en ångstation istället för ett ångstrykjärn, bör du börja med att bestämma om du vill ha en trycksatt eller icke-trycksatt enhet.
- Ångstationer som inte är trycksatta är billigare. De fungerar på samma sätt som de klassiska ångstrykjärnen, och den enda skillnaden är en större tank och högre ångutmatning.
- Trycksatta ångstationer har pannor som gör det möjligt att trycka ut ångan med mera kraft och därmed tränga djupare genom tyget. De är dyrare, men slätar ut skrynklor snabbare och på ett mer effektivt sätt.
Du kan skilja mellan de två typerna genom att läsa specifikationerna. Trycksatta ångstationer kommer att ha trycknivån listad i bar-enheter. Eftersom vi endast rekommenderar ångstrykjärn – bäst i test eller ej – för personer som stryker mycket och/eller vill ha perfekta resultat, kommer en trycksatt modell att leverera bäst prestanda med minst ansträngning.
Oumbärliga funktioner
Om det är första gången du ska köpa en ångstation kommer du troligen att bli förvirrad av den oändliga mängd av nästan identiska modeller som finns. Här förklarar vi allt om dessa modeller och förtydligar de funktioner som verkligen spelar roll för en positiv strykningsupplevelse.
Kontinuerligt ångtryck
Ett högre kontinuerligt ångtryck innebär snabbare strykning och mindre tag över samma ställe. Ett vanligt bäst-i-test strykjärn genererar vanligtvis ~ 40 – 55 g kontinuerlig ånga i minuten. Jämför nu detta med ångstationerna, som kan leverera 100 – 190 g ånga per minut. Alldeles riktigt: du får 2 – 4 gånger mer strykkraft om du uppgraderar till en ångstation.
En massiv skrynkle-borttagare bör skryta med minst 120 g/min av kontinuerlig kraft. Om du ofta måste hantera tyngre tyger som lin eller denim, leta då efter en maskin på minst 150 g/min för att spara tid. Å andra sidan kommer de som oftast stryker lättare textilier också att klara sig bra med en billigare ångstation som kan producera ~ 100 g/min.
Steam Shot
Även kallad ångpuff eller ångbooster, fungerar den här funktionen genom att leverera korta puffar av extra kraftfull ånga. Det gör det möjligt att besegra särskilt envisa skrynklor och släta ut svåråtkomliga delar av tyget.
Det är inte alla traditionella strykjärn som har en sådan funktion, och även när den finns, överskrider utgången sällan ~ 200-250 g. När det gäller ångstationerna kan vanligtvis även mellanklassmodeller uppnå 500 g, vilket är tillräckligt för de flesta hushållsbehoven. De bästa ångstationerna kan spruta ut långt över 600 g ånga.
Trycket i bar
Som nämnts ovan, rekommenderar vi att du investerar i en trycksatt ångstation. Olika modeller kommer att ha olika nivåer av tryck mätt i bar – vanligtvis från 5 till 8 bar.
Även den svagaste trycksatta ångstationen kommer att bekämpa skrynklor mycket snabbare än ett vanligt ångstrykjärn eller en icke trycksatt enhet. Men om du vill komma ifrån tvättstugan så snabbt som möjligt, måste du leta efter ett strykjärn som är bäst i test – en modell som har 7 barer eller högre.
Uppvärmningstid
Ett annat sätt att spara tid när du stryker är att skaffa en modell som värms upp snabbt. Tester av ångstationer har bevisat att de flesta modeller behöver ~ 3 minuter för att den massiva tanken ska vara redo för ångning. Det finns dock flera som kan värmas upp på 2 minuter, och några få är klara på bara 1 minut.
Om du behöver en snabb modell: glöm inte att uppvärmningstiden också påverkas av tankens kapacitet. Om den är för låg för den mängd kläder du brukar stryka, kommer behovet av mer frekvent påfyllning troligen att omintetgöra de sekunder du sparat under uppvärmningsfasen. Efter en jämförelse av olika modeller med liknande kapacitet rekommenderar vi att du också tittar noga på watt-talet, eftersom flera watt vanligtvis indikerar snabbare uppvärmning.
Ång- och temperaturinställningar
Vissa människor är inte så förtjusta i den tid det tar att försöka förstå alla inställningar deras strykjärn har. Och de har ännu mindre lust att sitta och sortera tvätten efter tygsort.
Den goda nyheten är att de bästa strykjärnen numera har en enda temperaturinställning som är tillräckligt kraftfull för att spruta ångan genom täta och envisa tyger, medan temperaturen håller sig på en säker nivå för även de känsligaste föremål av siden, organza eller spets.
Med det sagt, finns det även modeller med manuella temperatur- och/eller ånginställningar för olika tyger, så allt beror egentligen på din personliga preferens. Det är också värt att kolla om den modell du gillar har ett ekoläge, eftersom det gör att du kan spara vatten och el när du stryker lättare och mindre skrynkliga föremål.
Ångstationens uppbyggnad
Även om du kan förstå mycket om prestandan hos en viss modell av ångstation bara genom att titta på specifikationerna, kan funktionaliteten och användarvänligheten vara svårare att bedöma. Dessa tips hjälper dig att hitta en modell som kommer att vara ett nöje att använda.
Tanken
Hur stor tank du behöver beror till stor del på hur många plagg du regelbundet behöver stryka. De flesta ångstationer har en kapacitet på 1,5 – 2 liter, även om vissa modeller kan vara något större eller mindre. Detta räcker vanligtvis för 1 – 2 timmars oavbrutet strykande. Den exakta tiden beror inte bara på kapaciteten, utan också på din enhets effekt, den valda ångutmatningen och hur ofta du använder boostern.
En större tank innebär i ren allmänhet färre avbrott i strykandet. De traditionella ångstrykjärnen rymmer bara ~ 0,2 – 0,4 l och måste fyllas på var 10-30 minuter.
Om du stryker mycket, bör du också tänka på hur enkel påfyllningen är. Vi rekommenderar modeller med transparenta tankar och maxnivån tydligt markerad. Dessa gör det möjligt att mäta den återstående vattennivån och undvika överpåfyllning av ditt strykjärn. En avtagbar tank är också en bonus, eftersom du helt enkelt kan bära den till köket eller handfatet i stället för att försöka balansera en stor vattenflaska samtidigt som du försöker låta bli att spilla. En bredare tanköppning bidrar också till bekvämare påfyllning med mindre stänk.
Sulplattan
Sulplattan är utan tvekan en av de viktigaste delarna på en ångstation. Leta efter en modell med en tunn, avsmalnande sulplatta, eftersom den kommer att ha en bättre manövrerbarhet kring kläddetaljer. Tjockare sulplattor är mer benägna att fastna när det gäller strykning av små områden. Kontrollera också om det finns ett så kallat ”knappspår” – ett mellanrum mellan strykjärnet och plattan som gör det möjligt att stryka runt knapparna.
Materialet på sulplattan gör också skillnad:
- Billigare strykjärn har i test visat sig ha sulplattor i aluminium som kan börja bli klibbiga med tiden.
- Vissa modeller har sulplattor med non-stick-beläggning. Dessa kan dock begränsa glidandet och/eller lätt bli repade.
- Rostfritt stål glider fint och är ganska enkelt att underhålla, men det har också lätt för repor.
- Keramiska sulplattor är också en möjlighet, och generellt sätt glider de smidigt över tyget. Men hållbarheten beror på keramikens kvalitet.
Eftersom inga av dessa val är fri från nackdelar, väljer de flesta producenter nu för tiden att skapa sulplattor med en blandning av olika material. Detta kombinerar fördelarna och minimerar nackdelarna.
Sladdar och slangar
Varje ångstation har en sladd som ansluter basen till strömuttaget, och en slang som möjliggör överföringen av vatten från tanken till strykjärnet. I bästa fall bör den kombinerade längden av slang och sladd vara tillräcklig för att låta dig glida strykjärnet över strykbrädans hela yta utan att fastna någonstans.
Ångstationens sladd borde vara runt 2 meter lång: detta är för det mesta tillräckligt för att strykbrädan ska kunna stå på ett bekvämt ställe och ändå vara ansluten till det närmaste eluttaget. Eftersom ångstationens bas vanligtvis får stå på själva strykbrädan, är slangens längd mindre viktig. Vissa modeller är designade för att ställas på golvet: i dessa fall borde slangen vara väl över 2 meter lång.
Läs också recensioner från andra användare, och testa om sladden och slangen är tillräckligt flexibla. Styvare sladdar är mer benägna att komma i vägen och begränsa manövrerbarheten. Slutligen har vissa modeller en häl eller hake för att enkelt fastsätta och förvara sladden när den inte används.
Säkerhetsfunktioner
Sist men inte minst bör du välja en ångstation som har inbyggt skydd mot överhettning (eller till och med är brandsäker) och som kan användas på ett säkert sätt i hem med ostyriga barn, husdjur eller makar.
Automatisk avstängning: Denna är den viktigaste säkerhetsfunktionen, eftersom den säkerställer att strykjärnet stängs av om det inte används på ett tag. Vissa modeller stängs också av automatiskt om strykjärnet råkar falla.
Bärlås: Förhindrar att strykjärnet faller från basen under transport eller förvaring.
Indikatorlampor: Dessa låter dig veta när strykjärnet är kopplat till elen, håller på att värmas upp eller är klart att använda. Många modeller har också ljud- och/eller ljusindikatorer som blinkar när tanken behöver fyllas på eller avkalkas.
Några kommentarer om underhållet
Hur snygg den ångstation du fallit för än är, kommer du aldrig att spara tid på din strykning om rengöringen och avkalkningsprocessen för apparaten inte är lätta. En mineralbeläggning kommer oundvikligt att byggas upp, vilket är en vanlig orsak till varför misskötta ångstationer går sönder.
Därför rekommenderar vi starkt ångstationer med viss anti-kalk teknik på plats. Sådana modeller är vanligtvis säkra att använda med kranvatten. Om du bor i ett område med hårt vatten kan du behöva tillsätta lite destillerat vatten också. Handboken kommer att förklara detta. I allmänhet är ångstationer inte designade för att användas med kemiska vattenavhärdare.
Tillverkarna försöker skydda sina enheter mot kalkuppbyggnad på flera sätt. Det kan vara filter, patroner eller självrensande system. Alla innebär dock åtminstone en del underhålls- och/eller löpande kostnader. Vissa är ganska krävande när det gäller detta. Tänk därför noga efter om du är ok med underhållskraven för en specifik modell innan du köper den.
Slutsats
Även om ingen av våra högst rankade ångstationer kommer att stryka dina kläder på egen hand, kommer de att göra uppgiften snabb och enkel nog för att förbättra den tid du spenderar i hemmet. För de flesta användare är Philips PerfectCare Elite GC9650 för närvarande det bästa valet. Denna bäst-i-test ångstation erbjuder den optimala balansen mellan rimligt pris och ångande prestanda, samtidigt som den är förvånansvärt enkel att använda och underhålla.
De fyra andra modellerna har dock sina egna fördelar och förblir starka konkurrenter. Beroende på din budget och unika omständigheter kan en eller annan av dem visa sig passa bättre för just dig.
Oavsett vad du väljer kommer dagarna av ständigt slit med ett dåligt strykjärn att vara slut. Och varför inte använda all den tid du sparat för att stolt visa upp din alltid oklanderliga klädsel?