När kockar hittar ett köksredskap som tillfredsställer deras matlagningsbehov, slutar de aldrig prata om det. Vi har satt samman vår lista över stekpannor baserat på vad kockarna älskar, och vi har provat dem. Baserat på våra tester levererar vi denna recension. Fortsätta läsa för att hitta den bästa gjutjärnspannan för dig!

 

BÄST I TEST
5.0 / 5
Detta gjutjärn från Lodge är 26,04 cm och är perfekt för att steka grönsaker eller steka kött eftersom du enkelt kan manövrera den med handtaget. Den fördelar värme riktigt bra och behåller värmen för snabb tillagning.

Fördelar

  • Handtag som gör den enkel att använda
  • Den fungerar med alla möjliga maskiner
  • Du kan använda den med valfritt redskapsmaterial
  • Den är väl inbränd

Nackdelar

  • Handtaget blir så varmt att du behöver handskar
Andraplats
5.0 / 5
Använd gärna denna stekpanna med ugn, grill, spis, lägereld eller vad som helst, och lägg den på bordet som serveringsfat. Den levereras med en naturlig icke-beläggning och är lätt att rengöra.

Fördelar

  • Den är enkel att rengöra
  • Du kan använda den vid servering
  • Den är mångsidig

Nackdelar

  • Den har några varma punkter
Mest prisvärd
4.9 / 5
Denna stekpanna är en fantastisk partner i köket eftersom den ger pajer ett knaprigt utseende. En non-stick-panna som låter dig skära igenom maten i pannan med en kniv utan att skada pannan.

Fördelar

  • Grym för att göra paj
  • Den är enkel att använda
  • Du kommer tycka att den är enkel att diska

Nackdelar

  • Jobbigt att förbereda den
BÄSTA PREMIUM
4.9 / 5
Du skulle tycka om att laga mat med den här formen eftersom den levereras med ett trähandtag som gör den lätt att kontrollera. Du kommer inte att drabbas av brännskador när du lagar mat.

Fördelar

  • Du kan göra mycket med den här pannan
  • Den har ett trähandtag som inte blir varmt
  • Den har en emaljerad yta som ser till att maten inte blir bränd
  • Enkel att rengöra

Nackdelar

  • Den är tung
Bästa för pannkakor
4.8 / 5
Om du någonsin behöver steka pannkakor är den här pannan den bästa kandidaten för dig eftersom tillverkarna höjde kanterna något för att behålla ingredienser som olja och smör i pannan.

Fördelar

  • Perfekt för att göra pannkakor
  • Den är enkel att kontrollera
  • Du kan laga vad som helst
  • Den är enkel att rengöra

Nackdelar

  • Den är inte värmeresistent

KÖPGUIDE

Om du någonsin har undrat hur kockar alltid lyckas köpa den bästa stekpannan som uppfyller deras behov, har du hittat rätt. Vår köpguide utforskar alla faktorer du bör känna till, och som hjälper dig att välja den bästa stekpannan för dig. Häng med.

bästa gjutjärnspannan

Varför är äldre gjutjärnspannor bättre än de moderna alternativen? 

Bortsett från den ålder som tillverkarna tillverkade antika gjutjärnspannor i, är många kockar nöjda över hur äldre stekpannor av någon anledning är bättre än de moderna varianterna. Till att börja med är äldre gjutjärnspannor lättare jämfört med sina moderna motsvarigheter.

Dessa stekpannor har en lättare vikt tack vare sin matlagningsyta och de tunnare väggarna. Den era som födde dessa äldre stekpannor tillverkade dessa på ett väldigt noggrannt sätt. Priset för arbetskraft var billigare på den tiden. Därför säkerställde tillverkarna att deras hantverkare tillverkade pannorna på egen hand.

Det är därför äldre gjutjärnspannor har en mjukare matlagningsyta, är lättare, har utmärkt uppvärmning och mer. I den moderna era massproducerar tillverkare stekpannor eftersom att priserna för arbetskraften är högre och stiger för varje dag som går. 

Men forskare märker att även om moderna stekpannor inte tillverkas med samma noggrannhet som förr, är de fortfarande lika bra som äldre gjutjärnspannor.

Vilka typer av stekpannor finns det idag?

Grova 

  • Tillverkare började göra grova stekpannor på 1950-talet för att följa OSHA-förordningen. OSHA-förordningen var den räddning som fabriksarbetare behövde eftersom sandkornen som användes för stekpannan var skadligt för deras hälsa. Många utvecklade problem med andningssystemet från att arbeta med sanden.
  • Moderna grova gjutjärnspannor tenderar att ha en grövre finish och mer sandkorn. Dessa stekpannor är alltid inbrända, till skillnad från vintagepannor.
  • Exempel på moderna grova kokkärl är de från Lodge & Victoria.

Släta 

  • Släta gjutjärnspannor verkar följa i de antika gjutjärnspannornas fotspår. De efterliknar dem genom att använda en slät interiör. Även om insidan av dessa typer av kokkärl är slät, är deras yttre raka motsatsen..
  • Med en slät inre yta levererar tillverkarna släta kokkärl med en finish som är non-stick.
  • Medan moderna släta gjutjärnspannor är lämpliga och funktionella, är de ganska dyra, vilket är en stor nackdel.
  • Det finns många moderna släta gjutjärnspannor på marknaden. För utmärkt kvalitet och valuta för pengarna bör du ta en titt på Butter Pat Industries och Finex, detta eftersom att de är hantverksmässiga.

Emalj 

  • Tillverkare distribuerar emaljmaterial för att göra stekpannor av specifika skäl. För det första gör materialet att dina är stekpannor lämpliga för sura livsmedel.
  • Även om emaljmaterial är vanligt inom köksredskapsmaterial och erbjuder många fördelar, bör du känna till att det finns emaljmaterial av låg kvalitet. Ett enkelt sätt att identifiera lågkvalitetsvarianten är genom deras prisklass.
  • Lågkvalitativa emaljgrytor och stekpannor är billiga. Efter ett tag började de flagna och förgiftar därmed din mat.

bra gjutjärnspanna

Vad är fördelarna med en gjutjärnspanna?

Det finns ganska många fördelar med att ha en gjutjärnspanna. Fortsätta läsa för att få reda på dem.

  • Andra typer av kokkärl med non-stick är inte naturligt non-stick. Gjutjärnspannor har den naturliga non-stick-funktionen. Andra tillverkare använder material som teflon för att göra dem non-stick, men det kommer med hälsorisker. När dessa pannor är uppvärmda förorenar teflon luften med perfluorerade föreningar (PFC) från pannan. Detta skadliga kemiska utsläpp till atmosfären är inte ett problem med gjutjärnspannor.
  • De är de enklaste pannorna att rengöra. Om du tycker att gjutjärnspannor är svåra att rengöra beror det på att du inte vet hur du rengör dem. Lyckligtvis är det inte för sent för dig att lära dig hur du gör detta på rätt sätt.
  • Gjutjärnspannor berikar din mat med järn.
  • De är prisvärda.
  • Gjutjärnspannor tenderar att hålla värmenivåerna längre än andra panntyper.

Vad är nackdelarna med gjutjärnspannor?

  • Medan det finns många fördelar med gjutjärnspannor, finns det även några nackdelar. Nedan hittar du exempel på dessa: 
  • Gjutjärnspannor har ofta hotspots (vissa varma punkter). Därmed är de inte bra värmeledare.
  • Gjutjärnspannor är även selektiva. De fungerar inte med alla spistyper. Innan du köper en stekpanna bör kontrollera om den är kompatibel med din spis.
  • Gjutjärnspannor är tunga.
  • Även om gjutjärn naturligt är non-stick, är de inte inbrända på ett naturligt sätt. Du behöver hög värme för att aktivera eller ta del av non-stick-nivån. Men på senare tid är vissa gjutjärnspannor ganska bra inbrända, vilket gör det enkelt att ta del av non-stick-funktionen på nolltid.
  • Gjutjärnspannor rostar. Du kan dock förhindra detta genom att ta hand om den på rätt sätt.

gjutjärnspanna bäst i test

Varför är gjutjärnspannor så mångsidiga?

Anledningen till att människor tycker att gjutna kokkärl är mångsidiga är deras förmåga att anpassa sig till olika typer av matlagningsutrustning, exempelvis lägereld, grill, spis och ugn. Även om den kanske inte är kompatibel med alla spisar som existerar på marknaden idag, kan du alltid använda den på annan matlagningsutrustning. Anledningen till denna mångsidighet är att en gjutjärnspanna kan hålla alla värmenivåer från 200 grader celsius och uppåt. Det bästa är att oavsett vilka värmenivåer den utsätts för, kommer den inte att släppa ut skadliga kemikalier. Du kan även använda dem vid servering.

Vad borde man överväga när man köper en gjutjärnspanna?

Vikt  

Innan du investerar i en gjutjärnspanna bör du överväga dess vikt. Även om många antar att gjutjärnspannor är tunga, är så inte alltid fallet. De senaste versionerna är lätta. Men det är inte många som tror att de kan ge samma resultat som de tyngre motsvarigheterna. Anledningen är att tyngre gjutjärnspannorna behåller värmen bättre och ger ett bättre resultat – de som håller sig till tunga gjutjärnspannor har vant sig vid vikten. Om vikten är en deal-breaker kan du alltid välja en kolstålspanna.

Handtag  

Som kock eller någon med en passion för matlagning kommer du att ha kul när du lagar mat med en gjutjärnspanna som du kan kontrollera. Det enklaste sättet att styra stekpannan är att använda handtaget. Du kommer vilja ha ett handtag som effektivt hjälper dig att manövrera stekpannan, exempelvis när du ska vända maten. Se därför till att handtaget leder värmen väl så att det inte bränner dig. Gjutjärnspannor med dubbla handtag är ett bra alternativ. De främjar balansen medan du lagar mat.

Kostnad  

Du bör även fundera lite på priset. Kostnaden är viktig eftersom den varierar mellan olika varumärken och sorter. Medan det finns gjutjärnspannor som är billiga, finns det andra som är dyra. Men du bör veta att kostnaden inte avgör kvaliteten av en gjutjärnspanna. Både billiga och dyra gjutjärnspannor kan vara bra val.

gjutjärnspanna

Hur bränner man in en gjutjärnspanna?  

Även om gjutjärnspannor kan vara hållbara, kan de fortfarande förlora sin yta och non-stick-funktion. Men det finns hopp eftersom att du kan få tillbaka det med hjälp av följande steg.

Du behöver följande:

  • Styv borste eller svamp
  • Diskmedel
  • Pappershanddukar eller en ren och torr trasa
  • Aluminiumfolie
  • Vegetabilisk olja eller smält matfett (tunt lager)

Steg 1: Värm upp ugnen till 175 grader celsius

Steg 2: Tvätta pannan med varmt vatten och diskmedel. Använd den styva borsten eller svampen för att skrubba pannan. 

Steg 3: Skölj pannan och torka den som vanligt.

Steg 4: Applicera din vegetabiliska olja på den torra stekpannan.

Steg 5: Sprid oljan försiktet med en torr trasa eller pappershandduk.

Steg 6: Gnid in oljan över både interiören och exteriören. 

Steg 7: Sätt in pannan i den uppvärmda ugnen. Se till att du lägger in den upp och ner. Glöm inte bort att lägga lite aluminiumfolie under pannan, detta är för att fånga upp droppar från oljan.

Steg 8: Stäng av ugnen och låt plattan svalna i ugnen.

lodge stekpann

Hur underhållar man en gjutjärnspanna? 

  • Efter att ha använt stekpannan bör du rengöra den omedelbart. Många tror att rengöringsmedel är skadliga för gjutjärnspannor, men så är inte fallet. Faktum är att rengöring av din gjutjärnspanna med diskmedel bryter ner oljor och fetter på pannan, men det påverkar inte pannans smaksättning.
  • Tvätta den med en svamp för att få bort mat som fastnar på pannans insida. Om det inte fungerar kan du använda en borste. Du kan även använda en silikonskrapa eller nylon som inte repar. Skrubba inte för hårt och tvätta inte med ett slipverktyg eftersom det kan påverka inbränningen.
  • Låt pannan torka ordentligt efter tvätt. Applicera sedan en neutral olja (helst ett tunt lager) på pannans utsida och insida. Det förhindrar fuktskador.
  • Håll koll på din stekpannan medan du använder den. Glöm den inte i ugnen eller på en spis med värmen på. Långsiktig exponering för värme försämrar pannan.
  • Hantera din gjutjärnspanna försiktigt. Även om de är robusta kommer de slutligen att gå sönder om du hanterar dem på ett ovarsamt sätt.

Sammanfattning 

Om det inte vore för denna artikel skulle du med största sannolikhet gå in i en affär och välja en slumpmässig gjutjärnspanna utan att kontrollera dess kvalité. Tack och lov tar du numera ett bättre och informerat beslut med hjälp av vår köpguide. Här får du den information du behöver för att ta ett bra beslut. 

lodge stekpanna gjutjärn 26 cm

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button