www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

Mer och mer saker börjar utvecklas i vÄr vardag, speciellt nÀr man kikar pÄ de smarta elektroniska sakerna som vi mÀnniskor utvecklar dag för dag. Det finns helt enkelt en rad olika prylar idag, bÄde de som Àr vÀldigt praktiska för oss men ocksÄ de mindre praktiska sakerna. En vÀldigt praktisk sak som har blivit mer och mer populÀrt, trots att den har funnits i vÄr vÀrld en lÀngre tid, Àr elcykeln! Man kan se denna cykeln mer och mer pÄ gatorna, speciellt hos de familjer som inte vill (eller fÄr, eftersom barnet Àr för ungt) köpa en moped till sitt barn.

Det hĂ€rliga med dessa Ă€r att de i mĂ„nga lĂ€nder klassas som vanliga cyklar, eftersom de inte fĂ„r uppgĂ„ i sĂ„ snabb kraft. Idag finns det en rad olika fördelar med att anvĂ€nda en elcykel, speciellt om man jĂ€mför att anvĂ€nda en istĂ€llet för sin bil. Alla elcyklar gĂ„r pĂ„ elektricitet, precis som man hör i namnet. Detta betyder att de Ă€r mycket mer miljövĂ€nligare jĂ€mfört med att anvĂ€nda en bil, moped eller motorcykel. Dessutom behöver du inte anvĂ€nda lika mycket kraft som man behöver göra nĂ€r man cyklar med en vanlig cykel. Skulle du alltsĂ„ vara lite Ă€ldre och inte ha den energin som behövs nĂ€r man cyklar med en traditionell cykel, eller har du nĂ„got hjĂ€rtproblem eller liknande, som gör att du inte klarar av att anvĂ€nda för mycket kraft och energi – dĂ„ Ă€r det perfekt att ta sig en titt pĂ„ en elcykel. Det finns en rad olika modeller och typer av elcyklar ute pĂ„ marknaden idag, sĂ„ det kan vara svĂ„rt att veta vilken man faktiskt bör titta pĂ„! Det finns dessutom mĂ„nga i olika fĂ€rger och mönster, sĂ„ det kommer dock inte vara svĂ„rt att hitta en elcykel som passar just din stil. Innan vi gĂ„r vidare pĂ„ vilken elcykel som passar dig bĂ€st, sĂ„ behöver vi först kolla igenom historien bakom elcyklar och givetvis – vad faktiskt en elcykel Ă€r för nĂ„got.

Vad Àr en elcykel?

elcykel testEn elektrisk cykel Àr en cykel med en integrerad elektrisk motor, som kan anvÀndas för framdrivning. MÄnga typer av e-cyklar finns tillgÀngliga över hela vÀrlden, allt frÄn de cyklar som endast har en liten motor för att hjÀlpa ryttarens pedalkraft, till de mer kraftfullare cyklarna som tenderar att likna den funktionalitet som mopeder har. Dock har man fortfarande förmÄgan att anvÀnda pedalerna av tyrraren och dÀrför rÀknas de inte in som elektriska motorcyklar. Elcyklar idag anvÀnder uppladdningsbara batterier och de lÀttare kan Äka upp till 25 km/h till 32 km/h, allt beror pÄ lagarna i det land man befinner sig i. Det finns de elcyklar som kan överstiga 45 km/h och det Àr oftast pÄ vissa marknader, som till exempel i Tyskland, som man ser dessa dÄ de blir mer och mer populÀrare och tar sÄledes ocksÄ en viss marknadsandel frÄn konventionella, traditionella cyklar. Beroende pÄ den lag som gÀller i specifika lÀnder, sÄ klassificeras mÄnga elcyklar som cyklar, istÀllet för motorcyklar eller mopeder. Det finns ocksÄ de elcyklar som kan definieras separat och dÄ behandlas de under tydliga lagar för just elektriska cyklar. Allt beror sÄledes pÄ vilket land man besöker och vad för lagar det Àr! Elcyklar Àr sÄledes elmotordrivna versioner av motoriserade cyklar och dessa har anvÀnts sedan slutet av 1800-talet. Idag finns det en rad olika elcyklar pÄ marknaden, oavsett om det Àr en dyr eller en billig elcykel som man Àr ute efter. Det finns alltsÄ elcyklar till alla sorters mÀnniskor, oavsett om du vill ha en mer simpel eller om du vill ha en elcykel med fler funktioner.

Historien bakom elcyklar

Elcykeln Ă€r faktiskt den enda transportanordningar som har klarat sig de senaste tjugo Ă„ren genom att ha en betydande del av just cykel marknadsandelen. Elcyklar har en enkel design som efterliknar traditionella cyklar, förutom att de har smĂ„ och effektiva elektriska motorer och enkla kontrollmetoder installerade pĂ„ sig. Elcyklarna har haft en stor och snabb utveckling sedan 1998 – idag berĂ€knas det att ungefĂ€r 120 miljoner elektriska cyklar anvĂ€nds och dĂ„ Ă€r det endast rĂ€knat i Kina. AnvĂ€ndningen av dessa cyklar vĂ€xer snabbt i bĂ„de Europa och i Nordamerika. De första modellerna av elcyklar upptrĂ€dde i slutet av 1800-talet. Modellerna som började ha sensorer och effektiva kontroller blev tillgĂ€ngliga i slutet av 1990-talet. En av de mest kommersiellt framgĂ„ngsrika elcykel modellerna framtrĂ€dde Ă„r 1997 och den hade namnet “Select”. DĂ€refter fanns det fler Ă€n 49 olika elcykel modeller pĂ„ marknaden och sedan dess har det bara ökat.

Hur fungerar en elcykel?

PĂ„ en elcykel sĂ„ sitter det en motor pĂ„ den. Cykeln ser sĂ„ledes ut som en helt vanlig cykel förutom att det dĂ„ Ă€r en motor pĂ„ cykeln. Denna motor börjar aktiveras sĂ„ fort du börjar trampa med cykeln och dĂ€refter hjĂ€lper den med dig under hela din cykeltur. Du mĂ„ste sĂ„ledes trampa för att motorn ska fungera, det finns dock vissa sorter som gör att motor Ă€ndĂ„ hĂ„ller igĂ„ng Ă€ven om du inte trampar, förutsatt att du har trampat upp motorn i början. Detta batteri Ă€r ett lithiumbatteri och motorn drivs sĂ„ledes av detta batteri. Förutom den lilla motorn som sitter pĂ„ cykeln – sĂ„ fungerar den precis som en vanlig, traditionell cykel. Du har alltsĂ„ pedaler, vĂ€xlar och bromsar som vanligt. Skulle det vara sĂ„ att du har glömt att ladda ditt batteri i cykeln – dĂ„ Ă€r det bara trampa som vanligt! Det hĂ€rliga med en elcykel som fungerar pĂ„ detta sĂ€tt, Ă€r att du inte behöver ha nĂ„got körkort alls för att Ă„ka runt med den pĂ„ sveriges vĂ€gar! Det finns dock de elcyklar som har mer kraft, dessa klassas i sĂ„ fall som elektriska motorcyklar och dessa behöver du ha körkort för. Idag finns det en rad olika elcyklar, sĂ„ oavsett om du letar efter en elcykel barn eller en elcykel herr, sĂ„ lĂ€r du absolut kunna hitta en som passar just dig och dina behov.

Vilka delar bestÄr en elcykel av?

En elcyckel har precis samma delar som en helt vanlig klassisk cykel, förutom dĂ„ den batteridrivna motorn som ocksĂ„ sitter pĂ„ cykeln. Förutom motorn sĂ„ finns det ocksĂ„ ett batteri. Alla elcyklar som finns har en motor som gĂ„r pĂ„ elektricitet, denna startas nĂ€r du börjar trampa med pedalerna och slutar att fungera sĂ„ fort du slutar trampa. SĂ„ skulle du sluta trampa behöver du sĂ„ledes inte vara rĂ€dd att cykeln Ă„ker Ă€ndĂ„, det Ă€r bara med din egna kraft som motorn fungerar. De motorer som finns pĂ„ cyklarna varierar i sin spĂ€nning och effekt som de utför beroende pĂ„ vilken elcykel som du vĂ€ljer, dock Ă€r den högsta kapaciteten pĂ„ en elcykel 250 watt. Skulle du vilja ha en elcykel som har högre watt Ă€n detta, sĂ„ kommer det rĂ€knas in som en elektrisk motorcykel. Som tidigare nĂ€mnts sĂ„ finns det ocksĂ„ ett batteri pĂ„ cykeln. Det Ă€r just detta som Ă€r kraftkĂ€llan sĂ„ att motorn kan producera den kraft som den behöver. Ju bĂ€ttre din elcykel Ă€r, desto bĂ€ttre Ă€r batteriet. Ju bĂ€ttre batteriet Ă€r, desto lĂ€ngre tid hĂ„ller det och desto lĂ€ngre kan du cykla med din elcykel. I en elcykel finns det ocksĂ„ en kontrollenhet. Det Ă€r denna som styr effekten som motorn har. HĂ€r kan du oftast ha en skĂ€rm och dĂ„ visas det hur mycket batteri som finns kvar, hur lĂ„ngt du har cyklat och hur lĂ„ngt du kan cykla innan batteriet tar slut och sĂ„ vidare. Det finns ocksĂ„ en motorsensor i varje elcykel, det Ă€r denna som kĂ€nner av om du trampar med pedalerna eller inte. NĂ€r du slutar trampa sĂ„ kĂ€nner sĂ„ledes sensorn av detta och motorn slutar att fungera, vise versa fungerar nĂ€r du börjar trampa – dĂ„ kĂ€nner motor sensorn av detta och motorn börjar fungera.

Speciella funktioner en elcykel har jÀmfört med liknande produkter

Det finns en del olika modeller pÄ elcyklar idag, dock Àr de vanligaste man ser de som har en batteridriven motor som startar nÀr du vÀl börjar pedala med cykeln. De klassas och klassificeras beroende pÄ hur stor kraft frÄn motorn som appliceras. Det hela Àr lite knepigt eftersom det finns ocksÄ olika skÀl till vad som faktiskt utgör en cykel till en cykel och vilka som utgörs som en moped eller motorcykel. Det Àr alltsÄ elmotorn som regleras med en pedalassistans frÄn dig sjÀlv genom pedalerna, sÄ det blir sÄledes en kraft till motorn nÀr du börjar cykla. Dessa elcyklar har oftast en sensorer för att upptÀcka vilken hastighet pedalerna har och vilken styrka som kommer frÄn pedalerna. Det Àr oftast ocksÄ bromsarna som gör sÄ att motorn stÀngs av. Det finns ocksÄ de elcyklar som aktiverar motorn genom ett gasreglage, och vanligtvis Àr denna styrbar precis som de flesta motorcyklar eller mopeder. DÀrför Àr det en stor och bred klassificering pÄ elcyklar idag. Det Àr bra om du kikar igenom de elcykel bÀst i test, sÄ att du enkelt kan se över vad för klassificering som just den cykeln har i Sverige.

De elcyklar som faktiskt klassas som cyklar i Sverige, Ă€r de elcyklar som endast har motorn för att ge hjĂ€lp, oftast dĂ„ nĂ€r det Ă€r motvind eller nĂ€r det Ă€r en uppförsbacke. Cyklarna anvĂ€nds dĂ„ sĂ€rskilt för att hjĂ€lpa personer som bor i de omrĂ„den dĂ€r cykling kan vara för anstrĂ€ngande att anvĂ€nda som ett dagligt transportmedel. Det Ă€r ocksĂ„ anvĂ€ndbart för de mĂ€nniskor som behöver lite mer hjĂ€lp, om man Ă€r t.ex Ă€ldre eller har problem med sitt ben. Det finns en del olika modeller nĂ€r man kikar pĂ„ just elcyklar. Ett av denna Ă€r t.ex en trehjulig elcykel – precis som det lĂ„ter har denna cykeln tre hjul istĂ€llet för tvĂ„. Via det tredje hjulet sĂ„ fĂ„r man mer balans pĂ„ cyklingen och det Ă€r sĂ„ledes enklare att cykla. Dessa tar dock lite större plats Ă€n vanliga tvĂ„hjuls cyklar.

De hÀrliga med elcyklar jÀmfört med t.ex mopeder eller motorcyklar Àr först och frÀmst den lilla miljöpÄverkan som elcyklar faktiskt gör pÄ moder jord. Mopeder och motorcyklar anvÀnder sÄledes brÀnsle för att ta sig fram (de flesta iallafall) men pratar vi om elcyklar sÄ gÄr dessa pÄ elektricitet. En annan positiv sak med elcyklar Àr att du inte behöver ha nÄgot körkort för att anvÀnda dem! De gÄr sÄledes bra att anvÀnda pÄ vanliga cykelvÀgar och dÄ behöver man inte ha nÄgot körkort. Det kan vara perfekt för de ungdomar som faktiskt vill ha det enklare och snabbare att ta sig fram, men de vill eller har inte möjlighet att ta körkort. En elcykel kan gÄ rÀtt högt i hastighet (dock inte mer Àn 25 km/h) sÄ det gÄr ÀndÄ att ta sig fram rÀtt enkelt med en elcykel. Dock Àr elcyklar nÀstan bÀst för de personer som har svÄrt med just kondition eller muskelstyrka, som till exempelt Àldre mÀnniskor. Detta eftersom elcyklar hjÀlper en att komma upp i uppförsbackar och de lÄter en Àven cykla i lÀngre strÀckor utan att nÄgon speciell kraft behöver lÀggas.

Vanligaste storleken pÄ en elcykel

elcyckelFör att fĂ„ en exakt information om hur stor din elcykel Ă€r, titta dĂ„ igenom de elcykel bĂ€st i test listorna som finns pĂ„ nĂ€tet. HĂ€r fĂ„r du en god överblick över vad respektive elcykel har för funktioner och mĂ„tt. Ju större och mer funktioner som elcykeln har, desto större kommer cykeln ocksĂ„ att vara. Letar man efter en billig elcykel, titta i sĂ„ fall pĂ„ de som inte har sĂ„ stor kraft i motorn som sitter i cykeln. En cyklar Ă€r sĂ„ledes lika stora som vanliga cyklar. Är det en barncykel du letar efter, sĂ„ kommer storleken vara mindre. Det finns ocksĂ„ de elcyklar som Ă€r utformade precis som herrcyklar eller som damcyklar. SĂ„ det Ă€r egentligen bara hitta den cykel som du brukar anvĂ€nda, sĂ„ lĂ€r det absolut finnas en liknande modell fast dĂ„ en elcykel. Letar du efter en elcykel som inte alls tar sĂ„ stor plats, ta dĂ„ en titt pĂ„ de olika hopfĂ€llbara elcyklarna som finns. Ja, det finns elcyklar som du kan fĂ€lla ihop! Dessa tar inte alls stor plats, dock fĂ„r du rĂ€kna med att funktionaliteten förmodligen Ă€r lite sĂ€mre jĂ€mfört med de som inte gĂ„r att fĂ€lla ihop. Vill du sĂ„ledes köpa en elcykel som faktiskt fungerar perfekt och som har alla de dĂ€r praktiska och bra funktionerna som du letar efter – titta dĂ„ pĂ„ en elcykel av de lite dyrare priserna, dĂ„ du inte riskerar att bli besviken.

Olika funktioner en elcykel har

En elcykel fungerar precis som en vanlig cykel! Du har alltsÄ precis som vanligt dina hjul, din ratt, din vÀxel, dina pedaler och din sittdyna. De ser ocksÄ precis ut som vanliga cyklar, förutom den lilla batteridrivna motorn som sitter fast pÄ cykeln dÄ. Det finns en rad olika modeller och designer, sÄ du lÀr absolut hitta en elcykel som passar just din stil och din livssituation. Vill du veta exakt vad just den cykeln du tittar pÄ erbjuder för funktioner? DÄ Àr det bÀst att lÀsa igenom de olika elcykel bÀst i test som finns pÄ nÀtet. I dessa stÄr exakt allt du behöver veta gÀllande just din elcykel.

Fördelar och nackdelar med en elcykel

Det finns givetvis en del fördelar och nackdelar med en elcykel. Vi börjar med nackdelarna!

Nackdelar

Den första nackdelen med en elcykel Ă€r priset. TyvĂ€rr sĂ„ kostar det mer att köpa en elcykel jĂ€mfört med att köpa en traditionell cykel. Det Ă€r dock inte sĂ„ konstigt, eftersom de faktiskt Ă€r utrustade med mer saker. En annan negativ sak med just elcyklar, Ă€r att de Ă€r tyngre Ă€n vanliga cyklar. Även om elcyklarna har utvecklats rejĂ€lt pĂ„ senaste tiden, sĂ„ kommer de Ă€ndĂ„ alltid vara tyngre Ă€n en vanlig cykel. Det kan vara bra att veta nĂ€r du behöver transportera din cykel eller nĂ€r du ska ut och cykla om batteriet Ă€r slut. En annan sak som kan vara negativt med just elcyklar, Ă€r att delarna Ă€r lite mer komplexa jĂ€mfört med vanliga cykeldelar. Skulle alltsĂ„ nĂ„got gĂ„ sönder pĂ„ din elcykel, sĂ„ kan det vara svĂ„rare och dyrare att gĂ„ och fixa till cykeln. Det finns ocksĂ„ de elcyklar idag som kallas mopeder, sĂ„ om hastigheten överstiger 25 km/h sĂ„ kallas det en moped, och inte en elcykel. Det kan vara svĂ„rt att ha koll pĂ„, sĂ„ det Ă€r ocksĂ„ en liten negativ sak. En annan sak som kan vara negativt, Ă€r att de faktiskt Ă€r batteridrivna. Skulle batteriet sĂ„ledes ta slut, sĂ„ kan det vara vĂ€ldigt jobbigt att cykla runt med den, eftersom motorn dĂ„ vĂ€ger mer och detta gör att cykeln blir tyngre att cykla med.

Fördelar

Det finns ocksÄ sÄklart fördelar! En av fördelarna, som egentligen Àr den viktigaste och bÀsta fördelen, Àr att det faktiskt Àr mycket bÀttre för miljön att anvÀnda en elcykel jÀmfört med t.ex en bil eller en moped. NÀr du anvÀnder en elcykel jÀmfört med en vanlig cykel, sÄ har du med en elcykel en mycket mer ökad effektivitet, eftersom motorn hjÀlper dig att ta dig uppför de uppförsbackar du cyklar pÄ enklare och du kan dessutom cykla i mycket lÀngre strÀckor. Detta gör sÄledes att din cykeltur gÄr mycket snabbare. Det betyder ocksÄ att du blir mindre utmattad nÀr du cyklar, eftersom motorn helt enkelt hjÀlper dig pÄ traven. Detta Àr perfekt för de personer som kanske inte har den energi som behövs för att cykla lÀngre strÀckor eller för uppförsbackar.

Hur du vÀljer rÀtt elcykel för dina behov

Först behöver du se över hur mycket mer kraft du verkligen behöver i din elcykel. Är det sĂ„ att du vill ha en snabb elcykel, dĂ„ letar du kanske efter en elcykel 500w, kika i sĂ„ fall pĂ„ en motor som erbjuder just denna kraft i den batteridrivna motorn. Behöver du ofta frakta saker i din cykel, dĂ„ bör du titta pĂ„ en elcykel med lĂ„da.

Vill du hitta ett förmĂ„nligt elcykel pris, dĂ„ Ă€r det alltid smart att titta över de elcyklar som Ă€r pĂ„ elcykel rea, Ă€ven om modellen kanske Ă€r lite Ă€ldre sĂ„ har ju fortfarande cykeln samma funktionalitet som de nyare modellerna. Den har en motor som hjĂ€lper dig att cykla – motorn aktiveras nĂ€r du anvĂ€nder pedalerna och slutar nĂ€r du slutar anvĂ€nda pedalerna. Det enda Ă€r vĂ€l att motorerna i de lite Ă€ldre modellerna, inte Ă€r lika kraftfulla och bra som i de nyare modellerna. Det Ă€r svĂ„rt att vĂ€lja vilken som Ă€r den bĂ€sta elcykeln, eftersom alla har sina egna unika funktioner och allt beror vad man sjĂ€lv gillar som mĂ€nniska. Det finns alltsĂ„ mĂ„nga som hellre gillar de lite Ă€ldre modellerna och sedan finns de dem mĂ€nniskor som faktiskt vill ha det allra senaste. Allt beror pĂ„ din egna smak helt enkelt.

Tips pÄ nÀr du anvÀnder en elcykel

KÀnner du att det Àr dags för dig att köpa elcykel, dÄ Àr det bara tuta och köpa! NÀr du vÀl har köpt din nya favorit, finns det dÄ nÄgra saker du bör tÀnka pÄ nÀr du Äker pÄ dn elcykel? Det kan vara bra att lÀsa igenom de elcykel test som finns, sÄ att du vet vad för slags cykel du faktiskt har köpt, det finns en rad olika test av elcyklar dÀr ute idag. NÀr du vill anvÀnda en elcykel sÄ bra som möjligt, sÄ Àr det alltid viktigt att du ser till att ladda upp den innan det Àr dags att Äka pÄ Àventyr. Ha din elcykel pÄ laddning under natten varje gÄng du parkerar den, sÄ att du alltid kan vara sÀker pÄ att du har tillrÀckligt med el i den sÄ att den faktiskt fungerar nÀr det vÀl Àr dags att köra.

NÀr du köper en elcykel, se dÄ till att faktiskt köpa en som Àr av det lite dyrare slaget. Det kan vara vÀldigt irriterande nÀr cykeln faktiskt inte vill fungera som den ska, eftersom de billigare varianterna saknar vissa funktioner och de har dessutom inte lika bra batteri eller motorer som de lite dyrare modellerna. Ska du faktiskt införskaffa dig en elcykel, sÄ Àr det sÄledes bÀst att lÀgga nÄgra hundralappar mer, sÄ att man inte riskerar att elcykeln Àr i för dÄlig kvalite nÀr man vÀl köper en.

Och glöm inte sÀkerheten! AnvÀnd cykelhjÀlm (barn ocksÄ)!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 8 / Genomsnitt: 2.9
Back to top button