www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjÀna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahÄlla lÀnkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar ocksÄ med olika annonsprogram som Àr framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjÀna pengar pÄ annonsintÀkter och annons-lÀnkar.

NĂ€r mĂ€nniskor började raka sig Ă€r oklart men konsten att raka sig Ă€r en evig frĂ„ga för mĂ€n frĂ„n alla tider. Kanske anvĂ€nde man flintskĂ€rvor i tidernas begynnelse? I perioder har rakning ocksĂ„ bestĂ„tt av att rycka (!) ut hĂ„rstrĂ„na eller ”snöra” bort dem med tunna trĂ„dar. Den moderna sĂ€kerhetshyveln fick sin form av den amerikanska affĂ€rsmannen King Camp Gillette 1901 och efter det har rakning och verktyg för detsamma blivit allt mer tekniskt avancerat Ă€n det en gĂ„ng var.

Rakning Àr helt enkelt en nödvÀndig del av en mans dagliga personliga vÄrd. Men oavsett om man anvÀnder rakapparater och trimmer eller letar efter den bÀsta rakapparaten, kan det vara bra att undersöka vad som finns ute pÄ marknaden innan man ger sig ut för att köpa rakapparat. Du kanske letar efter en rakapparat för kÀnslig hud, en rakapparat med trimmer eller helt enkelt bra rakapparat som fungerar för dina behov, oavsett om du vill torraka eller vÄtraka.

LÄt oss hjÀlpa dig att ha koll pÄ alla de viktiga saker du behöver veta om folie och roterande elektriska rakapparater, vÄt- och torrakning och inte minst om hur du ska ta hand om dina verktyg för att de ska hÄlla sÄ lÀnge som möjligt.

Braun 9345s
VĂ„rt betyg
Philips S6650/48
VĂ„rt betyg
Remington F5000 Style
VĂ„rt betyg
Braun 3050cc
VĂ„rt betyg
Braun 7899cc
VĂ„rt betyg

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

VÄrt mÄl Àr att ge dig marknadens allra bÀsta produkt! DÀrför jobbar vÄrt team hÄrt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bÀsta produkterna. LÀs mer

För att upprÀtthÄlla vÄr 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller nÄgon annan form av ersÀttning för vÄr analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

För att fÄ den bÀsta shoppingupplevelsen online ser vi till att konstant kontrollera vÄra produkter och priser för att ge dig endast alternativ av högsta kvalitet. Du kan lita pÄ vÄra val.

Braun 9345s

Braun 9345s
Felfri och skonsam rakning
Fördelar
 • 60 minuter rakning
 • 100% vattentĂ€t
 • 5 minuter snabbladdning
Nackdelar
 • Dyr
Översikt

Braun Shaver Series 9 9345s Àr en av Brauns bÀsta och mest effektiva rakapparater. Den ger en nÀra och skonsam rakning vid bÄde vÄt- och torrakning. Precisionstrimmern Àr klÀdd med slitstark titan och fÄngar hÄrstrÄn Àven i de svÄraste omrÄdena. Det ger dig ett felfritt slutresultat. Braun Shaver Series 9 9345s kan anvÀndas för torrakning eller tillsammans med vatten, skum eller gel. En laddning rÀcker i upp till 60 minuter men den har ocksÄ snabbladdning pÄ bara 5 minuter. Tack vare dess 100 % vattentÀthet kan du enkelt rengöra den under rinnande vatten utan risk för att skada rakapparaten. Tack vare Sonic Technology glider den skonsamt över huden medan du rakar och skyddar den frÄn onödigt slitage eller skador. 4 olika skÀrelement och ett hudskydd ger en helt felfri rakning.

Den har dessutom 2 specialiserade mellantrimrar som fÄngar in alla sorters hÄr, vilket gör Series 9 till en av vÀrldens mest effektiva rakapparater. 9345s kontrollerar dessutom densiteten 160 gÄnger per minut för att sÀkerstÀlla att du fÄr extra kraft dÀr det behövs som bÀst för att du ska fÄ bÀsta möjliga rakning.  Alla rakapparater i Series 9 Àr tillverkade i premiumkvalitet i Tyskland och Àr designade för att hÄlla i 7 Är.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.9
Specifikationer
 • Typ: Folie
 • AnvĂ€nding: VĂ„t och Torr
 • Battertid: 60 min
 • Laddningstid: 60 min, har snabbladdning 5 min 
Kolla Priset

Philips S6650/48

Philips S6650/48
Perfekt rakning och minimala hudirritationer
Fördelar
 • MultiPrecision-blad för nĂ€ra rakning
 • Anti-friktionsbelĂ€ggning skyddar huden
 • Precisionstrimmer, nĂ€strimmer, fodral
 • SkyddslĂ€ge
Nackdelar
 • Enstaka anvĂ€ndare har upplevt hudirritation trots den inbyggda tekniken.
Översikt

Philips 6000-serie ger en effektiv rakning och minskar hudirritation pÄ en och samma gÄng och har fÄtt bÀst i test för roterande rakapparat och har mycket bra betyg (4,2) av anvÀndare pÄ bland annat Amazon.

Om du vanligtvis fÄr röd eller irriterad hud efter rakning kan du vÀlja en skonsammare rotationshastighet som utformats för att ge extra skydd och vara snÀllare mot huden. Anti-friktionsbelÀggningen gör dock att rakapparaten glider smidigt över huden och minimerar rodnad och irritation Àven om du skulle anvÀnda den med normal rotationshastighet.

Den Àr dessutom mycket enkel att rengöra, öppna bara rakhuvudet och skölj det noggrant under rinnande vatten. Ladda rakapparaten helt pÄ bara en timme med det kraftfulla och energieffektiva litiumjonbatteriet. Du kan sedan raka sladdlöst i 60 minuter nÀr batteriet Àr fulladdat. Om du har brÄttom kan du ladda rakapparaten i 5 minuter och fÄ tillrÀckligt med ström för en rakning.

Rakapparaten har ocksÄ en medföljande precisionstrimmern med SmartClick-fÀste. Den Àr perfekt för dig som ocksÄ vill underhÄlla mustaschen eller trimma polisongerna. Det ingÄr ocksÄ en nÀstrimmer samt ett hÄrt förvaringsfodral i just denna paketering.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.9
Specifikationer
 • Typ: Roterande 
 • AnvĂ€nding: VĂ„t och Torrakning
 • Battertid: 60 min
 • Laddningstid: 60 min, har snabbladdning 5 min 
Kolla Priset

Remington F5000 Style

Remington F5000 Style
Ta full kontroll över din rakning
Fördelar
 • KĂ„pa för att uppnĂ„ 3-dagars skĂ€ggstubb (1,5mm)
 • 50 minuters raktid
 • 6 kammar och kĂ„pa för 3-dagarsstubb
 • Pop-up trimmer
 • 2 Ă„rs garanti
Nackdelar
 • Vissa upplever att stubb-kĂ„pan rakar ojĂ€mnt.
Översikt

Med en rad lÀttillgÀngliga utseende Àr F5 full av teknik som gör det lÀttare Àn nÄgonsin att uppnÄ perfekta rakningsresultat i ditt eget badrum. Den passar bÄde dig som vill vara slÀtrakad, trimma 3-dagasstubbet eller som har skÀgg. ControlCut teknologin rakar lÄgt liggande skÀggstrÄn och tack vare det svÀngbara huvudet glider rakapparaten över din haklinje och dina kindben med total komfort för en rakning utan anstrÀngning. PÄ ett fulladdat batteri kan maskinen köra i 50 minuter. 

Som toppmodellen i den nya Style Series-serien, har F5 allt du behöver för att uppnÄ enkel, vÀlvÄrdad, perfekt utformad ansiktshÄr, och har en extra skÀggklippfÀste. Den ger dig full kontroll över din stubb och du kan enkelt uppnÄ en 3 dagars skÀggstubb pÄ 1,5mm. Det finns det en kÄpa för detta. Du kan ocksÄ anvÀnda skÀggtrimmertillsatserna som kommer med 6 olika kammar för ett snyggare skÀgg. Pop-up detaljtrimmern ger dig friheten för precisionsstyling eller exakt klippning av kanterna. Rakapparaten Àr dessutom 100 % vattentÀt vilket betyder att du har friheten att kunna raka dig var du vill. NÀr du Àr klar Àr det bara att tvÀtta den under kranen 

Med det kraftfulla litiumbatteriet som ger dig upp till 50 min anvÀndning har du tillrÀckligt med tid för ungefÀr 16 rakningar, beroende pÄ hur mycket skÀggvÀxt du har. Tack vare en LED indikator har du koll pÄ hur mycket batteri som finns kvar i rakapparaten. NÀr det Àr dags att ladda tar det 120 minuter för att fÄ full laddning.. Du kan dessutom ta med den nÀr du reser eftersom den har voltomstÀllning för hela vÀrlden. 

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.9
Specifikationer
 • Typ: Folie 
 • AnvĂ€nding: 100% vattentĂ€t 
 • Battertid: 50 min 
 • Laddningstid: 120 min  

Braun 3050cc

Braun 3050cc
Perfekt rakning och trimning
Fördelar
 • Inbyggd trimmer
 • TĂ„l vĂ„t och torr rakning
 • Smart trimmer
Nackdelar
 • Tung
Översikt

Braun 3050cc rakapparatgaranterar dig en nĂ€ra och noggrann rakning. Alla element i denna rakapparat har gjorts med ultimat precision i Tyskland och tar hĂ€nsyn till varje minuts detalj för att ge dig en rak rakupplevelse. Denna rakapparat Àr lite tyngre Ă€n andra men den vĂ€lbalanserade enheten gör det inte till ett problem – den ligger perfekt i handen. Maskinen har en maximal arbetstid pĂ„ 45 minuter nĂ€r batteriet Ă€r fulladdat och det borde rĂ€cka för de allra flesta. Om det inte skulle göra det tar det bara 60 minuter att ladda batteriet igen. Det specialdesignade rakhuvudet styr hĂ„ret mot knivarna för att uppnÄ bĂ€sta möjliga rakningsresultat. Efter anvĂ€ndning kan du enkelt rengöra maskinen eftersom den Ă€r utrustad med ett vattentĂ€tt rakhuvud och detta minimerar risken för att förstöra maskinen. Braun serie 3 3050CC elektrisk rakapparat Ă€r verkligen 100 % vattentĂ€t – den kan faktiskt nedsĂ€nkas helt i vatten, upp till 5 meter.

Rakapparaten Àr dessutom utrustad med en inbyggd trimmer pÄ baksidan av rakapparaten. Denna trimmer kan enkelt kopplas in och anvÀnds speciellt för att trimma sidokanterna eller lÀgga till definition i mustaschen för en mer ansad look. Trimmern Àr större Àn de vanliga popup-trimmerna som finns i andra rakapparater och Àr dÀrför lÀttare att anvÀnda. En annan funktion som gör din Braun-rakapparat idealisk för resor Àr den smarta kontakten som automatiskt kan justeras till 100-240 spÀnning och dÀrmed Àr lÀmplig för anvÀndning över hela vÀrlden. Allt som allt har Braun 3050cc allt man kan önska sig av en modern rakapparat. 

 

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.9
Specifikationer
 • Typ: Folie 
 • AnvĂ€nding: VĂ„t och Torr 
 • Battertid: Upp till 45 minuter 
 • Laddningstid: 60 Min
Kolla Priset

Braun 7899cc

Braun 7899cc
Smart elektrisk rakapparat med specialdesignat huvud
Fördelar
 • Specialdesignat huvud som passar till alla skĂ€ggtyper 
 • Minimal hudirritation
 • Kan anvĂ€ndas pĂ„ bĂ„de torr och fuktig hud
 • Rengöringsstation med automatiskt rengöringsprogram ingĂ„r 
Nackdelar
 • Ett fĂ„tal anvĂ€ndare har upplevt att den kan rycka en aning pĂ„ lĂ„nga skĂ€gg.
Översikt

Braun series 7 Àr en smart elektrisk rakapparat med 4 synkroniserade rak element som rakar i ett drag vad andra gör i tvÄ *. Braun Serie 7 -7898 cc ingick i ett stort test av rakapparater hos RÄd & Rön och fick mycket gott betyg för rakningsresultatet.

Innovativ Sonic-teknik och en intelligent AutoSensing-motor gör det möjligt att raka Àven tÀta skÀgg med effektivitet. Den Àr utformad för att kunna anvÀndas pÄ alla skÀggtyper oavsett om du har kort skÀgg eller lite lÀngre.

Braun Serie 7 -7898 cc Àr försedd med ett specialdesignat huvud som lyfter skÀggstrÄna upp och in mot kniven, som sedan skÀr av dem sÄ nÀra huden som möjligt. Detta ger en vÀldigt nÀra rakning (0,05 mm) och eftersom hudkontakten Àr minimal efterlÀmnas huden fri frÄn irritation. De Ätta riktade flexibla huvudena behÀrskar Àven de mest problematiska konturerna.

Dessutom har denna Braun rakapparat, enligt Braun sjÀlva, vÀrldens enda alkoholbaserade Clean & Charge-station med 4 handlingar. Dessutom smörjer den automatiskt och laddar din rakapparat.

* Bevisat pÄ ett 3-dagars skÀgg. IPI-forskningsinstitut, februari 2015.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.9
Specifikationer
 • Typ: Folie 
 • AnvĂ€nding: VĂ„t- och Torraknin
 • Battertid: 50 min
 • Laddningstid: 60 min
Kolla Priset

Köp guide

bÀst i test rakapparat

För att hitta den perfekta rakapparaten kan du titta pÄ olika rakapparat test eller leta efter en rakapparat bÀst i test, som denna, för att fÄ inspiration. Visst Àr det sÄ att man behöver en trimmer om man har ett helskÀgg och att en rakapparat för skÀgg Àr ett mÄste för den stubbade looken men i slutet av dagen Àr detta ett verktyg som du kommer anvÀnda varje dag.

NÀr du letar efter den bÀsta rakapparaten finns det en uppsjö av billiga rakapparater, mellanklass och dyrare och i slutet av dagen kommer budget ocksÄ vara en frÄga du behöver fundera pÄ. Men innan du gör det kan det vara bra att lÀsa igenom vÄr köpguide sÄ att du gör ett informerat inköp innan du investerar i en ny rakapparat.

Elektrisk rakapparat vs manuell rakning

Rakapparater Àr ofta snabbare och mer flexibla Àn rakknivar eller rakhyvlar eftersom de sistnÀmna rakar nÀra huden och inte ger nÄgon flexibilitet för den som till exempel har en look med tre-dagarsstubb eller vill formraka och ha kortare och lÀngre partier. Vanligen blir det ocksÄ billigare i lÄnga loppet med en rakapparat eftersom du inte behöver köpa ersÀttningsblad, vilka ofta kan vara ganska dyra.

Elektrisk rakapparat

Rakapparater Àr specifika enheter som Àr avsedda att raka ansiktet. Till skillnad frÄn trimmare har rakapparater runda blad eller sÄ kallade folieblad.

Rakkniv

Det finns mÄnga olika typer av rakknivar men det de har gemensamt Àr att de bestÄr av nÄgon slags handtag och en vass skÀrkniv.

Rakhyvel

De största nackdelarna med rakhyvlar Àr att de endast kan anvÀndas i raka, horisontella eller vertikala rörelser. Vilket Àr en stor nackdel om du gillar att raka med cirkulÀra rörelser som du kan göra med en roterande rakapparat.

Rakapparat, Rakkniv eller Rakhyvel – vad ska man vĂ€lja?

MÄnga mÀn gillar att ha stubbutseendet och Àr du en av dem Àr det bÀttre med en elektrisk rakapparat. De flesta rakapparater har olika triminstÀllningar medan rakknivar och rakhyvlar bara har en: slÀtrakat. Det Àr dock vÀrt att notera hÀr att den bÀsta stubben Ästadkommer man genom en vÄt rakning kvÀllen eller dagen innan.

Rakknivar har en air av klass och traditioner kring anvÀndandet. Du fyller ditt handfat med Ängande varmt vatten, tar ut din doftande tvÄl eller raklödder och sprider den över hela ditt ansikte, sedan rakar du dig. Det blir en ritual men det tar ocksÄ tid. Du kommer aldrig att komma sÄ nÀra huden som med en rakning med en rakkniv och för vissa mÀn Àr det bra.

Rakhyvlar Àr bra vardags fixare nÀr man vill ta bort smÄ strÄn som man missat under rakningen eller bara trimma till kanterna innan man ska ivÀg pÄ den dÀr middagen eller ölen efter jobbet. Dock Àr rakhyvlar inte det bÀsta verktyget om du vill göra nÄgonting annat, som att trimma eller ha den dÀr snygga tunna stubben.

Hur en elektrisk rakapparat skiljer sig frÄn en skÀggtrimmer

rakapparater och trimmer

Elektriska rakapparater och trimmer, som Àr rakmaskin för skÀgg, Àr tvÄ olika verktyg men mÄnga misstar ofta dem för liknande produkter. NÀr det kommer till trimmers och rakapparater skÀr bÄda bort hÄr i ansiktet men de har nÄgra grundlÀggande skillnader. SkÀggtrimmers trimmar bort en del av hÄret i ansiktet och skÀrbladen bestÄr av tvÄ eller flera glidblad. De Àr vanligtvis smÄ enheter och har en liten skÀrbredd. Eftersom de Àr sÄ smÄ Àr trimmers mycket exakta skÀranordningar. MÄnga trimmare gör att du kan fÄ en precision pÄ 0,5 mm och det Àr knappt synbart för ögat (Àven om det kÀnns). Rakapparater Àr specifika enheter som Àr avsedda att raka ansiktet. Till skillnad frÄn trimmare har rakapparater runda blad eller sÄ kallade folieblad.

Torrakning eller VĂ„trakning

VÄtrakning Àr en klassisk form av rakning, som innebÀr att ett vasst rakblad anvÀnds för att avlÀgsna hÄr. Vid vÄtrakning anvÀnds antingen en vattentÄlig rakapparat, rakhyvel eller rakkniv, varav den förstnÀmnda numera Àr vanligast. Föredrar du vÄtrakning eller vill kunna raka dig i duschen Àr det viktigt att ha en rakapparat som Àr vattentÄlig. Det smidiga med vÄtrakning och speciellt om du rakar dig i duschen Àr givetvis rengöringen av bÄde hud och rakapparat. Det Àr enkelt att skölja av hÄrstrÄna i duschen och tvÀtta av ansiktet med tvÄl innan du torkar dig och smörjer in dig. MÄnga mÀn underskattar vikten av att Äterfukta huden efter rakning eller dusch men det Àr lika viktigt som att fÄ i sig vatten för att behÄlla en fin hy och minimera hudirritationer.

Torrakning Ă€r en ganska modern variant av rakning som innebĂ€r att man i stĂ€llet för hyvel anvĂ€nder en rakapparat som skĂ€r av det rakade hĂ„ret. Om du förderar torrakning bör du leta efter en rakapparat som Ă€r anpassad för det eftersom de Ă€r specifikt utvecklade för att vara extra snĂ€lla mot huden. TĂ€nk pĂ„ att ta pĂ„ aftershave eller annan alkoholbaserad produkt efter rakningen för att desinficera huden och minimera risken för infektioner. Efter det kan du smörja in ansiktet med hudlotion anpassat för ansiktet eller skĂ€ggolja (om du rĂ„kar ha skĂ€gg).

Elektriska rakapparatsskategorier: folie eller roterande

Elektriska rakapparatsskategorier

Folie folie rakapparater

En linjÀr rakapparat med Àr en elektrisk rakapparat som har ett tunt lager metallfolie som tÀcker bladen och skyddar huden mot direkt kontakt med de vassa bladen. Bladen rör sig fram och tillbaka som beskÀr hud, medan folien fÄngar trimmat hÄr och skyddar huden.

Roterande rakapparat

Roterande rakapparater har roterande knivar placerade pĂ„ tre snurrande ”hjul” som klipper strĂ„na nĂ€r du för den över ansiktet.

Uppladdningsbar rakapparat eller en rakapparat med sladd

Beroende pÄ din livsstil och dina behov kan du vÀlja endera en rakapparat med eller utan sladd, baserad pÄ din budget och dina behov. Rakapparater med sladd pluggas i och sen kan man trimma utan att behöva tÀnka pÄ att ladda dem. Vissa menar att rakapparater med sladd Àr bÀttre eftersom de vanligen Àr kraftfullare Àn de uppladdningsbara men moderna rakapparater Àr lika i prestanda oavsett om de Àr trÄdlösa eller inte. En uppenbar nackdel med sladd Àr att man inte kan anvÀnda dem i duschen eller i vÄtrum eftersom det finns risk för att sladden, eller i vÀrsta fall hela apparaten kommer i kontakt med vatten.

Å andra sidan, med trĂ„dlösa rakapparater fĂ„r du mer rörelsefrihet och naturligtvis portabilitet. Du kan packa din praktiska rakapparat och ta den med dig vart du vill och anvĂ€nda den vid alla möjliga tillfĂ€llen. NĂ€r du anvĂ€nder batteri behöver du bara ansluta det till laddaren och du Ă€r redo att gĂ„ sĂ„ snart den Ă€r laddad. Vissa rakapparater Ă€r uppladdningsbara modeller som har snabbladdningsfunktioner som Ă€r smidiga om man skulle rĂ„ka glömma att ladda upp apparaten eller har brĂ„ttom.

Hur ofta man behöver uppgradera sin rakapparat

MĂ„nga mĂ€nniskor har köpt sin rakapparat och kommer att hĂ„lla sig till den tills de gĂ„r sönder. Vissa kanske reparerar den för att kunna anvĂ€nda den lite lĂ€ngre. Även om detta Ă€r bra ur ett finansiellt perspektiv kan det vara klokt att övervĂ€ga att uppgradera den gamla modellen till en nyare med ett par tre Ă„rs mellanrum. De flesta Ă€ldre modeller tillĂ„ter till exempel inte bĂ„de vĂ„t- och en torr rakning, vilket praktiskt taget Ă€r en standard i de flesta nya modeller. Bladen kan ocksĂ„ bli slitna efter en lĂ€ngre tids anvĂ€ndning och orsaka smĂ€rtsamma ryck av strĂ„n och irritationer i huden. Nyare modeller kan skĂ€ra nĂ€rmare huden och har ofta bĂ€ttre teknik. Leverantörerna uppgraderar sina rakapparater med varje generation och dessa blir allt bĂ€ttre. Att byta ut maskinen med ungefĂ€r 3 Ă„rs mellanrum kommer ge dig en bĂ€ttre rakning och framförallt en betydligt mer vĂ€lmĂ„ende hud.

Vad du bör tÀnka pÄ nÀr du vÀljer din nÀsta rakapparat

Vad du behöver av en rakapparat nÀr det gÀller rakningens nÀrhet, komfort, hastighet, enkel rengöring och underhÄll. Men det finns andra saker som kan vara bra att tÀnka pÄ ocksÄ;

 • Vilken typ av ansiktshĂ„r har du; grovhet, hĂ„rvĂ€xthastighet och hĂ„rets lĂ€ngd.
 • Hudtypen; om du har lĂ€tt för att fĂ„ inĂ„t vĂ€xande hĂ„r, utslag etc. eller lider av acne till exempel, Ă€r folie rakapparater bra för vardagligt bruk och speciellt för dig som har lĂ€ttirriterad hud.
 • Rakvanor; hur ofta rakar du dig, föredrar du vĂ„t eller torr rakning eller rakar du dig alltid i duschen?
 • Budget; det Ă€r alltid trĂ„kigt att tĂ€nka pĂ„ pengar men du behöver fundera över hur mycket din rakning kommer kosta. Dels Ă€r det inköp av maskinen, eventuella ersĂ€ttningsfolier och blad, hur du kommer att rengöra den och inte minst den efterföljande hudvĂ„rden.

Fler hÄrborttagningsprodukter du kanske Àr intresserad av: 

 1. Tre saker alla mĂ€n borde ha i sitt badrum – rakknivar och hĂ„rtrimmer
 2. ÖvervĂ€g att köpa en nĂ€shĂ„rtrimmer, nĂ€r du möter nya mĂ€nniskor sĂ„ de slipper se nĂ€shĂ„ren
 3. Om du Ă€r en av de lyckliga som kan odla skĂ€gg – sĂ„ Ă€r en skĂ€ggtrimmer ett mĂ„ste

Ytterligare funktioner som Àr trevligt att ha

Det finns ytterligare funktioner och tillbehör som Àr bra att ha, om möjligt, men inte krÀvs om budgeten inte rÀcker till eller du bara letar efter en rakapparat som gör sitt jobb bra utan nÄgra krusiduller. Men Àr du en person som gillar det lilla extra Àr det hÀr nÄgra saker som kan vara bÄde praktiska och anvÀndbara;

 • Automatisk avstĂ€ngningsfunktion: mycket smidigt om du ofta glömmer bort att stĂ€nga av din rakapparat.
 • Varningsindikator för lĂ„g batteri: smidigt för dig som Ă€r stressad eller vet med dig att du glömmer bort att ladda din rakapparat.
 • Fungerar som en hĂ„rtrimmer för t.ex. lĂ€ngre skĂ€gg.
 • Extra tillbehör; som necessĂ€rer, rengöringsborste, skydd för trimning av lĂ€ngre hĂ„r, hĂ„rsamlare eller rengöringskit.

Tips för en bÀttre rakning med rakapparat

Moderna elektriska rakapparater har kommit mycket lÄngt nÀr det gÀller nÀrhet och komfort.

Men med nÄgra justeringar av din teknik och rak rutin kan du förbÀttra dina resultat Ànnu mer. Det ideala sÀttet att raka sig med en rakapparat Àr att stÄ framför en spegel och applicera raklödder eller rakkrÀm. Starta sedan rakapparaten och se till att du hÄller den sÄ nÀra det omrÄde du vill raka som möjligt för att garantera maximal kontakt och effektivitet. Flytta rakapparaten upp och ner, vÀnster och höger över omrÄdet tills du Àr klar. Kom ihÄg att applicera aftershave eller annan alkoholbaserad produkt för att undvika eventuella irritationer. Glöm inte att göra rent rakapparaten nÀr du Àr klar!

Rengöring och underhÄll av din rakapparat

Hur man rengör en rakapparat
KĂ€lla: Dradammiracleshave

Alla rakapparater krÀver ett visst underhÄllsarbete; bladen och folien mÄste bytas dÄ och dÄ och din rakapparat mÄste rengöras. Vissa dyrare elektriska rakapparater har med en rengörings- och laddningsdocka, andra mÄste rengöras manuellt. Oavsett om ett rengöringskit medföljer eller inte Àr det mycket viktigt att hÄlla din rakapparat i bÀsta skick. Inte bara för att det handlar om bashygien utan ocksÄ för att undvika onödiga hudirritationer eller skador pÄ huden nÀr du rakar dig och bakterier lÀtt kan slinka in genom hudens yttre lager. Ett tips Àr att inte kasta bort skyddskÄpan som följer med rakapparaten nÀr du köper den. De Àr perfekta för att skydda din rakapparat och se till att bladet inte försÀmras i snabbare takt Àn det ska.

Hur man rengör en rakapparat

Korrekta rengöringsmetoder kan göra att din rakapparat hÄller lÀngre, oavsett varumÀrke. Om du rengör den ordentligt garanterar du inte bara livscykeln utan ocksÄ hygienen och i det lÀngre perspektivet ocksÄ din hudvÄrd.

NĂ„gra basregler:

 • LĂ„t inte den bli för fylld med trimmat hĂ„r. Se till att du alltid anvĂ€nder borsten efter rakningen; ta bort smuts och hĂ„r med försiktighet.
 • TvĂ€tta under varmt rinnande vatten och torka av rakapparaten efter att du har borstat bort allt hĂ„r.
 • AnvĂ€nd inte borsten för att rengöra bladen! Det gör sĂ„ att du sliter pĂ„ dem i onödan.
 • Kom ihĂ„g att regelbundet ta isĂ€r din rakapparat, anvĂ€nd borsten för att filtrera bort rester av hĂ„r.
 • Förvara rakapparaten pĂ„ ett torrt stĂ€lle dĂ€r den inte kan bli blöt nĂ€r du inte anvĂ€nder den.

Utbyte av elektriska rakapparaters folie och blad

Även om blad och folier för rakapparater inte behöver bytas sĂ„ ofta som rakbladen för manuella rakhyvlar som anvĂ€nder rakblad rekommenderar alla tillverkare ett standardintervall för att byta ut knivar och folier/kammar, som varje Ă„r eller var 18:e mĂ„nad. Vanligtvis bör dock bladen bytas en gĂ„ng om Ă„ret men detta Ă€r beroende av rakapparatens modell och typ. Priset för ett byte av huvud varierar mellan 400 kronor och 700 kronor för de olika modellerna sĂ„ det kan vara vĂ€rt att titta pĂ„ innan du bestĂ€mmer dig för vilken modell du vĂ€ljer. Om du anvĂ€nder en folie rakapparat mĂ„ste folien bytas ut vartannat Ă„r, beroende pĂ„ hĂ„rdhet i din stubb. MĂ„nga struntar i att göra detta i tid och om du gör det kommer du att trycka hĂ„rdare för att fĂ„ en ordentlig rakning och irritera huden i processen.

Var noga med att lÀsa igenom produktbeskrivningen och medföljande underhÄllningsrÄd nÀr du köper en rakapparat. Detaljer om reservdelar och eventuella garantireparationer kommer med manualen sÄ se till att du har koll pÄ denna. I dessa finns ocksÄ angivet hur du ska göra för att byta ut blad och folie för just din rakapparat.

Hur du tar hand om din rakapparat

Rakapparater Àr som bilar: de fungerar bÀttre om de underhÄlls ordentligt och alla slitna delar byts ut. Inte bara kommer det att bidra till en bÀttre rakning, det kommer ocksÄ att förlÀnga produktens livslÀngd. Detta Àr dock mycket beroende av hÄrets grovhet, hur ofta du rakar dig och hur vÀl du tar hand om din rakapparat. NÀr du har rakat dig ska du rengöra rakkniven med en handduk och torka den. Om du lÀmnar en rakapparat vÄt, pÄ en fuktig plats som ett badrum, kommer det garanterat att bildas rost runt bladet. Detta gör bladet slött och mindre effektivt för dina rakningsbehov. Rengör det, torka vid behov, applicera smörjmedel om det behövs och förvara det helst i ett hölje eller var du Àn Àr sÀker pÄ att det förblir torrt. Ett rostigt rakblad Àr vÀrdelöst och potentiellt farligt om du till exempel skÀr dig. AnvÀnd alltid den medföljande rengöringsborsten för att ta bort allt hÄr damm frÄn rakapparaten och folien efter varje rakning, men var försiktig eftersom dessa delar Àr kÀnsliga och lÀtt kan bli skadade. Knacka aldrig pÄ rakapparaten skÀrkant för att ta bort rester av hÄr, den kan gÄ sönder!

NÄgra tips för löpande skötsel av rakapparaten

 • Se till att elsladden Ă€r i gott skick. AnvĂ€nd inte din rakapparat om sladden sliten eller Ă€r sprucken.
 • AnvĂ€nd inte en vĂ„t handduk pĂ„ ansiktet nĂ€r du anvĂ€nder en rakapparat.
 • AnvĂ€nd inte rakkrĂ€m.
 • AnvĂ€nd endast en lotion för rakning som Ă€r avsedd att anvĂ€ndas med elektriska rakapparater.
 • Kontrollera bladen för att se till att de Ă€r rena, rostfria och vassa.
 • Dela inte en rakkniv eller rakapparat med andra.

FAQ

Ger elektriska rakapparater en nÀra rakning?

Ja.

Är det bĂ€ttre att raka sig med en rakkniv?

Nej, det Àr en smaksak om du föredrar en rakkniv eller en rakapparat. Vissa upplever att de fÄr nÀrmare rakning med rakkniv.

Vilket Àr bÀttre-folie eller roterande rakapparat?

Det Àr en smaksak.

Ska du anvÀnda rakkrÀm med en rakkniv?

Ja.

Behöver elektriska rakapparater rakkrÀm?

Nej, rakapparater behöver inte rakkrÀm.

Hur lÀnge hÄller elektriska rakapparater?

LÀnge, om du tar hand om dem och rengör dem ordentligt mellan rakningarna.

Kan elektriska rakapparater göra hÄret tjockare eller huden mörkare?

Det Àr vetenskapligt bevisat att rakning inte pÄverkar tjocklek, tÀthet eller fÀrg pÄ hÄrsÀckarna, oavsett rakningsmetod.

Har jag fÄtt inÄt vÀxta hÄrstrÄn för att jag anvÀnder rakapparat?

Nej, trots att rakning ibland kan leda till inÄt vÀxta hÄrstrÄn Àr det inte sannolikt att dina problem beror pÄ rakapparaten om du anvÀnder en lÀmplig rakapparat och exfolierar din hud regelbundet.

Orsakar elektriska rakapparater inÄt vÀxta hÄrstrÄn?

Eftersom elektriska rakapparater inte rakar sig sÄ lika nÀra och hÄren ocksÄ klipps rent och rakt Àr chansen att de krullar tillbaka i huden och blir inÄt vÀxta vÀldigt liten.

Fungerar elektriska rakapparater pÄ ben/könshÄr/armhÄlor?

Nej, elektriska rakapparater Àr utformade för att klippa kort, grovt hÄr som ett resultat av det Àr de inte idealiska för att raka andra typer av kroppshÄr.

Kan jag anvÀnda en rakapparat nÀr jag har acne?

Om du redan har akne Àr en elektrisk rakapparat utan tvekan ett bÀttre och sÀkrare val. Du vill inte att ett exponerat blad ska dras över infekterade bulor.

Orsakar elektriska rakapparater mindre hudirritationer?

Det korta svaret Àr ja, i allmÀnhet Àr en elektrisk rakapparat mer bekvÀm och dÀrmed bÀttre för kÀnslig hud jÀmfört med att anvÀnda ett blad.

Kan man skÀra sig med elektriska rakapparater?

Ja, en elektrisk rakapparat kan fortfarande orsaka smÄ skador pÄ huden. Det Àr mycket mindre troligt att det hÀnder jÀmfört med att anvÀnda ett rakblad men det Àr definitivt möjligt.

Hur ofta ska jag raka mig?

Om det inte finns nÄgra hudproblem, till exempel snitt eller sÄr, kan en man raka sig varje dag.

Exfolierar elektriska rakapparater huden?

I mycket liten grad, ja. Du kan emellertid inte jÀmföra det med avskalningen av hud som du fÄr genom att anvÀnda ett rakblad.

Att vÀlja en rakapparat Àr verkligen inte en helt lÀtt sak. Det finns en hel del att tÀnka pÄ bÄde vad gÀller ett bra resultat av rakningen samtidigt som du tar hand om din hud. Dessutom har du frÄgor om funktioner finns, som att lyfta upp plana hÄrstrÄn, anpassa intensitet och batteritiden. Hur man anvÀnder sin rakapparat och nÀr Àr ocksÄ nÄgonting man behöver tÀnka igenom; vill du vÄt- eller torraka dig? Sedan har vi det hÀr med komfort och hur den kÀnns i handen, Àr den prisvÀrd och sist men inte minst; vad har jag för budget? Det Àr mÄnga frÄgor att ta stÀllning till men vi hoppas att denna guide har hjÀlpt dig pÄ vÀgen till att hitta just din optimala rakapparat.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.9
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.9
Back to top button