Det finns många olika sätt att tillaga kyckling, men att använda en airfryer är ett av våra favoritsätt. Att steka kyckling med luftfritering kan ge fantastiska resultat med minimal ansträngning, tid och kladd. Dessutom är det också hälsosammare än andra metoder eftersom det kräver mindre olja än traditionell fritering eller tillagning i ugn. I den här artikeln får du några matlagningstips och tre enkla recept som du kan prova. Så, dags att börja luftfritera!

Tips om tillagning av kyckling i en airfryer

Innan du börjar, här är några tips som hjälper dig att få bästa möjliga resultat även utan att ha den bästa airfryer.

 • Fyll inte för mycket – För att få bästa matlagningsresultat ska du se till att kycklingbitarna inte överlappar varandra i airfryerns korg.
 • Förvärm – Låt airfryern värmas upp i några minuter innan du lägger i maten. Det bidrar till jämn uppvärmning och bättre matlagningsresultat.
 • Vänd maten – Vänd kycklingen efter halva tillagningstiden för att se till att båda sidorna tillagas jämnt.
 • Glöm inte oljan – Många använder olja när de lagar mat i en airfryer, men det är inte nödvändigt. Men om du vill ha en fin gyllene, krispig kyckling kan det ändå vara bra att tillsätta lite olja.
 • Kontrollera temperaturen – Kontrollera matens innertemperatur med en köttermometer innan du serverar den för att se till att den är säker att äta.

Hel kyckling i airfryer

Vill du göra en välsmakande måltid med minimal ansträngning? Prova att tillaga en hel kyckling i en airfryer! Med några få ingredienser och ungefär en timmes tillagning kan du njuta av saftig, mör kyckling som räcker till flera måltider, eller till mer än en person. Se bara till att hela kycklingen får plats i din airfryer innan du börjar!

Hel kyckling i airfryer

Ingredienser

 • 1 hel kyckling (ca 1,5 kg)
 • 2 matskedar olivolja
 • 2 teskedar havssalt
 • 1 tesked vitlökspulver
 • 1 tesked rökt paprika
 • 1/2 tesked mald svartpeppar

Notera: Om din kyckling är större eller mindre än 1,5 kg bör du anpassa mängden ingredienser.

Instruktioner

 1. Förvärm airfryern till 190 °C (du kan hoppa över förvärmningen, men tillagningstiden kan bli längre).
 2. Tvätta och torka kycklingen.
 3. Blanda alla kryddor med oljan till en pasta och fördela den sedan jämnt över hela kycklingen.
 4. Innan tillagningen kan du spraya airfryern med olja invändigt för att se till att maten inte fastnar.
 5. Placera kycklingen i airfryern och tillaga den i 30 minuter. Vänd sedan kycklingen och tillaga den i ytterligare 10 minuter. Om du har en mindre kyckling än 1,5 kg kan den tillagas snabbare, så se till att kontrollera den då och då.
 6. Kontrollera om kycklingen är klar. Om den fortfarande är underkokt ska du fortsätta luftfritera den tills den når en innertemperaturen på 75 °C.
 7. Ta ut kycklingen ur airfryern och låt den vila i 5 minuter innan den serveras. Njut!

Notera: Tillagningstiden kan variera beroende på kycklingens storlek och modell av airfryer, så kontrollera före servering för att se till att den är ordentligt genomstekt.

Recept på kycklingfilé i airfryer

Kycklingfilé tillagad i en airfryer är en utmärkt måltid för alla tillfällen. Det är snabbt, enkelt och framför allt välsmakande! En airfryer hjälper till att kapsla in all smak från den marinerade kycklingen. Läs liknande artiklar och hitta de bästa köksmaskinerna för ångade grönsaker och sallad, för att komplettera din luftfriterade måltid.

Recept på kycklingfilé i airfryer

Ingredienser

 • 4 kycklingbröst utan ben och skinn
 • 4 matskedar olivolja
 • 2 matskedar Worcestershire-sås
 • 2 vitlöksklyftor, hackade
 • 1 tesked lökpulver
 • 1 tesked paprika
 • Salt och peppar efter smak

Notera: Du kan byta ut kryddorna efter eget tycke och smak.

Instruktioner

 1. Banka filén lätt och försiktigt för att undvika att göra hål i den.
 2. Blanda kryddblandningen i en skål och rör om.
 3. Lägg kycklingfiléerna i ett grunt fat och täck dem noggrant med olivolja, Worcestershiresås och kryddblandningen du just gjort.
 4. Låt den kryddade kycklingen marinera i kylskåpet i minst 30 minuter. Notera: Det är bäst att lägga filéerna i en förslutningsbar plastpåse, men du kan också använda andra behållare.
 5. Förvärm airfryern till 200 °C (du kan hoppa över förvärmning, men tillagningstiden kan bli längre).
 6. Lägg de marinerade kycklingfiléerna i airfryerns korg och tillaga dem i 10 minuter.
 7. Vänd på kycklingen och stek i ytterligare 10 minuter eller tills den är helt genomstekt. Kyckling anses vara tillagad vid en innertemperatur på 75 °C.
 8. Servera med dina favorittillbehör och njut!

Friterad kyckling i airfryer

Att tillaga stekt kyckling i en airfryer är ett utmärkt sätt att njuta av den klassiska friterade rätten utan att känna skuldkänslor. Vid luftfritering används jämn värmefördelning och exakt temperaturkontroll i stället för het olja för att göra läcker, krispig stekt kyckling. Så, låt oss börja luftfritera!

Friterad kyckling i airfryer

Ingredienser

 • 500 g kycklingbitar (ben, lår, vingar).
 • 2,5 dl (kärn)mjölk
 • 2 ägg
 • 90 g mjöl
 • Salt och peppar efter smak

Notera: Du kan också lägga till dina favoritkryddor. Vi gillar vitlökspulver, lökpulver och paprika.

Instruktioner

 1. Vispa ihop mjölken och äggen i en medelstor skål.
 2. Lägg mjölet i en separat medelstor skål och krydda med salt och peppar. Notera: Du kan lägga till mer kryddor i blandningen om du vill att kycklingen ska bli mer smakrik.
 3. Doppa kycklingbitarna en och en i kryddskålen och doppa sedan i äggblandningen tills biten är helt täckt. Till sist lägger du kycklingen i kryddskålen igen och fördelar blandningen jämnt. Notera: Du kan använda en stektång för det här steget. Det blir lättare att hantera köttet och mindre kladdigt.
 4. Lägg kycklingen på en tallrik (du kan klä den med bakplåtspapper för enklare rengöring) och spraya varje bit lätt med olivolja för att göra den krispigare.
 5. Förvärm din airfryer på 200 °C i cirka 5 minuter innan du tillagar kycklingen.
 6. Placera kycklingbitarna i korgen i luftfritösen och se till att den inte är överfylld. Grädda i 15 minuter och vänd bitarna efter halva tiden. Om kycklingen inte har nått en innertemperatur på 75 °C eller om den ser underkokt ut efter 15 minuter, fortsätt luftfritera tills den är klar.
 7. När kycklingen är klar tar du ut den ur airfryen och serverar varm med din favoritdippsås. Njut!
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button