www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

Att ha en cykelsits för barn är väldigt praktiskt och väldigt viktigt om en förälder vill kunna ta med barnen på en cykeltur. Det finns ju också cykelvagnar men en barncykelstol är ett något smidigare sätt att kunna ta med barnet i och med att du sätter den på pakethållaren. På detta sättet så fungerar cykeln precis som vanligt och du behöver inte tänka på att du har ett släp bakom dig. Vi kommer i denna artikel kolla på olika cykelstolar för barn och nämna lite information om dem från tillverkarna. På så sätt kan du jämföra produkterna och få en idé om vilken som skulle passa dig och ditt barn bäst.

Vad är cykelsitsar gjorda av?

De flesta cykelsitsar är gjorda i hård plast. Därför har många modeller tyg på insidan samt någon typ av dämpning för ökad komfort. Har din modell en sittdyna i tyg så är det en bra idé att se till att den kan tvättas i maskin. De flesta föräldrar har märkt att detta hjälper mycket eftersom att barn har en tendens att smutsa ner sig och det som finns omkring sig. Har man då en sittdyna som går att tvätta i tvättmaskin så behöver man inte oroa sig för detta då den funktionen gör det hela mycket enklare än att vara tvungen att stå och gnugga för hand.

Vanliga storlekar på cykelsitsar

cykelstol barn

Många cykelbarnstol som är bäst i test kan du anpassa storleken på. Maxvikten brukar ligga på runt 22 kg för för de flesta cykelsitsarna. Detta brukar motsvara upp till cirka 4 – 5 års ålder, vilket gör att cykelsitsen fungerar för lite större barn. Så har du funderat på att köpa barnstol till cykeln men åldern på ditt barn gjort dig tveksam, så vet du nu att en cykelsits för äldre barn många gånger kan vara densamma som för små barn. Det är bara att göra några justeringar. En barnstol till cykel som är bäst i test kommer nämligen ofta med med ett justerbart nack – eller ryggstöd så att det går att anpassa efter barnets storlek. Även trepunktselen brukar gå att längdjustera. Fotstödet och ryggstödet går många gånger att ställa in efter längden på barnet.

Olika designer för cykelsitsar

Frågan är ju bara hur man bäst monterar cykelsitsarna på cykeln. Finns det olika sätt att montera beroende på modell? Ja, du kan ha en cykelsits fram eller bak på pakethållaren. Detta beror bland annat på om den har en bärarm eller adapter. Vissa modeller kommer med båda så att du kan välja vad som passar dig bäst. Vill man kunna använda cykelsitsen på två olika cyklar och smidigt kunna byta från en till en annan så är det smart att köpa med ett extra fäste.

Säkerhetsåtgärder för cykelsitsar

Det man främst bör ha i åtanke när man köper en cykelbarnstol till elcykel såväl som till en vanlig cykel är såklart säkerheten. Sverige har definitivt gjort framsteg de senaste åren när det kommer till säkerhet och barn. Exempelvis så är det mycket ovanligt att idag se föräldrar som skjutsar sina barn utan att använda en cykelsits som genomgått test eller barn som inte använder cykelhjälm. Vuxna bör också ha cykelhjälmar för att motivera sina barn att bära det också. Alla vet att det är viktigt att man har en barnsadel till barnets cykel så att barnet som ska cykla själv sitter tryggt och bekvämt, det är lika viktigt att cykelsitsen är formad på ett sådant sätt att barnet sitter tryggt och bekvämt och att huvudet har så pass mycket plats att även cykelhjälmen för barn får plats.

När kan man då börja skjutsa sitt barn på cykeln? När barnet är så pass stadigt att det sitter upp själv så kan det också börja åka på cykeln. Detta innebär att vissa barn kan klara av detta redan vid 9 månaders ålder. Det är däremot viktigt att ha i åtanke att barnet bör klara av att sitta upp själv lika länge som cykelturen varar. Om barnet är så litet så att det kanske somnar under åkturen så kan det vara en bra idé att cykelsitsen går att luta bakåt. Om du vinklar cykelsitsen bakåt så minskar risken för att barnets huvud faller framåt om det somnar.

Hur väljer man rätt cykelsits efter ens behov?

Funderar du på att införskaffa en cykelsits till ditt barn? Då kan det vara en bra idé att läsa några cykelbarnstolstest så att du får en bra överblick av vad marknaden erbjuder och du kan välja den rätta cykelsitsen för dina behov. Här nedan får du just det – en överblick av vad marknaden erbjuder. Så läs vidare så att du kan hitta din favorit.

cykelsits barn

Hamax Kiss

 • Vikt: 3,5 kg
 • Mått: 48 x 38,5 x 70 cm
 • Ålder: Från 9 månader upp till 22 kg
 • Typ av sele: Ställbar trepunktssele
 • Krävs pakethållare? Nej
 • Justerbart fotstöd: Ja
 • Sidohandtag: Ja
 • Lutningsbart ryggstöd: Nej

Hamax Kiss är även den enkel att koppla på och av cykeln. Är man två som vill kunna skjutsa runt sina barn så är det en bra idé att köpa två fästen så att man enkelt och smidigt kan flytta sitsen mellan cyklarna. Trepunktselen kan i vanlig ordning justeras så att barnet kan sitta säkert och bekvämt och så även fotstödet. Bygeln hos modellen Kiss är frihängande vilket bidrar till bättre fjädring. För att denna modellen ska passa din cykel så bör dina ramrör vara av storleken 28 – 40 mm. Cykelsitsen är designad på ett ergonomiskt sätt och för att även cykelhjälmen ska få plats. Selesystemet är också smart designat så att barnet inte kan knäppa upp det själv.

OK Baby Body Guard

 • Vikt: 4 kg
 • Mått: 43 x 73x 57 cm
 • Ålder: Från 9 månader upp till 22 kg
 • Typ av sele: Ställbar trepunktssele
 • Krävs pakethållare? Nej
 • Justerbart fotstöd: Ja
 • Sidohandtag: Nej
 • Lutningsbart ryggstöd: Nej

Denna testvinnande modell är av klassisk stil. Du monterar enkelt OK Baby Body Guard med hjälp av en bärrem. När du monterar den så bör du ha minst en decimeter luft mellan cykelsitsen och underliggande pakethållare eller hjul så att sitsen har rörelsefrihet och inte slår i någonstans. Finns det inte tillräckligt med utrymme så går det att köpa till en bygel för att skapa detta. Både fotstödet och trepunktsselen går att justera efter barnets storlek. Det går också utmärkt att köpa till fästen för en till cykel så att sitsen enkelt går att flytta emellan. Är man rädd att cykelsitsen ska bli stulen går det också att köpa till ett kodlås. Cykelsitsen syns tydligt i mörkret tack vare en reflex baktill. De har även monterat ett förstärkt huvud – och ryggstöd. Modellen passar cykeln med runda ramrör från 28 – 40 mm.

Hamax Caress

 • Vikt: 4,8 kg
 • Mått: 38 x 95 x 29,5 cm
 • Ålder: Från 9 månader upp till 22 kg
 • Typ av sele: Ställbar trepunktssele
 • Krävs pakethållare? Nej
 • Justerbart fotstöd: Ja
 • Sidohandtag: Ja
 • Lutningsbart ryggstöd: Ja, upp till 20°

Hamax erbjuder också en modell vid namn Caress. Denna har fästen både för ramar och pakethållare. Detta gör att modellen fungerar på såväl cyklar med ramstorlekar mellan 28 – 40 mm eller till och med elcyklar. Caress använder sig av integrerad fjäder vilket ger bra komfort. Såväl ryggstödet, trepunktsselen och benstöden går att justera efter barnet. Axelkuddarna bidrar också till en bra komfort och så ven att modellen går att luta upp till 20°. Modellen är utrustad med reflexer så att den syns i trafiken. Tänk också på att pakethållaren bör klara av minst 25 kg belastning om du monterar sitsen på pakethållaren om du tänker använda cykelsitsen upp till dess maxbelastning på 22 kg.

Thule Ridealong

 • Vikt: 5 kg
 • Ålder: Från 9 månader upp till 22 kg
 • Typ av sele: Ställbar trepunktssele
 • Krävs pakethållare? Nej
 • Justerbart fotstöd: Ja
 • Sidohandtag: Ja
 • Lutningsbart ryggstöd: Ja, 5 olika lägen upp till 20°

Thule Ridealong är en smart cykelsits som inte kräver någon pakethållare för att kunna monteras. Istället så fäster du den direkt i cykelramen. Det universella fästet har en smart utlösningsmekanism, det gör att det går enkelt och snabbt att lossa sitsen och flytta den från en cykel till en annan. Det är möjligt att köpa ett extrafäste separat eller en förhöjd bärarm om sitsen skulle hamna för nära hjulet eller pakethållaren med den medföljande bärarmen. Cykelsitsen har ett DualBeam – fjädringssystem för att barnet ska åka så bekvämt som möjligt. Thule Ridealong har också en vattenavstötande sittdyna. Denna kan man också tvätta i tvättmaskin och ändra utseende på genom att vända den in och ut. Trepunktselen är justerbar och så också fotstöden vilket gör att du kan anpassa den efter dit barn. Selen är enkel att använda tack vare dess stora knappar. En av dem stora fördelarna är att ryggstödet går att vinkla med ett enhandsgrepp i fem olika steg. Den maximala lutningen ligger på 20°. Den har också en inbyggd reflex och har även ett fäste för att sätta en lampa på om man skulle vilja synas lite extra, vilket kan vara extra bra under det mörka vinterhalvåret. Thule har också ett One – Key System vilket gör att du kan låsa sitsen och på så sätt minska stöldrisken. Har din cykel runda ramrör som är mellan 27,2 mm till 40 mm eller ovala ramrör som är max 40 x 55 mm breda så passar Thule Ridealong din cykel.

Hamax Sleepy

 • Vikt: 4,3 kg
 • Mått: 48 x 39 x 71 cm
 • Ålder: Från 9 månader upp till 22 kg
 • Typ av sele: Ställbar trepunktssele
 • Krävs pakethållare? Nej
 • Justerbart fotstöd: Ja
 • Sidohandtag: Ja
 • Lutningsbart ryggstöd: Ja, upp till 12,5°

Cykelsitsen Hamax Sleepy kan även den fästas på pakethållaren. Den är utrustad med en frihängande bygel för dämpning i ojämn terräng. Tänk på att köpa ett extra fäste om du har behov för att kunna flytta sitsen mellan två cyklar. Det går att justera såväl trepunktsselen som fotstödet allt eftersom att barnet växer. Sleepy erbjuder en ergonomisk sittställning som även går att luta till en viloposition upp till 12,5°. Har din cykel runda ramrör mellan 28 – 40 mm storlek så passar denna modell bra.

Britax Cykelsits Jockey Comfort

 • Vikt: 5,6 kg
 • Mått: 38 x 47 x 74,5 – 83,5 cm
 • Ålder: Från 9 månader upp till 22 kg
 • Typ av sele: Ställbar trepunktssele
 • Krävs pakethållare? Nej
 • Justerbart fotstöd: Ja
 • Sidohandtag: Ja
 • Lutningsbart ryggstöd: Ja

Britax Jockey Comfort är designad med en vadderad klädsel med två extra mjuka axelkuddar. Denna klädsel går även att ta av och tvätta i maskin. Trepunktsselen samt fotstödet går att justera så att det passar ditt barn. Ryggstödet kan även det anpassas tack vare dess nio olika höjdlägen. Något riktigt bra med denna modellen är att den är utrustad med extra stora ekerskydd för att skydda barnet från att fastna med fötter eller händer i cykelhjulet. Du kan också köpa med extra fästen för en extra cykel som också ska använda cykelsitsen. Denna modell passar till cyklar med runda ramrör från 28 mm till 40 mm. Ryggstödet går att vinkla med et enhandsgrepp från ett sittande till ett lutande viloläge.

Tips på hur du kan använda en cykelsits

Då det inte längre är någon nyhet att vi bör tänka på klimatet och minska våra avgasutsläpp så är det allt fler som försöker använda cykeln för att låta bilen stå stilla. Detta gäller även föräldrar. Att kunna ta cykeln och hämta barnen är något många önskar vilket innebär att det behövs en cykelsits för barnet att tryggt sitta i fram tills att barnet klarar av att cykla själv. Det är även ett bra sätt att kunna ta med barnet till lekparken eller affären utan att påverka miljön negativt och samtidigt få lite motion. Med andra ord, lämna bilen hemma och ta cykeln istället! Det är både bra för hälsan och miljön!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 0 / Genomsnitt: 0
Back to top button