www.produktexperter.se deltar i Amazon EU Affiliate Program, ett affiliate-program som gör det möjligt för webbplatser att tjäna en reklamprovision genom att göra reklam och tillhandahålla länkar till Amazon webbplatsen. Vi samarbetar också med olika annonsprogram som är framtagna av AdTraction och TradeDoubler med syftet att driva trafik till andra webbsidor och att tjäna pengar på annonsintäkter och annons-länkar.

Polaroidkamera (även kallade Polaroids) är inte bara för hipsters. De ger dig det roliga med att peka och skjuta och magin av omedelbart utskrivna foton samtidigt som de är otroligt enkla att använda. I den här guiden jämför vi de bästa polaroidkameramodellerna som för närvarande finns tillgängliga och förklarar deras viktigaste skillnader.

BÄST I TEST
4.5 / 5
Fujifilm Instax Mini 9 är kompakt, lätt och mycket enkel att använda, vilket gör den till ett perfekt tillbehör för fester. Det erbjuder begränsade kreativa val, men de mer prisvärda filmrekorden kompenserar för detta.

Fördelar

 • Prisvärda priser
 • Kompakt och lätt design tillgänglig i fyra ljusa färger
 • Mer prisvärda filminfyllningar jämfört med de flesta polaroidkamera 
 • Har en selfie-spegel och exponeringskompensation
 • Robust hölje och bra batteritid

Nackdelar

 • De bilder som produceras är små och har inte den bästa skärpan eller detaljerna.
 • Färre kreativa kontroller jämfört med dyrare modeller
ANDRA PLATS
4.5 / 5
Now är en av de mest populära Polaroidkamera med sin ikoniska look,sin idiotsäkra användning och unika vintage-liknande bilder. Medan vi älskar kameran är den dyrare filmen något att tänka på om du planerar att fota ofta

Fördelar

 • Skapa de klassiska polaroidbilderna som många människor är förtjusta i.
 • Mycket enkel användning
 • Konsekvent fokus och bra bildskärpa
 • Stark batteritid

Nackdelar

 • Dyr film
 • Exponering och färgåtergivning kan ibland vara inkonsekventa
MEST PRISVÄRD
4.5 / 5
Fujifilm Instax Mini 11 är ännu mindre och lättare än vårt toppval. Den har ett helautomatiskt exponeringssystem och variabel slutartid samt ett bekvämt selfie-läge som inte kräver några extra tillbehör.

Fördelar

 • Mycket prisvärd
 • Modern, ljus design som också är mycket kompakt och lätt.
 • Kameran justerar automatiskt slutarhastigheten för korrekt exponering
 • Har ett selfie-läge och ett kortare minsta fokusområde.
 • Robust hölje och bra batteritid

Nackdelar

 • De bilder som produceras är små och har inte den bästa skärpan eller detaljerna.
 • Det automatiska exponeringssystemet begränsar alla kreativa experiment.
BÄSTA PREMIUM
4.5 / 5
Om du vill ha högkvalitativa omedelbara utskrifter är Instax Square SQ6 det bästa valet. Bilderna ser bra ut även i autoläge, men SQ6 erbjuder även flerexponering och andra kreativa möjligheter för proffs.

Fördelar

 • Skarpa och levande bilder av mer jämn kvalitet än andra kameror
 • Mycket intuitiv användning
 • Har exponeringskompensation och läge för flera exponeringar för mer avancerade fotografer.
 • Slitstarkt, visuellt attraktivt hölje och pålitligt batteri

Nackdelar

 • Mycket dyrt
 • Utskrifterna är något mindre jämfört med polaroidbilderna
BÄST FÖR KREATIVA PERSONER
5.0 / 5
Polaroid Onestep+ har Bluetooth och en kompanjon som tillåter att använda olika kreativa verktyg som ta din polaroidfotografi till ny nivå.Du kan också växla mellan två linser eller använda självutlösaren för gruppbilder.

Fördelar

 • Avancerade kreativa alternativ, inklusive dubbelexponering, ljusmålning och annat
 • Har två inbyggda linser för porträtt- och landskapsbilder
 • Skapar de klassiska Polaroidfoton som många människor är förtjusta i
 • Stark batteritid, och batteriet är uppladdningsbart
 • Snyggt hölje med häftig retrovibbar

Nackdelar

 • Dyr film
 • Färgrepresentationen kan ibland vara inkonsekvent

DÄRFÖR SKA DU LITA PÅ OSS

Vårt mål är att ge dig marknadens allra bästa produkt! Därför jobbar vårt team hårt med att göra en noggrann research innan vi publicerar de bästa produkterna. Läs mer

För att upprätthålla vår 100%-iga objektivitet tar vi aldrig emot pengar, produkter eller någon annan form av ersättning för vår analys!

UPPDATERINGAR AV INNEHÅLL:

För att få den bästa shoppingupplevelsen online ser vi till att konstant kontrollera våra produkter och priser för att ge dig endast alternativ av högsta kvalitet. Du kan lita på våra val.

Köpguide för polaroidkamera

Köpguide för polaroidkamera

En polaroidkamera skiljer sig från andra kameratyper eftersom den använder självutvecklande film och kan skapa tryckta fotografier kort efter att de tagits. Med den växande populariteten för digitalfotografering, blev polaroidkamera tillbaka till en nischmarknad för ett tag, men på senare tid har deras berömmelse ökat igen.

Lite historia… 

Den första apparaten som kunde framkalla film i kameran (vilket eliminerade mörkrumsdelen) uppfanns 1923; det tog dock några årtionden innan den nya uppfinningen blev tillgänglig för konsumenterna. Den amerikanska forskaren Edwin Land använde den nya tekniken och tillverkade den första kommersiellt tillgängliga polaroidkamera 1948. I dag drivs hans företag fortfarande under namnet Polaroid Corporation och är en av de ledande tillverkarna av polaroidkamera i världen.  

Den nya uppfinningen fick genast många användningsområden, från att snabbt göra foton för dokument till modevärlden där ögonblickskameror gjorde det möjligt för människor att kontrollera belysningen och upplägget. 

I och med den växande populariteten för digitalkamera som blev allmänt tillgängliga från 1990-talet minskade efterfrågan på polaroidkamera. På senare år har de dock gjort en comeback, särskilt vid evenemang och fester samt bland yngre människor.

Varför skulle du köpa en polaroidkamera? 

Så med alla de tekniska och kreativa möjligheter som digital fotografering erbjuder, varför skulle någon fortfarande välja en snabbkamera? Det finns flera unika fördelar med dessa unika fotograferingstillverkare.

 • Du kan ge ett foto till någon omedelbart – den här funktionen har gjort polaroidkameror till en favorit på fester, bröllop och andra evenemang. Att posera för omedelbara foton kan fungera som en isbrytare, en rolig sidoaktivitet och är ett utmärkt sätt att hålla minnen av händelserna levande.
 • Det är ett sätt att ta steget bort från digitala bilder – om du inte vill bry dig om att redigera, organisera dina bilder och åta dig att skriva ut dem är en polaroidkamera en perfekt lösning. polaroidkamera har blivit en märklig opposition till den perfekt polerade värld du ser på sociala nätverk, och fångar ögonblickets råa och flyktiga skönhet.
 • Polaroid bilder ger större säkerhet – om någon hackade din dator (eller molntjänsten du använder) och begärde en avgift, hur mycket skulle du vara villig att betala för att få tillbaka dina värdefulla minnen? Tyvärr händer sådana situationer. Även om mycket kan göras för att förbättra cybersäkerheten för dina data, gör en återgång till filmfotografering hackning omöjlig helt och hållet.
 • Polaroidkamera gör det möjligt att sticka ut i fotograferingsvärlden – även om polaroidkamera har några tekniska begränsningar jämfört med sina digitala kusiner, ger de sin egen estetik till spelet, vilket ger utrymme för nya, kreativa experiment. Flera konstnärer har fallit för polaroidfotografering som medel för självuttryck, och du kan bli en av dem.
 • Det är ett sätt att lära barnen om fotografering – polaroidkamera är inte det billigaste sättet att ta bilder (på grund av kostnaderna för att köpa film), men de är inte alls lika dyra som en uppsättning kvalitetshus och objektiv. De flesta polaroidkamera har hållbara höljen och enkla kontroller, vilket gör dem mycket vänliga för barn. Möjligheten att se bilden tas omedelbart ger ytterligare en nivå av spänning.

Polaroid kontra digitalfotografering  

Användarvänlighet

Med de flesta polaroidkamera finns det en knapp bredvid objektivet för att slå på/av och en slutare som du trycker på när du vill ta ett foto. Objektivet justeras automatiskt, vilket gör sådana kamera extremt användarvänliga. Moderna digitalkamera erbjuder betydligt fler möjligheter, men att lära sig digitalfotografering ordentligt kan ta ett år eller mer. Om du ändå alltid fotograferar på Auto, kan en polaroidkamera ge dig mer glädje än en avancerad digitalkamera. Men om du verkligen vill fördjupa dig i de möjligheter som modern fotografering erbjuder, kan du tycka att polaroidkamera är begränsande.

Slutartid och exponering

Polaroidkamera har vanligtvis en slutartid på cirka 1/60 sekunder, och de flesta kommer att kunna  Med en digitalkamera får du möjlighet att ändra slutartid, exponering och ISO, vilket ger dig möjligheter att få trevliga bilder även i suboptimalt ljus och leka med vissa kreativa effekter. Detta gäller i ännu högre grad om du köper en kamera med utbytbara objektiv som har olika brännvidder.

Som sagt, vissa polaroidkamera har en inställningsratt för ljusstyrka. Det finns också polaroidkamera som kan justera ljusstyrkan automatiskt för bättre bildkvalitet. 

Behandlingstid

Med en snabbkamera skrivs bilden ut några sekunder efter att den har tagits. Men du bör ändå ge fotot tid att behandlas och torkas utan störningar för att uppnå bästa möjliga kvalitet. Detta kan variera från 2 till 30 minuter, beroende på din kameramodell.  

Digitalkameror sparar bilderna du tar i deras minne. Senare kan du komma åt dem för att redigera och/eller skriva ut dem. Detta tar betydligt mer tid, men gör det möjligt att uppnå bättre kvalitet på bilderna och välja utskriftsformat och utskriftsinställningar.

Ytterligare funktioner

Även om moderna polaroidkamera kan se enkla ut, har de några bra knep i rockärmen. Blixtenheter finns på många senaste modeller, och vissa är till och med uppladdningsbara. Det finns också polaroidkamera som har en självutlösare, vilket är praktiskt för gruppbilder. Medan digitalkameror har ännu bredare extrafunktioner har de avancerade polaroidkamera blivit mer kapabla än någonsin tidigare.  

Hur skapar man bra foton med en polaroidkamera? 

Hur skapar man bra foton med en polaroidkamera

Världen av polaroidkamera är tillgänglig för alla, men det finns några små tips och tricks som gör att dina bilder sticker ut.

 • Polaroidkamera älskar väl upplysta miljöer. Om ljuset är knappt, använd blixt och/eller inställningsratten för ljusstyrka. Undvik å andra sidan direkt ljus, eftersom det kommer att resultera i för stora bilder. Du får de bästa bilderna om ljuset kommer från en sida eller är bakom dig.
 • Tänk på att inget foto blir exakt som det du såg genom sökaren. Till och med två kameror av samma modell kan ge något olika bilder, och oförutsägbarhet är en del av polaroidfotografering. Om motivet är mycket nära (närmare än 1-1,2 m) kan du ta några steg bakåt för att få ett skarpare foto. Att försöka placera motivet i mitten gör också att det ser skarpare ut och förhindrar eventuella förvrängningar. 
 • Ha kul med de kreativa effekterna. Du kan använda en svartvit film för mer stämningsfulla bilder eller leka med färgade filter för surrealistiska bilder. Det går också möjligt att köpa färgade ramar, klistermärken och vissa kameror har ännu mer avancerade funktioner som dubbel exponering. 

Hur förvarar man polaroidkamerafilm ordentligt? 

Genom att förvara dina filmer på rätt sätt får du bättre färger, kontrast och skärpa på bilderna. 

Oexponerad

Förvara filmen i sin oöppnade, förseglade förpackning. En sval och torr miljö är bäst (~4-18 °C). Undvik höga temperaturer eller frysning; detta kan resultera i bilder av sämre kvalitet. Polaroidfilmer fungerar bäst vid temperaturer på ~13-28 °C. Förvara filmen i rumstemperatur i 1-2 timmar före fotografering.

Exponerad

Vid lägre temperaturer (under 13 °C) kan bilderna bli överexponerade och/eller få en blåaktig ton. Detta gäller särskilt Polaroidfilmer. För att minimera detta bör du försöka hålla kameran, filmförpackningen och fotona nära kroppen.

Om du fotograferar på en varm dag (över 28 °C) kan dina foton utveckla en gulaktig färg. För att undvika detta bör du förvara filmpaketen och nyligen tagna foton i en svalare miljö ( till exempel en luftkonditionerad rum eller en isolerad väska). 

Låt alltid de nytagna bilderna torka ut helt och hållet i en sval, välventilerad miljö. Låt dem torka helt i ~1 månad innan du lägger dem i ett album eller en arkivfodral. För långtidsförvaring bör du välja en torr, mörk miljö, eftersom UV-strålning kan skada fotona och orsaka blekning.

Polaroid filmformat

Polaroid filmformat

Filmen du använder påverkar hur dina polaroid bilder ser ut. Både Polaroid- och Instax-kameror erbjuder flera olika filmformat. 

 • Fujifilm Instax Mini är det minsta formatet och har blivit allmänt populärt sedan det introducerades på 1990-talet. Bildens storlek är 6,2 x 4,6 cm och ramens totala storlek är 8,6 x 5,4 cm. Kameror som stöder Instax Mini är vanligtvis också mindre och mer bärbara eftersom de behöver mindre utrymme för filmkassetten.
 • Fujifilm Instax Square  har en bildstorlek på 6,2 x 6,2 cm och den totala storleken tillsammans med ramen är 8,6 x 8,6 cm. Jämfört med Mini är det här formatet bättre för gruppbilder. Det finns också ett format Instax Wide som mäter 9,9 x 6,2 cm och är optimalt för landskapsbilder.
 • Polaroid SX-70 är bland de första formaten som utvecklats av det berömda polaroid kameraföretaget. Bildstorleken är 7,9 x 7,7 cm och ramen är 10,6 x 8,8 cm. SX-70 kräver längre exponering på grund av lägre ISO än nyare format.
 • Polaroid 600 är det mest vanligt använda formatet i polaroidkameror. Bilden och ramstorleken är identisk med SX-70, men ljuskänsligheten är bättre.

Medan det är viktigt att känna till skillnaderna mellan olika format (kontrollera vilken film varje kamera använder innan du köper den), finns det några andra viktiga skillnader mellan Polaroid- och Instax-filmer. Först är det färgerna: Polaroidbilder har sitt eget karakteristiska vintageutseende, medan Instax-foton ser ljusare och ofta skarpare ut. Polaroidfilmerna är också känsligare för temperaturförändringar (bilderna kan få en färg som nämns ovan). Instax tenderar att vara ganska konsekvent i alla temperaturer. Dessutom har Instax-kameror ett bättre dynamiskt omfång och presterar något bättre i lägre ljus. 

Det finns dock ingen klar vinnare. Det är bäst att låta din kreativa anda bestämma om du ska välja den mer moderna Instax- eller vintageliknande Polaroid-looken.

Konvertera digitala foton till polaroid 

Om du har några speciella bilder på din digitalkamera som du vilja printa på polaroidfilm är det också möjligt! Om du föredrar polaroidformatet kan du kolla in Polaroid Lab. Den här skrivaren använder ljuset från telefonens skärm för att exponera filmen och överföra dina foton till den.

Om du tillhör Instax skaran kan du använda Mini Link-smarttelefonskrivaren eller Share SP-3. Som namnet antyder använder den förra minifilm och kommer att leverera mindre bilder, medan den senare är för fyrkantiga foton.

Hur snabbt kommer dina bilder att blekna? 

Det är en vanlig myt att polaroidbilder är mer benägna att blekna, men sanningen är att de bevarar dina minnen lika bra som alla andra filmer om de förvaras på rätt sätt. Men “förvaring på rätt sätt” innebär ett mörkt utrymme, och polaroidfilmer bleknar snabbare om du vill sätta upp dina bilder på väggen. Som tidigare nämnts är det också viktigt att låta bilderna torka om du vill att de ska bevaras längre..

Om de lagras rätt kommer polaroidbilder att bevara sina färger i 100 år eller ännu mer. 

Avslutning

Nu är du väl utrustad för att börja din polaroidfotograferingsresa och välja den bästa kameran för dina kreativa behov. Oavsett om du vill ha en högkvalitativ eller en budgetkamera kommer den här guiden att hjälpa dig att fatta rätt beslut.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 7 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button