www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

Det spelar egentligen ingen roll om du är en försiktig cyklist eller om du cyklar snabbt och hastigt, en genomsnittlig cyklist som åker försiktigt kan fortfarande krascha runt 4,500 mil. Det är alltså viktigt att ha en bra cykel hjälm. Det som orsakar de dödsfall som sker är just huvudskador när man ser på cykel olyckor. Medicinsk forskning visar att en cykelhjälm kan minska eller förhindra de flesta cyklisters huvudskador. Är du under 15 år är det dessutom lag på cykelhjälm i Sverige att du bär en cykelhjälm, dock bör du fortsätta använda en även efter du fyllt 15. Olyckan och skadorna kan ändå uppkomma för dig, det spelar ingen roll om du är vuxen eller barn (leta här efter de bästa barnhjälmen).

När du ska köpa en cykelhjälm, så är det viktigt att du hittar en bra hjälm som fungerar bra och som ger dig bra skydd. Att köpa en uppblåsbar cykelhjälm kan vara smart och smidigt, men det är också värt att tänka på att skyddet inte alls är lika bra som med riktiga cykelhjälmar. Idag finns det många olika

När du kikar på en ny cykelhjälm så är det viktigt att du ändå hittar en snygg cykelhjälm. Det är givetvis säkerheten som är viktigast när det gäller cykelhjälmar, dock ska man ändå känna sig bekväm med hjälmen och därför är också utseendet en viktig del också. Skulle du ha svårt att veta vilken cykelhjälm som du ska köpa eller vad de faktiskt har för mått, eller ja exakt all information du behöver om respektive cykelhjälm, då bör du läsa igenom de cykelhjälm bäst i test som finns på nätet.

Hur fungerar en cykelhjälm?

En hjälm minskar den energi som skapas av en skarp inverkan, som till exempel en krock. Detta tack vare ett lager av styvt skum för att dämpa slaget. De flesta cykelhjälmar använder krossbart expanderat polystyren. Det fungerar bra, men när det väl är krossat så återhämtar det sig inte. Expanderat polypropen skum återställs, men är mycket mindre vanligt. Det är dock dessa cykelhjälmar som är mest säkra.

Hjälmen måste sitta bra på huvudet, speciellt om du skulle krocka mer än en gång – vilket ofta uppstår. Vanligtvis på en bil först, och sedan vägen, eller kanske flera träd eller på en sten. Så det behöver ett starkt band och ett bra spänne. Hjälmen ska sitta på ditt huvud och täcka så mycket som möjligt av huvudet. Framför allt, med bandet fastsatt, så borde du inte kunna få hjälmen loss från huvudet av någon kombination av dragning eller vridning av något slag. Om det får av hjälmen eller om den glider av tillräckligt mycket, för att lämna stora delar av ditt huvud oskyddad, då bör du justera remmarna igen eller prova en annan hjälm. Håll remmen bekvämt snyggt vid körning. Banden håller din hjälm på, inte den bakre stabilisatorn. Det är alltså remmarna som är väldigt viktiga.

Vilken typ av cykelhjälm behöver jag?

cykelhjälm damNär du tittar på en hjälm, så finns det några viktiga saker att titta på. Först och främst så är din säkerhet det viktigaste, så för att cykla på vägen eller om du ska tävla i en tävling, så behöver du ha en hjälm som är certifierad enligt standarden. Se alltså till att du har en bra hjälm innan du tar dig ut på vägarna, oavsett hur terrängen ser ut. Ventilationen är dessutom väldigt viktig att titta på. Ju mer ventilation som finns på hjälmen, desto bättre. Denna kylare kommer hjälpa dig att ge dig mer styrka till att cykla. Ventilationen är utformad så att luften kan passera genom hjälmen och går därefter ut genom de bakre ventilerna. På mountainbike hjälmar är ventilationen utformad för att fungera som en skorsten, så att den heta luften kan flyta vertikalt istället!

Tänk också på hur remmarna på hjälmen ser ut. Spännet och remmen ska vara så nära undersidan av hakan som möjligt när den är fest, men inte för hårt. Den borde kunna låta öppna din mun, så att du kan dricka vatten och äta något. Den övre delen av remmen är bäst om den skapar en v-form som bildas under ditt öra. Du ska kunna justera remmarna så att de passar ditt huvud. Sist men inte minst är dessutom vadderingen en väldigt viktig del, då det är det som gör så att du får en bekväm hjälm, men också så att du kan absorbera bort svett. Många hjälmar har uttagbar vaddering, vilket är bra om du vill kunna tvätta och hålla vaddering så hygieniskt som möjligt.

Läs vidare i den här listan om vad du bör tänka på när du köper en cykelhjälm:

  1. Din cykelhjälm ska kunna hantera mycke energi via en hård krasch, vilket också innehåller G-nivåer. Du bör ha en hjälm som faktiskt kan klara av att motstå en sådan hårt kraft.
  2. Det är viktigt att du väljer en cykelhjälm som har ett bra band, så att hjälmen sitter fast på huvudet och också om du skulle krocka, då det förmodligen kommer uppstå fler än en stöt. Först och främst brukar det vara på bilen och därefter på något annat, som till exempel gatan eller ett träd. Det är alltså viktigt att ha en hjälm som klarar båda stötarna.
  3. En hjälm ska vara lätt att justera ordentligt eller vara självjusterande och utformad för att skapa en bra passform utan överdrivet utrymme. När du justerat hjälmen en gång, så bör du inte behöva justera hjälmen igen.
  4. En hjälm ska vara bekväm att ha på sig: den ska se bra ut, vara lätt, även gärna ett diskret för användaren, men ändå ett modernt utseende.
  5. En hjälm ska vara så jämn och rund som möjligt på utsidan för att förhindra att den går sönder i en krasch. Det ska inte ha en svans, som kan skjuta den i sidled i en krasch och lämna ryttarens huvud oskyddat.
  6. En hjälm bör vara mycket synlig för bilister och andra både natt och dag.
  7. En hjälm bör vara hållbar och lätt att rengöra. Det ska vara smidigt att använda en hjälm och ska inte kännas som en börda.
  8. En hjälm ska komma med tydliga, förståeliga instruktioner för montering och användning.
  9. En hjälm ska vara billig och lättillgänglig i butiker, inklusive lokala cykelaffärer.
  10. En hjälm bör lätt återvinnas när den användbara livslängden är över. På så sätt kan man använda hjälmen till att skapa nya hjälmar, vilket är bra för naturen.

Vad för delar består en cykelhjälm av?

En cykelhjälm består oftast av någon slags vaddering och därefter ett hårt plastskal på ovansidan. Det bästa är om vadderingen och plasten är fast med varandra, så att stödet blir ännu stabilare. Vill du ha en bra och stabil hjälm, titta i så fall på dessa. Ett bra tips är att titta om det finns någon cykelhjälm rea om det är så att du gärna vill köpa en hjälm som är lite bättre, men också dyrare. På så sätt kan du ändå få din kvalitet hjälm, men då till ett reducerat pris. Då kan du ändå hitta en bra cykelhjälm men som ändå har alla de bra delarna som en cykelhjälm består av. Så, vad är dessa delar för något egentligen? Vi kommer gå in på det lite mer ingående här nedanför.

De flesta cykelhjälmar är gjorda av ett material av EPS-skum, tillsammans med ett tunt plastskal. Skalet hjälper hjälmen att glida på trottoar, för att undvika onödiga ryck i nacken. Det kan vara lätt att skida på grov trottoar och det är skalet som finns, för att undvika att rycka nacken. Skalet håller också skummet ihop. Några utmärkta hjälmar är gjorda genom att gjuta skum i skalet istället för att lägga på skalet senare. Det är således bäst om både skalet och skummet sitter fast i varandra. Tänk också på att ha en hjälm som syns, då mörkare hjälmar är svårare för bilister att se. Det är också bra att välja en hjälm med rätt breda remmar, ju smalare de är desto bekvämare kommer de dessutom kännas. När du tittar på en hjälm så vill du dessutom förmodligen ha en så bekväm hjälm som möjligt. Kylning, ventilation och passformen är de viktigaste när det gäller komforten på hjälmen. Idag finns det många olika modeller att välja mellan, oavsett om du söker efter en cykelhjälm dam till herrar eller en småbarnshjälm

Luftflödet över huvudet bestämmer hur sval din hjälm kommer kännas och om det finns större front ventiler, så ger det ett bättre luftflöde. De flesta hjälmarna som finns idag har tillräcklig kylning för de flesta som använder dem. Vissa huvudformer kräver mer vaddering, med passande kuddar och band. Extra små huvuden kan behöva tjocka monteringskuddar. Extra stora huvuden kräver förmodligen en XXL hjälm. Portar för hästsvansar, kan förbättra passformen för de med långt hår. De som inte har något hår, kanske vill undvika hjälmar med stora övre öppningar för att förhindra en roliga solbränna. Det är viktigt att ha en bra cykelhjälm vuxen oavsett hur gammal du är.

Det är också viktigt att veta när du behöver byta ut din hjälm till en ny. Byt ut hjälm om du kraschar. Påverkan krossar nämligen skummet, fastän skadorna kanske inte är synliga. Hjälmar fungerar bra, men du måste undersöka dem för märken eller bucklor för att veta om du skulle krocka. De flesta tillverkare rekommenderar ersättning efter fem år, men forskning har visat att de inte fungerar bra om de inte kraschar mycket längre än det. Tänk också på att ta bort cykelhjälmen när ditt barn ska leka i en klätterställning eller i en lekplats. Det är inte bra att ha en hjälm på dessa ställen, då barnet kan fastna i banden. Vill du veta exakt vad som din cykelhjälm kommer bestå av, då är det alltid värt att läsa igenom de cykelhjälm bäst i test som du kan hitta om du söker på nätet, då de ofta är fyllda med information om själva hjälmen.

Av vad för slags material är en cykelhjälm gjord av?

Vill du hitta den bästa cykelhjälmen, se då till att välja en hjälm som har bra kvalite och material. Det är bäst att välja de hjälmar som sådant skum som kan få sin passform igen, även efter krock. Dock bör du köpa en helt ny hjälm om det är så att du har krockat, då hjälmen ändå kan få skador som kanske inte är synliga.

Cykelhjälmar är alltså gjorda av tyg om det gäller banden på hjälmen. Plast på utsidan av hjälmen och dessutom de skum som finns i själva hjälmen. Hjälmen består av ett tjockt lager som ger stötdämpning, med en mjuk kudde som då ska hjälpa användaren att få en god komfort, när hjälmen vilar på huvudet. Det är oftast gjorda av polystyrenskum, även om tillverkare också har försökt använda polyuretanskum och behandlad kartong.

Ett tunt plastskal täcker skummet för att skydd. Detta skal är vanligen formgjutet, det vill säga att det yttre skalet placeras i formen och därefter formas polystyren skiktet i själva formen. Några hjälmar har fortfarande tjockare hårdplastskal, vilket ger lite stötdämpning utöver polystyren skiktet, men lägger dock på vikt till hjälmen. Det stötdämpande skiktet och skalet hålls på huvudet med remmar, vanligtvis gjorda av någon form av syntetisk tyg och stängs med spänne. Eftersom polystyrenskum är en isolator, behöver hjälmar dessutom en ventilation för att stoppa användarens huvud från överhettning. Tidiga hjälmar hade helt enkelt hål i skalet. Moderna mönster använder kanaler inuti skalet, som tillåter luft att flöda över användarens huvud. För att en hjälm ska hålla sig på plats och vara bekväm måste den justeras så att den passar bärarens huvud. De flesta hjälmar har någon form av mekanism för att anpassa passformen. Vissa hjälmar har dessutom inre förstärkande skelett för att hålla hjälmen ihop. Detta möjliggör större ventilations- och luftkanaler, och vanligtvis en lättare hjälm, men komplikationen att inkludera extra komponenter i formningen gör sådana hjälmar tyvärr också dyrare.

Designer som cykelhjälmar har

cykel hjälmIdag finns det massor med olika modeller på cykelhjälmar, så letar du efter en bmx hjälm kommer du lätt kunna hitta snygga designer. Ska du till exempel cykla på svåra terränger, så kanske det är en mountainbike hjälm som du bör titta på. Ska du köpa cykelhjälm så är det alltid värt att titta på en cykelhjälm som har en snygg design, så att du känner att du trivs i hjälmen.

Det finns några olika typer av hjälmar som du kan kika på. Först och främst har vi de vanligaste hjälmarna och dessa är avsedda för att användas vid vägkörning, men de går att använda för alla slags cyklar stilar. Dessa hjälmar är oftast väldigt lätta, ger en bra och skön ventilation samt ett bra skydd när du åker med din cykel.

Det finns också en ny slags hjälm som blivit populära, som också kallas Aero Road hjälm. Dessa är konstruerade för att skapa mer rörlighet, de har en lätt vikt och en kompakt storlek men ger också aerodynamiska fördelar, vilket helt enkelt gör att det känns enklare att cykla med hjälmen.

Mountainbike hjälmar är utformade för att ge dig extra täckning runt ditt huvud, en bra retention och god ventilation för att hjälpa dig att möta utmaningarna att cykla på svår terräng. BMX hjälmar finns i två huvuddesigner: Stängt ansikte och öppet ansikte. Fulla hjälmar erbjuder skydd för att uppfylla kraven från BMX-racing. Öppet ansikte hjälmar används vanligare för flatland ridning och smuts hoppning.

Storleks modeller på cykelhjälmar

När du ska köpa en cykelhjälm så är det viktigt att du har en hjälm som har en bra passform för just dig. Vi alla människor är olika och har således också olika storlekar på våra huvuden, därför kommer också cykelhjälmar att passa på olika sätt. För att vara så säker som möjligt, titta då på en cykelhjälm som sitter bra. Du ska inte kunna se synliga delar av ditt huvud när du har på dig hjälmen, så den ska alltså sitta över hela ditt huvud. Ska du beställa hem en cykelhjälm från nätet, så är det alltid bäst att se till att du kan skicka tillbaka hjälmen ifall det skulle vara så att den inte passar. Det är bättre att hitta en hjälm som passar istället bara för att köpa hjälmen för att den är köpt.

I många fall kan man alltså justera storleken på hjälmen, men är det så att du har ovanligt litet eller ovanligt stort huvud så kan du behöva titta på en hjälm som är anpassad för just din huvudstorlek. Det är viktigt att hjälmen sitter bekvämt, men den ska ändå samtidigt vara säker för dig, så den behöver täcka ditt huvud så bra som möjligt. Säkerheten och bekvämligheten är egentligen således det viktigaste, trots att man givetvis också ska tycka att sin hjälm ser bra ut och är i en snygg design.

Vad är de vanligaste priserna på en cykelhjälm?

När man kikar på priserna på en cykelhjälm, så kan de variera rejält. Detta beror helt och hållet på vad för standard du faktiskt är ute efter. Ska du cykla en längre period, ska du tävla eller bara köra någon cykelsport, där du faktiskt behöver en bra cykelhjälm? Då får du också vara beredd på att priserna kommer stiga lite. Kikar du på en vanlig hjälm kan priset ligga på runt 200 kronor, men ska du kika på en hjälm som är bättre – ta då en titt på de hjälmar som är lite dyrare. Dessa kan ligga runt 2000 kronor och uppåt. Allt beror helt och hållet vad för delar som hjälmarna består av.

Varför ska man köpa en cykelhjälm?

Att ha en cykelhjälm på huvudet när man är ute i trafiken är livsviktigt. Skulle det vara så att du cyklar, så finns där en stor risk att du kommer vara med om en krock i alla fall någon gång i ditt liv. Låt inte denna gången vara din sista gång. En cykelhjälm skyddar ditt huvud och kan på så sätt göra så att du minskar risker för just huvudskador.

Det är egentligen ingen fråga på om du ska köpa en cykelhjälm eller inte. Ska du dessutom cykla i någon slags sport så är det ett måste att du har en certifierad hjälm, så det är således obligatoriskt. Se till att hitta en bra, snygg och säker hjälm när du ska åka ut på vägarna med din cykel. I Sverige är det dessutom lag på att ha hjälm om du är under 15 år, så att köpa en hjälm behöver du göra om det är så att du vill cykla. Sedan är det rätt uppenbart att man också vill skydda sitt huvud och med detta då sitt liv – med en cykelhjälm. Idag är det tyvärr väldigt många olyckor som sker på vägarna, och har man en cykelhjälm så ökar man sina chanser att överleva om en krock faktiskt skulle komma. Så se till att hitta en cykelhjälm som passar dig, som känns bekväm och som du känner dig säker i när du åker på vägarna. Detta gäller oavsett om du bara ska ta cykeln till jobbet eller skolan någon dag, eller om du faktiskt vill tävla i någonting som har cykling i sig. Det finns många olika tävlingar med cykling! Se till att skydda ditt liv med en bra och säker hjälm. Det är alltid smart att läsa igenom olika recensioner på nätet och testa lite hjälmar innan du känner att du är bekväm med din hjälm. Se också till att du köper en hjälm som ditt barn faktiskt trivs i, då det tyvärr kan vara så att många ungdomar inte vill ha hjälm på sig. Därför är det bra att hitta en hjälm som ditt barn faktiskt tycker är snygg och trivs i, så att barnet ditt också är säkert när det är dags att cykla, oavsett om det är i skogen, på väg till skolan eller en längre sträcka! Att vara på den säkra sidan när det gäller just cykling, är det bästa du kan göra. En bra cykelhjälm kan således rädda liv.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 5 / Genomsnitt: 3
Back to top button