www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Tvättmaskiner har blivit en del av den moderna livsstilen. Faktum är att det är lätt att glömma hur mycket tid och ansträngning de sparar dagligen, detta tills tvättmaskinen går sönder, förstås. De bästa tvättmaskinerna kan enkelt ta bort stora fläckar. De är tystlåtna och kan hantera allt från King Size-täcken till känsliga sidenblusar. Trots detta kan det vara en utmaning att hitta rätt bland det oändliga utbudet av till synes identiska apparater.

Oavsett om du letar efter den bästa front- eller toppmatade modellen, den smartaste eller den billigaste enheten, har vi djupgående tvättmaskinsjämförelser och recensioner redo. Om du undrar vad exakt det är som lyfter en viss tvättmaskin över medelmåttet -— läs vår köpguide nedan.

Bosch WAT2869ISN
Vårt betyg
LG F4J5QN4W
Vårt betyg
AEG L6TDN641G
Vårt betyg
Cylinda FTA 5896
Vårt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi har nyligen granskat våra produkter och vi står fast vid de produkter som vi har valt på vår lista. Vi kontrollerar och uppdaterar ständigt våra listor så att du garanterat får de bästa resultaten att välja mellan.

Bosch WAT2869ISN

Bosch WAT2869ISN
Fördelar
 • Stor kapacitet
 • Tyst drift
 • Energieffektiv
 • Korta cykler
 • Lämplig för ett stort antal kläder
 • Inre belysning
 • Automatisk dosering
 • Kläder kan läggas till under cykeln
Nackdelar
 • Automatisk dosering tillåter endast användning av ett tvättmedel åt gången
Översikt

Om du hatar tvättdagar kan Bosch WAT2869ISN få dig att ändra åsikt. Den har en rymlig trumma, är tyst och ekonomisk prestanda samt ett automatiskt doseringssystem för att göra tvätten så enkel och problemfri som möjligt.

Först och främst är den här modellen mycket effektiv trots sin kapacitet på endast 9 kg. Den årliga energiförbrukningen uppskattas till endast 152 kWh och placerar Bosch i A +++ kategorin, medan den årliga vattenförbrukningen är 11 v220 liter. På grund av sin vibrationsdämpande design faller WAT2869ISN också bland de tystaste tvättmaskinerna. Ljudnivån under tvättfasen är endast 49 dB; den här modellen kan konsten att vara diskret. Under centrifugeringen blir det högre; 75 dB är en ganska genomsnittlig siffra bland tvättmaskiner.

Bland de många funktioner som WAT2869ISN har så föredrar användare enhälligt i-DOS-systemet. Du behöver bara fylla på behållarna för tvättmedel och sköljmedel; Boschs sensorer tar hand om resten. Beroende på typ, vikt och smutsnivå för din last appliceras rätt mängd tvättmedel. Även om detta låter för bra för att vara sant, erkänner även de mest skeptiska i-DOS-användarna att de har fallit för funktionen. Noggrann dosering innebär inte bara att tvättmedelsflaskan räcker längre och att vattenräkningen blir lägre. Det förhindrar också att kläderna får tvättmedelsrester, vilket händer när man häller i för mycket av det goda. Om du startade en cykel och insåg att det finns en annan skjorta att lägga till, så är detta heller inget problem . Programmet kan pausas och dörren öppnas för att välkomna nyanlända kläder i trumman. Och om du har nyfikna ögon och fingrar i närheten, kan du låsa kontrollpanelen tack vare funktionen Barnlås. Själva trumman har ett unikt mönster som är mer skonsamt mot kläder men ändå garanterar utmärkt tvättprestanda. Upp till tre extra sköljningar kan läggas till vid behov, och en inre trumlampa gör det lättare att hämta ut den färdiga tvätten.

Funktionsmässigt finns det alla standardcykler som du kan förvänta dig och mer. För upptagna användare kan två korta program (15 och 30 minuter) samt en strykfri cykel rädda dagen. Fashionistas kommer att uppskatta cykler för skjortor, ull, delikat/siden, medan människor med känslig hud kommer att dra nytta av Allergy+ -programmet som använder högre temperatur. Timern gör det möjligt att schemalägga tvätten när det är bekvämast, och en liten melodi spelar upp för att meddela att arbetet är klart. Det finns också en specifik cykel för rengöring av trumman; maskinen är snäll nog att påminna om när den behöver köras.

Denna modell är inte kompatibel med Boschs Home Connect-app. Det är trotts detta ändå enkelt att välja den cykel som behövs och sedan kan den finjusteras tack vare reglagen nära den stora LED-skärmen. WAT2869ISN talar svenska, så ömsesidig förståelse är enkel.

För att vara helt ärliga så måste vi erkänna att det finns inte många fel hos WAT2869ISN. Den borstlösa motorn levereras med en generös 10-årig garanti medan garantin för själva enheten varar i 2 år. Vi skulle ha uppskattat en något mer kraftfull centrifug – Boschs maximala hastighet är 1400 varv i minuten, och restfuktigheten är 53 %. Detta är ganska bra;men det andra, liknande prissatta modeller som kan göra dina kläder ännu torrare. i-DOS-systemet har också en svag punkt: om du vill byta tvättmedel (till exempel för att använda ett annat för vita kläder) måste funktionen vara avstängd och manuell dosering användas. Det hade varit trevligt om tillverkaren hade inkluderat ett alternativ för förvaring av två olika tvättmedel. Vissa användare rapporterar också att maskinen överdoserar mjukmedlet; dock tycker majoriteten att i-DOS är förvånansvärt exakt.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer

Specifikationer

 • Typ av tvättmaskin: Frontmatad (gångjärn på vänster sida)
 • Kapacitet: 9 kg
 • Energieffektivitetsklass: A+++
 • Årlig energiförbrukning: 152 kWh
 • Årlig vattenförbrukning: 11220 liter
 • Ljudnivå (tvätt/centrifug): 49/75 dB
 • Högsta centrifugeringshastighet: 1 400 varv per minut
 • Effektivitet på centrifugen: B
 • Återstående fukt: 53 %
 • Kortaste cykeln: 15 min
 • Fördröjd start: Ja
 • App: Nej
 • Inre belysning: Ja
 • Trumrengöringscykel: Ja
 • Barnlås: Ja
 • Storlek (Höjd x Bredd x Djup): 84,8 x 59,8 x 59 cm
 • Tyngd: 71 kg
Kolla Priset

LG F4J5QN4W

LG F4J5QN4W
Fördelar
 • Energieffektiv
 • Lämplig för ett stort antal kläder
 • Kläder kan läggas till under cykeln
 • Hög centrifugeringseffektivitet
 • Användbara smarta funktioner för Android-användare
Nackdelar
 • Dimmig display
Översikt

Medan vi generellt sett tror att tillverkarna tenderar att marknadsföra sina tvättmaskiner som smartare än de faktiskt är, finns det några roliga och charmiga extrafunktioner hos LG F4J5QN4W. Oavsett om du behöver svaret på varför saken inte fungerar eller bara vill få specifika cykler för dina favoritplagg, kan LG leverera det. Åtminstone om du använder en Android-telefon.

F4J5QN4W är inte den rymligaste tvättmaskinen, men dess kapacitet på 7 kg räcker för ett par eller en liten familj. De klassas som A +++, vilket innebär att driften är relativt billig i drift. Du kan spara dina pengar till bättre saker än elräkningar. De årliga förbrukningssiffrorna är endast 121 kWh för el och 9 200 liter för vatten. Vi medger att ljudnivån under tvättfasen (55 dB) kunde ha varit lägre. Centrifugen på endast 73 dB kommer emellertid att uppskattas av de som gillar diskreta apparater.

Superkraften i F4J5QN4W är den NFC-teknik som används. Den gör att du kan välja bland ett 20-tal ytterligare program som kan laddas ner, till exempel cykler för ull, jeans, mattor och vad du än vill lägga i trumman. Och om din tvättmaskin mår dåligt kan Smart Diagnos-funktionen läsa felkoden för att ta reda på lösningen. Appen kommer också att komma ihåg dina tvättvanor och ha favoritprogrammet redo för snabb start. Nackdelen är att med NFC måste du stå bredvid maskinen. Det finns ingen Wi-Fi-anslutning för fjärrstyrning. Dessutom kommer de smarta funktionerna endast att vara tillgängliga för användare med Android-telefoner som stöder NFC. För alla andra kommer F4J5QN4W inte att vara smartare än en genomsnittlig tvättmaskin.

Även om finesserna hos denna modell bara kommer att uppskattas av några få, tvättar den tillräckligt bra för att vara värd sitt pris även utan appen. Den borstlösa Direct Drive-motorn har en generös garanti på 10 år. Trumman kan röra sig i 6 olika mönster för att säkerställa den mest effektiva och skonsamma vården för dina plagg, oavsett typ. När allt är rent kommer F4J5QN4W med glädje att centrifugera dina kläder med en maximal hastighet på 1 400 varv i minuten. Observera att detta är samma siffra som hos vår favoritmodell, Bosch WAT2869ISN. LG:s restfuktighet är dock lägre, endast 44 %. Det betyder att dina kläder torkar snabbare (och din torktumlare behöver arbeta mindre). När det gäller programmen finns alla klassiker med. Även utan NFC får du några användbara tillbehör, till exempel cyklar för babykläder, sportkläder och täcken. Under operationen är det möjligt att pausa enheten för att slänga in eventuellt bortglömda plagg. Tyvärr är en 30 minuters tvätt den kortaste cykeln du kan få. Det är dubbelt så långt som den snabbaste cykeln från Bosch.

När det gäller kontrollerna klagar vissa användare på att skärmen kan vara utmanande att läsa i starkt ljus. Denna modell verkar inte vara så förtjust i belysning i allmänhet eftersom det inte heller finns någon belysning inuti trumman. Slutligen kan vi nämna att vissa användare upplevt problem med appanslutning, trots att de varit utrustade med Android-telefoner.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer

Specifikationer

 • Typ av tvättmaskin: Frontmatad (gångjärn på vänster sida)
 • Kapacitet: 7 kg
 • Energieffektivitetsklass: A+++
 • Årlig energiförbrukning: 121 kWh
 • Årlig vattenförbrukning: 9200 liter
 • Ljudnivå (tvätt/centrifug): 55/73 dB
 • Högsta centrifugeringshastighet: 1 400 varv per minut
 • Effektivitet på centrifugen: A
 • Återstående fukt: 44 %
 • Kortaste cykeln: 30 min
 • Fördröjd start: Ja
 • App: Ja (endast för användare av Android med NFC)
 • Inre belysning: Nej
 • Trumrengöringscykel: Ja
 • Barnlås: Ja
 • Storlek (Höjd x Bredd x Djup): 85 x 60 x 56 cm
 • Tyngd: 63 kg
Kolla Priset

Samsung WW80K5400WW

Samsung WW80K5400WW
Fördelar
 • Mycket energieffektiv
 • Lämplig för ett stort antal kläder
 • Kläder kan läggas till under cykeln
 • Hög centrifugeringseffektivitet
 • Skumteknik hjälper till att ta bort envisa fläckar
Nackdelar
 • Ingen inre belysning
Översikt

Vi ska vara ärliga så är Samsung WW80K5400WW är inte den billigaste tvättmaskinen på marknaden. Utan priset är ganska genomsnittligt. Den är dock otroligt ekonomisk att använda; och den 10-åriga motorgarantin innebär att ganska mycket pengar kan sparas under WW80K5400WW:s livstid.

Vid detta laget måste du vara ganska van att se Klass A +++ tvättmaskiner överallt. Denna modell är dock inte en av dessa. Den är faktiskt en A +++ – 40 % tvättmaskin. Trots den anständiga kapaciteten på 8 kg uppskattas den årliga energiförbrukningen till 116 kWh, medan vattenförbrukningen bara är 8 100 liter. Vissa tvättmaskiner minimerar centrifugeringseffektiviteten för att spara energi. Det är inte fallet här. Med sin förstklassiga centrifugeringskapacitet kan Samsung hantera 1400 varv i minuten och få ner restfuktigheten till ett imponerande 44 %.

“Men kommer det faktiskt att göra kläderna rena?” kanske du frågar. Ja, enligt oberoende tester och användarrecensioner kommer den att göra det. WW80K5400WW använder unik skumaktiv teknik som tar bort smuts även vid låga temperaturer. Att skumma tvättmedlet gör att det tränger djupt in i fibrerna och lösgör även de tuffaste fläckarna. Sedan finns AddWash-klaffen för att klämma i glömda föremål efter att cykeln har börjat. Vi tycker att det är bekvämare att bara pausa programmet och öppna dörren, men vissa granskare nämner att de har slängt in skjortor genom Samsungs klaff; den verkar alltså vara tillräckligt bred. Denna modell levereras också med en enkel app som gör det möjligt att diagnostisera felen. Tyvärr är de smarta funktionerna endast tillgängliga för användare av Samsung Galaxy och iPhone. Dessutom begär appen åtkomst till kontakter, telefonsamtal, kamera och plats som ska användas, vilket verkar konstigt ur sekretessperspektivet. Kommer den att ringa din mamma och skvallra om att du precis attackerat en ulltröja med en 60° C cykel? Vi skulle inte riskera det.

Trots detta medger även de användare som hatar appen att de älskar själva tvättmaskinen. Kontrollpanelen är på svenska, medan skärmen använder symboler. Det finns specifika cykler för ull, denim, fläckborttagning, babykläder och utomhuskläder. En snabb tvätt på 15 eller 30 minuter kan också planeras. Personer med känslig hud kommer att uppskatta att upp till 5 extra sköljningar kan tillsättas för att bli av med tvättmedelsrester. Som om förbrukningssiffrorna på energimärket inte var imponerande nog, finns det dessutom ett Super Eco Wash-program som är ännu mer ekonomiskt. I slutet av cykeln spelar Samsung en härlig medley som inbjuder lyssnare att sjunga med. Om du är mer av en heavy metal-person kan denna funktion självklart kopplas bort.

Vi rekommenderar verkligen inte denna modellen för en app, men i stort sett är det en bra och pengamedveten tvättmaskin. En sak att se upp för är ljudnivån. De officiella siffrorna för tvätt- och centrifugeringsfaser är 53 respektive 74 dB. I ett test visade WW80K5400WW sig vara några dB tystare än så; dock kan den här modellen fortfarande vara lite för högljudd för bullerkänsliga människor. Den andra saken är AddWash-klaffen. Den måste med jämna mellan rengöras försiktigt, eftersom smuts kan samlas i skrevorna. Klaffen är gjord av plast och vi undrar om den faktiskt kommer att hålla lika länge som resten av maskinen. Vissa användare har faktiskt upplevt att deras AddWash spricker, och andra rapporterar att mindre föremål fastnar i hyttventilen. Även om dessa problem inte verkar ske så ofta, är det något som är värt att tänka på. Slutligen är denna modellen kanske inte den bästa för familjer med små barn. Vissa föräldrar klagar på att barnlåsfunktionen är så grundläggande att deras små barn enkelt listar ut den.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer

Specifikationer

 • Typ av tvättmaskin: Frontmatad (gångjärn på vänster sida)
 • Kapacitet: 8 kg
 • Energieffektivitetsklass: A+++
 • Årlig energiförbrukning: 116 kWh
 • Årlig vattenförbrukning: 8100 liter
 • Ljudnivå (tvätt/centrifug): 53/74 dB
 • Högsta centrifugeringshastighet: 1 400 varv per minut
 • Effektivitet på centrifugen: A
 • Återstående fukt: 44 %
 • Kortaste cykeln: 15 min
 • Fördröjd start: Ja
 • App: Ja (endast för Samsung Galaxy och iPhone)
 • Inre belysning: Nej
 • Trumrengöringscykel: Ja
 • Barnlås: Ja
 • Storlek (Höjd x Bredd x Djup): 85 x 60 x 55 cm
 • Tyngd: 61 kg
Kolla Priset

AEG L6TDN641G

AEG L6TDN641G
Fördelar
 • Energieffektiv
 • Lämplig för många olika sorters kläder
 • Kompakt
 • Fuzzy Logic anpassar automatiskt cykeln till varje belastning
Nackdelar
 • Ingen inre belysning
Översikt

Frontmatade tvättmaskiner har stått i rampljuset på sistone. AEG L6TDN641G är dock så kompakt, intelligent och skonsam mot känsliga plagg att den verkligen förtjänar uppmärksamhet för sig själv. Om du föredrar toppmatade tvättmaskiner, har den här modellen mycket att erbjuda.

Låt oss börja med maskinens konsumtion. AEG beräknas behöva 150 kWh energi och 9 490 liter vatten årligen för sin kapacitet på 6 kg. Med andra ord står den stolt på listan av andra ekonomiska A +++ modeller. Centrifugeringen är klassad som B och liknar den hos vårt första val Bosch WAT2869ISN. Högsta hastigheten är 1400 varv i minuten och restfuktigheten är 52 %. Vi ska nämna en betydande nackdel här: L6TDN641G är den mest högljudda modellen på vår lista. De maximala ljudnivåerna för tvätt- och centrifugeringsfaserna kan nå 56 respektive 79 dB. Om du letar efter en tyst maskin, gör du rätt i att gå vidare till nästa recension.

Om denna ljudnivå inte är ett problem för dig, har AEG några ess i rockärmen. Först och främst är maskinen Woolmark-certifierad som säker för handtvättade ull- och sidenartiklar. Tack vare ProSense®-tekniken kan L6TDN641G:s sensorer automatiskt finjustera cykeln beroende på lastens vikt och typ. Detta säkerställer mjukare vård samtidigt som det sparar både energi och vatten. Vid slutet av cykeln stannar trumman automatiskt, vänd uppåt, och öppnas mjukt.

Förutom den redan nämnda cykeln för handtvättbara föremål finns det också skräddarsydda program för jeans, sportkläder och till och med täcken. I allmänhet anses frontmatade modeller tvätta kläder bättre; AEG presterade dock riktigt bra i tester. En 20-minuters snabbcykel är praktisk för att fräscha upp kläder om du har bråttom, medan antiallergicykeln körs vid 60° C temperatur för att desinficera kläder. Det vi verkligen gillade är Eco TimeSave-funktionen, som åstadkommit en bra balans mellan snabb och ekonomisk drift. Med L6TDN641G kan du lägga till en extra sköljning, blockera kontrollpanelen och fördröja starten på programmet. Denna modell har dock ingen specifik trumrengöringscykel.

Om det inte vore för det höga ljudet och dess centrifug i B-klass, skulle AEG L6TDN641G vara den perfekta toppmatade tvättmaskinen, kompakt och prisvärd. Självklart klarar kapaciteten på 6 kg inte av all smutstvätt som en stor familj kan producera, men för 1-2 personer kan den här modellen vara en utmärkt platssparare.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer

Specifikationer

 • Typ av tvättmaskin: Toppmatad
 • Kapacitet: 6 kg
 • Energieffektivitetsklass: A+++
 • Årlig energiförbrukning: 150 kWh
 • Årlig vattenförbrukning: 9490 liter
 • Ljudnivå (tvätt/centrifug): 56/79 dB
 • Högsta centrifugeringshastighet: 1 400 varv per minut
 • Effektivitet på centrifugen: B
 • Återstående fukt: 52 %
 • Kortaste cykeln: 20 min
 • Fördröjd start: Ja
 • App: Nej
 • Inre belysning: Nej
 • Trumrengöringscykel: Nej
 • Barnlås: Ja
 • Storlek (Höjd x Bredd x Djup): 89 x 40 x 60 cm
 • Tyngd: 61 kg
Kolla Priset

Cylinda FTA 5896

Cylinda FTA 5896
Fördelar
 • Stor kapacitet
 • Mycket tyst drift
 • Korta cykler
 • Hög centrifugeringseffektivitet
 • Lämplig för ett stort antal kläder
 • Automatisk dosering
 • Har en ångfunktion
Nackdelar
 • Ingen inre belysning
Översikt

Tvättmaskiner är inte de mest melodiska skapelserna i världen. Cylinda FTA5896 arbetar dock tyst och den kan ändå skryta med stor kapacitet, kraftfull centrifugering och till och med ett automatiskt doseringssystem.

FTA5896 har samma kapacitet på 9 kg som Bosch WAT2869ISN, och båda enheterna faller inom energieffektivitetskategorin A +++. Men med sin beräknade förbrukning på 194 kWh ligger Cylinda något efter de mest ekonomiska modellerna som finns tillgängliga för närvarande. Vattenförbrukningen uppskattas till 10 559 liter, och centrifugeringskapaciteten har klassats som A. Denna modell har en imponerande maximal centrifugeringshastighet på 1600 varv i minuten; den återstående fuktigheten ligger emellertid på hela 44 %. Vissa modeller kan uppnå samma effekt med endast 1 400 varv per minut. Det vi älskar hos Cylinda är att ljudnivån under tvätt inte överstiger 48 dB, vilket gör den väldigt enkel att använda utan att oroa sig för att väcka någon. Under centrifugeringen kan ljudnivån nå 75 dB, vilket är en genomsnittlig siffra bland tvättmaskiner.

På samma sätt som Bosch möjliggör Cylinda har även denna modellen automatisk dosering av tvättmedel och sköljmedel. Efter att du fyllt upp den, kommer tvättmedelsbehållaren att räcka till upp till 20 tvättcykler. Du behöver bara välja temperatur och knappa in hur smutsig tvätten är; maskinen väger lasten och gör resten. Dörren har gångjärn till vänster, och vidvinkelöppningen säkerställer att även stora täcken kan matas in bekvämt. Dessutom har denna modell en ångfunktion som hjälper till att desinficera kläder eller snabbt fräscha upp dem efter en lång tid i garderoben.

FTA5896 har ingen appkontroll. Den beröringskänsliga skärmen är dock ett nöje att använda; och urvalet av tillgängliga tvättcykler är ganska brett. Det kortaste programmet tar bara 14 minuter, vilket gör den här modellen väl lämpad för upptagna människor. Cykeln Hygiene+ har certifierats av British Allergy Association och är utmärkt för att eliminera bakterier, mögel och andra allergener. De som älskar ullplagg kommer att uppskatta att det finns ett program certifierat av Woolmark. FTA5896 har också cykler för dunplagg, vattentäta kläder och avlägsnande av envisa fläckar. Det finns också flera välkomna funktioner som fördröjd start, barnlås och självrensande trumma.

När det gäller svagheterna så har Cylinda ingen inre belysning. Precis som med Bosch, kan maskinen bara dosera ett sorts tvättmedel åt gången. Om du vill byta måste du aktivera manuell dosering. Några liknande modeller tillåter att man lägger till glömda objekt efter att tvättcykeln har börjat. Denna funktion finns inte hos FTA5896. Men om du inte bryr dig om extra funktioner som till exempel appkontroll, är Cylinda FTA5896 en diskret och skonsam tvättmaskin som älskas ovillkorligt av sina användare.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
Specifikationer

Specifikationer

 • Typ av tvättmaskin: Frontmatad (gångjärn på vänster sida)
 • Kapacitet: 9 kg
 • Energieffektivitetsklass: A+++
 • Årlig energiförbrukning: 194 kWh
 • Årlig vattenförbrukning: 10559 liter
 • Ljudnivå (tvätt/centrifug): 48/75 dB
 • Högsta centrifugeringshastighet: 1 600 varv per minut
 • Effektivitet på centrifugen: A
 • Återstående fukt: 44 %
 • Kortaste cykeln: 14 min
 • Fördröjd start: Ja
 • App: Nej
 • Inre belysning: Nej
 • Trumrengöringscykel: Ja
 • Barnlås: Ja
 • Storlek (Höjd x Bredd x Djup): 84 x 59,8 x 62 cm
 • Tyngd: 74 kg
Kolla Priset

Köpguide för Tvättmaskiner

En pålitlig tvättmaskin kan spara dig massor av bekymmer varje dag. En kaffefläck, gräsfläck eller en droppe tomatsås på dina favoritbyxor behöver inte längre betyda att det är slut på det roliga. Du kan alltid vara säker på att plaggen kommer fräscha och fantastiska ut ur tvättmaskinen. De behöver inga extra sköljningar, och har inte heller riskerat att krympa några storlekar.

Innan du seglar in i tvättmaskinernas djupa vatten för att försöka fiska upp den bästa, finns det fortfarande en hel del saker att tänka på. Dessa apparater kan hålla i 8 till 12 år; det är därför värt att lägga tid på att förstå dina specifika tvättbehov. Samt vilka funktioner det lönar sig att betala extra för och vilka du kan skippa. Oavsett om du ska köpa din första tvättmaskin eller behöver byta ut din gamla, kommer vår kompletta köpguide att leda dig på rätt spår.

Tvättmaskinens taxonomi

Innan vi fördjupar oss i specifikationerna är det värt att notera att det finns många tvättmaskinssorter. Du kanske bara föredrar en modell som liknar din gamla. En genomblick av tillgängliga alternativ kan dock vara användbar om det slutliga beslutet ännu inte har fattats.

Toppmatade tvättmaskiner har ett traditionellt utseende som vissa tycker om. De tenderar att vara smalare och billigare än sina frontmatade konkurrenter, och kan vara lättare att fylla på eller tömma. Dessutom kan du alltid pausa cykeln för att lägga till en glömd tröja eller strumpa. Det finns dock några nackdelar också. Toppmatade tvättmaskiner med agitator kan slita för mycket på känsliga plagg. En agitator är en spindel med fenor som sitter i mitten av trumman. Dess funktion är att gnugga kläderna för att rengöra dem. Detta sliter på tyget och kan leda till att plaggen trasslar in sig i varandra.

Om du föredrar toppmatade tvättmaskiner, leta efter en enhet med impeller istället. Dessa modeller kallas även HE (högeffektiva) tvättmaskiner. De har en roterande skiva på botten av trumman. De rengör kläderna genom att tumla dem snarare än att agitera dem. Tvättmaskiner med impellers är mer kompakta och mildare på kläder än agitatorer; de använder dock mer vatten och el, vilket gör dem dyrare i drift.

De bästa högeffektiva tvättmaskiner idag är dock frontmatade. Otaliga tester har visat att de tar bort fläckar på ett mer effektivt sätt, och frontmatade tvättmaskiner är fortfarande de snällaste och mest ekonomiska maskiner som dina kläder kan anförtros åt. Men de är inte felfria. De är vanligtvis tyngre och mer massiva. Det kan vara obehagligt att böja sig ner varje gång du vill fylla på eller tömma trumman. Majoriteten av frontmatade modeller tillåter inte att lägga in extra saker i trumman efter att cykeln har startat heller. Slutligen, om olyckan är framme, kan tvättstugan lätt förvandlas till en pool. Alla topprankade frontmatade tvättmaskiner har åtgärdat dessa potentiella nackdelar. De är översvämningssäkra, har flikar för extra föremål och har kompatibla piedestaler som gör att de kan ställas på en bekvämare höjd. Även om en frontmatad tvättmaskin kan verka skrymmande vid första anblicken, är det vanligtvis möjligt att placera en torktumlare av samma storlek ovanpå den. Således, om du använder båda maskinerna, kommer en frontmatad modell att spara mer av det dyrbara golvutrymmet.

De flesta frontmatade tvättmaskinerna är fristående. Det finns dock också integrerade tvättmaskiner som kan sitta bakom en skåpdörr i ditt kök. Den extra dörren fungerar som en effektiv ljuddämpare; dock kommer installationen att kosta mer. Ställ aldrig en integrerad tvättmaskin för sig själv. De är mindre stabila och utformade för att hållas på plats av köksskåp.

Om du har ont om utrymme hemma kan en kombinerad tvättmaskin och torktumlare låta som en frestande idé. Men många experter rekommenderar inte dessa modeller eftersom de tenderar att gå sönder snabbare, fungerar långsammare och har begränsade cykler jämfört med två separata enheter. Överväg dina möjligheter att stapla två enheter eller bara köpa en mycket kompakt uppsättning tvättmaskin och torktumlare i stället för att skaffa en 2-i-1.

Slutligen finns även bärbara tvättmaskiner. Dessa enheter med liten kapacitet kommer inte att vara lika experta fläckborttagare som tvättmaskiner i normal storlek, men de kan vara tillräckligt lämpliga för 1 eller 2 personer. Bärbara tvättmaskiner kan rullas ut ur skåpet närhelst behovet för dem uppstår. Många modeller tillåter att man använder en kran som vattenkälla och extraherar vattnet i ett handfat.

Storleksfrågan

Alla tvättmaskiner behöver tre saker för att fungera: kraft, vatten och avlopp. Detta innebär att du förmodligen kommer att ha begränsade placeringsalternativ för din nya tvättmaskin. En av de första sakerna du måste göra är att ta ut ett måttband och kontrollera hur stort ditt tänkta utrymme är. Standardmåtten på en frontmatad tvättmaskin är 85 x 60 x 60 cm. Måtten tenderar dock att variera mellan olika tillverkare, och det finns också en hel del kompakta modeller.

Optimalt bör du fördela cirka 7 cm bakom maskinen för rörsystemet och cirka 90 cm framför för bekväm påfyllning och tömning av tvätten. Den allmänna regeln är att mer utrymme alltid är bättre än mindre. Om du planerar att köpa en toppmatad tvättmaskin, ska du ta med minst 50 cm tomt utrymme ovanför locket. Oavsett vilken typ av maskin du väljer, bör du lämna 2 – 3 cm extra på vardera sida, för stabil drift. Kom ihåg att mäta dörr- eller trappgångar längs transportvägen. Du vill ju att din tvättmaskin ska komma fram till sin nya plats i ett stycke. Eftersom förpackningen också tar plats, ska du komma ihåg att ta några extra centimeter med i räkningen för att vara på den säkra sidan. Det är också användbart att känna till produktens vikt för att avgöra om du behöver hjälp för att få den till tvättstugan.

Lastkapacitet

Tvättmaskinernas kapacitet kan variera i vikt från 3 till 12 kg, i vissa fall kan de väga ännu mer. Kom ihåg att du får en maskin som kommer att fungera i flera år. Det är därför värt att mäta två gånger innan du förbinder dig till en ny modell. Kommer familjen att utökas någon gång i framtiden? Har barnen planer på att flytta hemifrån inom en snar framtid? Du kanske planerar att skaffa en King Size-säng? Ditt val bör bero på dina svar på dessa frågor. Du kanske upptäcker att en större (eller mindre) tvättmaskin fungerar bättre än den du har för nuvarande.

Ett användbart sätt att föreställa sig hur stor trumma du behöver är att komma ihåg att en hel outfit (eller 5 tröjor) motsvarar ungefär 1 kg. Hur full blir korgen innan du planerar en tvättdag? Om du vill tvätta allt på en gång, ska du skaffa en tvättmaskin med stor kapacitet, Om du föredrar att tvätta små mängder åt gången, leta efter en kompakt trumma. Kom ihåg att figuren som anges i specifikationerna avser bomullsprogram; andra cykler kan ha betydligt mindre kapacitet. Handboken ger information om detta. Motstå frestelsen att fylla trumman helt; det borde finnas tillräckligt med ledigt utrymme för att kunna trycka in handen. Tvättmaskinen tackar för denna omtänksamhet genom att hålla i många år och leverera renare kläder.

När alla ovannämnda aspekter tagits i akt, kan vi rekommendera följande kapaciteter:

 • 6 – 7 kg fungerar perfekt för en eller två personer;
 • 8 kg passar en genomsnittlig familj på tre till fyra personer;
 • 9+ kg är de bästa tvättmaskinerna för en stor familj.
https://newlifeappliances.co.uk/blog/are-you-putting-too-much-or-too-little-into-your-washing-machine/

Spara dina slantar

Att fynda prisvärda föremål är en av våra favoritaktiviteter. Men när det gäller billiga tvättmaskiner tror vi att det i slutändan lönar sig att betala lite extra. Enheten i sig kommer att ha en längre livslängd, och om problem uppstår kommer det att bli lättare att ordna utbyte eller reparation. Dyrare modeller kommer också att ha mer avancerad teknik som tvättar kläder mer effektivt och försiktigt, vilket innebär att din garderob kommer att hålla längre. Slutligen tenderar dyrare maskiner att använda mindre el och vatten; genom att betala mer i förskott, kan du alltså faktiskt spara pengar över tiden. Vi pratar mer om energieffektivitet i nästa avsnitt så att du själv kan göra uppskattningar.

Grundkurs i energiförbrukning

Huvudsyftet med energimärkning är att minska energiförbrukningen för elektriska apparater i hela EU. Den erbjuder även en värdefulla jämförelsekriterie för kunder. Tillverkare kan teoretiskt justera testprocedurer för att presentera sina produkter i ett bättre ljus. De enhetliga standarderna för alla uppgifter på etiketten är därför en utmärkt utgångspunkt för att upptäcka hur din favoritmodell egentligen presterar. Samtidigt kan sättet som energikonsumtionen mäts inför energimärkningen skilja sig avsevärt från hur en viss apparat kommer att användas i ditt hushåll. Här är en sammanfattning av vad varje betyg betyder och varför det är relevant.

Energieffektivitetsklass: För närvarande klassificeras alla tvättmaskiner från A +++ (mest effektiv) till D (minst effektiv); emellertid kommer ett nytt märkningssystem som går från A till G att implementeras i mars 2021. Även om en jämförelse av energiklasser är det är det snabbaste och mest bekväma sättet att hitta en ekonomisk modell, kan det vara ganska stor skillnad mellan modellerna, särskilt bland A +++ tvättmaskiner. Kontrollera de årliga konsumtionssiffrorna för att få en bredare bild.

Årlig energiförbrukning: Även om det är omöjligt att gissa exakt hur mycket din tvättmaskin kommer att lägga till elräkningen, bör du inte avvisa uppgiften kWh/år på etiketten. Den är baserad på 220 cykler av en kombination av full och blandad bomullsbelastning vid 40° C och 60° C. Om du tvättar bomullskläder ungefär fyra gånger i veckan är det vad du kan förvänta dig. Om du enbart behöver använda tvättmaskinen bara två gånger i veckan, kan du förvänta dig halva siffran. Och om du använder den ungefär 6 gånger varje vecka, öka då antalet med 50 %. Därefter gångrar du dina förbrukningssiffror med kostnaden för el per kWh i ditt område, så får du en praktisk uppskattning. Kom ihåg att vanliga bomullscykler är bland de längsta och använder de högsta temperaturerna. Om du använder ull, delikata tyger och syntetmaterial ofta och/eller föredrar Eco-programmet blir förbrukningen lägre. Å andra sidan, om du regelbundet använder till exempel högtemperaturcykler för hygienändamål, kommer konsumtionen att öka.

Årlig vattenförbrukning: Denna siffra baseras också på 220 cykler av en kombination av hela och blandade bomullsbelastningar vid 40° C och 60° C. För de flesta modeller faller den mellan 8 000 och 12 000 liter per år. Återigen, anpassa figuren på etiketten till dina faktiska tvättvanor och multiplicera den med kostnaden för en liter vatten i din region.

Nominell kapacitet: Siffran på etiketten representerar hur mycket du kan få plats med i trumman för ett standard 60° C eller standard 40° C bomullsprogram vid full belastning (beroende på vilket som är lägre). Kapaciteten för andra cykler kan vara mindre. Kontrollera därför manualen när du testar ett program för första gången.

Effektivitet vid centrifugering: Klassad från A till G. Den här klassen berättar hur väl tvättmaskinen kan ta bort fukten under sin centrifugeringscykel. Snabbare centrifugering tar vanligtvis bort mer fukt, men andra kriterier som trummans utformning och centrifugeringsfasens längd påverkar också resultatet. Vi pratar mer om centrifugen nedan. Kom ihåg att en högre centrifugeringseffektivitet innebär mindre arbete för din tvättlinje eller elektriska torktumlare, och plaggen blir klara att användas på mindre tid.

Ljudeffektnivå: De två dB-siffrorna på etiketten mäts under tvätt- och centrifugeringsfaserna för standardprogrammet 60° C bomull vid full belastning. Om du letar efter en diskret tvättmaskin ska du sikta på en modell som är klassad under 50 dB för tvättfasen (cirka 40 dB är ljudnivån i ett bibliotek). För centrifugeringscykeln är siffrorna mindre imponerande, men 70-75 dB är en rimlig förväntan. Modeller som har borstlösa motorer och/eller vibrationsdämpande design är de tystaste. De är värda den högre kostnaden för de som inte gillar tvättmaskinskonserter

Vad betyder alla dessa cykler?

Avancerade tvättmaskiner erbjuder otaliga cykler för alla typer av plagg du kan föreställa dig, från denim till duntäcken. Samtidigt kommer även de mest grundläggande modellerna att ha program för bomull, syntet och delikat. Hur ska du välja? De flesta behöver egentligen inte fler program än du kan räkna på båda händerna eftersom du alltid kan justera en cykel enligt instruktionerna på plaggets vårdetikett. Beroende på dina tvättvanor och önskade tyger kan det ändå vara bekvämt med några extra alternativ.

choosing program for washing machineSnabbtvätt: Dessa program tar vanligtvis bara 15-30 minuter och kan rädda dig på en hektisk dag. Tänk dock på att de bara kommer att fungera för lätt nedsmutsade plagg (eller för att fräscha upp plagg som varit undanlagda länge). Snabbcyklerna tenderar också att ha något högre förbrukning jämfört med standardprogram och miljövänliga program.

Svåra fläckar: Lämplig för robusta plagg och för att ta bort envisa fläckar. Detta program inkluderar vanligtvis blötläggning i cykeln. Det passar också bra för sängkläder, filtar och överdrag om din tvättmaskin inte har ett separat program för detta. Vissa avancerade maskiner låter användaren ange typen av fläck, till exempel gräs eller vin, och kan justera programmet automatiskt därefter.

Ekonomisk: Genom att sänka tvättemperaturen kan du spara upp till 60 % av energin som förbrukas. Emellertid är eko-cyklerna vanligtvis betydligt längre, så planera tvättdagarna därefter.

Handtvätt: Vissa modeller har en eller flera extra skonsamma cykler för föremål som borde tvättas för hand, som siden och ull. Om du äger många ullplagg rekommenderar vi att du väljer en tvättmaskin som har testats och godkänts av Woolmark. Eftersom ullkläder är särskilt känsliga för skador och krympningar är det bäst att vara på den säkra sidan.

Antiskrynklingsfunktion: Dessa program är utformade för att du ska slippa stryka dina kläder. Det finns flera sätt att lyckas med det. Till exempel lämnar vissa modeller mer fukt i kläderna; andra fortsätter att försiktigt tumla plaggen efter att cykeln har avslutats, på samma sätt som en torktumlare.

Extra sköljning: Om du lider av känslig hud eller allergier kan du lägga till en extra sköljning för att tvätta bort tvättmedelsrester, husdjurshår, pollen och andra ämnen som är svåra att ta bort. Billigare modeller tillåter vanligtvis bara att lägga till en sköljning medan dyrare modeller har alternativ för att öka antalet upp till 3 eller 5 gånger.

Saneringscykler är skräddarsydda för allergiker eller för att tvätta babykläder. Dessa program använder höga temperaturer, längre cykeltider och flera sköljningar för att säkerställa höga hygienstandarder. Ändå har dessa program högre förbrukning och kan vara för hårda för känsliga tyger. Personer med allergier eller med ett nedsatt immunförsvar kan också att dra nytta av att använda en värmepumpstorktumlare  eftersom det kan ge en högre nivå av sanering.

Utomhus/sportcykel: Designad för att ta hand om de delikata membranerna i vattentäta plagg. Dennar cykeln kommer att uppskattas av de som gillar aktiviteter i natur och friluft. Låga temperaturer och mildare tumling används för att skydda plaggen.

Ånga: Den här funktionen kan hjälpa att desinficera kläder och/eller minska rynkor. Beroende på modellen, kan ånga användas under en tvättcykel eller efter att den avslutats.

Trumrengöring: Om din tvättmaskin har denna höga temperaturcykel, bör den köras ibland för att avlägsna bakterier och obehagliga dofter från trumman. Vissa modeller använder till och med indikatorlampor för att informera användaren när trumman behöver rengöras.

Karusellen centrifugeringscykel

Tvättmaskiners maximala centrifugeringshastigheter kan variera från 1 000 till 1 800 varv per minut. Billigare modeller faller vanligtvis mellan 1 000 till 1 200 varv per minut, medan dyrare modeller vanligtvis kör 1 400 till 1 600 varv per minut. Det lönar sig dock inte alltid att betala mer för en högre centrifugeringshastighet. Visst kan de torka dina kläder snabbare. Men de sliter också hårdare på tyger samt på själva maskinen, och innebär ofta högre ljudnivåer.

I jämförelsetester har vissa långsammare modeller överträffat konkurrenter som kan snurra 200 eller till och med 400 varv mer per minut. Centrifugeringshastigheten motsvarar således inte centrifugeringsförmågan. Om du vill att dina kläder ska torka så snabbt som möjligt, kontrollera klassen för centrifugering och restfuktighet i specifikationerna. Modeller på 1 600 varv per minut (och de bästa maskinerna på 1 400 varv per minut) kan få ner restfuktigheten till 44 %. Du kanske inte ens behöver en torktumlare efteråt eftersom även stora och skrymmande föremål lufttorkar snabbt. Vid 1200 till 1400 varv i minuten kommer restfuktigheten att ligga runt cirka 50 – 53 %. Ja, det är mer vatten; dina kläder kommer dock att hålla längre. Så även om du köper en höghastighetsmodell, ska du minska hastigheten innan du centrifugerar helt nya kläder om du vill bevara deras utseende.

Mer än en tvättmaskin

Moderna tvättmaskiner tvättar inte bara bra. De gör också processen säker och lätt. Om du har extra plats i din budget kanske du vill ha en modell med en eller några av funktionerna som beskrivs nedan.

Borstlös motor: Den här typen av motor är tystare, mer energieffektiv och du kan förvänta dig att din tvättmaskin ska hålla i tio år eller mer. På den praktiska sidan kan en sådan maskin användas i flera cykler i tur och ordning utan risk för överhettning.

Barnlås: Detta kan anses grundläggande, men är ändå viktigt att uppmärksammas. Om barnen kan komma åt tvättstugan eller tvättmaskinen så måste du kontrollera om tvättmaskinen du har sett har möjlighet att låsa kontrollpanelen. Vissa låssystem är mer komplexa än andra, så kolla recensionerna.

Automatisk dispenser: Designad för att dispensera tvättmedel, blekmedel och sköljmedel vid rätt tidpunkt. Modeller med denna funktion kan få plats med flera månaders behov av tvättmedel. Dessutom sparar automatisk dosering både energi och vatten, eftersom tillsats av för mycket tvättmedel innebär extra sköljningar.

Fördröjd start: Det är bekvämt att kunna programmera cykelns slut till en tid när du är hemma och har tid att tömma trumman. Medan nästan alla tvättmaskiner idag har någon form av timer alternativ, tillåter billigare modeller ofta att fördröja starten med endast några timmar, medan mer avancerade maskiner vanligtvis har en 24-timmars timer.

Påfyllningsfuktion: Hittar du ofta glömda föremål precis efter att tvättmaskinen har startats? I så fall kommer du att ha nytta av en modell som gör det möjligt att pausa cykeln för tillägg i sista minuten. Med toppmatade maskiner är detta inte ett problem; dock är det bara några få frontmatade tvättmaskiner som har denna funktion. Vissa modeller har speciella klaffar för ändamålet; ändå är alternativet att öppna dörren helt bekvämare för användaren.

Smarta kontroller: Vissa föredrar att trycka på snygga, tjocka knappar för att starta sina apparater; andra väljer att göra det genom en app. Många tillverkare har därför följt denna trend. Det finns numera tvättmaskiner som kan röststyras, skicka meddelanden om hur de mår medan du är på jobbet, diagnostisera och felsöka sina egna problem eller till och med ge tvättips. Ingen app kommer dock att fylla på eller tömma trumman åt dig, Därför räcker kanske inte de extra fördelarna som ursäkt för en högre prislapp. Många tvättappar lider fortfarande av anslutningsproblem och andra fel, eller är begränsade till specifika enheter. Därför är det nödvändigt med lite undersökning om du vill garantera att din smarta tvättmaskin ska fungera som förväntat.

Installation och underhåll

Att ta hand om en tvättmaskin är enkelt och tar inte mycket tid. Ändå kan små steg göra stor skillnad i hur länge och hur bra den nya modellen kommer att fungera. Vi har listat några viktiga tips här. Om din tvättmaskin mår dåligt, kan dessa filmer ge utmärkta och djupgående råd.

 • Ta bort transportspärren. Det finns 4 – 5 stora skruvar på maskinens baksida som håller trumman på plats. Alltför ofta händer det att man kommer ihåg dem först efter att den första cykeln har startats. Följ inte detta exempel; det kan skada tvättmaskinen. Observera också att vissa leverantörer lägger till en bit polystyren på undersidan av maskinen. Denna måste tas bort manuellt.
 • Se till att maskinen står plant och använd monteringsfötter vid behov. Detta säkerställer att enheten är stabil och vibrerar mindre.
 • Innan du fyller på med tvätt, ska du köra en tom cykel vid maximal temperatur utan kläder och tvättmedel. Detta för att bli av med vattnet och bakterierna som har funnits i maskinen sedan den togs ur produktion. Alla maskiner testas innan de lämnar fabriken och dDetta är en av anledningarna till att det kan finnas vattenrester i maskinen när du tar bort originalförpackningen.
 • Använd mindre tvättmedel. Kontrollera rekommendationerna för den aktuella lasten och överskrid inte dem. Det kan verka som att mer tvättmedel leder till bättre tvättresultat, men så är det inte. Rester av tvättmedel kan lämna synliga märken på vissa kläder och orsaka irritation för personer med känslig hud. Om du sen måste lägga till extra sköljningar för att få bort dessa rester, slösar du bort tid, el och vatten.
 • Överbelasta inte trumman. Vi nämnde detta tidigare, men att hålla sig under den maximala kapaciteten för en viss last förlänger maskinens livslängd och leder till bättre tvättresultat. Visst, du kan dra full nytta av den rymliga trumman då och då, men ge din tvättmaskin lättare laster också.
 • Välj den lägsta temperaturen som gäller för en viss belastning. Att tvätta i lägre temperaturer är inte bara bättre för miljön och din plånbok, men det är också mjukare på tyger.
 • När cykeln är klar, lämna dörren något öppen för att säkerställa ventilation i trumman. Om du håller dörren stängd, finns det en högre risk för mögel och obehagliga dofter.
 • Torka av under gummivecken minst varannan vecka. Detta är ett annat gömställe för bakterier och mögel eftersom det är varmt och fuktigt. Om du använder tvättmaskinen ofta är det en bra idé att torka av under dessa veck varje vecka.
 • Om din maskin har en viss trumrengöringscykel, kör den enligt instruktionerna. Alternativt kan du köra en tvättcykel vid 70 grader eller högre för att döda bakterierna. Gör detta varje eller varannan månad.

Slutsats

Modern washing machines have shorter cycle times, lower noise levels and better washing results than their predecessors. They are also incredibly economical and easy to maintain. This really is the perfect time to acquire a new washing machine. Bosch WAT2869ISN is the perfect machine: spacious, hard against stains, gentle on clothes and incredibly easy to use. It will ensure that you can always dress properly and cleanly, no matter what fluctuations life takes. Even if it’s the tomato sauce that used your clothes as a notepad.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button