Att ha en robotgräsklippare är så klart smidigt eftersom man slipper släpa runt på den bensindrivna och istället kan ägna tiden åt annat. Robotgräsklippare har dessutom mycket mindre service- och underhållsbehov än konventionella gräsklippare eftersom de är mekaniskt mycket enklare maskiner än vanliga gräsklippare. De innehåller dessutom färre delar.

Hur en robotgräsklippare fungerar

Man kan fråga sig: hur fungerar en robotgräsklippare egentligen? Den går ju över gräset av sig själv, till skillnad från en bensindriven som man behöver skjuta fram. Det smarta med robotgräsklipparen är just att den är automatisk. En klippmotor undertill är utrustad med knivar som roterar i hög hastighet och skär av gräset medan den rullar fram längst gräsmattan. Robotgräsklipparen styrs genom sin inbyggda dator och tar hjälp av övrig hårdvara som till exempel GPS så att den kan navigera runt på din gräsmatta och hålla den välklippt. När batteriet börjar ta slut åker robotgräsklipparen tillbaka längs kabeln och laddar upp batteriet igen i laddstationen. Gräsklipparen kommer med kablar som kan avgränsa ytan för robotgräsklipparen. Det finns dock också robotgräsklippare som kan navigera sig utan kablar. Det finns också modeller som kommer med funktioner som anpassar hur ofta de klipper efter hur snabbt gräset växer.

Livstid

Garantitiden för robotgräsklippare täcker oftast allt förutom förslitningsskador och är ett bra sätt att få ett mått på hur länge roboten förväntas fungera felfritt. En robotgräsklippare brukar generellt sett hålla i 2-4 år utan att man behöver byta ut några delar men det varierar mellan modeller och är beroende av hur mycket du använder den, typen av gräs och andra faktorer. Det finns också ett antal viktiga saker du kan göra för att hålla din robot gräsklippare i perfekt skick: även de bästa gräsklippare behöver nämligen underhåll. Detta inkluderar regelbunden rengöring av din maskin, byte av blad och laddning av batteriet. Dessutom kan du genom rätt förvaring av din robotgräsklippare under vintern och skydda den mot solen under sommaren, göra att den håller längre.

Batteriet

En lång säsong eller många timmars användning om dagen innebär att batteriet måste bytas mer regelbundet. Om driftstiderna för gräsklipparen är kortare än normalt mellan laddningarna indikerar detta att batteriet blir gammalt och behöver bytas ut. Hur länge det håller beror alltså på flera faktorer men också hur du förvarar din robotgräsklippare på vintern och om den utsätts för mycket sol under sommaren. Om du behöver byta batteriet kan du köpa dessa från respektive tillverkare eller andra batteriåterförsäljare.

Tänk på värmen under sommaren

Något som många glömmer bort att tänka på är att extrem värme kan ha en negativ inverkan på batteriets livslängd och funktion. Direkt solljus kan också orsaka missfärgning och skada på det yttre skalet på robotgräsklipparen. Genom att placera laddstationen i skugga, för att minska det direkta solljuset, kommer ditt batteri att hålla längre.

Ladda batteriet under vintern

Litium-batteriet kräver en mer omfattande vård under vintern. Vid lagring längre än tre månader rekommenderar tillverkarna att man laddar batteriet var tredje månad.

Byte av batterier

När man ska byta batteriet på en robotgräsklippare kan man göra detta själv men hur man tar loss batteriet varierar mellan olika modeller. Det finns många bra videos på YouTubes som visar hur man gör. Sök på just din robotgräsklipparmodell för att hitta rätt.

Bladen och knivarna

Beroende på modell kommer bladen och knivarna att hålla olika länge. Den normala livslängden är dock 1 till 3 månader när den används i områden som är mer än 300 m2 stora och längre för mindre områden. Bladens livslängd beror till exempel på: användningstid och storlek på området din robotgräsklippare ska klippa men är också beroende på typen av gräs du har.

Utbyte av blad och knivar

På de flesta modeller behöver du bara en skruvdragare eller en skruvmejsel men det varierar mellan olika modeller och tillverkare. Det viktigaste är att alltid använda skyddshandskar när du hanterar bladen eller knivarna för att undvika onödiga skador. Är du osäker på hur du tar bort bladen är det viktigt att alltid kontroller i produktinformationen du får med din robotgräsklippare vid köp. Har du tappat bort den har de flesta tillverkare dessa på nätet.

Vinterunderhåll och lagring

Hur länge din robotgräsklippare kan klippa ute är naturligtvis beroende på var du bor och hur vädret är. Som en grundregel ska ditt robotbatteri aldrig ska utsättas för frysningstemperaturer! Tänk därför på att ta bort din robotklippare tidigt från trädgården. Även om det inte kommer snö kan också frostiga nätter skada din automatiska gräsklippare. Det är också viktigt att rengöra robotgräsklipparen innan du ställer undan den för vintern. De flesta märken har speciella guider för hur du ska rengöra och underhålla samt tips för vinterförvaringen, till exempel denna för automower vinterförvaring.

Så här gör du

Låt din robotgräsklippare ladda helt upp i dockningsstationen en sista gång när du ska göra rent robotgräsklipparen. Sedan kan du ta bort robotklipparen och laddstationen. Därför kopplar du bort ledningarna från stationen.

  • Stäng av huvudströmbrytaren.
  • Ta bort locket.
  • Ta bort gräset med en dammsugare.
  • Ta bort återstående gräsklipp med tryckluft eller med en torr borste.
  • Undersök knivarna och bladen. Om knivarna är i gott skick behöver de inte tas bort under vintern. Är de inte det; ta bort bladen och byt ut dem med nya på våren.
  • Montera locket och polera det med en (lätt fuktig) mikrofiberduk, om det behövs.
  • Ställ undan den tillsammans med laddstationen på ett torrt och inte för kallt ställe. Optimal plats för vinterförvaring robotgräsklipparen är källaren, om du har en, eller annat isolerat ställe där det inte blir frost.

Miljösmart val

Laddningen av en robotgräsklippare görs i eluttaget, istället för med fossila bränslen, som för bensindrivna klippare så den är ett klimat- och miljösmart alternativ till en traditionell gräsklippare. Dessutom drar den mindre energi är en bensindriven. Det enda sättet att klippa gräset miljö smartare är med en handjagare men det är kanske inte det man vill ägna den korta svenska sommaren åt…

Slutligen

En robotgräsklippare gör jobbet på nolltid och med mindre energiförbrukning. En annan stark fördel med robotgräsklippare jämfört med vanliga gräsklippare är att de är mer miljövänliga eftersom de drar väldigt lite ström. Kostanden per säsong kommer dock variera beroende på hur mycket ström just din robotgräsklippare drar och vilket elavtal du har men det är mer ekonomiskt med en robotgräsklippare och betydligt mer miljövänligt, speciellt om du väljer grön el. Att ta hand om och underhålla din robotgräsklippare är relativt enkelt om du följer våra råd. Glöm inte att ställa in den när det börjar bli kallt på nätterna.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 4 / Genomsnitt: 4.5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 4 / Genomsnitt: 4.5
Back to top button