AllmÀn information om bilbatterier

Det Àr svÄrt att veta vilket bilbatteri bland alla bilbatterier som finns som man ska vÀlja. Man önskar vÀl allt som oftast bara hitta ett bilbatteri som passar, se till att bilen alltid startar och att alla tekniska funktioner fungerar som de ska. TyvÀrr sÄ kan bÄde kvalitén och priserna skilja och variera mycket frÄn modell till modell och varumÀrke till varumÀrke trots att de kan se identiska ut. SÄ vad Àr skillnaderna? Och vad bör man tÀnka pÄ? Om du tÀnker köpa bilbatteri lÀs dÄ vidare sÄ att du kan fÄ reda pÄ vilket som Àr det bÀsta bilbatteriet för dig samt vilket bilbatteri som Àr bÀst i test.

bÀst i test
Bosch 20-S5A11
VĂ„rt betyg
Mest populÀra
Bosch S5
VĂ„rt betyg
mest prisvÀrt
Exide Exell
VĂ„rt betyg
Flest funktioner
Bosch AGM 20-S5A08
VĂ„rt betyg
VĂ„rt senaste val
Varta E39 Dynamic AGM
VĂ„rt betyg

Bilbatteriernas huvudsyfte

Bilbatteriets huvudsyfte Àr att tÀcka de energibehov som bilen har och ge den el som behövs till den elektriska utrustningen som bilen har. För att detta ska fungera sÄ behöver man rÀtt batteri till den bil som man har. Om din bil skulle kÀnnas trögstartad eller inte gÄr att starta sÄ kan det behövas ett nytt batteri. Valet bör alltsÄ göras med tanke pÄ hur mycket elektrisk utrustning om finns men Àven beroende pÄ dina körförhÄllande och klimatet dÀr ni bor. LÀs vidare för att fÄ mer tips pÄ hur du hitta det bÀsta bilbatteriet för dig.

Vad bör du tÀnka pÄ innan du köper ett bilbatteri?

Det finns speciellt fem punkter som Àr bra att tÀnka pÄ. Vi ska nu gÄ igenom dessa fem punkter som kommer att kunna hjÀlpa dig att hitta det batteriet som passar just din bil bÀst.

 1. Det bör fÄ plats i det utrymmet gjort för bilbatteriet bÄde pÄ lÀngden, höjden och bredden. Det lÀttaste kan vara att hitta ett bilbatteri med samma mÄtt som det förra men det Àr inte nödvÀndigt. Men det mÄste passa.
 2. Bilbatteriets Startkapacitet förkortat CCA som stĂ„r för ”Cold Crank Amps” vilket med andra ord Ă€r kallstartseffekten. Startkapaciteten pĂ„ bilbatteriet testas (bilbatteri test) normalt sĂ€tt i minus -18 grader C. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt fĂ„r de fram hur mycket ström som batteriet lyckas leverera under de kritiska sekunderna i startmomentet. Vad din bil krĂ€ver i CCA – vĂ€rde hittar du i manualen till din bil. Du kan allt som oftast Ă€ven gĂ„ pĂ„ den startkapaciteten som ditt gamla batteri hade.
 3. Vi gillar amperetimmar (Ah). Detta kan liknas med hur full tank du vill ha. Även om det mesta fungerar nĂ€r generatorn Ă€r igĂ„ng sĂ„ ser ett fungerande batteri till att exempelvis centrallĂ„s fungerar nĂ€r bilen inte Ă€r igĂ„ng. Med andra ord sĂ„ Ă€r antalet amperetimmar inte lika viktigt som CCA men det Ă€r alltid trevligt att ha lite mer att ta av. Det Ă€r nĂ€mligen det som tas av varje gĂ„ng som du anvĂ€nder nĂ„got elektriskt nĂ€r bilen inte Ă€r igĂ„ng. Som att lyssna pĂ„ radion medans man vĂ€ntar pĂ„ att brĂ€nsletanken ska fyllas.
 4. Antalet volt bör stĂ€mma med elsystemet. Även spĂ€nningen bör matchas nĂ€r du byter. Bilar har i regel 12V medans Ă€ldre bilar kan ha 6V och ett lastbilsbatteri har ibland sĂ„ mycket som 24V. Det viktigaste Ă€r att ett 12V – batteri ersĂ€tts med ett 12V – batteri, ett 6V – batteri med ett 6V – batteri och sĂ„ vidare.
 5. Polerna bör sitta pÄ samma stÀlle. VÀlj helst en polstÀllning som Àr den samma som pÄ det gamla bilbatteriet för det enklaste bytet. Du vill inte vara tvungen att förlÀnga batterikablarna eller byta batteriet som du inte ens har hunnit anvÀnda. Vanligaste priserna för ett bilbatteri.

Allt som oftast fĂ„r du vad du betalar för, Ă€ven nĂ€r det gĂ€ller batterier, oavsett om det Ă€r ett traktorbatteri eller bilbatteri. Det spelar ingen roll om du köper ditt bilbatteri hos Mekonomen eller online. Storleken pĂ„verkar priset dĂ„ ett stort batteri innehĂ„ller mycket bly. Ju större batteri desto mer dyr bly behövs för att tillverka bilbatteriet. Bilbatteriets pris pĂ„verkas sĂ„klart Ă€ven av kapaciteten dĂ„ det Ă€r det man vill ha oavsett storlek. Vilken teknologi som anvĂ€nts i batteriet pĂ„verkar ocksĂ„ priset dĂ„ teknologin ocksĂ„ pĂ„verkar hur tĂ„ligt, motstĂ„ndskraftigt och hĂ„llbart batteriet kommer vara i lĂ€ngden. Det finns alltsĂ„ tre prisklasser nĂ€r det kommer till batterier – Bra, bĂ€ttre och slutligen bĂ€st. Inom dessa kategorier sĂ„ varierar priset beroende pĂ„ vilken storlek och kapacitet som du behöver. Prisklassernas skillnader beror pĂ„ teknologin som har anvĂ€nts. Inköpspriset behöver nödvĂ€ndigtvis inte betyda att batteriet Ă€r dyrast i lĂ€ngden. Ett mer tekniskt batteri hĂ„ller nĂ€mligen oftast lĂ€ngre, vilket betyder att dyra batterier i slutĂ€ndan kan resultera vara billiga batterier. Det kan lĂ„ta motsĂ€gelsefullt med nĂ€r man rĂ€knar pĂ„ det sĂ„ Ă€r det oftast sant. SĂ„klart sĂ„ bör man Ă€ndĂ„ jĂ€mföra priser mellan olika varumĂ€rken innan man bestĂ€mmer sig, kvalitĂ© Ă€r bra men inte vĂ€rt riktigt hur mycket som helst.

Hur vÀljer man ett bilbatteri?

billiga bilbatterierSom vi redan sagt sÄ Àr alltsÄ ett dyrt bilbatteri i regel betydligt bÀttre Àn om batteriet Àr billigt, dÀremot sÄ betyder inte det att ett dyrare varumÀrke Àr bÀttre Àn ett billigare. Det behöver nödvÀndigtvis inte heller vara mycket bÀttre bara för att det har blivit det bilbatteri som Àr bÀst i test om Àn det kan fungera som bra riktlinjer. Det Àr bra att ha i Ätanke att batterier kan prestera olika i olika tester dÄ ett bilbatteri Àr en fÀrskvara som sakta gÄr mot sin död redan frÄn det att det Äker ur fabriken och beror ocksÄ mycket pÄ hur det blivit underhÄllet sedan dess.

Vi kommer nu att nĂ€mna nĂ„gra bilbatterier ur den sĂ„ kallade ”bĂ€ttre” klassen samt den ”bĂ€sta” klassen, men vi börjar med den förstnĂ€mnda. Dessa batterier Ă€r lĂ€mpliga för medelstora bilar med standard eller lite extra elektronisk utrustning ombord. Dessa ”bĂ€ttre” bilbatterier Ă€r oftast underhĂ„llsfria och det vanligaste valet för kunder. Om man vill slippa fylla pĂ„ med batterivatten sĂ„ Ă€r detta en bra investering.

Bosch S4

Denna serien frÄn bosch bestÄr av moderna, underhÄllsfria silver-kalciumbatterier. Ett startbatteri för bilen. Om din bil Àr normalstor i mellanklassen, anvÀnds dagligen och inte har massor av extra elektrisk utrustning installerad sÄ Àr dett ett bra alternativ för dig. Detta Àr en populÀr batteriserie dÄ den passar och tÀcker in alla bilmodeller. Den överstiger ocksÄ Asiatiska och Europeiska tillverkares krav nÀr det gÀller prestanda.

Bosch S5

Detta Ă€r nĂ„gra av de bĂ€ttre bilbatterierna som finns pĂ„ marknaden. UnderhĂ„llsfria, moderna startbatterier med en implementerad Start – Stop – teknik (E). Om du kör en lite större modern bil lite kortare strĂ€ckor som dessutom har installerat extra elektronisk utrustning sĂ„ kan detta vara ditt bĂ€sta val. S5 klarar nĂ€mligen av att förse din bils komponenter med tillrĂ€ckligt med ström.

Varta Blue Dynamic

Detta Ă€r EFB startbatterier gjorda för bilar med den moderna start – stop – tekniken. Dessa batterier har nĂ€mligen en teknik som tar vara pĂ„ energin under olika delar av bilfĂ€rden, exempelvis under inbromsningar.

Tudor Technica bilbatterier

bilbatteri testDessa batterier Ă€r nĂ„got bĂ€ttre med högre kvalitet Ă€n Standard. Detta Ă€r Tudors andra serie. Denna serien Ă€r sĂ„ bred att det alltid finns ett batteri som passar just din bil. Det spelar ingen roll om du har en udda modell dĂ„ denna serie passar 98% av de bilar som finns i Sverige. Technica anvĂ€nder 3DX – nĂ€tgallerteknologin precis som sina syskonmodeller. Detta betyder att den Ă€r sĂ€ker för start och att den Ă€ven klarar av att förse de medelmĂ„ttigt krĂ€vande extra komponenterna med ström i din bil.

NĂ€r det kommer till den “bĂ€sta” klassens batterier sĂ„ pratar vi om AGM – bilbatterier. Dessa Ă€r helt underhĂ„llsfria, Ă€r tĂ„liga mot bĂ„de vĂ€rme och förfrysningar, kan monteras liggande samt att de klarar av hĂ„rd belastning nĂ€r det gĂ€ller strömförsörjning, lĂ„nga resor och kan till och med ofta Ă„terhĂ€mta sig frĂ„n djupa urladdningar. Anledningen att dessa bilbatterier med AGM – teknik klarar av denna press Ă€r tack vare dess unika konstruktion nĂ€r de binder vĂ€tskan i batteriet med en glasfibervĂ€v. Detta ger en bĂ€ttre prestanda och mer robust konstruktion, blyplattorna sitter nĂ€mligen som gjutna i varandra. Denna typ av batteri placeras ofta i lyxiga bilar samt större modeller och yrkesfordon som till exempel taxibilar dĂ„ dessa har en mycket krĂ€vande inmonterad elektronisk utrustning.

Bosch S5A

Detta Ă€r en serie startbatterier frĂ„n Bosch med Start – Stop – teknik av den högsta kvaliteten. Detta Ă€r en sammanslagning av S5E och S6 – batterierna. Detta gjordes för att bilda en mer lĂ€ttförstĂ„elig batteriserie. PĂ„ detta sĂ€ttet följer nu Ă€ven Bosch skalan av bra, bĂ€ttre, bĂ€st.

VARTA Silver Dynamic

Detta Ă€r ytterligare ett AGM – batteri som garanterar dig den kraftfullaste och bĂ€sta teknologin. Om du söker ett batteri till din moderna större bilmodell som presterar sĂ„ Ă€r detta ett premiumalternativ som klarar extra elektronisk utrustning. Om du inte Ă€r sĂ€ker pĂ„ om ditt tidigare startbatteri varit tillrĂ€ckligt sĂ„ kan du kĂ€nna dig trygg med detta valet.

Optima – RedTop

Detta batteriet marknasförs som vĂ€rlden starkaste startbatteri. Optimas startbatterier har AGM spiralceller, och uppfanns av den amerikanska militĂ€ren. Med andra ord sĂ„ har deras AGM – teknik designats och patenterats för att klara av allt frĂ„n explosioner till pansarskott.

Fördelar med detta batteriet?

 • 15 gĂ„nger mer tĂ„ligt mot skakningar
 • Helt underhĂ„llsfritt
 • Upp till tre gĂ„nger sĂ„ lĂ„ng livstid
 • Starkaste starteffekten
 • Kan monteras hur som helst
 • Garanterat lĂ€ckagefritt dĂ„ det Ă€r ett 100% slutet AGM – batteri

Hur tar du bÀst hand om ditt bilbatteri?

Det Àr alltid bra att ta hand om sina saker, vad det Àn gÀller. NÀr man gjort processen tillrÀckligt mÄnga gÄnger sÄ börjar det till slut göras automatiskt. Tar man hand om sina saker sÄ kan man till och med tjÀna pengar pÄ det hela. NÀr du tar hand om ditt bilbatteri sÄ förlÀnger du nÀmligen dess livslÀngd och i och med det sÄ sparar du ocksÄ pengar. PÄ sÄ sÀtt sÄ kan kanske alla dina bilbatterier bli till billiga bilbatterier. Detta kan du göra frÀmst pÄ tre sÀtt.

 1. HÄll batteriet rent. TyvÀrr sÄ tÀnker mÄnga inte pÄ detta. I och med att det allt som oftast Àr placerat nÀra motorn under motorhuven sÄ utsÀtts det för vÀgdamm och smuts. NÀr batteriet Àr smutsigt sÄ har det en tendens att börja gÄ krypström frÄn bilbatteriets poler. Detta förvÀrrar batteriets naturliga sjÀlvurladdning. För att hÄlla batteriet rent sÄ kan man dÄ och dÄ torka av batteriet med en torr och ren trasa
 2. Kontrollera spÀnningen regelbundet. Om du vill se en rÀttvisande bild av kapaciteten i batteriet sÄ bör detta göras innan du anvÀnder bilen. Om du gör det direkt efter körning sÄ fÄr du inte rÀtt information. Det Ànda du kan se dÄ Àr om batteriet redan Àr dÄligt dÄ spÀnningen Àr högre i och med att det Àr nyligen laddat. Har du dÀremot nyligen belastat batteriet med exempelvis en radio sÄ kommer det att visa för lÄg spÀnning. Det bÀsta Àr dÀrför att mÀta batteriet nÀr det har vilat i minst 24 timmar. AnvÀnd exempelvis en multimeter för mÀtningen
 3. UnderhÄllsladda bilbatteriet. Moderna bilar med massor av elektronisk utrustning har mÄnga gÄnger underdimensionerade bilbatterier installerade frÄn fabriken. Speciellt om bilen anvÀnds mest för kortare strÀckor. Om du bara pendlar med bilen ett par mil sÄ hinner inte bilbatteriet laddas fullt pÄ den strÀckan, med andra ord sÄ laddas det sakta med sÀkert ur. NÀr du vÀl mÀrker detta sÄ har batteriet oftast redan tagit skada och livslÀngden Àr förkortad. NÀr du dÀrför kontrollerar vilospÀnningen, som nÀmnt i steg tvÄ, och mÀrker att det nÀrmar sig 50 % sÄ Àr det bra att ladda batteriet tills det Àr fullt. Detta betyder inte att du ska ut och köra en lÀngre strÀcka dÄ det sÀllan lyckas och om du lyckas sÄ har det troligtvis kostat i brÀnsle lika mycket som en laddare till bilbatteriet. Ta dÀrför hellre reda pÄ vilken batteriladdare som Àr bÀst i test och köp en bra som kommer hjÀlpa dig att öka livet pÄ ditt bilbatteri
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
[Totalt: 15 / Genomsnitt: 3.6]