www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Att cykla är mer populärt idag än någonsin, men många cyklister börjar cykla utan ordentligt skydd och utsätter sig för risker. En cykelhjälm är den viktigaste säkerhetsanordningen en cyklist kan äga, och du behöver se till att du hittar bästa cykelhjälmen för dig. Därför har vi lagt ner hårt arbete på att underlätta ditt val, genom att hitta 5 fantastiska cykelhjälmar. Vi har också en praktisk guide för att köpa cykelhjälm för att svara på eventuella frågor du kan ha.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

Vi uppdaterar ständigt våra produktlistor för att ge dig de senaste modellerna till de bästa priserna, så du kan vara säker på att du får produkter av högsta kvalitet att välja mellan.

Sweet Protection Trailblazer MIPS

Bäst i test
Fördelar
 • Lätt och bekväm
 • Har avancerat MPS-system för högsta säkerhet
 • Stora ventiler för kylning
Nackdelar
 • Visiret är inte justerbart
 • MIPS-versionen är lite dyr
 • Passar inte perfekt på alla huvudformer
Översikt

Denna eleganta MIPS-utrustade hjälm är utformad för den seriösa cykelentusiasten som vågar terräng. Den har ett STACC-ventilationssystem för extra kylning.  Denna modell är cykelhjälm bäst i test i vårt mips cykelhjälm test.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 22 / Genomsnitt: 4.4

Giro Syntax Mips

Gyro Syntax Mips
Bästa mellanklass
Fördelar
 • 25 ventiler för att hålla dig svalare
 • Avancerat MIPS-system för högsta säkerhet
 • Integrerade remmar för en bekväm passform
 • Bra funktioner för priset
Nackdelar
 • Inte lika aerodynamiskt formad som andra hjälmar
Översikt

Cykelhjälm Giro är perfekt för vardagscyklisten som vill hålla sig trygg och sval. Den har 25 ventiler och väger bara 270g.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 22 / Genomsnitt: 4.4

Lazer Roller MIPS

Lazer Roller MIPS
Mest prisvärd
Fördelar
 • MIPS-systemet ger extra säkerhet
 • Elegant form och design
Nackdelar
 • Skuminsatser gör att den kanske inte håller lika länge som andra hjälmar
 • Användarhandboken är lite förvirrande
Översikt

Denna budgetvänliga MIPS-hjälm är lätt och effektiv. Den har ett insektsnät och visir tillsammans med djupt nackskydd för att hålla dig säker och bekväm när du cyklar. Bäst i test bland billiga cykelhjälmar.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 22 / Genomsnitt: 4.4

POC Ventral Spin

POC Ventral Spin
Bästa premium
Fördelar
 • Innehåller POC SPIN-system för säkerhet
 • Vacker form och design
 • Ventilationssystem som håller dig sval
Nackdelar
 • Hakremmen går inte att justera
 • Inte lätt att använda om du bär solglasögon
Översikt

Denna premiumhjälm är utformad för att vara bekväm på längre turer med 360° storleksjustering för perfekt anpassning. Den har ett avancerat ventilationssystem tillsammans med interna luftkuddar för att hålla dig sval och säker.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 22 / Genomsnitt: 4.4

Scott Helmet Vivo Plus

Bästa lättviktaren
Fördelar
 • Inkluderar MIPS-skikt med låg friktion för extra skydd
 • Lätt vikt och enkel att använda
 • Fin yttre finish
Nackdelar
 • Främre ventiler tillåter inte så mycket luftflöde, så kan kännas lite varm
 • Tunn stoppning vilken kan göra att hjälmen vickar lite
 • Inte lika bekväm som modeller som är högre
Översikt

Denna lätta cykelhjälm MTB har optimerad ventilation för att hålla dig sval efter vägar och stigar. Den har också ett justerbart visir, MIPS-system, och väger endast 320g.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 22 / Genomsnitt: 4.4

Köpguide

Köpguide

Som cyklist är du förmodligen redan medveten om vikten av att bära hjälm när du cyklar. Även om de inte är obligatoriska, kan en bra cykelhjälm bokstavligen talat rädda ditt liv. Enligt en stor studie kan en godkänd cykelhjälm minska risken för allvarliga skador med nästan 70%. Läs vidare för att ta reda på vilken som är den bästa cykelhjälmen för dig.

Varför behöver du cykelhjälm och hur fungerar den? 

Grunderna i hjälmdesign är ganska enkla. Hjälmens huvuduppgift är att skingra kraften i kollisionen så att hjälmen skadas, istället för din skalle och hjärna. Hjälmens hårda yttre skal gör att huvudet vid slag kan glida så att kraften minskar, samtidigt som de inre skuminsatserna dämpar slaget.

Moderna hjälmdesigner inkluderar avancerad teknik som MIPS eller WaveCel som kan göra ännu mer för att hindra dig från att få en hjärnskakning eller annan allvarlig hjärnskada.

Ingen hjälm är helt hjärnskakningssäker, men studie efter studie visar att något skydd är bättre än inget skydd, och att hitta rätt hjälm för din cyklingsstil kan rädda dig från allvarliga skador och till och med döden.

Vad ska man leta efter i en cykelhjälm?

När du väljer hjälm, tänk på vilken typ av cykling du utför. Är du stadspendlare? En terrängcyklare? En tävlingscyklare? Om du önskar en cykelhjälm dam eller herr. 

Vilken typ av cykel du använder och typ av cykling du utför hjälper dig att välja rätt hjälm för dina behov. 

Andra funktioner inkluderar justerbara visir, ventilation och remmar som håller hjälmen på plats. Den viktigaste aspekten av att köpa en cykelhjälm är att se till att du väljer en som är bekväm, säker och som passar ordentligt. 

Moderna hjälmar inkluderar också toppmodern säkerhetsteknik, och det är viktigt att du håller dig informerad. 

Cykelhjälmsteknik

Hjälmens huvudfokus är att skydda mot allvarliga huvudskador, men det finns olika hjälmtekniker som används idag. Nyligen genomförda studier och utvecklingar har kunnat hjälpa till att designa cykelhjälmar som inte bara skyddar mot direkt påverkan, utan som också skyddar hjärnan från att rotera för mycket vid påverkan och därmed erbjuda ett ännu högre skydd. 

Multidirektionellt slagskyddssystem (MIPS®

MIPS®,  utvecklat av Hans von Holst, är en inre innerlina med låg friktion inuti hjälmen som gör att det yttre skalet kan glida några millimeter över skallen vid kollisionen. Idén bygger på vår hjärnas förmåga att röra sig inuti vår egen skalle för att minska skador från påverkan. Von Holst bestämde sig för att det också skulle vara fördelaktigt att skapa en hjälm med denna förmåga. Studier bekräftar att MIPS minskade upp till 43% av rotationskraften vid påverkan jämfört med icke-MIPS-hjälmar.

WaveCel 

WaveCel 

WaveCel är en hjälm utvecklad av Bontrager och licensierad exklusivt av Trek, vilket hindrar hjärnan från att rotera vid kollision. Det handlar om ett internt lager av formbar plast som bildar ett 3D-nät som är utformat för att smula, böja, glida i sidled vid islagsögonblicket (som en bils upphängningssystem).

POC SPIN-teknik

POC designade sin egen teknik som inkluderar silikonkuddar som ser till att rotationskraften absorberas av direkt av POC cykelhjälm och inte av huvudet. Dessa SPIN-kuddar är relativt nya på marknaden, men vann pris i Design & Innovation 2018

Hjälmens storlek 

En av hjälmens viktigaste egenskaper är passformen. Om den inte passar huvudet ordentligt och inte är effektivt fastsatt, kommer den inte att skydda dig från stötar. Lyckligtvis finns det enkla steg för att säkerställa att din cykelhjälm storlek är rätt. 

Kontrollera hjälmens passform: 

För absolut bäst passform bör du mäta din huvudomkrets innan du väljer en hjälm så att du sedan kan använda ett storleksdiagram när du ska välja ut den rätta hjälmen.

Hur ska en cykelhjälm sitta? När du har en hjälm med rätt storlek kan du följa dessa steg för att se efter så att den har rätt passform: 

 1. Hjälmens framkant bör inte vara mer än 2 centimeter från ögonbrynens toppar. Detta är viktigt för att skydda mot främre stötar. 
 2. Om du skjuter hjälmen från sida till sida, fram och tillbaka, bör den vara tillräckligt tät att rynkor uppstår vid tinningarna. Du kan bekräfta detta genom att titta i en spegel när du justerar hjälmen.
 3. Ditt hår kan faktiskt påverka hjälmens passform. Det rekommenderas inte att stoppa ponnysvansar under hjälmen eftersom detta kan påverka enhetens totala effektivitet.
 4. Hakremmen ska vara tillräckligt tät så att hjälmen trycker ner på toppen av huvudet när du öppnar munnen halvvägs, men inte så hårt att du känner tryck när munnen är stängd. 
 5. Främre och bakre remmar bör göra ett V som möts bakom och framför örat. Du vill inte att remmarna ska gå över öronen. 
 6. Som ett sista test, ta tag i baksidan av hjälmen och försök att dra den över toppen av huvudet framtill. Du bör inte kunna göra detta om den sitter ordentligt. Om detta är möjligt, behöver du justera passformen. 

Cykelhjälmsventilering 

En annan faktor är ventilationen som är inbyggd i hjälmen. Ventiler gör att hjälmen kan andas medan du cyklar vilket gör den bekvämare och håller dig svalare. Det finns inga definitiva tester för hur väl ventilationen fungerar på olika typer av hjälmar, men vissa universella tips är att se till att de inre kuddarna inte blockerar ventilerna, och att du bör kunna justera vinkeln på huvudet medan du cyklar för att maximera kyleffekten. Naturligtvis kommer fler ventiler att ge dig mer luftflöde, så leta gärna efter en hjälm som har flera ventiler som gör att du kan hålla dig sval när du är ute på språng. 

Olika typer av cykelhjälmar

Innan du gör ditt sista hjälmval är det viktigt att känna till de olika typerna av hjälmar så att du kan välja den som bäst passar din cykelstil. 

Fritids-/pendlingscykelhjälmar 

Pendlarhjälmen är den hjälm som enklast och har lägst kostnad. Dessa är utformade att ge dig en snygg cykelhjälm med hög komfort att bära fram och tillbaka till jobbet, men de är inte byggda för att rädda dig från extrema effekter som du kan uppleva vid högre hastigheter eller medan du cyklar mountainbike. Dessa modeller inkluderar ofta också extra funktioner, som LED-belysning för säkerhet på natten t.ex. 

Racercykelhjälmar

Racercykelhjälmar

Dessa är den mest populära typen av cykelhjälm med signatur teardrop form och flera ventiler för kylning. Dessa är utformade för att vara ergonomiska, aerodynamiska och säkra.

Tävlingscykelhjälmar 

Dessa är ett populärt alternativ för atleter och bancyklare och är bäst för att minimera drag. De är har långa och droppformade för att maximera aerodynamiken. De har i allmänhet inte heller ventiler eftersom ventiler ökar motståndet. 

Terrängcykelhjälmar

Om du planerar att cykla off-road och i höga hastigheter, kommer det att göra dig gott att investera i en mer robust terrängcykelhjälm. Dessa erbjuder mer täckning, särskilt baktill för att skydda mot lerigt spill. 

Slutsats

När du funderar på vilken cykelhjälm du vill köpa, tänk på vilken typ av cyklist du är och var du mest sannolikt skulle kunna vara med om en olycka. Alla hjälmar är bättre än ingen hjälm, men det är viktigt att du ser till att du får en som uppfyller dina behov, och det är mycket viktigt att hitta en som passar ordentligt och bekvämt. Slutsatsen är att om hjälmen inte är bekväm, kommer du sannolikt inte att bära den överhuvudtaget, och då kommer den inte att vara ett användbart köp. 

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 22 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 22 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button