Airfryer är ett revolutionerande matlagningsverktyg som hjälper dig att göra läckra, hälsosamma måltider enklare än någonsin. Men vad kan man laga i en airfryer? Finns det några begränsningar för denna mångsidiga köksapparat? Vi har testat flera airfryers i vårt varmluftsfritös test och samlat in mycket information.

Livsmedel som du kan (och bör) tillaga i en airfryer

Du kan tillaga många maträtter i en airfryer, och det bör du absolut göra, eftersom de smakar bättre på det sättet!

Livsmedel som du kan tillaga i en airfryer

Snacks

Snacks som pommes frites, potatischips och mozzarellapinnar är klassiker att tillreda i en airfryer. Andra knapriga favoriter som nuggets, falafelbollar och pizzarullar smakar också utmärkt tillagade i airfryer.

Kött

Airfryers är ett utmärkt sätt att tillaga magrare köttstycken, som kycklingbröst och fläskkotletter. Luften som cirkulerar över maten ger en jämn tillagning utan att det går ut över smak eller konsistens. Du kan också använda den för att tillaga bacon och biff.

Fisk och skaldjur

Du kan göra läckra, krispiga fiskar och räkor. Airfryers gör det möjligt att tillaga fisk och skaldjur med en gyllene skorpa på utsidan samtidigt som insidan är fin och mör.

Grönsaker

Airfryers är utmärkta för grönsaker eftersom de använder mindre olja än traditionella metoder för stekning. De tillagar också maten snabbt! Du kan göra olika grönsaksrätter, allt från rostad brysselkål till blomkåls”vingar”.

Bakverk

Om du vill ha sötsaker kan du baka minitårtor, muffins, munkar och andra efterrätter som äppelpaj i en airfryer.

Och även livsmedel som

  • Tofu: Du kan använda en airfryer för att göra fluffig och krispig tofu. Skär bara tofun i tärningar och lägg dem i airfryern för att få en utsökt vegansk måltid.
  • Ägg: Airfryers kan också göra perfekt tillagade hårdkokta ägg. Ja, du läste rätt!
  • Bananer: Behöver du en efterrätt i sista minuten? Skär upp en banan, lägg den i airfryern och vips har du en läcker godbit!

Livsmedel som du inte bör tillaga i en airfryer

Även om airfryers är otroligt mångsidiga fungerar vissa livsmedel inte bra. Här är några av de värsta!

Livsmedel med smet

Undvik att steka livsmedel som är täckta med smet. Den kan bli blöt och blir inte knaprig som om maten hade friterats.

Mediumstekta hamburgare

Airfryers kan inte uppnå de höga temperaturer som krävs för att tillaga mediumstekt kött på ett säkert sätt. Så om du föredrar att dina hamburgare är saftiga och rosa i mitten är det bäst att hålla sig till en traditionell spis eller grill.

Råa gryn

Airfryers är kända för att bränna råa spannmål som ris och quinoa. Dessutom tar det mycket längre tid att tillaga dem än i en gryta på spisen.

Soppor och såser

Den intensiva värmen och den cirkulerande luften i en airfryer är inte idealisk för att tillaga soppor och såser. Vätskan avdunstar snabbt, vilket gör dem tjocka och oaptitliga. Det är bäst att använda spisen i stället.

Mat som behöver lång tillagningstid

Airfryers fungerar bäst för mat som tillagas snabbt. Om du försöker tillaga något som fläskkött eller en stek tar airfryers för lång tid och kan ge sämre resultat än förväntat. Håll dig till tillagning på spisen för dessa rätter.

Vad mer kan man göra i en airfryer?

Airfryers kan värma rester och tina upp mat som många andra köksmaskiner.

Vad mer kan man göra i en airfryer

Uppvärmning av matrester

Airfryers kan värma många olika livsmedel som pizza, stekt kyckling, pommes frites och annat. Placera bara resterna i korgen och värm dem vid 180 °C i cirka 5 minuter. Så enkelt är det!

Avfrostning av frysta livsmedel

Airfryers kan också användas för att snabbt och jämnt tina upp mat. Lägg den frysta maten i korgen och ställ in den på 180 °C i cirka 5 minuter. Den varma luften som cirkulerar över maten ser till att den tinas upp utan att överkoka eller brännas. Apparaten är praktisk för att tina upp kött, fisk och grönsaker.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 1 / Genomsnitt: 5
Back to top button