Om du ännu inte har lärt dig vad en airfryer är och hur den fungerar är det dags att bekanta dig med den, eftersom den håller på att bli allt populärare över hela världen.

I den här artikeln förklarar vi varför en airfryer kan vara ett bra komplement till ditt kök. Vi tar en titt på grunderna, hälsofördelarna samt för- och nackdelarna med en airfryer. Om du vill veta mer om specifika modeller och hur vi har testat dem kan du läsa vår huvudartikel om airfryer här.

Airfryer är den senaste köksapparaten som har tagit matlagningsvärlden med storm. Anledningen till detta är den perfekta kombinationen av fritös, ugn och grill, vilket gör att du kan laga dina favoriträtter med mindre olja. Folk gillar möjligheten att fritera, baka, steka, grilla och till och med värma upp sina måltider med hjälp av en enda apparat, vilket gör den till ett otroligt mångsidigt köksredskap.

Olika typer av airfryers

Olika typer av airfryers

 • Airfryer med cylindrisk korg: En av de mest populärasorterna eftersom den är lätt att använda och rengöra. Den cylindriska korgen ger jämn tillagning och fläkten ser till att maten värms upp från alla sidor.
 • Airfryer av korgtyp: Den här liknar den cylindriska korgen. Men den har en större yta och ett avtagbart handtag, vilket gör den lättare att hantera när du lagar mat.
 • Airfryer med ugn: Den här typen av airfryer ser ut som en traditionell ugn och har hyllor, brickor eller galler för tillagning. Det är det perfekta valet för större familjer eftersom den kan tillaga olika maträtter samtidigt.
 • Airfryer av paddel-typ: Den här airfryer är en blandning mellan den traditionella korgfritösen och den med ugn. Den har en avtagbar paddel som hjälper till att fördela värmen jämnt för optimala tillagningsresultat.

Hur fungerar en airfryer

En airfryer är mycket effektiv och kan hjälpa dig att laga läckra och hälsosamma måltider på bara några minuter. I stället för att dränka maten i olja använder airfryers en fläkt för att cirkulera den heta luften i hög hastighet. Denna process gör maten krispig på utsidan samtidigt som den förblir saftig och mör på insidan. Dessutom kan temperaturen justeras enligt ditt recept, så att du kan uppnå den perfekta konsistensen och smaken varje gång.

Hur fungerar en airfryer

En airfryer har också en timer och en mekanism för kontroll av temperaturen så att du kan välja hur länge maten ska tillagas.

Vad är det som gör airfryers nyttiga?

Bra matlagningsresultat är inte det enda skälet till att airfryers blir allt populärare. Många uppskattar också deras mångsidighet och användarvänlighet. Om du undrar hur en airfryer är, så kan du här läsa om några av fördelarna:

 • Airfryers bidrar till att minska mängden ohälsosamma oljor och fetter som används vid matlagning.
 • Luftfriterad mat har bättre konsistens och smak än traditionell friterad mat eftersom man använder mindre olja.
 • Airfryers är otroligt enkla att använda, vilket gör dem till det perfekta verktyget för upptagna hemmakockar eller de som inte har så mycket erfarenhet av köket.
 • Maten kan tillagas snabbare än i en vanlig ugn.
 • Airfryers är mer energieffektiva än andra matlagningsmetoder eftersom maten värms upp snabbare och timern gör det möjligt att stänga av snabbt, vilket minskar slöseri med elektricitet.
 • Det är lätt att rengöra och underhålla airfryers eftersom varmluftstekniken inte kräver mycket olja eller fett.

Ska du köpa en airfryer?

Om en airfryer är ett bra eller dåligt tillskott i köket beror på den som ska använda den.

Ska du köpa en airfryer

En airfryer är ett bra val för dig om:

 • Du försöker äta hälsosammare: Luftstekning bidrar till att minska intaget av ohälsosamma fetter, vilket gör det till ett utmärkt sätt att tillreda läckra måltider samtidigt som man håller sig inom de näringsmässiga riktlinjerna för kosten.
 • Du tycker inte om att laga mat eller har inte tid med det: Airfryers är otroligt enkla att använda och kräver minimal rengöring, vilket gör dem perfekta för upptagna personer med begränsad tid i köket.
 • Du vill använda mindre el när du lagar mat: Airfryers är otroligt energieffektiva och kräver mindre el än traditionella matlagningsmetoder, vilket gör dem till ett utmärkt val för personer som vill spara pengar på sina energikostnader.

En airfryer är inte rätt val för dig om:

 • Du föredrar att laga mat med olja och fett: Vissa människor tycker om smaken och konsistensen av traditionellt stekt mat och kanske inte har någon nytta av att ha en airfryer.
 • Du gillar mat som ska tillagas längre: Airfryers är inte lämpliga för tillagning av rätter som kräver lång tillagningstid, t.ex. stekar eller grytor.

Saker att tänka på om du planerar att köpa en airfryer

Om du funderar på att investera i en airfryer finns det några fler faktorer att ta hänsyn till.

Hur stor airfryer ska man ha?

Storleken på den airfryer du behöver beror på hur mycket mat du vill tillaga på en gång. Vissa finns i större storlekar med korgar som kan rymma upp till 2-3 kg mat på en gång. Om du planerar att laga mat till grupper eller familjer ska du välja en sådan. Mindre airfryers som rymmer 0,5-1 kg mat är idealiska för enskilda personer eller par.

Hur mycket el drar en airfryer?

En annan viktig faktor att ta hänsyn till är hur mycket el som en airfryer behöver. De flesta airfryers drar 800-1500 watt beroende på storlek och modell, så se till att undersöka detta innan du bestämmer dig.

Vad kostar en airfryer?

Kostnaden för en airfryer kan variera mycket beroende på storlek och funktioner. Priserna för mindre modeller kan börja på 900 till 2500 kr, medan större modeller med fler funktioner kan ligga på 2500 – 4500 kr.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button